04/01/2013 - 05/01/2013 - Amy Syeera

Tuesday, April 30, 2013

Nafasku Hanya Untuk Dia (Lagu)

5:58:00 PM 4
Nafasku Hanya Untuk Dia (Lagu)

Well you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you’re missin' home
Only know you love her when you let her go
And you let her go

Staring at the bottom of your glass
Hoping one day you'll make a dream last
But dreams come slow and they go so fast

You see her when you close your eyes
Maybe one day you'll understand why
Everything you touch surely dies

But you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you're missin' home
Only know you love her when you let her go

Staring at the ceiling in the dark
Same old empty feeling in your heart
'Cause love comes slow and it goes so fast

Well you see her when you fall asleep
But never to touch and never to keep
'Cause you loved her too much
And you dived too deep

Well you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you're missin' home
Only know you love her when you let her go

And you let her go
And you let her go
Well you let her go

'Cause you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you're missin' home
Only know you love her when you let her go

'Cause you only need the light when it's burning low
Only miss the sun when it starts to snow
Only know you love her when you let her go

Only know you've been high when you're feeling low
Only hate the road when you're missin' home
Only know you love her when you let her go

And you let her go

saja suka-suka.  :D sambil habiskan my next chapter!

Sunday, April 21, 2013

Honesty Hour 2

6:40:00 PM 0
Honesty Hour 2
1. What is your middle name?
- Syahirah

2. Are you wearing makeup?
- Nope

3. What colour is your toothbrush?
- Blue

4. Approximately how many posters are hung up in your room?
- Approximately zero

5. What does your hair product smell like?
- I use medical shampoo

6. Where would rather be right now?
- London

7. What is the temperature outside?
- 31 C

8. Have you ever dyed your hair? If so what colour?
- Nope

9. What is the funniest word you know?
- Jelly (jealous)

10. Name your favourite band starting with the letter 'M'
- Muse

11. What is your favourite pick up line? And has anyone ever used it on you?
- ......

12. Describe your first icon using only verbs
- Beautiful

13. What is the most expensive thing you have ever bought with your own money?
- My handphone. 

14. State your favourite letter of the alphabet
- F

15. What is your favourite accent?
- British/Scottish

16. How did you celebrate the new year?
- Tumblr -.-

17. What do you call a brown fizzy drink that usually comes in a can?
- Root beer?

18. Do you like fish?
- Well, yeah.

19. What is your most used tag?
- Hot guy

20. Would you rather ask someone out or be asked out?
- Be asked

21. What is your favourite Olympic sport to watch?
- I hate sports

22. Have you ever dumped anyone?
- Hmm.. nope!

23. What do you want to be when you grow up?
- I'm taking electrical engineering now. so....

24. Have you ever been to the United States? If so, where?
- Nope

25. What instrument have you always wanted to play?
- Drum

26. Describe your dream partner's eye colour
- Chocolate or if i can have him, then blue.

27. What do you order at diners?
- Pancakes

28. Coffee or espressos?
- Espressos

29. What is the most annoying song on the radio at the moment?
- Gangnam Style -.-

30. How many contacts do you have on your phone?
- Does anyone ever count it?

31. What type of music player do you own?
- Walkman

32. Describe your favourite painting
- I've no idea

33. What was the best present you have ever received?
- Smiles from my mother

34. Spring or Fall? Why?
- Spring. i don't know. it seems calm maybe.

35. What was the last text you received? Who was it from?
- Hmm. about our vacation. laili

36. Would you ever paint your room pink?
- It's already pink in color

37. What colour is your underwear?
- ......

38. Favourite perfume scent?
- Vanilla

39. What celebrity do you think needs to drop off a cliff?
- .......

40. Do blue eyes turn you on?
- Hahahahahaha. What color do i use right now?

41. What meat do you prefer in a sandwich?
- Beef

42. Would you ever wear a sweater to school?
- I don't have any sweater at that time

43. What is the name of your current ringtone?
- Bottom Dollar

44. Glasses or contacts?
- Glasses

45. What shoes do you normally wear to school?
- PVC ?

46. Where is your nearest television?
- At my brother's room

47. What is your favourite vegetable?
- Kangkung

48. When was the last time you drank milk?
- Yesterday? 

49. What was your lowest grade in school?
Hmm.. D. hahaha~

50. Are you using Google chrome?
- Nope, Mozilla

Sunday, April 7, 2013

nafasku hanya untuk dia (sorry!)

8:37:00 PM 4
nafasku hanya untuk dia (sorry!)
sorry guys.

busy sangat-sangat minggu ni. -.-
dah siap dah separuh, tapi tiba-tiba ada hal pulak. 
but i'll try to update the new post asap okay.

any questions regarding the e-novel, feel free to ask me anything :)
okay, ciao!

Friday, April 5, 2013

A Lifetime To Prove

10:38:00 AM 4
A Lifetime To Prove
10:34a.m
kampung subang
scrolling tumblr and facebook.


 

Pakar Diari Hati ni bukan aku. haha. kalau nak tengok lagi banyak kisah macam ni, check this out!
serious best okay! aku layan kat facebook benda-benda ni je. x layan dah kerenah manusia yang entah apa-apa -.-"

Alkisah ciuman pagi…

Sejak kecil saya sering melihat, ayah sebelum keluar dari rumah untuk kerja, ayah akan mencium dahi ibu sambil membisik ‘I love you’ di telinga ibu.

Ibu pula akan senyum keriangan sepanjang hari, melakukan kerja-kerja rumah menanti kepulangan ayah dari kerja.

Bila tiba waktu zohor, selepas solat, ibu akan menghantar satu sms untuk ayah bertanyakan sudah ayah makan tengahari.

Bila lepas azar, ibu akan mula ke dapur menyiapkan makanan untuk makan malam bersama ayah.

Ibu tidak bertanya apakah ayah malam ini akan pulang makan. Ibu selalu masak dan lepas itu barulah ibu menghantar sms ke ayah bertanya apakah ayah akan pulang untuk makan.

Jika ayah kata ya, ibu akan tunggu sehingga ayah balik baru makan, walaupun perut sudah berbunyi kuat tapi saya akan disuruh makan dulu tanpa menunggu ayah.

Satu malam, ibu bertengkar dengan ayah kerana ayah berkata sesuatu yang ibu tidak suka.

Pada sebelah paginya, ibu tetap menyediakan sarapan pagi untuk saya dan ayah. Saya lihat air mata ibu bertakung menunggu untuk tumpah.

Tapi ibu dan ayah tetap tidak bercakap antara satu sama lain.

Pagi itu, ketika ayah keluar pintu rumah, ayah tidak mengucup dahi ibu. Ibu pula buat tidak tahu dan tidak memberikan salam pada ayah.

Apabila kereta ayah sudah keluar, ibu menangis.

“Ibu, mengapa nangis?” tanya saya.

“Tak ada apa,” kata ibu yang melihat ke ruang tempat ayah meletak kereta yang kini kosong.

Ibu balik ke bilik melipat kain. Saya pula bersiap nak ke sekolah.

15 minit kemudian, ada kereta berhenti di depan rumah. Saya keluar melihat.

Ayah patah balik. “Mana Ibu?”

“Dalam bilik.”ujar saya

Ayah terus ke bilik. Saya mengikut. Ayah terus memeluk Ibu dan mencium dahinya dan membisik ‘Abang Sayang Ayang,’ di telinga Ibu. Ibu dan Ayah bersalaman dan memohon maaf antara satu sama lain.

Air mata ibu terus mengalir lagi dan ibu menangis tersesak-esak.

“Hati abang tak tenteram bila abang pergi kerja tanpa salam dan doa ayang,” kata ayah sebelum beredar balik ke kerja.

Ibu tersenyum semula.

“Ibu tadi menangis pasal ayah ke? Ibu senyum ini pun pasal ayah ke?”

“Anak ibu ini. Ya, ibu menangis dan senyum pun untuk ayah” jawab ibu.

“Ayah ini nakallah, sekejap buat ibu ngangis, sekejap buat ibu senyum,” kata saya.

“Tak. Ayah orang baik. Ibu yang sakitkan hati ayah semalam. Apa yang ibu nak ayah beri, tapi itu bukan sumber kegembiraan ibu. Ibu merajuk semalam tatkala ayah letih kerja kerana lupa belikan hadiah ulangtahun perkahwinan untuk Ibu. Ayah kata terlupa, Ibu pula terlebih kata ayah tidak menghargai Ibu dan lebih memntingkan kerja dari keluarga.

Biasalah perempuan ini mudah merajuk, walaupun salah, dia mengharapkan suaminya datang memujuknya semula. Tapi oleh kerana ayah tak buat demikian, ibu merajuk dalam hati tak cakap. Tapi bila ayah pergi kerja tak cium dahi ibu, ibu menangis bukan kerana ayah, tapi kerana ibu terasa terlepas peluang untuk berbaik dengan ayah, dan terasa ayah tak sayang kat ibu. Tapi apabila ayah balik mencium dahi ibu, ibu terasa ayah sangat sayang kat ibu dan ibu rasa diri ini amat dihargai, dan ibu sempat memohon maaf pada ayah, sebab itu ibu senyum,” kata ibu.

Saya tak berapa faham kata-kata ibu kerana masa itu kecil.

Sebelah malamnya, saya bertanya ayah ketika ibu sudah tidur keletihan.

“Ayah....., mengapa ayah patah balik pagi tadi?” tanya saya.

“Ibu dah bertungkus-lumus jaga keluarga ini dan ingin pastikan keluarga ini bahagia dan gembira. Tapi bila ibu tahu ayah terlupa beli hadiah ulangtahun perkahwinan untuk ibu, ibu terasa hati dan cakap ayah tidak menghargai ibu dan lebih mementingkan kerja dari keluarga. Ayah terguris sedikit, tapi ayah ada ego tak nak mengaku salah".

Masa memandu terfikir bagaimana ibu setiap hari membuat yang terbaik untuk sarapan dan menunggu ayah pulang untuk makan malam bersama, ayah terasa bersalah bertindak kejam pada ibu dengan tidak bersalaman dan mencium dahi ibu. Ayah pulang kerana ayah tahu ibu adalah orang terpenting, nadi dalam hidup ayah dan ayah tak boleh biarkan ibu sedih walaupun sesaat... Anak ayah akan faham bila dah kahwin nanti,” terang ayah.

Kini saya sudah berkahwin – saya akhirnya faham apa yang dilalui ayah dan ibu. Rupa-rupanya ombak yang melanda ayah dan ibu sekali-sekala ini bukan merosakkan hubungan tapi ia memperkuatkan lagi kasih sayang dan cinta dengan orang tersayang, setelah ombak itu reda kedua-dua akan memahami betapa pentingnya pasangan masing-masing dalam hidup mereka.

cerita untuk renungan pagi.
Senyum :)
- Pakar Diari Hati -

Thursday, April 4, 2013

You Forget To Make Me Beautiful

3:44:00 PM 0
You Forget To Make Me Beautiful
3:35p.m
kampung subang
mengantuknya -.-


hello :) sedihkan kadang-kadang bila tengok orang lain cantik, tapi kita x cantik. rasa intimidated sangat. lagi-lagi kalau yang super cantik tu adik-beradik sendiri. serious, muka aku langsung x sama dengan adik-adik aku. tengoklah kat fb or instagram, kalau dah tahu muka gorgeous, memang muka je lah yang diambilnya. tengok macam aku ni, gambar irfan (little bro) je aku ambil. ada satu je gambar sendiri. kawan-kawan pun hot-hot juga. macam mana aku boleh tersesat masuk dalam tu pun x tahulah -.-

and i thought i was the only one who feel that way. budak kecil pun rasa macam apa yang aku rasa. sedih pulak bila aku baca. kecil-kecil lagi dah rasa macam tu. mesti ada orang pernah ejek dia macam mana aku kena dulu. it's too hurt to tell it here. i don't want any attention from any of you. blog ini tempat kedua i can be myself.

This was written by a little 6 year old girl. I babysit her and her two sisters - Rebecca and Mia, and before they go to bed they all sit down and write little prayers to God.
This was the one that Hollie wrote last time, and it absolutely broke my heart. I mean, she’s six years old and she thinks she’s not beautiful. That’s not right. But she is beautiful, absolutely gorgeous. She’s got golden blonde hair, bright green eyes and a smile so beautiful that you melt a little inside when you see it.
When their mum got home, I showed her Hollie’s prayer, and she was devestated. She’s a nurse so she’s seen a lot of horrible things, but I have never seen her like that. And so I had to do something.



but please, please, please... just remember this one thing! jangan suka-suka ejek perempuan. kalau korang sekadar bergurau dengan dia and korang dah minta maaf, dia maybe akan maafkan korang but she will not forget what you said forever. ALLAH jadikan mulut, akal, and mata untuk korang, bukan untuk judge people. everyone is different. you have to accept them for the way they are.