2012 - Amy Syeera

Saturday, October 27, 2012

Sunday, October 14, 2012

blog berwajah baru!

1:17:00 PM 0
blog berwajah baru!




yeah. akhirnya blog ku bertukar kepada wajah baru! seems like ramai pulak pakai background ni =.=.
never mind. aku sekarang masih dalam proses membaiki lagi blog aku ni. so, what do you guys think?
aku rasa dalam banyak-banyak benda nak cantikkan blog ni ialah cari gambar untuk letak dekat slider tu. aduhai.. leceh betul nak cari yang betul-betul menepati size dia. 
                Kalau salah pilih gambar, maka buruklah jawapannya. tengok aku punya ni ha. berkurun nak siapkan.. okay lah, itu sahaja buat masa ni. adios~

Saturday, October 13, 2012

menggamit kenangan lama

12:45:00 PM 0
menggamit kenangan lama

Ini comel!
sekadar gambar hiasan sahaja
                  Comel x? hahaha. okay, seriuos. bagi aku memang sangat comel. teringat zaman aku kecil-kecil dulu. berapa tahun dah ye? hmm... 14 tahun. ooo.. aku dah x ingat most of the memories yang pernah terjadi waktu tadika dulu. dulu aku sekolah dekat Tadika Pasti. pakai baju colour hijau. hahaha. tapi kalau x silap aku, sekarang ni dah tukar colour. aku x sure colour apa. dulu aku selalu balik dengan seorang mamat ni. kalau ikut pertalian saudara, erm.. macam xde je. dia tu anak saudara kepada makcik aku a.k.a isteri kepada pakcik aku yang merupakan abang kepada umi aku. berbelit nak cerita.
 
                   Lepastu, masuk sekolah rendah. dulu pakai tudung satu lapis je. hahaha. umi yang pakaikan. maklumlah, x reti nak bergaya lagi time tu. aku selalu pergi sekolah pakai tudung nampak serkup. dulu-dulu pakai comel lah. sekarang kelakar. hahaha.. aku ni sangat pendiam. serious! aku x pandai nak cari kawan. tapi lama-lama adalah jugak kawan, kan.. dulu orang panggil aku kaklong. sebab naif punya pasal. aku cakap kat diorang nama aku amelia tapi family panggil aku kaklong. and sampai sudah panggil aku kaklong. hahahaha. kenangan sungguh time tu.. =D 
                     Masuk sekolah menengah pulak, aku dah start improvise sedikit demi sedikit. xdelah pendiam je. adalah jugak bercakap. tapi x dengan semua orang lah. aku mesra dengan orang yang rapat dengan aku je. dulu aku pengawas. berbaju kuning kau! aku jadi pengawas bahagian apa entah. tapi aku sekolah menengah dekat atas bukit tu x lama pun. 3 tahun je. lepas tu aku dapat masuk MRSM. alhamdulillah. termakbul doaku. =D doa umi aku rasanya yang termakbul.. tapi jauhnya lah hai sekolah aku yang satu ni.
                       First-first masuk dah rasa takut dah. siapalah yang x takut bila dapat mrsm. kat situ semua orang pandai-pandai belaka. aku takut x terikut je sebab aku suka hati nak study bila pun. nasib baik ada geng kampung yang dapat sama tempat jugak. so, xdelah awkward bila kat sana. dulu aku pernah buat esei tentang sekolah biasa atau sekolah asrama lagi best? since aku x pernah dapat sekolah asrama, aku cakaplah benda yang bukan-bukan pasal asrama ni. hahaha.. it turns out yang aku lagi sayang dengan maktab aku!! 
                         Kat sini memang memori akan sentiasa terpahat dalam ingatan aku. kat sini aku belajar berdikari, kat sini aku banyak ketawa, banyak menangis. kebanyakan dari kami ni orang selangor. so, peluang untuk korang nak dengar aku cakap Penang, harapan lah beb. kat maktab ni, disebabkan kitorang duduk jauh dari keluarga, jadi kami dapat keluarga angkat. ala, itupun dari kalangan kawan-kawan sendiri. hahaha.. Homeroom aku terdiri daripada aku, Hana, Wani, Umi, Zaquan, Nashrul, Fikri, Nazwan, Shahrul. sorry lah, x ingat lagi yang lain. 







masuk universiti pulak nanti aku cerita. adios~

Friday, October 12, 2012

my birthday! =D

10:57:00 AM 0
my birthday! =D



hello everyone. dua hari lepas tercatat satu peristiwa bersejarah untuk aku. hehe. happy birthday to me, amelia.. aku sudah mencapai umur 20 pun. oh, cepatnya rasa masa berlalu. azam baru untuk umur baru? nah... malaslah. aku fikir banyak azam pun, aku x kan terbuat punya. selalunya buat on the spot je. that's why lah aku ada masalah sikit dari segi future plan. lol.. and that is one of the reason why I chose future plan as one of my problems-to-be-solved in the counseling class later.. yep, aku join kelas kaunseling. uuuuu... 
            Pada mulanya, aku ambil kelas keusahawanan. tapi aduhai, ramai sangat lah pulak yang ambil kelas ni. dah lah malam, serious kalau kelas malam memang aku malas gila! dah lah petang dah banyak kelas.. and aku xde transport.. xkanlah sepanjang masa nak minta tolong kawan aku ambil, kan? kesian diorang.. so, aku tukar kepada kelas kaunseling. mula-mula takut jugak sebab ye lah, aku sorang je yang ambil kelas tu. what i meant is i'm the only one among all of my friends that i know yang ambil kelas kaunseling. ada 18 orang kesemuanya and aku xtau siapa pun. tapi tabahkan sahaja hati sebab nanti kalau kerja, masing-masing dapat tempat lain jugak, kan? 
              Masuk je kelas tu, okay. ada jugak yang aku kenal rupanya. dia pun ada! what?? serious x boleh nak berhenti dari tersengih. ingatkan xde jodoh nak berjumpa, rupanya ada lagi.. haha.. what a stupid me. biasalah manusia kalau dah terserempak dengan crush dia, kan? ini crush sahaja. not more than that. mana boleh berangan lebih-lebih. nanti untuk suami nak letak kat mana dalam hati ni, ye dak? bunyi macam entah apa-apa je. biarlah. i have my own perspective. aku x suka pada lelaki yang dah ber couple sebelum ni, sebab rasa macam dia dah jadi sisa orang. jahat, kan? tapi nak buat macam mana.. kalau dia rasa cinta dia hanya untuk si isteri atau suami, dia xkan sesekali berfikir untuk berkasih dengan orang lain.. 
                 Aku mengaku, aku memang suka melencong kalau aku bercerita. perempuan.. haha~ okay, back to the story. kelas kaunseling ni aku x boleh nak rumuskan lagi sebab baru sekali aku pergi. hehe.. nanti aku cerita lagi okay. yang pentingnya aku nak cakap kat sini ialah berjumpa dengan dia adalah satu birthday wish aku. since aku xde sama kelas dengan dia, so aku berharap pada pagi yang indah tu, moga-moga aku berjumpa dengan dia even for once. and Masya-ALLAH. ALLAH Maha Mendengar. jumpa jugak. haha..
that is one of my best birthday gift.. but not ever. sebab hadiah yang sangat buat aku menangis terharu adalah wish dari umi ku, adik-adikku dan kawan-kawan. terima kasih kalian atas wish tersebut. =.)
                  Ala, x berkesempatan pulak nak tunjuk photo yang umi aku bagi untuk aku tu. huhu. xpelah, some other time okay =D ha, yang paling best bila actor Hindi yang aku baru kenal ni wish dekat aku.. oh, mana x terkejutnya. itu facebook dia yang betul-betul okay. agaknya sebab dia baru nak naik, so dia kena bermesra dengan peminat dia. aku memang pantang sikit tengok pelakon Hindi ni =.=" nak buat macam mana, aku dah addict since aku kecil lagi. tengah update ni pun, aku tengah dengar lagu hindustan. lagu Saans. ada yang suka lagu tu, ada yang x suka. masing-masing ada minat dia sendiri kan? lagu dia sangat menyentuh perasaan aku. aku rasa Saans tu maksudnya nafas or breath. 
                    Cerita pasal nafas ni, aku teringat satu ayat.. ayat tu dituturkan bila si lelaki bertanya tentang mahar dia and dia jawab macam ni "saya tak minta banyak. cukuplah dia mencintai saya seadanya dengan setiap udara yang dia sedut tanpa meletakkan saya melebihi ketaatan dia kepada ALLAH, Rasul dan ibubapanya. itulah maharnya." oh, sweet sangat ayat tu =) itu yang paling bermakna lagi, kan? sayang mana terhadap si isteri pun, Tuhan yang satu jangan dibelakangkan. itulah yang patut kita sayang lebih. 
okay, cukuplah buat masa sekarang ni. aku nak pergi hantar barang adik aku kejap. harini dia ada test! semoga berjaya irfan =D along doakan adik dapat buat yang terbaik, okay! adios~

Saturday, September 29, 2012

mengarut di malam hari

8:41:00 PM 0
mengarut di malam hari



insya-ALLAH. bulan oktober dah nak sampai pun. yeah! bulan di mana aku dilahirkan. =D
aku berbintang Libra, jatuh pada 10 Oktober 1992.. cantik x nombor? haha. (okay,perasan sendiri).
x tahulah nanti sama ada kawan-kawan CG aku akan prank aku ke x.. just wait and see okay.
kalau ada, confirm aku post. hehe.
meh aku kongsi serba sedikit sifat-sifat orang yang lahir bulan Oktober even aku tahu most of us dah 
tahu pun pasal ni.. xpelah, post je =.=

first - suka berbual
ain't that right? percaya x kalau aku cakap dulu aku sangat-sangatlahhhhhh pendiam.. 
dalam kelas aku duduk belakang, xpun duduk dekat hujung depan sekali.
aku x reti nak bersembang dengan orang. since ada orang masih sudi berkawan dengan
aku, thanks =) aku xkan lupa korang semua. 
time bila aku jadi mulut murai pun aku x tahu.. sekarang ni kalau jumpa kawan sekepala, memang
aku bercakap dari pagi sampai ke malam. kalau tidur pun boleh bercakap, agaknya aku berkebolehan 
jugak, kot? 
kadang-kadang benda yang aku nak cerita xde kaitan pun dengan kawan-kawan aku.
tapi aku tetap jugak buat endah x endah asal aku dapat luahkan everything to them.
bagi aku, friends are like the second family to me.
diorang nak ingat ke xnak apa aku cerita, aku xkisah. tapi serius terharu bila 
ada antara kawan aku yang ingat benda yang aku cerita though aku rasa benda tu x menarik langsung! 

second - suka orang yang sayang padanya
of course lah, siapa yang x suka dekat orang yang sayang dekat dia, kan? 

third - suka ambil jalan tengah
okay, aku x faham sangat dengan ayat di atas. anyone? 
fourth - mudah rasa simpati, baik dan mementingkan kawan
erm.. aku memang sangat tinggi daya simpati. lagi-lagi dekat adik-adik sendiri. 
bila dia buat nakal tu, ya ampun... macam nak piat-piat je telinga tu.
tapi sekali dia cakap sorry, terus x jadi. boleh terus maafkan.
situasi kedua pulak bila tengok orang minta sedekah. rasa macam nak tolong je.
tapi takut pulak, takut dia tipu.. anyhow, umi aku cakap x kisahlah dia tipu kita ke x, yang
penting niat dalam hati kita ni. kalau kita ikhlas, insya-ALLAH kita dapat pahala.
betul jugak, kan?


fifth - cepat marah
okay, yang ni memang sifat yang sudah sebati dalam diri aku ni.
nak buang sifat ni pun aku xtahu macam mana. (boleh buang ke? -.-")
sekarang ni aku try untuk overcome nafsu amarah tu.
kadang-kadang terbabas jugak. setiap manusia ada had dia, kan?
aku rasa aku try overcome marah aku ni bila umi cakap.
"along dah baik dah, rajin tolong umi, tapi satu je sikap along umi x suka. along cepat marah. 
cuba bawa bersabar sikit. along tu kakak."
aku just rephrasing balik je. tapi setiap apa yang seorang ibu tu cakap, 
memang bawa kesan yang mendalam sungguh!

sixth - suka melancong, bidang sastera dan seni
aku nak sangat melancong!! kalau satu dunia ni free, memang aku x study.
aku study semua budaya dekat dalam dunia ni. hahaha~ 
aku dah pernah post tempat-tempat yang aku nak pergi and plan kami CG nanti.
moga-moga jadi.

 

seventh - boros dan mudah dipengaruhi persekitaran
pantang sungguh bila dalam dompet ada duit and nampak pulak item yang menarik hati.
terus nak beli. nasib baik kawan aku jenis selalu pergi downtown.
downtown murah lah jugak daripada dekat pavillion tu, kan?
actually, xdelah selalu pun. rasa macam nak pergi, kitorang pergilah.
kadang-kadang rasa macam xnak bawa dompet je, 
tapi time x bawa lah macam-macam benda penting yang ada depan mata yang perlu sangat-sangat untuk dibeli!!! 
orait. that's all yang aku boleh cerita. yang lain, family je boleh cerita because they know me better than anyone else =D
selamat malam... 

i'll not forget,as long as I live

12:47:00 PM 0
i'll not forget,as long as I live

the naughty fun in your eyes,
the carefree forwardness of your eyes,
the wavey stretching of your hair,
I'll not forget, as long as I live..

your leaving hand from hands,
your turning away from the shadows (of mine),
your not turning back to see,
I'll not forgive,
as long as I live.
as long as I live..

your dancing freely in rains,
your getting angry on small things without reason,
your small, childish mischieves,
I'll love them all,
As long as I live, As long as I live..

Your false promises,
your burning dreams,
your heartless wishes,
I'll hate them all,
As long as I live, As long as I live..

i want to watch this

12:13:00 PM 0
i want to watch this

harini sebab dah xde kerja sangat nak buat, so kita bercerita kat dalam blog je.
satu lagi sebab.. website uniten x dapat buka. aduhai, x tahu nak describe macam mana dah.. 
segala perasaan dah bercampur baur dah ni..
okay, end of story. kita buka story baru.
hmmm.. ada dua hindi movie yang aku x sabar sangat nak tengok..
satu Yash Raj punya cerita. satu lagi Dharma Productions punya.. 
Jab Tak Hai Jaan and Student of The Year.
Jab Tak Hai Jaan ni aku x pasti cerita dia macam mana.. sebab sinopsis pun xde.. 
tapi tengok trailer dia macam tahu je. ada dua perempuan and seorang lelaki. 
so aku boleh assume maybe cinta tiga segi kot..
pelakon-pelakon dalam cerita ni aku tahu.. Shah Rukh Khan, Anushka Sharma, dan Katrina Kaif.
motorsikal yang SRK bawa.. perghh.. stylenya!!! bestnya kalau dapat naik motor tu... 
nama dia Thunderbird..
macam kawan aku, dia gila kereta.. aku gila motor. 
kalau dapat merempit, memang sedaplah.. okay,gila.
maksud aku, bukan merempit macam segala mat rempit kat luar sana tu...
kalau aku buat macam tu, memang confirm lah kena membebel.. 

second movie pulak Student of The Year.
pelakon-pelakon dalam ni serious aku x kenal langsung sebab diorang semua pelakon baru.. 
tadi motor style.. ini sekolah dia pulak.. memang sekolah swasta yang paling gah lah kalau aku boleh describekan..
ada 3 orang watak utama. dua lelaki, seorang perempuan. terbalik dengan cerita tadi. lol~
(baru perasan).. cerita ni pulak berkisarkan tentang seorang lelaki yang berada, nak mencapai kejayaan dan kekayaan melalui piala Student Of The Year tu. seorang lagi lelaki pula anak business tycoon yang ada complex relationship dengan bapak sendiri and melalui piala SOTY tulah, will bag him the approval that he subconsciously craves for.


adios~ phir milenge.... =D

Wednesday, September 26, 2012

Thursday, September 20, 2012

meraban

12:50:00 AM 0
meraban

woah...first time update guna hp ku...saje nak merepek kejap b4 tidur.
hahaha...okay,adios.

Wednesday, September 19, 2012

plan budak cg

7:51:00 PM 0
plan budak cg

hmmm... since semalam cerita pasal impian.. harini aku nak cerita pasal plan ktorang budak cg pulak.. 
hehehee... siapa cg? don't ever bother to ask that question... kami geng je tahu okay!
insya-ALLAH... mudah-mudahan Ya ALLAH...
kami akan bertolak ke LANGKAWI!! oh yeah ~('',~)
kenapa destinasi ini yang kami pilih? hmmm... entahlah.. maybe sebab jauh kot. lol~
ingat nak pergi PD mula-mula. tapi fikir-fikir balik.. bila kita dah keluar ni, alang-alang baik pergi jauh-jauh ye, dok? lagipun langkawi sesuai untuk kami yang bukan selalu shopping, tapi sekali shopping.. perghhh~
kelakar jugak bila difikirkan perancangan kami ni... naik bas lah, naik train lah.. sampai ke naik flight pun ada.. uuuuuu~ tapi apa yang penting untuk kita tengok of course lah DUIT!
and most important is pengalaman dan memori..
aku dah selalu sangat naik train. tapi dengan kawan-kawan maktab aku lah, siapa lagi..
naik dari sungai buloh sampai ke butterworth... haha~ nak jahat sikit, kan.. lama siot! 
naik train ni best sebab kalau bosan, boleh merantau satu train tu.lolol~
aku dah biasa buat dah.. aku jenis susah nak tidur kalau x selesa ni..
and sejuk gila pun aku x tahan.. ufft, macam mana nak pergi NZ, London semua ni??? =.=
at the end, kitorang semua lepak dekat kafe train tu.. untuk siapa-siapa yang belum pernah naik train, bawalah junk food anda sendiri.. serius mahal makanan kat kafe tu.. x berbaloi weyh..
takat beli minuman panas okay lah lagi...
mula-mula naik train, lepastu naik feri.... huuuuu... dah lama aku x naik feri...
pergi langkawi pun aku rasa time aku muda-muda remaja dulu..
ceh, macam dah tua je sekarang ni... 
tapi yang belum dirancangkan lagi... kat mana kami nak tidur...
aiyooo... nasib baik ada makcik aku dekat sana. 
boleh minta dia tolong carikan... ngehehehe~ 
anyway, ke mana nak pergi kat langkawi pun x tahu lah... kereta kabel of course...
mandi pantai, itulah plan utamanya... lain-lain, kalau rasa kaki ni nak berjalan, pergilah kot. hahha~
okaylah, lambat lagi benda ni. tapi lagi bagus plan awal-awal kan.. so, xdelah serabut kepala brain kita..
adios~

Tuesday, September 18, 2012

impian ku...

11:55:00 AM 2
impian ku...
hello hello!! harini aku nak cerita sikit pasal impian yang aku x tahu tahun bila nak jadi kenyataan.. haha~
impian aku, aku nak pergi merantau negara orang lepastu buat semua aktiviti kat sana! urghhh.. bestnya!!!
dah lama sebenarnya aku nak buat ni.. tapi maklum lah, nama pun impian. kita simpan je la dulu dalam kepala brain kita.. haha~
insya-ALLAH bulan satu or dua or tiga nanti, kawan2 aku and aku of course, kitorang nak pergi bercuti!
mudah-mudahan plan ni menjadi..ops, tapi bukan pergi luar negara.. maybe pergi langkawi kot.. or PD or Cameron.. lol~ macam ni lah kitorang kalau dah start berbincang. kadang-kadang tu melencong habis! 
tengoklah macam mana.. aku x kisah pun mana-mana asalkan kami dapat bercuti bersama.. seriously, makcik aku kata time kat universiti ni lah kita nak enjoy tau.. nanti dah kerja susah gila nak spend time sama-sama.. lepas tu kahwin.. oh, lagilah susah. confirm2 lah x boleh. boleh je kot aku rasa cuma agak complicated sikit di situ.. hmm...
anyway, back to our story.. kalau diberi peluang.. aku nak pergi LONDON!! sebab apa? sebab aku minat gila dengan mamat british ni. aku pun x tahu kenapa.. oh man =.=" aku suka lah dengar slanga dia... 
umi aku x suka sebab umi aku rasa dia cakap serabut.. susah nak menyebutnya.. hahaha~
aku dah ushar2 tempat2 menarik kat London.. banyaknya tempat boleh pergi...BIG BEN, LONDON BRIDGE, LONDON EYE... 
dengan siapalah aku nak pergi ni... ops, impian.. lupa pulak...
okay, second destination pulak ... NEW ZEALAND... 
ha, yang ni dah tahu dah nak pergi dengan siapa..haha. aku dengan azra dah plan habis dah..
ceh, habis lah sangat... tapi NZ ni memang tempat pilihan kitorang...
kalau backpacking pun jadi lah asal dapat pergi sana..
kenapa nak pergi tempat ni pulak? sebab hmm... aku pun x tahu lah.. tapi tempat dia sangat tenang! 
aku tengok gambar lah, kat mana lagi... banyak gila gunung ganang dia, lepas tu ada geiser pulak..
bestnya kalau dapat tengok depan mata.. serious aku boleh berlama-lama kat sini kalau dapat tengok...
ha, lagi satu yang best.. kat sini ada tempat lakonan LOTR!!!
aku dengan azra nak pergi HOBBITON...
pernah dengar kan Hobbit tu apa benda? kalau x pernah tengok LOTR, nak buat macam mana.. pergilah tengok dulu cerita tu.. haha
third destinantion pulak, hmmm.. VENICE..
tempat tu best untuk honeymoon je sebenarnya.. ah, peduli apa aku..
aku nak pergi jugak situ... orang lain nak pergi PARIS, suka hati mung ler...
aku nak pergi venice jugak...
banyak gila bangunan lama... cantik... siap boleh naik sampan lagi sebelum pergi hotel.. 
aku pernah naik macam ni tapi kat genting highlands.. lol~ x terasa sangat pun.. hahahahah~
nevertheless, Makkah tetap jadi impian nombor satu aku..
siapa yang x nak pergi situ, kan?
semua family aku dah pergi.. aku je belum.. waaa... sedihlah jugak..
xpelah, mudah-mudahan kalau aku kahwin nanti, aku nak aku dengan suami aku pergi umrah sama-sama..
sambil tu boleh melawat kubur arwah abah sekali.. insya-ALLAH..