Life As A Student -MRSM- part 1

7:54 p.m
apartment murni
otw nak makan



siapa yang x pernah bergelar student kan. aku pun masih seorang student lagi. alhamdulillah, sekarang aku sudah berada di menara gading. dah lama rupanya aku belajar. dari tadika sampailah sekarang. macam-macam ilmu aku dapat. ramai kawan aku jumpa. banyak pengalaman yang aku perolehi.

tapi buat masa ni, aku nak bercerita pasal hidup aku sebagai seorang student MRSM dulu. aku ingat lagi, before aku masuk maktab, ada seorang kawan aku pernah cakap :

janganlah pergi MRSM. x best. dah lah ramai orang pandai. lepas tu semua benda kena buat sendiri.

tapi lumrah. apa yang orang kata jangan, itu yang aku buat. mula-mula aku fikir memang x nak pergi juga. mana x nya, happy sangat bila aku dapat tawaran masuk MRSM. tapi terkejut gila bila aku dapat kat Penang. aku minta kat Selangor je. punyalah jauh aku tercampak. haha. anyways, yang penting aku dapat. lagipun, sampai bila kita nak duduk dekat tempat yang sama kan. biarlah kita dapat pengalaman yang baru. peluang dah ada depan mata, just grab it while you can. sekali orang cakap rugi kau x masuk MRSM, ha, menangis x sudah. jadi, aku pun pergilah. prepare semua barang. barang bukan main banyak, macam nak pergi oversea pun ada. maklumlah, aku ni mana pernah duduk asrama lagi.

so, first day sampai dekat sana. aku rasa teruja sangat. dalam hati dah tetap kan satu perkara :

form five nanti, aku nak jadi best student. insya-ALLAH. 


mantra tu sentiasa aku sebut dalam minda dan hati aku. (aku penulis novel, so ayat aku agak skema sikit.) orang kata lagi bukan senang nak bergelar pelajar terbaik dalam maktab. sebab semua pandai-pandai belaka. kita kena selalu bersaing dengan diorang. tapi itulah yang menguatkan lagi hati aku untuk masuk. bila lagi aku nak berlawan dengan budak-budak pandai ni kan.

so, dah daftar semua tu, dapatlah bilik sendiri. tapi asrama maktab aku ni bukan dipanggil dorm. tapi dipanggil cube. sebab bilik kitorang hanya dipisahkan dengan border or corridor kot sahaja. xde pintu or whatnot. so, orang boleh sesuka hati masuk dan keluar. haha.

aku pun kemaslah barang. family aku ambil gambar sikit. atuk aku pun ikut. atuk aku memang rajin nak tengok anak cucu dia setiap kali dapat tempat yang dia x pernah jelajah lagi. dalam cube aku terdiri daripada Hana (my bff), Azlia, Timah, and sorry, aku dah lupa siapa.

kami pun berkenal-kenalan. rupa-rupanya semua budak Selangor. x ramai pun budak Penang. boleh kira dengan jari sahaja. budak form 1 ramailah Penang. oh ya, maktab aku ni baru buka. so, kami ni adalah batch yang kedua. a bit excited actually.

then, aku dah x ingat sangat apa yang dah berlaku. of courselah ada orientasi. best! ada menari bagai, ada ceramah. ada aktiviti nak kenal kawan masing-masing. and kami dibahagikan mengikut homeroom. homeroom ni apa?

dia macam more to a family. tapi sekadar keluarga angkat. so, adalah mak angkat or ayah angkat. tengoklah korang dapat siapa. apa-apa masalah ke, nak pinjam duit ke, minta lah tolong dengan 'mak' kita.

homeroom aku terdiri daripada Hana, Umi, Wani, Lee, Zaquan, Saprol, Nazwan, Nashrul and of course aku.



okay, nanti aku cerita lagi. pasal kelas pula :) adios~

Share:

1 comments

  1. hai amy...kite ex-mrsm jugak.. first batch mrsm alor gajah...salam perkenalan... amy lahir 1992, ke 1991? kite lahir 1991... :D

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.