Prisoners -Movie Review-


IMDB rating : 8.1/10
rating aku : 9/10
genre : action, thriller, drama 
(budak berumur 15 tahun ke bawah tidak digalakkan untuk tengok cerita ni okay)

rasanya dah lama sangat aku tak tengok cerita drama yang suspens macam ni. aku download je. sebab cover dia ada dua pelakon yang hebat dan yang sangat aku sukai. Hugh Jackman and Jake Gyllenhaal. tak boleh dinafikan lagi tahap kehebatan diorang dalam berlakon.

and then kawan aku kata dia tengok trailer, dia kata macam best. kawan dia pun ada recommend. so habis je exam kami harini, kami pun layan la...

cerita dia dari mula sampai habis memang menguji kesabaran. sungguh, aku tak tipu. aku layan dengan kawan dekat dalam bilik. pasang speaker kuat-kuat, tutup lampu (baru real), terus buka lampu satu jam kemudiannya sebab terlalu takut.

cerita ni tak dinafikan sama hebat dengan cerita horror yang korang pernah tengok. sebab apa tau? hmmm.... 

kisah dia bermula macam ni. ada dua happy family yang tinggal dekat satu kawasan perumahan tu. diorang memang happy lah. time tu ada Thanksgiving untuk mereka-mereka yang menyambutnya. Ada dua orang budak kecil perempuan yang berumur dalam 6-7 tahun yang bernama Joy dan Anna. Si Joy ada kakak, si Anna pula ada abang. 

memandangkan diorang tengah sambut Thanksgiving, diorang stay dekat rumah yang sama iaitu rumah parents Joy. budak-budak, ada je benda yang dia nak tunjuk dekat kawan dia. so, dia bagitahu bapa dia yang dia nak pergi balik rumah diorang sebab nak cari something. bapa dia pun bagi tapi dengan syarat, si abang dengan kakak kena ada sekali.

rupa-rupanya diorang tak ajak abang dengan kakak diorang. so, hilanglah mereka tanpa khabar berita. ha, suspens dia bermula dekat sini. bila anak dah kena culik, semua orang kau akan rasa macam dia yang bersalah. sampaikan si bapa Anna culik seorang mamat ni sebab dia syak mamat ni yang culik anak-anak diorang. 

part thriller dia dekat sinilah terjadi. macam-macam mamat tu kena. pandai dia berlakon. memang aku rasa macam nak bagi makan penampar je bila tengok muka dia. cerita ni best sebab kau memang tak boleh expect siapa yang culik budak-budak tu sampailah kau dah hampir habis tengok, baru kau boleh connect the dots. 


memang psycho sungguh, tension je tengok cerita ni. rasa macam nak baling laptop pun ada. kalau dekat wayang aku tengok ni, mahu aku hentak-hentak kerusi tu. serious aku tak tipu. korang tengok sendiri. 

ending dia memang hebat! aku geram je. ish. unexpected and unbelievable! 

so far, ini movie yang paling best aku pernah tengok dalam tahun 2013 ni. rugi seyh kalau tak layan cerita ni. tapi serious aku cakap, kalau ada budak-budak kecil, janganlah bagi diorang tengok ye. aku pun dah takut nak tidur ni. sobs~ -.-

kesimpulannya, janganlah biarkan anak-anak anda bersendirian di luar ye. sekarang ni siapa-siapa pun susah kita nak percaya. okay, adios!









post signature

Share:

0 comments

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.