03/01/2013 - 04/01/2013 - Amy Syeera

Saturday, March 30, 2013

You Didn't Love Her

10:30:00 AM 0
You Didn't Love Her
10:11a.m
kampung subang
tumblr-ing


hey, look what i found today! ini sama je dengan apa yang aku pernah alami satu masa dahulu. x sedih pun bila baca, tapi sedih bila teringatkan kenangan lama. pedih bila kita sekadar dipergunakan untuk menghilangkan kesunyian seseorang je.



 

yes, at least tell me something. i don't care if it's gonna hurt me. but this hurts more. i can't believe you would do that to me. if you don't like me at all, don't ever bother coming into my life. you sick man!





you must remember, if someone loves you, that means they accept you for the way you are. memang orang cakap, bila dah bercinta ni, segala kelemahan yang dia ada, semua kita x nampak. aku rasa kita nampak je sebenarnya, cuma kita dah terima dia seadanya. kalau kita memilih orang yang sempurna, sampai sudah kita akan bersendirian. right? 

okay, that's all. adios~

Wednesday, March 27, 2013

Wedding Day!

10:49:00 AM 0
Wedding Day!
10:22 a.m
kampung subang
happy! :D


hello everybody :) kenapa aku happy? sebab gambar-gambar aku bersama bff ku sudah diupload. hehehe. bukan senang kitorang nak jumpa. nanti dia dah ambil degree, lagi payah nak jumpa :'(

sebab dia duduk Skudai nanti, insya-ALLAH. aku pulak dekat Bangi. kalau aku rajin, boleh lah aku pergi sana. saja-saja. haha. lagipun, x pernah lagi merasa jalan-jalan dekat Johor. kawan-kawan PPC ramai je Johor. kawan lelaki yang aku rapat kat U pun duduk Johor. housemate aku orang Johor. tahun bila aku nak pergi sana entah, masa diorang kahwin la kot. -.-

macam ni lah xde pakwe. xde siapa nak bawakkan. hahahahaha. xde kaitan. 

ini ada sikit photos dari bestfriend aku. dia upload kat fb, aku upload kat sini. sorry hana. pinjam sikit photos kau. :P 

happy gila bila dia and azra datang! Nadzmy x dapat datang, xpelah. xde rezeki kau nak tengok rumah baru aku weyh. ahaha. tunggu raya la. tapi x ketinggalan buat Kecik and Irfan (bukan adik aku), thanks a million sebab sudi datang rumah aku :) 

okay, that's all folks. adios~





she gave me this! <3

untung ada bestfriend kreatif. hehe.

Tuesday, March 26, 2013

Hurt

9:23:00 AM 0
Hurt
7:45 a.m
kampung subang
shutting out friends in facebook

nothing to do today. maybe nak sambung menulis kejap lagi.
umi dengan ayah pergi SB. ada orang meninggal. i'm not pretty sure who she/he is, the one who passed away. as usual, tengah-tengah scrolling, tiba-tiba terjumpa this two posts.




sakit sangat kan kalau dah suka someone tu. aku x pasti mana satu lagi sakit. sakit bila orang yang kita suka x suka kita, or sakit bila kita ditinggalkan kekasih or hmm.. sakit bila dua manusia baru nak meluahkan perasaan masing-masing, ada orang lain yang menjadi penghalang.





 


mulut orang ni kita susah sangat nak predict. lagi-lagi orang yang rasa dia suka berterus-terang. aku x kata salah kita nak be honest to somebody. tapi kau kena fikir perasaan orang lain juga. sebelum kau cakap, kau cuba bayangkan kalau orang cakap macam tu kat kau.

aku selalu buat macam tu. aku ni kaki gaduh, jangan main-main. hahaha. xdelah. aku malas nak gaduh. tapi sampai ke satu tahap aku rasa macam aku ni dipermainkan, then you'll see the real me.

okay, cut it. aku suka melencong -.-" mulut manusia ni senjata yang paling hebat dalam dunia. bom, senjata api tu just merosakkan fizikal kita, tapi mulut manusia boleh buat dua-dua. tak percaya? suka hati.

aku dah tengok macam-macam gaya orang mati okay. seriau kau tahu! aku x maksudkan cerita dalam TV show tu, ni yang real life.

so, what i'm trying to say is think before you act please! ada orang yang boleh balas apa orang cakap, tapi ada yang jenis lemah semangat. dahlah terasa banyak sangat kekurangan diri, kau pergi hentam dia lagi.

kau kena ingat lagi satu, setiap manusia ada cabaran hidup dia masing-masing. jangan kau cakap 'ala, kau xkan faham apa yang aku rasa sebab kau x pernah kena!' what, bullshit okay..

memanglah orang tu x pernah kena, paling-paling dia ada kat sisi kau, dengar masalah kau. orang lain x pernah kena? macam mana kau tahu? kau ada kat tempat dia? kau tahu masalah dia? entah-entah masalah dia lagi berat dari kau. and kau suka-suka hati cakap macam tu.

http://24.media.tumblr.com/36988d10982be6ccd5775f03c379fb37/tumblr_mjerg8UJv61r4u9wdo1_500.gif

asal ada orang sokong kau, itu dah memadai bagi aku. orang yang bunuh diri ni sebab dia rasa xde orang nak dengar masalah dia. kau pulak, dah ada orang dengar masalah kau, nak bising-bising.

ha, kan dah teremo. aku x boleh tengok orang suicide sampai macam ni sekali. mulut manusia ni teruk sangat!

dahlah, aku mamai lagi sebenarnya ni. adios~


http://24.media.tumblr.com/83eef156acb020ef4cbff8fcb3d42f18/tumblr_mjozgniobF1qal9wlo1_500.jpg

Wednesday, March 20, 2013

Fantasy

3:39:00 PM 0
Fantasy



3:17p.m
kampung subang
sing my heart out! 

okay, ada certain lagu yang aku minat sekarang ni. i think it's not famous here (malaysia). i don't care. let me and blogger's friends only know about this songs. lol~

aku dah x dengar sangat lagu-lagu dekat radio. biarlah orang nak suka Katy Perry ke, Justin Bieber, aku minat singer and band yang lain okay.

apa kaitan dengan image dekat atas -imagine-. haha. aku bagi lirik dia, korang imagine sendiri maksud lagu dia, got it! adios~

it's you and me
let me play the lead role
in your wildest dream
so baby tell me what's your fantasy
matter of fact just kick back 
I'll show you things you never believe (never believe)

I'm talking bout 
candle light dinners
trips around the world
there is nothing what I wouldn't give her
if she was my girl
she's never seen a winner
take a second and dream
I'll show you things you never believe
What's your fantasy?

Let me be your fantasy
I know you dream of me
every time you fall asleep
I can be your fantasy
and when you think of me
just close your eyes and dream

It's you and me
riding round the city on a shopping spree
I can only imagine what you do to me
baby come back let me show you things you'll never believe

I'm talking bout 
candle light dinners
trips around the world
there is nothing what I wouldn't give her
if she was my girl
she's never seen a winner
take a second and dream
I'll show you things you never believe
What's your fantasy?

Let me be your fantasy
I know you dream of me (I know)
every time you fall asleep
fantasy (I can be your fantasy)
and when you think of me
just close your eyes and dream (Just close your eyes and dream just dream on me just just..)

I'm talking bout 
candle light dinners
trips around the world
there is nothing what I wouldn't give her 
(there is nothing what I wouldn't give her)
if she was my girl
she's never seen a winner (she's never seen a winner)
take a second and dream
I'll show you things you never believe

Let me be your fantasy (I know you dream of me)
I know you dream of me
every time you fall asleep (every time you fall asleep)
fantasy (i can be your fantasy yeah..)
and when you think of me (oh noo)
just close your eyes and dream

Let me be your fantasy (trips around the world)
I know you dream of me (if she was my girl)
every time you fall asleep
fantasy
I'll show you things you never believe

Let me be your fantasy
I know you dream of me
every time you fall asleep
I can be your fantasy
and when you think of me
just close your eyes and dream

Let me be your fantasy (i can be your fantasy)
I know you dream of me (i know you dream)
every time you fall asleep (every time you fall)
fantasy (i know)
and when you think of me
just close your eyes and dream (dream dream)





Monday, March 18, 2013

Nafasku Hanya Untuk Dia -bab 4-

10:26:00 PM 3
Nafasku Hanya Untuk Dia -bab 4-

BAB 4


Bengang terasa hati Ainul sebaik sahaja Mirza melepaskan tangannya. Mereka kini sudah berada di dalam bilik tidur utama. Sambil berdepan antara satu sama lain, Ainul merenung tajam ke arah Mirza. Dia menolak untuk beralah dengan sikap suaminya itu.

"Sejak bila awak berubah jadi macam ni, Mirza? Saya tak sangka yang awak sanggup pakai taktik orang batu macam ni.." Sunggu Mirza pantang digelar sebegitu.

Ainul perasan bibir Mirza semakin menipis dan api kemarahan semakin membara di dalam matanya.

Mirza mencengkam pergelangan tangan Ainul dan menarik kuat ke arahnya.

"Kau belum tengok lagi 'orang' tu dalam diri aku, hummingbird. Jadi kau jangan suka-suka nak provok aku melainkan kalau kau nak keadaan kita jadi lebih teruk." Mirza sengaja menakutkan Ainul dengan kata-katanya itu. Dia melangkah setapak ke hadapan dan mendekatkan hidungnya dengan hidung Ainul.

"S.saya tak nampak pun macam mana benda ni boleh jadi teruk.." Ainul berbisik.

"Lebih baik kau pendamkan je harapan kau tu sebelum perkara ni berlarutan, percayalah." 

Ainul tiba-tiba tersedar betapa rapatnya dia dengan tubuh Mirza. Walaupun Mirza bukanlah merelakan dirinya sepenuh hati ketika mereka 'bersama', dia tetap seorang pencinta yang hebat dan mungkin disebabkan itulah, dia tetap berasa puas. Mirza berjaya membuatkan hatinya cair. 

Pandangan Mirza masih terkunci ke arahnya dan dia dapat merasakan perubahan pada nafas dan debaran di dada lelaki itu.

Mirza merapatkan lagi jurang di antara mereka, bibirnya hampir mengenai bibir mungil Ainul, nafas mereka menjadi tidak teratur. Seinci sahaja dia menggerakkan mulutnya, bibir mereka pasti bersentuh.

Ainul tidak mampu menolak dan terasa geram pada dirinya kerana terlalu mahukan sepasang bibir manis itu. Baru sahaja hendak dikucup, Mirza pantas menjauhkan diri. Mata Ainul berkelip tanda keliru.

"Pergilah tidur," Mirza meletakkan tangannya di belakang tubuh Ainul dan menolaknya perlahan ke katil.

"Saya tak nak.." Ainul mula memprotes.

"Aku tahu. Aku pun tak nak kau malam ni," celah Mirza.

"Awak takkan sentuh saya?"

"Tak melainkan kalau kau sendiri yang nak.." kata Mirza seolah-olah tidak kisah dengan perkara tersebut.

"Saya tak nak." Ainul bertegas.

"Habis tu kau tak perlulah nak risau," Mirza berpusing, membuka bajunya yang biasa dipakai, mendedahkan sebahagian tubuhnya.

Dan seperti biasa, Mirza berjaya membuatnya kehilangan nafas dan dia terpaksa mengalihkan padangannya lalu menuju ke katil. Ainul menarik selimut sehinggalah ke dada dan mengiring membelakangkan Mirza tetapi dia peka dengan setiap pergerakan yang suaminya lakukan. Mirza melangkah ke arah almari, mencampakkan pakaiannya di sepanjang perjalanan. Sebagai seorang lelaki yang sangat teliti dan suka menguasai segala aspek dalam hidupnya, Mirza kadang-kadang boleh menjadi orang yang sangat pemalas. Sesuka hati sahaja dia meletakkan bajunya di situ, stokingnya di sini... nampak sangat lelaki itu mengharapkan bantuan dari pari-pari kebersihan untuk mengangkat segala pakaiannya. Memandangkan Ainul seorang yang terlalu mementingkan kebersihan, terus sahaja diangkat dan dilipat segala apa yang suaminya lemparkan. Tetapi sekarang tidak lagi, biarlah lelaki itu yang mengangkat sendiri bajunya.

Ainul mengeluh lembut dan mengalihkan pandangannya ke arah pintu bilik air, Mirza tidak menutup rapat pintu tersebut dan kelihatan samar-samar cahaya lampu keluar dari bilik air. Kehangatan haba terasa dan Ainul dapat menghidu bau sabun Mirza yang sedang mandi. Tiba-tiba pancuran air terhenti dan Ainul terdengar pula bunyi Mirza yang sedang mengeringkan rambutnya. Ainul tersenyum sendiri apabila dia mendengar tuala terjatuh ke atas lantai sejurus selepas Mirza selesai. Ainul sudah tahu akan segala rutin harian lelaki itu setiap malam; Mirza selalunya akan mandi, bercukur dan memberus gigi selepasnya. Lima minit kemudian, lampu bilik air terpadam dan Mirza menuju masuk ke dalam bilik tidur.

Mirza selalunya tidur tanpa memakai apa-apa tetapi Ainul sejujurnya percaya Mirza pasti sekurang-kurangnya memakai seluar pendek atau apa sahaja disebabkan oleh kejadian tadi. Tiada tuah, Ainul dapat merasakan Mirza yang sedang mengalihkan selimut sedikit dan menyelinapkan badannya di sebalik selimut tersebut. Harum sungguh bau tubuh Mirza ketika itu dan Ainul terpaksa menguatkan semangat untuk tidak mengalihkan badannya menghadap suaminya. Mirza hanya diam membisu dan kaku tidak bergerak. 

Kebiasannya, Mirza akan setia baring di sisi isterinya melainkan kalau dia ingin menjalankan 'projek' untuk mendapat anak lelakinya, barulah dia merapatkan badannya ke sisi Ainul, menyentuhnya, membelainya... melakukan apa sahaja kecuali mencintai dirinya.

Ainul sudah belajar dari awal lagi bahawa apa sahaja aksi intim yang ingin dilakukan olehnya pasti akan dicantas awal-awal. Keyakinan yang sudah lama rapuh tidak mampu lagi berhadapan dengan penolakan sebegitu, jadi Ainul berhenti dari mencuba.

Ironinya malam ini, selepas dia menolak kemahuan Mirza untuk bersama, adalah kali pertama di dalam hidup, Ainul tergoda untuk merapati Mirza. Ainul menggenggam tangannya kuat, cuba untuk tidak memikirkan tubuh sasa milik si suami yang sedang baring di sisinya. Ainul tahu Mirza masih lagi belum tidur, kerana dia dapat mendengar irama nafas Mirza. Lelaki itu turut sedar akan dirinya yang masih sukar untuk melenakan diri.

"Ya ALLAH, tidur je lah" jerkah Mirza tiba-tiba di dalam gelap. "Aku dah cakap kan yang aku takkan sentuh kau... jadi kau tak payahlah nak gelabah sangat!" 

Tertekan Ainul mendengar tengkingan Mirza itu.

"Kalau kau tak boleh tidur juga, aku ada jalan penyelasaian untuk masalah imsomnia kau tu," Mirza berbisik memberi cadangan, membuatkan Ainul terasa cemas.

"Awak tak membantu langsung tahu tak." lirih Ainul dan Mirza ketawa perlahan.

"Dah kalau kita berdua tak boleh tidur.."

"Kita baru je nak tidur.... so senyap je lah!" desis Ainul.

"Kau tahu tak yang kau ni makin mengarut?" kata Mirza dengan suara lembut walaupun kedengaran tegas. 

Suara itulah yang sering membuatkan Ainul tergila-gilakan suaminya.

"Suka hati awaklah nak fikir apa pasal saya," Ainul menoleh untuk memandang Mirza dan kegelapan bilik menyukarkannya untuk mencari wajah lelaki itu. Mirza sedang berbaring, dengan sebelah tangannya di belakang kepala. 

Apabila dia sedar yang Ainul sedang memandangnya, Mirza turut berpusing menghadapnya. 

Ainul hanya mampu melihat mata putih suaminya di sebalik kegelapan itu. "Ini apa yang saya mahukan, Mirza."

"Aku tak percayakan kau walaupun sesaat, Ainul." tingkah Mirza, menggerakkan tangannya cuba membelai wajah Ainul. "Apa fungsi perkahwinan ni kalau kemahuan batin aku tak tercapai?"

"Ia tak berguna untuk saya," rungut Ainul tanda membantah. Perbuatannya mencalarkan ego kelakian Mirza.

"Habis tu, selama ni kau memang tak berpura-pura dengan setiap belaian kau kan," dia menafikan, resah.

"Tak, saya tak pernah berpura-pura. Awak memang hebat..." Ainul bersetuju, tersedar apa yang dia katakan sebentar tadi tidak nampak meyakinkan langsung. "...cuma ia tak cukup untuk saya lagi dah."

"Aku tak dah cukup untuk kau lagi?" Mirza bertanya dan Ainul tahu dia terpaksa mencari ayat yang sesuai untuk meneruskan kata-katanya.

"Bukan macam tu maksud saya..."

"Oh?"

"Mirza, awak ni makin buat saya tertekanlah." Okay, bukan itu apa yang sepatutnya Ainul luahkan. Kaku sahaja tubuh Mirza di sebelahnya ketika itu.

"Mungkin lebih baik kalau kau tak sebut apa-apa dah pasal ni, Ainul..."

"Tengok, awak dah salah faham dengan saya...." Ainul bersuara.

"Not another word..." Mirza memberi amaran.

"Tapi.." Tiba-tiba Ainul rebah di atas katil dengan paha Mirza di atas pahanya. Ainul terkejut dan cuba melepaskan dirinya dari Mirza.

"Aku dah bagi amaran kan tadi," Mirza kegeraman.

"Lepaslah," dengus Ainul kemarahan dan menolak kuat dada sasa Mirza.

"Tak nak." Mirza merapatkan lagi tubuh mereka, menggerakkan kakinya sehingga kedua-kedua paha Ainul bersentuh dan Mirza mengunci rapat pelukannya. Bibir Mirza menjalar liar di leher dan telinga isterinya.

"Bukan ini yang saya nak," tegas Ainul, mengerahkan segala tenaganya untuk menolak Mirza tetapi Mirza tetap begitu, seakan-akan tidak merasa apa-apa.

"Ya, ini yang kau mahukan," bisik Mirza di telinganya.

"Kalau awak buat macam ni, awak dah dikira memaksa saya tahu tak," desak Ainul. "Dan awak pun tahu benda ni ditakrifkan sebagai apa!" Mirza membeku tiba-tiba, sebelum mengalihkan badannya menjauhi Ainul dan bergerak kembali ke sisi katil.

"Kau nak tuduh aku dengan sesuatu perbuatan yang keji?" Mirza tersinggung tetapi Ainul tidak membenarkan dirinya terpengaruh.

"If the shoe fits..."

"Apa maksud kau ni?" tanya Mirza. "Some damned ambiguous idiom that doesn't apply to this situation at all! Tiada paksaan pun dengan apa yang terjadi tadi."

"You pinned me down and refused to get off me when i asked you to. Itu adalah salah satu contoh paksaan yang sangat jelas..." Mirza tidak membalas dan hanya terbaring. Ainul sekali lagi berjaya melukakan maruah Mirza dan Ainul juga hanya sekadar manusia biasa. Dia tidak mampu lari dari mengecewakan hati seseorang yang tidak disukainya. Mereka tidak bersuara lagi selepas itu dan akhirnya Ainul terlena sendiri.


p/s : aduh, fail betul nak buat ayat melayu yang sedap2. -.-


Sunday, March 17, 2013

YOU, yes you!

8:51:00 PM 4
YOU, yes you!
 

8:28 p.m
kampung subang
promote tumblr and blog :D

hello assalamualaikum everyone! alhamdulillah, follower makin bertambah kat sini. hahaha~ thanks a lot guys for following me! and what about my tumblr? yeah, so far i've 2.5k!!!!! i hope i'll be a tumblr famous one day. lol :)

okay, cut it short! nampak x .gif kat atas? 
aku tujukan gif ni khas untuk seseorang. nampak x aku dah mula judge orang? aku bukan suka-suka nak judge orang. tapi sikap manusia ni kan. suka nak cari kesalahan orang lain. suka nak burukkan nama orang.

why??? what the fuck is wrong with u? aku cukup x suka bila kau cakap yang kau terasa dengan certain orang. YES, sometimes i feel that too. but that doesn't mean that kau boleh cakap kau X PERNAH sakitkan hati orang. that's completely bullshit! 

macam orang lain percaya (aku x pasti aku percaya ke x), hidup ni ada karma. kalau kau buat dia macam tu, someday someone akan buat balik kat kau. kalau kau terasa dengan someone, that means yang kau pernah kecewakan hati salah sorang kawan kau! muhasabah diri kau sikit. think before you act! 

and kalau kau terasa dengan apa aku cakap kat atas ni, kalau kau rasa aku merujuk dekat kau, maknanya memang kau ada sakitkan hati aku. bukan hati aku je tau x! 

oversensitive? kalau kau ada sifat macam tu, maknanya kau patut prihatin dengan perasaan orang jugak. ingatlah sikit, jangan fikir hati kau je. orang lain tersentuh jugak. sedih dengar apa yang kau cakap. 

aku x kisah kau nak bagi pendapat kau kat kitorang, but at least jangan suka menidakkan apa yang orang cakap. ibarat kitorang ni just a kid yang bagi ideas. hey, budak kecik pun lagi pandai sekarang tau x!

cuba hormat sikit perasaan orang. itu je aku boleh cakap. orang kata kita susah nak ubah perangai kita yang sedia ada. aku rasa x susah pun. yang susahnya bila hati kita menidakkan benda tu. biasalah, bila nak buat benda baik, ada je lah yang mengganggu. 

aku tahu aku ada kelemahan jugak. tahu x apa kelemahan aku? aku ni panas baran. (and banyak lagi). kau x pernah nampak pun? kenapa, nak try tengok ke? jangan cabar aku. aku pantang dicabar benda-benda macam ni. kau x pernah kenal aku dari kecil, kau jangan suka judge aku macam tu. aku cuba kawal sekarang. 

serious aku malas nak taip banyak-banyak kat sini. but you MUST remember this, everytime i publish this kind of posts, maksudnya aku dah x boleh bertoleransi okay. tahap sabar aku dah xde untuk kau! pendendam? kau yang pendendam. benda ni pun kau kena fikir jugak. people can see that in you. kau je yang buat-buat x perasan. 

aku emo? well, see the leg r. aku bukan senang-senang nak emo. tapi kalau orang cari pasal dengan aku, tengok je la apa jadi. kalau ayat atas ni x buat kau terasa, kau buat something yang boleh buat aku meletup. and kau akan MENYESAL sampai bila-bila. x percaya? tanya budak sekolah menengah aku dulu. 

okay, adios! 

Saturday, March 16, 2013

People In Love

1:55:00 PM 2
People In Love
1:43p.m
ermm. baru balik dari hiong kong. (BUKAN HONG KONG OKAY!)
tengah masukkan marshmallow and gula-gula dalam botol cenderamata :)

what? cliche gila tajuk kat atas. yeah, i know its a bit lame. tapi aku bukan nak cerita benda yang merepek-merepek tu. ala, for example puppy love. lol~ kalau dimelayukan, jadi cinta monyet. puppy is monyet?? -.-"

this photo is not mine.

selalunya kalau sebut cinta je, apa yang kita nampak mesti orang muda bercouple. orang kahwin. orang berangan x tentu hala x kira masa. x kisahlah macam mana gaya orang tu pun.

but the thing is, bila kita sebut soal cinta je, kita mesti nak tanya orang-orang yang dah besar kan, i mean dewasa or remaja. kita x pernah tanya budak-budak kecik whether they know about what love is or not.

korang pernah tanya? of course lah TAK!
aku pun x nak tanya. karang merepek je diorang cakap, betul x?
hahahaha. NOPE! x betul okay. diorang punya perspektif dalam maksud cinta tu betul-betul lain dengan kita. diorang boleh nampak kasih sayang yang ada dalam diri kita berbanding diri kita sendiri.

nak tahu apa yang diorang faham dari segi cintan-cintun ni? let's see!

Rebecca, age 8: When my grandmother got arthritis, she couldn't bend over and paint her toenails anymore. So my grandfather does it for her all the time, even when his hands got arthritis too. That's love.

Terri, age 4: Love is what makes you smile when you're tired.

Danny, age 7: Love is when my mommy makes coffee for my daddy and she takes a sip before giving it to him, to make sure the taste is OK.

Nikka, age 6: If you want to learn to love better, you should start with a friend who you hate.

Elaine, age 5: Love is when Mommy gives Daddy the best piece of chicken.

Chris, age 7: Love is when Mommy sees Daddy smelly and sweaty and still says he is handsomer than Robert Redford.

Mary Ann, age 4: Love is when your puppy licks your face even after you left him alone all day.

okay, seriously! kalau korang x rasa apa yang diorang cakap ni sangat sweet and sangat menyentuh hati, korang memang xde hati perut. no offense but it's true! dah lah, letih taip panjang-panjang. bukan ada orang baca pun. okay, adios! :D

Thursday, March 14, 2013

Life is pain.

7:47:00 PM 0
Life is pain.
7:43 p.m
kampung subang
promoting tumblr

okay guys, this is from one of my favorite tv shows (House). i really like the way he works. he's beyond genius. i'm not sure if Dr. House is really exist or not. i mean, of course i'm not referring to the actor. you should watch it!


Wednesday, March 13, 2013

Ciptaan ALLAH yang sangat comel :)

4:00:00 PM 0
Ciptaan ALLAH yang sangat comel :)
4:00 p.m
kampung subang
nothing really. -.-

okay, seriously. this is super cute!!!
ini adalah binatang pertama sekali yang aku suka. lol~
aku dulu x suka sentuh kucing (takut dia cakar and gigit)
yes, i do have some bad experiences with them.
but since my housemate is so infinitely in love with cats, i get used to it.
and now, i'm addicted. whenever i see cats anywhere, i'll chase them! haha~
okay, stop it already amelia! ciao~ :)


Tuesday, March 12, 2013

Your Perception Is Sick!

4:15:00 PM 0
Your Perception Is Sick!
4:07 p.m
kampung subang
blogging (both tumblr and blogger)


okay, harini aku terasa macam nak post anything yang terlintas dalam kepala brain aku. so, this is what i'm going to show you. look at the picture and tell me what do you think of it.

 


is it wrong to wear pink shoes for guys? 
if you say it is, then you are SICK! 
that's a complete bullshit.
pink is just a color! bukannya bahan untuk korang nak bezakan lelaki atau perempuan. 
apa salahnya lelaki pakai color pink? dosa besar ke? 
kuku kita color pink, bibir color pink (ada yang merah, ada yang hitam. lantak kau la...)
habis tu kau perempuan ke? 


okay, ini apa yang this cute little kid said to his mother :

Yesterday my mom posted a picture on Facebook of my 5 year old brother Sam wearing a pair of shoes he picked out for his first day of preschool.

She explained to him in the store that they were really made for girls. Sam then told her that he didn’t care and that “ninjas can wear pink shoes too.”

Sam went to preschool and got several compliments on his new shoes. Not one kid said anything negative toward him about it.

However, my mom received about 20 comments on the photo from various family members saying how “wrong” it is and how “things like this will affect him socially” and, put most eloquently by my great aunt, “that shit will turn him gay.”
My mom then deleted the photo and told Sam that he can wear whatever he wants to preschool, that it’s his decision. If he wants to wear pink shoes, he can wear pink shoes.
Sam then explained to her that he didn’t like them because they were pink, he liked them because they were “made out of zebras” and zebras are his favorite animal :)
What does it say about society when a group of adults could stand to take a lesson in humanity from a class of preschoolers?



I like you but...

3:58:00 PM 2
I like you but...
lol, this is basically me. i've had crush for almost two years now (same guy). but i still don't have the courage to confess my feelings to him. i don't know what he will think of me. yeah, i know. you will say 'hey, if you don't try, how can you know what does he feel? maybe he likes you too!' you think that will be as easy as abc? nope! so, when will i try to talk to him then? never. lol~ biarlah ALLAH sahaja yang menentukan.









 

 

 

 

We Care For You

3:56:00 PM 0
We Care For You
What you SHOULD say to people dealing with any of these
  • Anxiety: This too shall pass, even if that sounds corny and cliche. Your anxiety will subside, you are not dying, you will not die from this, everything is going to be fine. Keep taking deep breaths, try and stay focused.
  • Depression: You are valid and your emotions are valid. You are a good, strong person, even if you don't feel like you are right now. Things DO get better, and I know you can get through this.
  • Sexual Orientation: Your body, your life, your bedroom. You choose what you do with it, and I get no say in the matter, because I am not you. I'll respect you no matter what.
  • Bipolar: The sun also rises. For all your bad days, weeks, or longer-- you also have good ones just beyond the horizon. You know better than anyone what it means to finally hit those "highs" in your life, and I hope that you just keep growing and strengthening yourself through your treatment to extend those happy moments.
  • Self harm: This is your body and I'll never pass judgement over you for the things you choose to do with it. However, you should really consider speaking with a counselor about this. Not because you're "bad", but because I just want you to be safe.
  • Eating disorders: It's okay to eat, you have permission. Eating will not make you fat, ugly, or worthless. Eating will make you strong, healthy, and lively. You deserve to eat, you deserve happiness.
  • Abuse: What they did was wrong, and you had no consenting part in it. You have no need to feel guilty or shamed, although I understand that may be exactly how you are feeling right now. They're the ones at fault here, and the ball is entirely in your court if you choose to report them for that, which you are rightfully entitled to do.
  • Suicide: Suicide is a permanent solution to a temporary problem. You are valuable and your existence is valuable. There are billions of people on this planet, and even if you think everyone hates you and no one cares, they do and they will. You can find so many friends and loved ones if you just allow yourself the time to look for them. The world turns out to be a beautiful place and you deserve to be alive to see that.
  • Sexual assault: What they did was vile and disgusting. Yes, you're now left with this horrible, traumatic event to move on from, but your life is not entirely lost. Recovery is possible, and an unfortunately large number of people have to go through that-- but they make it to the other side. So can you, you can do this. You're not dirty, you're not a "slut" or a "whore", you are a human being whose rights were violated. But you are strong, and I know you can move past this in due time.
  • Multiple Personality Disorder: I'll always love you no matter who you are. I only hope the absolute best for you during your recovery and treatment, and maybe one day I'll be so privileged as to love you as one whole.
  • Post Traumatic Stress Disorder: The pain of suddenly reliving horrific events is almost unimaginable for me. Please try and remember that although it feels like it's real and it's happening right now, that it's not. You are okay, you are fine, and you are safe. You are in the present here and now, and that past can't manifest itself again to come and physically hurt you. Everything is just fine, these feelings will pass and you're going to be okay.
  • Schizophrenia: I am real and I can promise you that. I care. Try and find something grounding for you, an object that you can cling to to help you distinguish between whether or not you're hallucinating. You are not a freak, you are not a monster. You're a human being with rights and emotions who happens to be ill right now.

Saturday, March 9, 2013

The Effect!

7:26:00 PM 0
The Effect!
7:19 p.m
kat kampung subang.
trying to write a novel



aiyoooo!!! susahnya lah nak menulis ni. kalau takat tulis-tulis macam ni takpe. ini ayat kena power punya! lepas tu kena berbunga-bunga sikit. aku x reti!! waaa :'( macam nak give up je dari buat novel.

umi pernah cakap, 'along dah banyak baca novel, bila pulak nak buat novel sendiri?'

aku dah try buat dulu. dulu ayat melayu aku power la. (sangat..-.-) tapi sekarang aku dah disogok (lol) dengan cerita-cerita orang putih. so, aku dah lupa sebahagian ayat-ayat novel melayu! novel cinta aku baca sekarang ni novel inggeris je babe. -.-"

what am i gonna do!!!!! xpelah, i'll try my best to finish it. and thanks to my friend -libertyfromevil- sebab without her full support, i won't be able to even start the novel.

kalau ada yang explore-explore blog and terjumpa blog aku. rajin-rajinkanlah komen ye. aku betul-betul nak tahu pendapat korang pasal ni. thanks a lot!

ciao~

Nafasku Hanya Untuk Dia -bab 3-

5:57:00 PM 4
Nafasku Hanya Untuk Dia -bab 3-


bab 3

"Kau buat lagi sekali perangai macam ni hummingbird dan aku bersumpah yang kau akan menyesal!" Ainul menjauhkan diri dari Mirza ketika realiti mula mengetuk minda. Mirza melepaskan dirinya dan dia meluncur ke bawah dan terduduk di atas kaki sendiri. Ah, mata itu kembali menjadi dingin...

"Kau pergi mana sebenarnya?" Mirza bertanya tenang. Ainul meluruskan kakinya, terasa bagai dihina apabila dengan mudahnya dia membiarkan Mirza meninggalkan kesan ke dalam dirinya sehingga boleh jadi lemah sebegini. Dia menyandarkan kepalanya ke pintu dan menolak untuk menjawab persoalan Mirza tadi. "Ainul, aku dah bagi amaran..."

"Pergi mampuslah dengan amaran tu..." Ainul mengejek tetapi ada getaran di dalam nadanya. "Awak nak kita terus bersama kan? Fine. Tapi saya takkan benarkan awak ganggu hidup saya lagi. Dah tiba masanya awak tunjukkan sikit hormat awak pada saya!"

"Macam mana aku nak hormat orang yang sanggup jual diri dia dengan harga yang sangat tinggi?" Mirza merengus marah dan Ainul tersentak. "Aku tak akan pernah ada rasa hormat pada kau, Ainul... apatah lagi sebagai ibu kepada anak aku sebab, sejujurnya, kau memang tak layak pun jadi seorang ibu."

Ainul sudah hilang kewarasan diri sepenuhnya, dan buat pertama kali di dalam hidup, Ainul bertindak ganas. Ainul berlari ke arah Mirza, menyumpah, dan mencakar seperti kucing! Pada masa itu, satu perkara sahaja yang dia tahu, dia sangat-sangat membenci Mirza. Apabila kemarahan Ainul semakin reda, dia tersedar yang Mirza sedang memeluknya, belakang badannya bersentuh dengan dada Mirza, pergelangan tangannya digenggam oleh Mirza dan tangannya dirapatkan ke dadanya. Kedua-dua mereka hilang nafas seketika. Bibir Mirza bermain-main di rambut miliknya, betul-betul di atas telinga kiri dan Mirza memujuknya, tidak menyakiti, cuma memberi kekuatan kepada Ainul. Ainul rebah dalam pelukan Mirza.

"I'm sorry.." Ainul terkedu; suaranya terlalu perlahan membuatkan Ainul tidak pasti betul ataupun tidak apa yang dia dengar tadi. "Tak patutkan aku cakap macam tu dekat kau." Eh, ada lagi? Ainul tidak tahu untuk bertindak balas bagaimana sebaliknya dia memilih untuk berdiam diri. Ainul dapat mendengar Mirza menelan air liur, sebelum Mirza melepaskan pergelangan tangannya dan bergerak menjauhi Ainul. Ainul mengusap-usap tangannya, berpura-pura sakit tetapi ada juga kesan-kesan luka akibat perbuatan kasar dia tadi. Dua kukunya rosak dan jarinya lebam kesan daripada tumbukan ke atas badan Mirza. Ainul berpusing menghadap Mirza dan terkejut melihat darah di sekitar dada dan perut suaminya. Mirza perasan akan Ainul yang asyik memandang ke arah lebam-lebam di badannya.

"Kuat betul kau tumbuk aku," Mirza berseloroh, dia memandang sayu tangan Ainul. "Tengok, kau dah lukakan diri kau sendiri." Mirza mengangkat sebelah tangan Ainul dan memerhati kesan lebam dan kukunya yang patah. Ainul menarik tangannya; keliru dengan perlakuan aneh suaminya dan dia tidak akan sesekali mepercayainya. Berkerut dahi Mirza lantas dia memasukkan tangannya ke dalam poket seluar. Ainul menolak tubuh Mirza sebelum melangkah naik ke tingkat atas.

"Ainul..." Ainul berhenti, membelakangkan Mirza. "Aku betul-betul minta maaf dengan apa yang aku cakap tadi. Itu semua tak betul." Ainul tahu kemaafan itu bukanlah lahir dari hati suaminya. Ainul sedar bahawa Mirza menyalahkan dia atas keguguran bayi mereka di usia awal perkahwinan mereka dahulu. Apa perlunya lelaki itu meminta maaf kepadanya kini?

"Saya nak tidur," Ainul berbisik, mengabaikan kata-kata maaf tadi dan masih lagi tidak memandang Mirza.

"Okay..." Mirza memberi laluan kepada Ainul. Ainul terus berjalan dan tidak menoleh langsung ketika dia menaiki tangga ke tingkat dua.

Sejurus sahaja Ainul sampai di blik tetamu, air matanya mengalir jatuh ke pipi. Setiap tutur kata yang keluar dari bibir Mirza sangat berbisa. Ainul sentiasa rasa bersalah atas kehilangan bayi mereka, dia dapat merasakan keguguran itu berpunca dari khilafnya sendiri kerana ketika dia mendapat tahu bahawa dia sedang membawa zuriat Mirza, Ainul terlalu berharap agar bayi itu mati. Apa yang paling memalukan adalah apabila dia terasa lega dan gembira mengenangkan bayi itu sudah tiada di dalam kandungannya.

Sejak hari itu, Ainul membenci dirinya sendiri, bagaikan ada sesuatu yang tidak kena pada dirinya kerana mendoakan kematian anak sendiri. Ainul tidak pernah meluahkan apa yang dia rasa kepada Mirza dan mereka berdua berkabung di atas kematian si bayi secara berasingan, tidak sekalipun mereka berbicara tentang hal tersebut. Dan sekarang Ainul mengesyaki bahawa Mirza sudah tahu akan hal yang sebenarnya.

Ainul hanya keseorangan ketika dia mengalami tekanan yang melampau disebabkan oleh kegugurannya, Lily dan Suhairi juga tidak tahu akan hal itu. Ainul terasa berdosa dengan reaksinya terhadap bayi yang tidak pernah diketahui oleh sesiapa hatta sepupunya sekalipun. Dan malam ini, bicara Mirza benar-benar buat dia terkelu seribu bahasa.

Ainul mengeluh, cuba untuk kembali tenang dan seusai sahaja mandi, Ainul merebahkan badan di atas katil dengan hanya memakai gaun tidur yang sempat dikaut dari dalam laci bajunya di bilik tidur utama. Terlampau banyak drama yang berlaku hari ini membuatkan Ainul terus terlena. Dia tidak pasti sudah berapa lama dia tertidur sebelum dia terdengar ketukan perlahan di pintu. Ainul terus terjaga dan menyelak helaian rambut yang terjuntai di dahi.

"Ainul! Buka pintu ni!" Kemarahan Mirza dilepaskan ke pintu kayu itu sekali lagi dan kali ini betul-betul kuat sehingga terlompat Ainul dibuatnya. Pantas dia membuka pintu bilik, takut pembantu rumahnya akan terjaga disebabkan oleh perangai Mirza ini. Kesuraman cahaya lampu membuatkan Ainul hanya nampak sebahagian tubuh Mirza dan terkedu apabila terlihat pandangan tajam lelaki itu.

"Apa yang kau buat kat sini?" Mirza bertanya, tegas.

"Saya dah buat keputusan untuk pindah ke bilik sini." Ainul memberitahu dan rahang Mirza menegang. Ainul tahu perbualan ini pasti akan berlaku tetapi bukanlah di waktu sebegini. Terlalu banyak kejutan Mirza hari ini... Ainul tahu Mirza pasti sedih apabila mendapat tahu yang dia berpindah keluar dari bilik tidur mereka. Tetapi ini sememangnya bukan sikap Mirza yang tiba-tiba menerjahnya dan sibuk meminta penjelasan pada waktu tengah malam seperti ini! Ainul kecewa apabila memandang bola mata Mirza yang sentiasa dingin setiap masa itu.

"I can see that," kata Mirza. "I think the pertinent question is why?"  Dan Ainul tahu pasti sukar untuk suaminya hendak bertanyakan soalan sebegitu.

"Saya rasa hipokrit pula bila tidur sekatil dengan awak," Ainul memberitahu lagi. "Baru je pagi tadi saya minta cerai dari awak, tak ke pelik kalau saya tiba-tiba tidur bersama dengan awak macam tak ada apa-apa yang berlaku pula antara kita ni."

"Kau ni mengarutlah," Mirza mendengus.

"No... Akhirnya saya mampu juga buat keputusan yang tepat buat pertama kalinya selama hampir dua tahun ni."

"Isteri aku..." Mirza mencari ayat sebelum menyambung kembali percakapannya. "... tidur dengan aku. Kau kena masuk juga dalam bilik tidur kita. Kalau kau tak nak juga, aku dukung kau. Lantaklah kau nak jerit ke nak tendang ke!"

"S.saya... mungkin boleh tidur dengan awak, Mirza," Ainul membalas, tahu yang dia pasti akan kalah dengan Mirza. "Tapi saya takkan 'bersama' dengan awak lagi dah..."

"Kau nak nafikan hak yang sepatutnya aku dapat, sebagai suami kau?" Suara Mirza sangat memeritkan, sama peritnya apabila Ainul meluahkan kata-katanya tadi.

"Ya." Mata Mirza mencerun dan bergerak satu langkah ke arah Ainul.

"Apa je yang mampu hentikan aku dari dapatkan apa yang dah lama jadi hak milik aku, ha?" Mirza bertanya, matanya tajam bagai burung helang mencari mangsanya, memandang ke arah baju nipis Ainul yang sedang menggigil resah. Ainul memeluk tubuhnya serta-merta.

"Saya bukan milik awak," dia berkata perlahan.

"Well, aku dah keluarkan banyak duit semata-mata nak dapatkan kau.. nak tak nak, kau memang dah jadi hak mutlak aku sepenuhnya."

"Sebenarnyakan, saya tak tahu apa yang awak cakap ni, Mirza." Ainul memprotes kegeraman dan Mirza ketawa perlahan.

"Dan kau pulak tak habis-habis cakap benda yang sama," Mirza mengejek. "Dahlah, malas aku nak bertekak dengan kau, bukannya dapat apa pun. Jom, masuk bilik kita sekarang!" Mirza menarik tangan Ainul dan terus menuju ke bilik tidur mereka yang hanya dipisahkan oleh beberapa buah pintu sahaja.


Friday, March 8, 2013

Hate Anon!

3:11:00 PM 0
Hate Anon!



LOOK AT WHAT YOU DID!!!


 

you've killed thousands of good people because of the stupid thing that you said to them. they're not perfect enough, they're not beautiful enough. and SO DO YOU! don't easily judge people if you don't know about them. go die hate anons!

Thursday, March 7, 2013

Nafasku Hanya Untuk Dia -bab 2-

11:04:00 PM 3
Nafasku Hanya Untuk Dia -bab 2-


BAB 2

Mirza bergerak ke tingkat bawah, beberapa jam kemudiannya, untuk bersarapan. Hari itu merupakan Sabtu pagi dan dia selalunya tiada janji temu yang penting setiap Sabtu. Jadi dia hanya menghabiskan masa dengan membaca surat khabar, menghirup kopi dan menghindarkan diri dari Ainul. Tetapi pagi itu lain sangat. Terasa bagai pertengkaran mereka hari itu tidak pernah terjadi pun sebelum ni. Mereka cuma makan seperti biasa di dapur.

Dan sekali lagi, masih tiada perubahan yang baru. Mirza tetap dengan sikapnya yang dingin. Tambahan lagi, 'perbincangan' pagi itu adalah yang paling hangat Ainul pernah alami. Mirza tidak suka bertentang mata dengannya. Sementara si Ainul yang sentiasa optimistik dan lurus pula, tidak pandai menyorokkan perasaannya terhadap lelaki tu. Perasaan itu berputik sejak kali pertama dia bertemu dengan Mirza, lebih kurang dua tahun yang lalu. Betapa pantasnya dia jatuh cinta.. Ainul menggelengkan kepala, tidak mahu memikirkan perkara yang tidak mampu diubahnya dan cuba memfokuskan bagaimana cara untuk mengubah dirinya sekarang.

Sarapan terasa sangat lama berlalu, suasana sunyi hanya pecah dengan selakan surat khabar ketika Mirza mencari artikel tentang bisnes. Ainul tidak makan walau sedikit pun dan dia benci dengan keadaan suaminya yang tidak terusik dengan ketegangan yang berlaku di antara mereka sampai boleh lagi menghabiskan makanannya. Ainul mengangkat pinggan dan bergerak ke sinki. 

"Kau patut makan lebih dari sekeping roti je," tiba-tiba sahaja Mirza menyergah. "Makin kurus aku tengok kau ni." Ainul betul-betul terpegun dengan Mirza yang sedar akan perlakuannya walaupun lelaki itu tidak memandang ke arahnya sekalipun.

"Saya tak lapar...." Ainul membalas perlahan dan meletakkan pinggannya di sinki.

"Burung gagak pun boleh mati bila tengok banyak mana kau makan," Mirza merendahkan surat khabarnya dan bertentang mata dengannya untuk seketika sebelum beralih ke secawan kopi di hadapannya. Tentangan mata suaminya itu betul-betul luar biasa sehingga mampu membuatkan Ainul terpaku.

"Saya makan cukuplah," Ainul menjawab dengan hati yang tidak rela, selalunya dia malas hendak membalas balik tetapi dia mahu melihat sama ada suaminya akan memandangnya sekali lagi ataupun tidak. Ah, tiada tuah. Mirza meletakkan surat khabar di sisi pinggan yang sudah kosong. Dia menghirup sisipan terakhir air kopinya sebelum bingkas bangun dari kerusi.

Ainul hanya memerhatikan suaminya yang sedang menggeliat; baju hitamnya terangkat menampakkan sebahagian bentuk badan lelaki tersebut. Ainul sudah menghabiskan tempoh selama setahun mengharap agar Mirza akan jatuh cinta padanya. Sungguh dia percaya yang lelaki itu akan hilang kemarahannya sewaktu dipaksa untuk berkahwin dengannya dan akan kembali menjadi dirinya yang dulu, suka ketawa, lelaki penyayang yang pernah dikenalinya selama beberapa bulan selepas mereka berjumpa. Tetapi selepas setahun Ainul dipaksa berdepan dengan realiti, ternyata Mirza benar-benar membencikan dirinya. Terlalu benci sehingga tidak sanggup hendak berbual dengannya, membelainya hatta memandang dia sekalipun. Ainul sedar yang perkahwinan mereka ini hanyalah sia-sia dan jika dia mahukan kehidupan seperti dulu, dia perlu keluar dari perkahwinan ini.

Malangnya, Ainul turut tahu bahawa melepaskan diri dari perkahwinan ini lebih merumitkan dari apa yang dia sangka. Dia perlu mencari jalan tanpa melukakan hati sepupunya. Lily dan Suhairi sedang menuggu kehadiran bayi pertama mereka, Ainul tidak sanggup membuatkan sepupunya bersedih sehingga mengancam nyawa bayi mereka. Walaupun agensi pengiklanan Suhairi sangat berjaya, Lily selalu berbangga diri dengan mengatakan dia mempunyai simpanannya sendiri. Dengan merampas kembali kedai bukunya itu boleh merosakkan hubungan yang sedia ada dan Ainul tidak sanggup perkara itu terjadi.

Ainul mengeluh berat dan mula membasuh pinggan mangkuk.  Dia sangat suka membuat kerja rumah walaupun Mirza mempunyai kewangan yang kukuh. Ainul juga bertegas untuk memasak sendiri. Mereka hanya mengupah orang gaji untuk membersihkan kawasan rumah selain bilik tidur mereka. Ainul merenung ke arah sebahagian pinggan mangkuk yang telah dibersihkan dan membiarkan separuh lagi di sinki sebelum melangkah naik ke tingkat atas dan meninggalkan Mirza yang masih berada di dapur.

Ainul menukar bajunya daripada baju tidur ke baju T dan jeans, mengikat rambut separas bahunya menjadi tocang sebelum menyarungkan tudung ke kepala dan mengenakan jaket denim untuk menghindarkan diri dari kesejukan udara pagi. Ainul melepasi bilik tetamu di mana Mirza selalu menggunakan komputer ribanya, mungkin untuk menghabiskan kerja-kerja yang berkaitan, dan menuju ke pintu hadapan.

"Saya nak keluar," ujar Ainul bersahaja melalui pintu yang sudah terbuka dan kepala Mirza terangkat naik sambil matanya memancarkan emosi yang tidak dapat dikenalpasti.

"Ke mana...." Mirza bersuara.

"Saya tak tahu berapa lama saya nak keluar," Ainul pantas keluar dari rumah sebelum sempat Mirza menghabiskan kata-katanya, meraih beg tangan dan kunci kereta dalam perjalanan. Dia sudah menghidupkan Mini Cooper kelabunya yang kecil ketika Mirza berdiri di muka pintu hadapan. Sambil melambai mesra walaupun dia tahu nampak mengjengkelkan, dia berpusing ke belakang dan menghala keluar. Ainul juga tidak pasti hendak ke mana dan dia tahu dia akan dimarahi teruk apabila dia pulang ke rumah nanti. Tetapi dalam masa yang sama, dia terasa gembira apabila dapat membuat sesuatu di luar karakternya. Telefon bimbit berdering beberapa saat kemudian dan sejurus sahaja Ainul berhenti di lampu merah, dia mematikan telefon dan melemparnya ke tempat duduk penumpang.

Hari masih awal lagi, masih belum menginjak ke pukul sembilan. Dan disebabkan hari itu merupakan hari Sabtu, perjalanan agak sesak. Ainul masih berasa gembira dan dia memandu dari satu kawasan tenang di Clifton, salah satu pinggir bandar yang terkaya di Cape Town, ke arah bandar. Selalunya dia akan berjalan-jalan ke Newlands dan menghabiskan masa dengan Lily dan Suhairi.... tapi dia tahu tempat itu adalah tempat pertama sekali Mirza akan mencarinya. Mirza tahu betapa terhad kehidupan sosialnya. Walau bagaimanapun, dia sudah memikirkan tentang perkara yang boleh dibuat pada masa yang tidak dijangka ini dan dia memutuskan untuk melakukan aktivti yang lain. Ainul memilih sesuatu yang tidak pernah dia lakukan selama ini...

Dia memandu ke panggung wayang. Itu adalah niat yang paling suci dia boleh fikir dan kalau ada apa-apa yang Ainul mahu sekarang ini, dia ingin melarikan diri dari kehidupan dia. Jadi dia menghabiskan masa sehari suntuk berjalan dari satu panggung wayang ke panggung wayang yang lain; ketawa, menangis, atau melompat, bergantung pada keadaan. Hari itu merupakan hari yang paling tidak produktif sekali yang pernah dia lakukan seumur hidup dan ternyata Ainul sangat sukakannya!

Seusai sahaja filem terakhir habis ditayangkan, hari sudahpun larut malam dan dia mula terasa sakit kepala yang teramat disebabkan oleh kegelapan dan pancaran cahaya projektor tadi. Perut pun sudah mula terasa sakit kerana asyik disuapkan dengan diet soda dan bertih jagung. Apabila Ainul menuju ke belakang keretanya baru dia tersedar akan realiti dan dia mula risau. Ainul tidak pasti akan bagaimana reaksi  Mirza nanti.. dia tidak pernah melihat Mirza mempamerkan apa-apa perasaan melainkan muka lagak machonya itu walaupun di atas katil tetapi ini adalah kali pertama dia pernah buat perkara sebegini. Mirza tidak mungkin akan menyakitinya secara fizikal, Ainul tahu itu tetapi dari segi emosi pula, peluang untuk menyakitinya tiada batasan. Ainul resah memikirkan ayat-ayat sinis yang bakal diterima.

Rumah diterangi dengan cahaya lampu tatkala dia tiba di perkarangan dan secara automatik perutnya berbunyi. Ainul menelan air liur dan dengan beraninya dia memarkirkan kereta di hadapan pintu rumah. Belum sempat enjin kereta dimatikan, pintu sudahpun terbuka.

Ainul tersentak ketika melihat bayangan suaminya yang sedang bergerak keluar dan mendengus apabila suaminya memegang kuat tangannya dan menariknya ke dalam. Mirza menghempas pintu, menggenggam kedua-dua belah bahu dan menolak isterinya sehingga tersandar di pintu. Ainul baru tersedar yang Mirza tidak menyakitinya langsung, cuma pandangannya sahaja menular dari atas ke bawah tubuhnya. Apabila dia berpuas hati dengan keadaan Ainul, barulah dia menumpukan sepenuh perhatian ke arah isterinya.

Mata Mirza, di mana dia jarang mendapat peluang untuk melihat, benar-benar menusuk kalbu. Mata itu berwarna coklat pekat dan dihiasi pula dengan bulu mata yang hitam lebat. Dahinya berkerut, marah mungkin. Mirza melepaskan bahunya dan jemarinya menjalar pula ke wajah Ainul... Ainul cuba menjauhkan diri tetapi kedua-dua tangan kekar suaminya mengusap lembut pipinya. Nafasnya menjadi tidak teratur apabila si suami mendekatinya, merendahkan kepala supaya bersetentang dengan pandangannya. Kedudukan Mirza terlalu rapat sehingga dia dapat merasakan hangatnya nafas lelaki itu di mukanya. Bibir Mirza hanya beberapa sentimeter sahaja dari dia dan apabila lelaki itu memulakan bicara, bibir Mirza menyentuh bibirnya.

Tuesday, March 5, 2013

Nafasku Hanya Untuk Dia -bab 1-

11:52:00 PM 15
Nafasku Hanya Untuk Dia -bab 1-
Apa yang Mirza Aiman mahukan daripadanya isterinya hanyalah seorang anak lelaki tapi lepas setahun setengah hidup dalam keadaan yang tidak bahagia, Ainul Hayat mahukan penceraian dari suaminya yang berhati batu.
Silap keadaan bila Ainul dapat tahu yang dia hamil dan Mirza pula menyedari yang dia tidak sanggup kehilangan isterinya, Ainul.







BAB 1




Ainul mengalihkan pandangannya ke sebelah menghadap ke arah lelaki itu, mengharap untuk membelainya tetapi dia tahu pasti lelaki itu akan mengelak. Kata-katanya lagilah menyakitkan. Setiap kali 'bersatu', tiada benda lain yang keluar dari mulut dia melainkan...

"Bagi aku anak lelaki, Ainul.."

Arghh.. dengan lima patah perkataan itu sahaja sudah mampu mematikan perasaan bahagia apabila dibelai oleh suaminya sebentar tadi. Itu semua hanyalah hubungan fizikal semata-mata. Selepas melalui keadaan yang sama selama lapan belas bulan, Ainul tahu ayat itu memang tidak akan pernah berubah. Mulanya memanglah dia tidak perasan kerana di dalam hati masih lagi berbunga.

Tetapi Ainul ada lima patah perkataan dia juga! Ayat yang bisa menggegarkan tiang arasy kalau disebut. Dia tahu perbuatan itu berdosa, tetapi dia sudah tidak punya pilihan lain. Ayat yang dia tidak boleh menelan balik, walaupun terasa bagai ingin membunuh diri sahaja apabila tidak diluahkan. Mata Mirza tertutup rapat tetapi Ainul tahu yang suaminya masih belum dibuai mimpi. Tidak, Mirza akan mengambil masa sekejap untuk berehat sebelum dia menghala ke bilik air.

Ainul sudah tidak sanggup bertahan lagi dan akhirnya terluah juga ayat itu dari bibir mungilnya dalam keadaan terpaksa.

"I want a divorce, Mirza."

Mirza terkejut, segala otot badannya terasa tegang seperti gelung spring, sebelum dia memusingkan kepalanya untuk memandang si isteri. Matanya kuyu dan bibir atas mengukir senyuman sinis.

"Tapi aku ingatkan kau cintakan aku Ainul," ejek Mirza, sinis dan Ainul menundukkan kepalanya, cuba menyembunyikan kepedihan disebabkan oleh kata-kata bisa Mirza. Apabila emosinya kembali terkawal, dia mengangkat pandangannya semula ke arah Mirza.

"Not anymore," akhirnya berjaya, berharap agar pembohongan dia nampak meyakinkan.

"Hmmm.. apa dah jadi dengan 'I'll love you forever, Mirza'?"

"Benda dah berubah," Ainul berbisik.

"Benda apa?" Mirza memusingkan badannya ke tepi sambil melipatkan siku, meletakkan kepala di atas tangannya.

"P.perasaan berubah.." Ainul teragak-agak untuk berbicara. Tergoda Ainul dengan gaya Mirza mengiring sekarang tapi dia tidak akan tertipu dengan suaminya sekali lagi. "S.saya dah berubah.."

"Kau nampak sama je," akhirnya Mirza bersuara. "Tetap Ainul yang sama aku kahwin dulu. perempuan yang mengaku dia cintakan aku sangat-sangat, yang tak boleh hidup tanpa aku. Satu-satunya perempuan yang boleh buat ayah dia lakukan apa sahaja yang dia minta.."

Dan di saat itulah dia menghentam Ainul, tanpa sebarang pergerakan, hatta nada suaranya juga.

"Si Ainul yang tetap tak boleh bagi aku the only thing yang aku nak sangat dalam perkahwinan bodoh ni." Ainul tersentak tetapi dia menolak untuk bertentang mata dengan suaminya.

"L.lagilah patut kita kena bercerai," Ainul cuba berlagak tidak kisah tetapi dia gagal.

"Mungkin untuk kau," Mirza membalas. "Tapi aku dah cakap dari awal lagi, hummingbird, bukan senang nak keluar dari perkahwinan ni. Takkan, selagi aku belum dapat apa yang aku nak dari kau! Sayangnya, macam klise pulak, kau yang cipta masalah tu, kita berdua pula yang kena bertanggungjawab!"

"Saya dah tak boleh hidup macam ni lagi dah," Ainul menekup mukanya ke kaki dan cuba sedaya-upaya menahan air matanya dari jatuh.

"Dah tak ada jalan lain untuk kita berdua..." Mirza duduk tegak dan menggeliat sebelum bangun dan berjalan ke arah bilik air. Ainul terdengar bunyi pancuran air tidak berapa lama kemudiannya dan mengambil masa untuk menghilangkan segala sisa air mata dengan kedua belakang tapak tangannya lalu bergerak ke dapur untuk menjerang air. Sedang dia duduk di atas kerusi sambil menghirup susu panas, dia dapat merasakan kehadiran Mirza di belakangnya dan tidak semena-mena bulu roma di lehernya meremang.

"Tak sejuk ke pakai macam tu je?" Mirza memerhati sambil menuju ke peti ais dan mengeluarkan sekotak jus oren. Rambutnya yang pendek masih lembap dan dia hanya memakai seluar bermuda berwarna hitam. Mirza sentiasa berjaya menarik perhatian orang yang memandangnya dan Ainul bertambah benci apabila melihat tubuh sempurna lelaki itu.

"Saya okay..." Ainul bangun dan bergerak ke sinki untuk membasuh mug yang telah dipakainya sebentar tadi tetapi Mirza menghalang pergerakannya dengan memegang sikunya. Ainul terkejut dengan sentuhan itu.. Mirza tidak pernah menyentuhnya luar daripada bilik tidur mereka. Selama 18 bulan mereka berkahwin, ini adalah kali pertama lelaki itu menyentuhnya tanpa ada rasa keinginan untuk 'bersama'. Mirza merapatkan tubuh mereka dan merendahkan bibirnya ke telinga Ainul. Ainul dapat merasakan hangatnya nafas si suami di sisi mukanya sebelum lelaki itu berbicara.

"Lepas ni aku dah tak nak dengar dah benda-benda yang ada kaitan dengan cerai, Ainul.... ever," Mirza bertegas.

"Awak tak boleh halang saya dari buat apa yang saya nak, Mirza," Ainul bersuara dengan berani.

"Betul kau nak minta cerai, hummingbird?" Mirza bertanya dan Ainul hanya mampu mengangguk.

"Kalau kau nak juga cerai, sepupu kau hilang bisnes dia dan kau tahu dia takkan mampu nak tanggung kan, lagi-lagi bila dia dah dapat baby nanti. Dia mestilah perlukan wang cukup. Suami bukan main kaya, tapi tak nak ambil kesempatan pula." Oh, Ainul tidak pernah terfikir tentang hal itu. Dia benar-benar terlupa! Mirza pernah meminjamkan duit kepada sepupunya, Dalily, sebagai wang pendahuluan untuk pembukaan kafenya. Ainul tidak pasti sebab yang kukuh atas pinjaman itu dibuat tetapi pasti ada sesuatu rahsia di sebaliknya. Sambil merenung tajam mata lelaki itu, Ainul tidak percaya dengan sikap naifnya. Tidak mungkinlah Mirza sanggup meminjamkan duit tersebut disebabkan oleh sikap pemurahnya.  Pasti dia jadikan pinjaman itu sebagai salah satu senjata untuk mengenakannya bila-bila masa yang dia suka!

"No! Awak takkan berani punya," Ainul membalas. "Lily tak patut diperlakukan macam ni."

"Hummingbird, aku boleh buat apa saja untuk dapatkan sesuatu dari kau."

"Saya ada duit jugak, saya boleh tolong dia...." Ainul semakin terdesak.

"Tak. Kau ada ayah yang kaya-raya dan dia ada peluang untuk tolong Lily bila dia perlukan bantuan untuk mulakan bisnes dia tapi ayah kau ada niat lain yang lebih jelas masa tu dan kau tahu dia takkan sokong kau kalau kita bercerai, Ainul."

"Saya masih tak percaya awak boleh buat macam ni! Awak ada reputasi yang perlu dijaga, awak seorang usahawan yang jujur, awak takkan sanggup musnahkan bisnes kecil macam tu je just to prove a point. Mesej apa yang awak cuba sampaikan ni?" tempelak Ainul, marah.

"That i'm not to be trifled with," Mirza mengangkat bahu. "Kau rasa aku kisah ke dengan apa orang cakap pasal aku, Ainul? Kau rasa aku kisah ke apa yang kau fikir tentang aku? Aku tak pernah dah tak akan. Kau tu dahlah lemah dan cepat mengalah....."

"I'm not..." Ainul cuba mempertahankan dirinya tapi Mirza tidak mengendahkannya.

"Jangan risau, kau akan dapat jugak cerai tu tapi aku perlukan sesuatu dari kau. Kau yang nak perkahwinan ni terjadi, ingat tak? Kau yang merayu.. jadi kalau kau nak cerai sekarang juga, kau kena pikul hukuman yang berat sekali. Kau sanggup perjudikan masa depan sepupu kau?"

Mirza tahu isterinya tidak akan sanggup! Bercerai tidak akan sesekali berlaku di antara mereka. Tetapi mungkin ada sedikit perubahan.. Ainul Hayat bt Mohd Amran tidak akan lagi menjadi isteri yang patuh seperti dulu! Ainul tidak bersuara, dia memilih untuk berpusing dan beredar dari situ. Mirza hanya memerhatikan sahaja, Ainul dapat merasakan renungan suaminya yang membara di belakangnya tetapi lelaki itu cuma mendiamkan diri. Ainul tidak terus ke bilik tidur yang mereka telah kongsi bersama semenjak hari pertama perkahwinan mereka, sebaliknya ke perpustakaan, mengerti yang dia tidak akan dapat tidur walaupun sejenak. Bukan di bilik tu, takkan lagi...