Caraku Menulis E-Novel

12:53 p.m
apartment murni
tidur time!






assalamualaikum and hello everyone! hari ni tak ada kerja sikit. nak sambung buat cerita, tapi ilham x datang lagi. kepala serabut dengan benda lain. sobs~ 

penggunaan aku akan digunakan di sini. so, i want to apologize in advance pada yang lebih matang usianya daripada aku dekat sini.

so, hari ni aku kongsi sikit macam mana aku buat cerita. aku x sure lah orang lain macam mana. 

1. aku suka tulis and edit dekat dalam blog terus. aku x karang dekat Microsoft Word bagai tu. lagipun format dia lain. 

2. inspirasi aku ni boleh datang dekat mana-mana je. kadang-kadang masa dengar lagu Hindi, kadang-kadang masa lepas bangun tidur (mimpi), kadang-kadang pergi kenduri. anywhere, anytime. 

3. aku cuba cuba and cuba sedaya upaya nak buat cerita lain dari yang lain. insya-ALLAH cerita terbaru dah ada dalam perancangan.

4. cerita aku maybe banyak penggunaan Bahasa Inggeris. aku minta maaf bagi yang x biasa berbahasa ni. Bahasa Melayu aku terlalu lemah. tapi sejak aku jumpa tempat yang mana aku boleh cantikkan lagi bahasa Melayu aku, aku cuba ceritakan novel aku guna bahasa ibunda kita sendiri.

5. aku banyak cerita pasal dekat luar negara. kenapa x dalam negara? sebab jalan-jalan kat Malaysia ni aku lemah sikit. karang takut salah jalan, salah nama restoran, x ke malu. (malas nak google sebenarnya). jadi, aku buat dekat oversea. sebab yang tu aku boleh reka sesuka hati. (ada juga yang betul). 

6. cerita aku x banyak aku masukkan unsur agama, aku minta maaf. kalau setakat doa and solat, aku boleh selitkan. tapi kalau masuk bab-bab hadis, aku takut tersalah bicara. bahaya. takut menyesatkan orang. contohnya, ada yang kata hadis cakap tidur lepas subuh x elok. tapi ada yang lain pendapat dia lain. dia kata x pernah wujud dalam hadis tidur lepas subuh x elok. ini sekadar contoh. 

7. aku x sukalah cerita yang asyik-asyik secretary dengan boss, secretary dengan boss (no offense!). aku nak orang tu kerja lain. sebab tu aku buat si Ainul kerja dia design batu permata, Suhairi kerja arkitek, Dalily kerja kedai buku, Alfie jadi raja, Safrina kerja matchmaker. 

okay, itu je kot. nak sambung buat Special Edition untuk NHUD :) jealous pula bila tengok orang lain punya novel berjaya diterbitkan. aku pun nak cubalah. ada rezeki, ada. insya-ALLAH. doakan ye. sekarang aku memang sangat sibuk. kalah orang kerja. hahahaha. tapi biasalah, dah third year. dengan praktikal lagi, FYP lagi. bla bla bla...

okay, adios~ 




post signature
thank you for spending your time exploring my world :)

Share:

3 comments

  1. salam.oh my.lamanya tak menjenguk.i do have some opinion regarding places etc. wina bg contoh..have u read kan ku kejar cintamu by fauziah ashari? she is one of my fav writer. klo u pasan la..dia xde mention spesifik tempat pon dlm novel dia.but garapan cerita mantop abeh! it doesnt matter anyway.reka je nk reka.

    n wina perasan kat part belakang novel tu..ada mention pasal nk buku kan novel.cuma kne ada modal la.hehehe.

    n CM. what? never thot that way. hihi. but nice. cuma u pya elaboration.now wina faham kalau u kata u pya BM a bit eww eww eww. take ur time la.u shud try drafting dulu.

    n.hehe another n bole? selamanya di hati? err...

    n.i promise this will be the last n.hehe.new cerita? wot??

    .:. me_myself .:.

    ReplyDelete
    Replies
    1. huu.. panjang kali ni awak punya komen. hehe.

      oh, ye ke? hmm.. saya pernah baca. cuma saya x perasan pula. thanks for the info! nanti saya cek balik.

      kali ni saya akan specifickan tempat kot rasanya sebab cerita saya pasal roadtrip cinta. hahahaha. honeymoon dalam kereta :P (bukan yang 18sx ye). saya ada cerita dekat kawan pasal ni, dia kata menarik. cerita ni ala-ala movie Leap Year.so, saya dalam proses nak buat jalan cerita dia. disebabkan pasal roadtrip, macam x best pula kan kalau xde nama tempat. heee..

      ha, saya memang drafting dulu. sebab tu ada satu part CM saya kata, teaser without editing. itu main tulis je apa yang ada dalam kepala. haha.

      selamanya di hati. a bit harder than i thought. tapi habis CM, saya try fokus dengan cerita tu ye.

      Delete
    2. hehe.actly wina baru habis katam novel tu.dats y la.page paling belakang b4 cover.wina dh pulang novel tu kat tuan dia.kalau x bole double cek.

      aha.klo rase berat nk spesifik segala macam tempat..a few dah cukup.leap year? eww..havent watch.1st time tau kot ni.hihihi.

      i thot so jugak.sbb cara penulisan u utk selamanya di hati x nampak menghayati as mum.towrd their kids.take it easy la.kalau cepat2 sgt pon takot nt blur.

      oh,pjg komen sbb b4 ni x ada masa nk jenguk.time ade masa ni baru bole ngintai sepuas ati.esemen tgh pending.tggu dokumen submision by most annoying person.huhuhu

      goodluck then

      .:. me_myself .:.

      Delete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.