06/01/2013 - 07/01/2013 - Amy Syeera

Tuesday, June 25, 2013

Soal Hati 3 - The Husband List

8:16:00 AM 2
Soal Hati 3 - The Husband List
8:06a.m
apartment.
siap-siap nak p kuliah.



lain macam betul tajuk aku kali ni. hahaha. bukannya apa. tiba-tiba aku rasa nak cerita pasal ni dekat blog. semalam aku ada meeting dengan geng-geng yang lain. kitorang ada benda yang nak diselesaikan. dalam sibuk-sibuk buat kerja tu, dengarlah sekali celoteh diorang.

tapi x perlulah aku cerita satu demi satu. xde kaitan dengan orang lain pun. and then termasuk bab seorang lelaki yang kami semua tidak kenali. kawan aku kata lelaki tu adalah lelaki handsome sekali yang pernah dia nampak. kawan aku ni lelaki. sedangkan dia pun bercakap sebegitu, so memang handsomelah kot kan. kawan aku lagi satu tanya, kenapa kau cakap macam tu? dia cakap lelaki tu putih, tinggi lampai macam model, memang korang sukalah. (dia merujuk pada kami). kitorang pun angguk-angguk je. nak cakap apa kan.

tapi dalam hati kami berdua, hmm.. putih? x semua orang ada taste macam tu. x semestinya dia tinggi lampai and handsome gila pun, kami semua akan minat dengan dia. suka tengok maybe lah. sampai tahap ada crush tu, hmmm.... takkan terjadi rasanya.

ada yang suka lelaki hitam manis, ada yang suka lelaki yang pakai cermin mata, ada yang suka lelaki alim, ada yang suka lelaki pandai bergaya. semua orang ada taste sendiri. aku? ..... dulu adalah. tapi sekarang ni, malas pulak nak listkan ciri-ciri tu. kadang-kadang bukan itu yang kita akan dapat kan. aku pernah terjumpa dua orang lelaki yang mempunyai ciri-ciri yang aku idamkan. tapi terus aku jadi takut, bukannya suka. ha, tu perangai aku. so, akhirnya, aku memilih untuk berserah je. tengok sekali, nampak macam berkenan, aku crush la.. lol~

so, jangan risau untuk lelaki and perempuan kat luar sana tu. jangan sampai tengok ala, perempuan tu cantik sangat. mesti crush aku suka dia punya. tak semestinya kan. entah-entah dia pun suka kita, cuma kita je x tahu. macam orang kata, belum cuba belum tahu. tengok macam aku ni, dah dua tahun tak mencuba, ha, sekarang dia dah dimiliki oleh orang lain. so, aku give up macam tu je. okay, that's all! adios~

Sunday, June 23, 2013

Kursus Kahwin! :D

6:21:00 PM 1
Kursus Kahwin! :D
 

alhamdulillah... syukur sangat-sangat. dah settle pun kursus kahwin yang aku join semalam and harini. aku bayangkan mula-mula, mesti bosan gila sebab ceramah je sepanjang masa. serious, aku x tipu. itu perasaan aku. tapi bila dah start je satu ceramah, wah. memang berbaloi aku bayar RM65 untuk kursus ni. penceramah yang datang best sangat!

and banyaklah juga tips yang diorang bagi untuk kami si bakal-bakal isteri dan suami. alah, aku saja je join. bukannya ada pakwe lagi pun. tapi apa lah salahnya ambil awal-awal kan. x berdosa pun. nanti dah nak kahwin (insya-ALLAH, mudah-mudahan), xdelah susah-susah nak fikir pasal kursus kahwin ni. aku dah pergi pun dengan kawan-kawan aku.

lagi satu aku dengar kursus kahwin nak buat lebih kurang seminggu. mak kau, lamanya. and lagi satu aku dengar, ada nak buat ujian juga. uish... nasib baiklah yang ni dua hari je. so, alhamdulillah again. aku dah dapat sijil. tinggal kahwin je. hahahaha. baru 21 tahun. tunggulah final year ke lepas grad ke, kalau ada jodoh... 

okay, tu je. adios ^^,

Tuesday, June 18, 2013

You

6:40:00 PM 2
You


Every road that I've been down
The only truth that I have found
There's only one thing I can't live without
You

I was searching for something I thought I would never find
Losing my mind
In and out of bad love, I thought I was born to lose
Then came you
I thought I knew what the real thing was
But nothing shakes me like your love does
I've been hypnotized
Now I realize

Every time I get lost in a temperamental mood
You still stay cool
Just when I think that this life's about to drive me insane
You take the reins
Every time I feel I'm drifting off course
You're my compass, you're my one true north
In a mixed up world
You make sense to me girl

Yeah, every road girl
Leads me to you
And baby, that's all I need to know

Every road that I've been down in my life
Every time I feel I'm taking off
Every road that I've been down in my life
Every road girl, leads me to you
Yes it did, yes it did
Every road girl
Every road leads me to you

p/s : i really love this song ^^, and i'm in love with the band! buat lagu time kahwin nanti lah. hahahahaha. -.-

Sunday, June 16, 2013

Soal Hati

12:35:00 AM 2
Soal Hati
 

Jodoh tu rahsia ALLAH kan. Dia je yang tahu siapa yang akan mengisi kekosongan dalam hidup kita ni. sabar je lah. setiap orang berbeza hari dia. ada yang dapat jodoh cepat, ada yang lambat. yang pasti ALLAH tahu setiap apa yang Dia lakukan. 

Aku mengaku aku jealous juga kadang-kadang bila tengok ada kawan yang dah kahwin. ha, kawan kat maktab aku ada 2 orang nak kahwin tahun ni. aku tahu orang lain ada kawan2 dah ramai yang kahwin. i don't care. that's your friend. i'm talking about my friends here.

standard lah tu rasa jealous. rasa macam nak kahwin awal je, tapi boyfriend takde. secret admirer apatah lagi -.- so apa kata i let my parents choose the guy for me. lagi senang. aku xtahulah. bunyi macam give up pun ada.

yes, sometimes i do. people are so complicated. ada yang kata aku ni memilih. eh, betullah kena memilih. xkan kau nak cari someone yang xde kewangan yang kukuh, yang xde agama? melampaulah. aku x mencari someone yang sempurna. aku mencari someone yang boleh sempurnakan hidup aku. aku ni terlalu banyak kekurangan. and aku weird. lol~



and then i found this. ha, betul apa dia cakap. yang kahwin awal tu, janganlah kahwin sebab semua kawan kau kahwin. itu nafsu. betulkan niat dulu. aku x cakap salah pun nak kahwin awal ni. tapi fikir balik. bila kau dah kahwin, tanggungjawab tu berada di bahu kau pula. lagi-lagi lelaki. jagalah isteri korang elok-elok. perempuan ni pelik sikit.

kadang-kadang dia nampak garang. tiba-tiba je dia nak marah x menentu, tapi sebenarnya dia manja and mudah tersentuh hati. kalau x kenal lagi isteri tu, ha, time ni lah nak kenal hati budi masing-masing. kalau kahwin dengan niat nak banyakkan lagi ummat Nabi Muhammad, insya-ALLAH ALLAH akan tolong. :) banyakkanlah berdoa. dunia ni banyak sangat dugaannya. banyak sangat... and baca balik image kat atas ni.

it takes love, respect, trust, understanding, friendship and faith. so good luck and semoga berkekalan sehingga ke anak cucu. and btw, selamat pengantin baru to my dua pupu, abang Azhar and kak Tikah. ^^, you both look so sweet together.






Tuesday, June 11, 2013

I Love Being Weird

3:35:00 PM 3
I Love Being Weird
3:28p.m
apartment murni
aaa... nak balik tapi banyak assignment -.-


well, i keep saying that i'm weird. and my blog url is also -amysigadisweird- so, here it is. i really love Sheldon Cooper. do you know who the hell he is? he's just a fictional character in a TV show (big bang theory). yeah, if you watch it for the first time, you won't be able to understand it because it's so full of science facts. seriously, all of the episodes. lol~ but duh.. i watch it because it's a comedy tv show. sheldon cooper thinks he is the genius one, but when it comes to social life, he's not so.. well, you've got to watch it by yourself. i'll just show you some of that.

ops, i'm not saying that i'm a genius. i don't like science much. i love maths okay.


and this is why i love Ed Sheeran. he's great in writing songs. and he makes me accept the way I am. because no one will love you if you don't love yourself first.




Thursday, June 6, 2013

Tudiaaa, Langkawi! -part 4-

12:20:00 PM 2
Tudiaaa, Langkawi! -part 4-
11:46a.m
apartment murni
home alone

masya-ALLAH, dah lama x update pasal Langkawi ni. entah ingat entah tidak lagi pasal schedule kitorang. hmm.. okay, aku dah janji nak cerita pasal Island Hopping. and here it goes...

kami bertolak agak awal sikit sebab pakcik (sorry, dah x ingat nama dia) suruh kitorang tunggu dekat depan Underwater World. UW tu dekat Pantai Cenang, kami dekat Kuah. jauh kot. ambil masa lebih kurang sejam kalau x silap aku. lepas dah bersiap, kami pergi sarapan kejap. sebab haritu akan jadi hari yang memenatkan. kami bawa sarapan sekali, sebab orang kata kat sana x jual makanan. mesti lapar punya, percayalah. dah banyak sangat masuk dalam air kan.

Island Hopping punya pakej kalau x silap aku, kami kena bayar RM24 sorang.

kami sampai di UW pukul berapa entah, aku rasa tepat-tepat pukul 9 pagi. ada seorang pakcik datang. and kami pun follow dia pakai kereta kami sendiri. la, ingatkan dia nak bawakan. tapi xdelah jauh pun tempat tu dari UW. dalam 10 minit lah lebih kurang.

Sampai je, wah! x sabar dah aku bergerak!! Kami dibawa oleh seorang pakcik muda ni. Tengah-tengah jalan dekat jeti tu, eh. tiba-tiba je ada sorang mamat ni ambil gambar kami. oi, xde kerja betul. rupa-rupanya itu kerja dia. dia ambil gambar kita and then dia jual balik kat kita. kalau nak belilah, RM10 je. aku x beli, malaslah.

Destinasi pertama kami sejurus je masuk dalam bot, Tasik Dayang Bunting! ^^, serius laju pakcik ni bawa. takut aku, dahlah aku x reti berenang. memang paut kuat lah kat bot tu. dengan ombaknya. rasa macam bot tu nak pecah pun ada T___T

and then dia berhenti betul-betul kat tengah laut. ingatkan ada traffic light ke apa. ngahahaha. aku blur betul time tu. rupa-rupanya dia nak tunjuk rupa pulau yang menyerupai dayang bunting tu. ooo..

 

nampak x? x nampak sudah, pergi sendiri, baru boleh feel. ha. and then, lepas 5 minit kemudian, dia teruskan perjalanan. and alhamdulillah, sampai ke destinasi yang dituju. TASIK DAYANG BUNTING :)



 

aku x mandi pun. kawan-kawan aku pun x mandi. yang mandinya dua orang je, Azra and Lai. sebab apa tau? sebab dalam gila airnya -.-" yang mandi ni confirm lah pandai berenang. tapi diorang x lama pun berenang. diorang kata air tu tekanan dia tinggi, x boleh bernafas. lepastu dia macam tarik kita ke bawah. so, nak berenang tu memerlukan banyak tenaga. memang penat. and then, destinasi seterusnya ^^, Pulau Singa Besar.

Pulau ni xde benda pun. yang ada cuma burung helang. haritu dah tengok burung helang, kali ni tengok lagi. tapi yang ni best sikit. lagi dekat pakcik tu bagi kami tengok burung helang. hahaha.



 

Ha, dekat gila kau. x lama pun kat sini. 10 minit lah kot aku rasa. and then, destinasi terakhir kami, Pulau Beras Basah. ini yang paling best! aku teringin nak tahu kenapa nama dia beras basah. hmm..

Wow, serius cantik gila tempat dia. air dia jernih. pasir dia lembut. kalau korang rasa pasir pantai tu dah memang lembut, ini lagi lembut. agaknya sebab tu nama dia beras basah kot?? apalagi, mandi lah! masa ni barulah best nak mandi. sambil tu, nampak orang main banana boat, kawan-kawan aku nak lah main. aku xnak, aku dah naik sekali, xnak dah -.- aku suruh adik aku je main. lol~ 






 

pakcik tu kata dia bagi masa sejam, satu jam setengah kitorang berendam. haha, kesian pakcik tu. alah, baru pukul berapa. pakej yang kami ambil ni 3 jam kot. time tu baru pukul 11 lebih. bila dah puas berenang, kami makan. kan aku dah cakap, lapar. orang lain tengok je, laparlah tu. tapi aku beli sandwich je. x banyak pun. takat nak isi perut. 

alhamdulillah, kami sampai di jeti semula. ambil gambar jap, keringkan badan sebab nak masuk dalam kereta kan. nanti busuk -.- tapi xdelah kering mana. sebab kitorang nak pergi mandi lagi lepas tu. ha, betul. satu hari tu kami mandi je. alang-alang kan.

 

Kami plan nak pergi Telaga Tujuh. tapi takutlah. aku dengar macam-macam cerita pelik pasal tempat tu. last-last kami pergi Air Terjun Durian Perangin. Mula-mula risau jugak, apasal x ramai orang ni. dah tutup ke sebenarnya tempat tu. haha. serius x ramai orang. and lepas tu, kami bergerak terus ke air terjun. Ya ALLAH, patutlah x ramai orang pergi tempat ni. nak pergi ke air terjun tu punyalah tinggi. bertingkat-tingkat tangga kitorang daki. dah macam Batu Caves pun ada, cuma BC lagi tinggilah. haha.

Dalam hati kami, moga-moga pendakian kami ni berbaloi. and syukur sangat, memang berbaloi! sejuk oi air dia. air terjun dia best gila!! aku sarankan kalau korang nak mandi kat sini, ajaklah kawan-kawan je. untuk orang mengandung, orang tua, anak-anak kecil, xyah lah dibawa ke sini. risau, takut jatuh je. 





 

Lepas dah puas mandi, kami bergerak pula ke Pantai Cenang. aku x ingat kitorang makan kat mana. tapi sebelum mandi tu, kami cadang nak pakai baju sama. hehe. pergilah dekat satu kedai baju putih ni. yep, semua baju dia warna putih. aku carilah yang lengan panjang. tapi yang susahnya bila beli baju putih ni, kena ada inner. lol, x pasal je kena beli inner sekali, since aku x bawa baju lebih. and then, kami mandi!

Pantai Cenang best kalau korang nak main dengan ombak. haha. ombak dia kuat gila! kami memang xde kerja main lawan-lawan dengan ombak tu. agaknya sebab tu ada orang surfing kat situ. tapi time tu ada tempat yang dah ditutup. sebab ada konsert. kawan aku kata Bunkface yang datang, tapi esoknya. hello, esok kami dah balik ler. 




 


 





Tuesday, June 4, 2013

2nd E-Novel :)

11:09:00 AM 2
2nd E-Novel :)
11:01a.m
apartment murni
dalam kuliah. lol~


assalamualaikum and hello everyone ^^, insya-ALLAH lepas habis je NHUD, saya akan sambung buat second novel. jalan cerita dah ada, cuma sinopsis ni, saya x retilah nak buat. nanti saya try buat okay. tajuk cerita ni dalam bahasa inggeris. yes, i know. sebanyak-banyak tajuk dalam bahasa melayu yang ada kat dunia ni, kenapa ambil inggeris jugak? sebab semuanya dah diambil T________T nak buat tajuk gah sikit, tapi saya x creative. so, jadilah tajuk ini.


 

ada dua pilihan untuk cover novel, mana lagi okay ya? please please, i need your help. yep, the second one is not so proper at all for us, orang melayu. tapi cerita ni just kekal dalam blog saya. penatlah mempromote novel, result dia x memberangsangkan. maybe sebab tajuk and cover novel kot. i don't know. takde rezeki untuk saya. xpelah, rezeki saya maybe untuk jadi engineer or lecturer sahaja. insya-ALLAH. doakan ya. :) 

oh, i almost forgot about one thing. cerita ni mengisahkan tentang bagaimana Suhairi and Lily ni boleh end up berkahwin antara satu sama lain. tapi saya tengah fikir lagi nak buat cerita pendek je ke or cerita panjang macam kisah Mirza and Ainul. hmmm... orait, that's all. ^^,
adios~

Monday, June 3, 2013

i will

4:00:00 AM 6
i will
LOVE FOR A BOY WHO WILL


* Stand out in the rain with me *
* Cook with or for me *
* Let me sing along to the radio *
* Keep surprising me *
* Watch movies with me on lazy days *
* Remember the little things *
* Help me face my fears *
* Start play-fights with me - with water, or food, or pillow *
* Write me post-it love letters *
* Always say what's on his mind *
*Let me wear his clothes *
* Shut me up with kisses *
* Call me things like darling, not babe *
* Hug me and say, "no, you're not", when i say i'm fine *
* Treat me sometimes, like a child *
* Treat me sometimes, as an adult *
* Love me back *

AND WHEN YOU'RE SAD I WILL
* google bad jokes and deliver them in stupid jokes *
* make you mac and cheese or hot chocolate or whatever your favorite is *
* listen *
* waltz with you *
* buy you ice cream *
* hold your hand *
* color with you *
* draw you a terrible picture of us to put on your wall *
* sit in silence for a bit while you let yourself be sad *
* watch funny youtube videos with you *
* hold you while you cry *
* let you fall asleep with your head in my lap *
* hug you *
* read aloud dramatically from a book of your choice *
* kiss you *
* bake you things *
* play everything i know on the piano *
* rub your back *
* wrap you in a blanket, let you know that you're loved, and leave you to be alone for a bit *

ini untuk lepas kahwin okay