Am I Pretty?

12:05 p.m
kampung subang
home sweeeeeet home, baby.

good evening everybody! ha, selalunya aku asyik cerita pasal cinta kan. lame.. so, aku buat entry pasal masalah aku sendiri.


pakai biru je, hijau mahal sikit


aku mengaku yang aku ada masalah kulit since aku masih baby lagi (umi aku kata). kulit aku tahap infinity punya sensitif lah. tapi kita budak lagi kan time tu. so, aku x ambil peduli sangat dengan kulit aku. and masuk je darjah lima, hormon aku mula jadi x stabil. muka dah mula tumbuh dengan jerawat. bukan jerawat nasi tu, jerawat batu okay.

and adalah seorang bapuk (ha, siapa suruh kutuk aku), dia asyik panggil aku batu x habis-habis. hey, i've feelings man. women have feelings! aku terasa and aku mula meratapi kehodohan muka aku. aku start pakai macam-macam jenis pencuci muka. cakaplah pencuci muka apa, semua aku dah try. and unbelievably, semuanya x menjadi langsung. Garnier ke, Fair and Lovely, memang x membawa apa-apa makna pada wajahku.

then, one day, nenek aku promote dekat aku satu sabun ni. yes, alhamdulillah. nenek and mak tuk aku memang sangat concern dengan wajah aku ni. nenek aku syorkan pakai Sabun Taharah. Murah je. Punyalah aku beli yang mahal berjuta-juta tu (hiperbola), sabun ni serius berkesan.

okay, agak lama juga sebenarnya. dalam dua tiga bulan macam tu lah. tapi bila aku pakai, umi aku kata, dia nampak perubahan yang baik happened to my face. Jerawat dah makin kurang. Tinggal parut-parut je (tangan aku memang gatal dulu). and apa yang paling best, sabun tu boleh buat samak juga! senang, sebab dia diperbuat dari tanah liat rasanya.(suka hati je). sebab tu, bau pun tak ada. (odorless). aku x kisahlah bau ke x bau, asal muka aku elok sudah. Takat RM6 je.

sekarang ni, aku pakai sabun Simple pula. murah juga. si pharmacist tu yang suruh aku try produk tu pula. dia mula-mula suruh aku pakai pencuci muka untuk teenagers, lepas tu aku kata kat dia, 'hmm, kitorang bukan teenagers dah' hehe. (xde kaitan, saje nak membongkak). lepastu terus dia tunjuk dekat aku satu sabun ni iaitu Simple. Ha, daripada sabun je, terus dengan moisturizer, facial wash, apa benda lagi entah, satu set aku beli. and i'm so grateful to Allah, muka aku makin bertambah elok. Fyi, aku pakai dua-dua sekarang. X elok sebenarnya (kot), tapi nak buat macam mana. Farmasi dekat Bangi jual sabun Simple je. Farmasi kat rumah aku pula jual sabun Taharah. so...



my point is, aku tahu hampir separuh daripada kita perempuan ada masalah kulit macam ni kan. kadang-kadang disebabkan wajah kita nilah, buat kita jadi lemah semangat, tak yakin bila nak berdepan dengan orang. takut tak ada orang suka dekat kita. and mulalah makan pil bagai untuk haluskan kulit or whatnot.

daripada habiskan duit dengan produk-produk yang mahal tu. aku sarankan pakai yang ni dulu. kalau kulit korang memang sensitif tahap dewa macam aku, insya-Allah berkesan. nenek aku kata nak pakai sabun tu, doa-doa la sikit. selawat ke..

okay, that's all. just want to share it with you all. :) adios~


Share:

0 comments

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.