02/01/2014 - 03/01/2014 - Amy Syeera

Friday, February 28, 2014

Bila Lego Jadi Photographer

7:32:00 PM 0
Bila Lego Jadi Photographer
Andrew Whyte mengambil masa selama 365 hari mengekori si cilik Lego photographer menggunakan Iphone nya..
Andrew Whyte spent 365 days following this little LEGO photographer around and taking pictures.
post signature

Sunday, February 23, 2014

Kita Rancang, ALLAH Decide

10:58:00 PM 0
Kita Rancang, ALLAH Decide
10:44 p.m
rumah
lapar...........




assalamualaikum and hello everyone! 

okay, tajuk dekat atas tu dah banyak kali sangat korang dengar kan. aku pun dah banyak kali dengar. tapi kadang-kadang aku tertanya juga. kalau semuanya dah ditakdirkan, kenapa kita kena merancang pula? just go with the flow lah. (yes, naif)

and then one day, lecturer aku pun bagi tazkirah dekat kitorang. yep, dia sangat suka bercerita. sejujurnya, aku suka dengar orang bercerita. first, sebab nak hilangkan ngantuk aku. second, sebab aku nak tahu pengalaman orang macam mana. 

lecturer aku cakap, and I'll rephrase :

korang tahu tak apa maksud kita merancang, ALLAH yang menentukan? 

setiap masa kita nak dapat 4 flat or semua A dalam subjek kan. tapi no matter how we tried, no matter how we struggle, kalau ALLAH dah memang nak bagi kita B, B jugalah yang kita dapat.

kalau dapat A, dapatlah juga even kita tak pernah study pun. 

ALLAH suruh kita rancang sebab nak tengok macam mana kita cuba capai kejayaan kita tu. sama ada niat kita ikhlas atau kita main kotor. kalau main kotor, nasiblah masa akan datang nanti. 

macam dulu, berapa kali aku minta praktikal dekat Petronas. tapi tak berjaya. banyak mana pun aku apply dekat situ, kalau dah takdir aku x dapat, memang xkan dapat. maybe ada hikmahnya kenapa aku dapat dekat tempat lain. 
samalah juga macam jodoh. kita rasa macam dialah soulmate kita. tapi bercinta bagai nak rak sampai 8 tahun lamanya, kalau memang bukan dia takdir kita, memang bukanlah maknanya. berserahlah pada ALLAH, usaha kena ada. tapi jangan pernah merungut kan. nanti sendiri yang malu. sebab baru sedar ALLAH rupa-rupanya nak bagi yang lagi bagus daripada sebelum ni.

okay, tu je lah. adios~ 

post signature

Saturday, February 22, 2014

Bagan Lalang -JalanJom-

1:57:00 PM 0
Bagan Lalang -JalanJom-
1:18 p.m
rumah
pack barang..
assalamualaikum and hello everyone! kali ni aku nak bercerita pasal Bagan Lalang pula. haritu memang tak ada apa nak buat, so ayah aku plan nak ke Bagan Lalang. kebetulan, pak cik aku ada homestay dekat situ. so, dapatlah bermalam and sempat mandi pantai.
tapi sebelum gerak ke Bagan Lalang, kitorang gerak g pancing ikan dulu. dekat mana, aku x ingat. adalah dalam 3-4 ekor dapat. tapi jealous dengan sorang budak kecik ni. dia dapat banyak gila! serious, aku x tipu. bapa dia pun jealous agaknya. budak tu duduk kat mana-mana pun dapat -.-


Friday, February 21, 2014

Alhamdulillah Dapat!

10:42:00 PM 2
Alhamdulillah Dapat!
10:31 p.m
rumah
syukur



assalamualaikum and hello everyone! alhamdulillah, akhirnya aku dapat tempat praktikal. serious, aku terkejut sebab akhirnya aku dapat. mana taknya, semua kawan aku dah start kerja, aku je belum lagi.

well, techincally aku dah bekerja, tapi kerja dengan company pakcik aku je. bukan nak take for granted, tapi aku nak cuba cari pengalaman kat tempat lain juga. sungguh, banyak tempat aku apply. ada satu company ni sampai 3-4 kali aku apply. almaklumlah, nak sangat kan. 

bila dah lama mengharap and berdoa, nampaknya aku memang tak ada rezeki dekat mana-mana. so, aku pun berputus asa. yep, aku kadang-kadang cepat sangat putus asa. sobs. and tadi aku pun pergi uniten dengan niat untuk menghantar offer letter ke coordinator aku. 

lepas dah hantar, dan meluahkan perasaan dekat member, aku pun balik dengan adik aku. time dalam bas tu, tiba-tiba seorang akak ni call aku. dia kata dia nak bagi aku peluang untuk praktikal kat situ. ALHAMDULILLAH, doa aku (doa emak aku rasanya) termakbul. 

betullah orang cakap. kadang-kadang time kita berputus asa lah ALLAH akan bagi kita nikmat tu. 

maybe rezeki yang kita dapat awal,
maybe rezeki yang kita dapat lambat,
maybe kita tak ada rezeki langsung.

semua tu ALLAH je yang tahu. maybe aku memang ditakdirkan dapat lambat sebab ALLAH tahu apa yang aku perlu, bukan apa yang aku nak. macam kawan aku, dia pun lambat juga. tapi at the end, dia dapat praktikal dekat YAMAHA. fuh, aku pun jealous. tapi dia kos lain, so tak apalah. rezeki dia memang dapat tempat tu kan. 

apa yang aku harapkan cuma staff-staff kat situ akan terima aku. aku ni dah lah pelik. boleh jadi sangat pemalu. segan nak senyum. berubahlah amelia, berubah! 

anyways, doakan aku ye. and maybe aku lambat sikit update memandangkan aku akan busy. masuk kerja pukul 8 pagi. pergi kelas pukul 8 pun aku berkira. ha, kan dah kena sebiji. sobs~







post signature

Thursday, February 20, 2014

LAW KANA BAINANA

12:30:00 PM 2
LAW KANA BAINANA
abuhanifah:

Kenapa kamu berasa sedih?
"Janganlah kamu bersifat lemah, dan janganlah pula kamu bersedih hati, padahal kamulah orang-orang yang paling tinggi darjatnya, jika kamu orang-orang yang beriman." (Surah Al-Imran, ayat 139)


Puisi Intro
----------
Wahai Tuhanku, kami telah lalai lupa,
Namun setiap orang daripada kami tetap tamakkan,
Keampunan-Mu, dan sifat pemurah-Mu dan kebebasan daripada neraka-Mu,
Dan juga kami tamakkan syurga, yang dimasuki bersama-sama penghulu seluruh manusia.

Kami mohon pada-Mu...
Mohon dengan sangat, wahai Tuhanku,
Dari sudut hati kami yang paling dalam...

Start
-----
Kalaulah Kekasih-Mu, masih berada bersama-sama kami,
Akan terlunaslah segala hutang dan semakin hampirlah
dengan haruman Baginda, sebelum hilangnya,
rasa yang meronta-ronta untuk berada hampir dengan Kekasih-Mu.

Berada berhampiran Baginda, jiwa turut menjadi harum
Dan apa jua yang kalian doakan kepada Allah, akan diperkenankan,
Cahaya Nabi Muhammad tidak akan pernah sirna,
Sempatkanlah kami bertemu dengan Baginda,
Wahai Tuhan yang Maha Memperkenankan doa hamba...

Hidayahmu kepada alam merata meluas,
Tanda hampirnya kasih sayang Tuhan pemberi hidayah,
Hadith-hadithmu ibarat sungai mengalir jernih,
Berada di sisimu bagaikan dahan yang tumbuh segar dan basah.

Kutebus diriku dengan dirimu, wahai Kekasihku,
Nabi Muhammad yang mulia, yang asing,
Berada berhampiranmu, jiwa menjadi harum,
Wahai yang diutuskan sebagai tanda kasih sayang Tuhan kepada seluruh alam....

Wahai Kekasihku, wahai Nabi Muhammad
Wahai doktor hatiku, wahai yang dipuji dipuja
Dirimu memiliki kelebihan yang diakui
Oleh Tuhan yang turut berselawat ke atasmu.





post signature

Cinta Matchmaker -bab 17-

11:04:00 AM 4
Cinta Matchmaker -bab 17-

BAB 17


"Saya terkejut juga bila colleagues awak cakap yang awak ni memang ruthless bila awak tengah bekerja. Nampaknya saya tak pernah nampak lagi perangai awak yang satu tu."

Itulah dirinya dan juga lebih lagi. Alfie tidak pernah kalah. Matanya tidak akan sesekali lari dari matlamat selagi ia masih belum tercapai. "Ada someone yang kutuk saya ke?"

Sunday, February 16, 2014

My Mad Fat Diary

11:24:00 AM 0
My Mad Fat Diary


10:36 a.m
rumah
gas tak ada. macam mana mahu masak. sobs~




assalamualaikum and hello everyone! apa khabar semua? moga baik-baik sahaja. ada sesiapa kat sini yang minat TV shows and movies tak? of course lah ada kan. aku pun salah seorang darinya. bila makin lama aku obses dengan minat aku yang satu ni, aku menjadi makin cerewet. yes, dalam bab makan-makan, aku tak. tapi kalau yang ni, aku memang sangat cerewet. 

Friday, February 14, 2014

Wajah Baru

12:51:00 AM 1
Wajah Baru
12:41 p.m
rumah
malasnya nak tidur...



assalamualaikum and hello everyone. alhamdulillah, akhirnya aku berjaya mereka sendiri 'wajah' blog aku. yep, pretty simple actually blog aku ni. tapi sebenarnya macam ni lah yang aku nakkan. 

hitam and putih. that's all. okay, maybe ada sikit turquoise, header tu pun aku saja main-main buat pakai CS6. yep, aku tak kreatif orangnya. sobs~ tapi nak buat macam mana. fikir punya fikir, x dapat juga idea. 

last-last kasut juga yang aku pilih jadi logo header aku. hahaha. kenapa kasut? sebab kasut tu melambangkan aku yang sangat suka berjalan. kalau dapat buat tapak kaki berjalan dekat header aku tu bagus juga kan. nah, berjam aku buat header je. satu hari aku habiskan nak buat blog ni. insya-ALLAH kali ni aku berpuas hati sebab aku sendiri yang buat. 

kalau diikutkan, aku nak buat ala-ala sketching punya blog. ala-ala kartun gitu. tapi versi hitam putih juga. tengoklah kalau aku rajin kan. yeah, aku cakap sorang-sorang dekat sini -.- nak minta tolong orang yang buatkan blog aku, tapi kena bayarlah pula. of course la kan.. kesian dorang, penat2 buatkan untuk kita. 

tapi masalahnya sekarang, aku senang sangat bosan dengan something. selagi aku tak berpuas hati, selagi tu aku tukar and tukar and tukar. sampai bila aku pun tak tahu.

tengok macam Tumblr aku. syukur sangat-sangat. aku berjaya jumpa the perfect one! and sampai sekarang aku tak tukar-tukar. sayang pula.

satu je yang slack dekat blog aku ni. FONT! macam mana nak tukar ni. adeh.. aku tak suka font biasa-biasa. bosan oi... aku dah jumpa satu font yang perfect dah. tapi bila aku main-main dengan CSS tu, tak jadi. lain pula yang bertukar T___T

okay, tu je lah. aku nak sambung buat novel aku. adios~ good night everybody.............................



post signature

Thursday, February 13, 2014

Tanda Lelaki Tak Suka Kita

12:03:00 AM 75
Tanda Lelaki Tak Suka Kita
11:31 p.m
rumah
layan saja...
 
okay, kali ni aku nak cerita pasal tanda-tanda lelaki suka kita or tak. fakta yang akan aku ceritakan ni datangnya daripada lelaki sendiri. bukan main-main okay. so, let's check it out. kita tengok betul or tidak. ^^,
 

Saturday, February 8, 2014

Text Effect Photoshop

10:51:00 AM 0
Text Effect Photoshop
10:40 a.m
office
tak ada benda nak buat.


sejujurnya, aku sangat suka main dengan CS6. mula-mula aku tak berapa sangat sebab leceh. banyak benda nak buat. tapi bila tengok hasil kerja orang lain, aku jealous lah juga. so, i decided to do one. tapi last-last bila dah minat nak buat, ha, macam ni lah jadinya.

at first, aku belajar buat buat text dengan .gif image. 



Thursday, February 6, 2014

Tempat Jogging Best (Bangi+Putrajaya)

9:22:00 AM 7
Tempat Jogging Best (Bangi+Putrajaya)
12:46 p.m
rumah manis rumah
alahai. siannya si adik dah tunggu. takut nak tidur sorang-sorang.
 
assalamualaikum and hello lads! 
 
okay, untuk semua orang yang tak tahu, aku seorang gadis yang sangat suka berjogging. well, tak adalah selalu pun. kalau ada orang ajak, aku pergi. tapi selalunya, aku dengan member aku, Atul, kitorang dah buat rancangan terlebih dahulu. 
 
selepas berbincang dan melencong ke tempat lain (perempuan), kitorang pun decide nak pilih hari Selasa, Khamis dan Sabtu untuk berjogging. Kalau Selasa dan Khamis tu, selalunya kitorang lari dekat sebelah tasik Uniten je. Senang. Tak perlu pergi jauh-jauh. lagipun time tu je kitorang punya kelas habis awal. 
 
Hari Sabtu pula hari yang paling dinanti oleh kitorang. well, terima kasih untuk Atul. since dia ada kereta, bolehlah kami berjoli ke merata tempat yang ada dekat kawasan sekitar Uniten tu. dalam masa 4 bulan ni, adalah tempat-tempat yang kitorang dah jelajah. 
 
ha, kalau rasa nak berjogging or nak bergambar dan berdating dengan family (dengan pakwe jangan ya, dosa. aku pun berdosa juga sebab macam menggalakkan korang nanti). inilah destinasi yang paling terbaik untuk korang semua.
 
aku pretty confident yang tak ada member u aku akan baca blog ni. sebab tu aku akan kongsikan dengan korang. eh? memandangkan tempat ni menjadi tempat fevret kami, so aku dengan Atul buat keputusan untuk rahsiakan tempat-tempat ni. biar jadi hak milik kitorang sahaja. (entah-entah diorang semua tahu lama dah).
 
banyak cakaplah pula. okay, here goes the first one : 

Tuesday, February 4, 2014

Tag It!

8:37:00 PM 0
Tag It!
8:30 p.m
rumah
bosan

okay, ini sekadar main saja-saja sebelum aku sambung buat e-novel aku. hahaha. orang lain buat wordless wednesday. aku buat sesuka hati bila aku nak main letak gambar sahaja. kali ni aku main tag pakai gambar je. adalah sikit caption aku buat, takut korang nak tahu ke. weee.. adios~

1. Current Laptop Wallpaper