Perkara yang Perempuan Patut Tahu Tentang Lelaki



1. Lelaki tak berapa faham dengan kiasan.


  • kalau korang berkias nak something atau nak pergi mana-mana, maybe lelaki tak berapa nak dapat tangkap apa yang korang cakapkan tu. so, lebih baik kalau kita berterus terang je.

  • ia akan jadi lebih mudah dan dapat mengurangkan masa untuk memahami apa yang kita maksudkan tu sebenarnya.

  • sungguh penat nak bagi diorang faham kalau kita takat bagi hint je. for example :
perempuan pandang lelaki tu and then cepat-cepat pandang tempat lain
dalam fikiran kita : kita cuba nak bagitahu lelaki tu yang kita sukakan dia.
dalam fikiran dia : ada sesuatu dekat muka dia sampai membuatkan kita tak sanggup pandang muka dia lama-lama. 

  • kadang-kadang lelaki boleh anggap perkara tu sebagai satu penghinaan. dan akhirnya langsung tak melayan perempuan yang sebenarnya ada hati dekat dia.  

 

2. Lelaki menangis.


  • walau susah lelaki nak mengaku, diorang menangis juga kadang-kadang. dan tak ada salahnya pun kalau nak mengalirkan air mata.

  • janganlah kita merendah-rendahkan diorang pula okay. you need to remember that guys have feelings too. 


3. Lelaki suka bergosip


  • kalau dah tak tahu sangat nak bersembang pasal apa, gosip je lah.hmm, gosip maybe sound weird untuk kaum lelaki. but yeah, they like to talk about people too.

  • cuma rasanya tak payahlah melebih-lebih cerita pasal orang kan. in case kalau korang ada mutual friend from the same school ke before, bolehlah bercerita pasal tu.


4. Lelaki tak suka dengar kisah tentang kekasih lama kita


  • walau kita ada 10 000 ex-boyfriend sebelum ni, tak perlulah ceritakan tentang kisah lama tu dekat buah hati kita. sebab perempuan ni perangai dia, suka sangat nak cerita semua benda dekat orang. 

  • it's dead, done, get over it okay. it's time to move on, girl!


5. Lelaki suka perempuan yang boleh dia ketawa bersama


  • just be yourself. be funny or whatever. they love it.

  • and one more thing, kalau dia suka mengusik, tu maknanya dia suka dekat koranglah tu. 

  • ada certain lelaki yang memang suka mengusik orang, lagi-lagi kalau perempuan tu tak ambil hati dengan apa yang dia dah buat. lagi dia makin mengada-ngada.


6. Lelaki suka perempuan yang sederhana


  • kalau nak buat perbandingan, lelaki tak suka badan perempuan yang saiznya keding macam sebatang pen ataupun sebesar mug. 

  • so, as long as you eat healthily, exercise and whatnot, there's nothing to worry about.

  • and most of the guys lebih suka tengok perempuan yang suka makan pizza, mcd or something like that rather than makan salad je hari-hari.


7. Lelaki suka makan


  • kalau ada suka mana-mana lelaki, bawakan je makanan untuk dia. 

  • so, kalau dia minta kita buatkan kek or sandwich untuk dia, itu maksudnya dia suka dengan makanan kita.

  • they just love food okay, end of story.



8. Lelaki tak kisah kalau perempuan tak bergaya hari-hari


  • tapi janganlah sampai selekeh sangat. dengan tak mandi apa. itu bila sorang-sorang tak apalah. tak ada orang nak tengok pun. 

  • setakat pakai seluar track or baju lambang Pokemon, itu pun dah cukup memadai. tak perlu nak pakai dress bagai sedangkan kita nak pergi pasar je masa tu.

  • well, i think you can figure it out by yourself.

well, aku rasa sampai di sini sahaja. serious dah tak ada kerja sekarang ni nak dibuat. nak sambung tulis novel, aku tak ada mood. nak tengok movie, lagi tak ada mood. nak mengusik orang, semua housemate aku balik. tinggal sorang je lagi housemate aku ni. dia pun bosan. bla bla bla.. haish, susah betul nak berhenti bila dah mula menulis ni. okay, adios~


Share:

9 comments

  1. Aku sebagai lelaki juga merasakan bahawa seorang perempuan harus memahami perasaan lelaki

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu. sama lah macam lelaki juga. pelik macam mana perempuan tu pun, dia kena cuba faham. ^^

      Delete
  2. Bru sye fham knape dye mrajuk ngan sye..

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau macam tu, pujuklah dia. ^^,

      Delete
  3. sye tak tau knapa org tu slalu mengusik saye tpi skarang ni sye dh tau knapa..

    ReplyDelete
  4. Saye sbgi permpuan baru tahu tntg lelaki.....
    Bess jgk bace.....

    ReplyDelete
  5. Hahaha;bess jgk bace smbl komen....

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.