Tanda Lelaki Tak Suka Kita

11:31 p.m
rumah
layan saja...
 
okay, kali ni aku nak cerita pasal tanda-tanda lelaki suka kita or tak. fakta yang akan aku ceritakan ni datangnya daripada lelaki sendiri. bukan main-main okay. so, let's check it out. kita tengok betul or tidak. ^^,
 



1. Lelaki tak mulakan perbualan dahulu


credit to www.huffingtonpost.com
 
kalau dia tak initiate the conversation first, he probably doesn't like you. 
 
girls, kalau asyik kita je yang sms or call or whatnot, dan dia tak ada effort nak berbual dengan kita dulu, itu bukanlah petanda yang baik. i'm sorry, he doesn't like you. 
 
well, he likes you as a friend but loves... ???
2. Sibuk
 
kalau kita nak ke mana-mana or nak buat apa-apa aktiviti. lepas tu kita tanya dia sama ada dia nak join or tak, kalau dia kata dia sibuk, maybe just maybe he doesn't like you. 
 
sure, dia agaknya memang busy tapi kalau kita selalu ajak, and dia selalu busy je memanjang, then you probably still alone. sorry. 
 
kalau dia memang suka perempuan tu, dia sanggup tinggalkan apa je semata-mata nak hangout dengan 'buah hati' kesayangan dia tu. 
 
3. Not really personal
 
kalau kita bersembang dengan lelaki tu and he's not really personal with you.....hmmm....
 
kalau dia sekadar bersembang biasa-biasa je, he's really not into it. 
 
based on pengalaman dari seorang lelaki, kalau dia suka perempuan tu, dia nak bagitahu everything pasal dia, pasal family dia dekat perempuan yang dia suka tu. ALL THE LITTLE DETAILS. :O everything!
 
credit to www.pinterest.com
4. bro, man, dude or other masculine nicknames
 
kalau dia panggil kita dengan nama-nama seperti di atas, NO just No. i'm sorry, tapi kita memang berada jauh dari 'zon cinta' tu. 
 
http://38.media.tumblr.com/b600ee7b9fab85dc9bf2aac34b5d61ed/tumblr_inline_mlb4ov6af31qz4rgp.jpg
credit to englishmajorhumor.tumblr.com
 
x kisahlah korang tengok movie The Notebook berjuta-juta kali dengan lelaki tu pun, kalau dia buat macam tu, korang hanyalah sekadar best friend dia sahaja. BRO friend maybe?
 
5. setia
 
andai kata kita tengah bersembang sakan dengan dia, tapi tiba-tiba mata dia laju je tengok perempuan hot yang lain.

'ooo, damn! tengoklah perempuan tu. Hot gila..'
 
or
 

'perasan tak yang Neelofa tu seksi kan?'
credit to thoughtcatalog.com
 
'hmm.. i don't know if he likes you or not. dia suka Neelofa. nope, just nope. kalau betul dia suka perempuan tu, dia cuma nakkan perhatian sepenuhnya dari perempuan tu je. bukannya perempuan lain or Neelofa. he likes you and only you.
 
6. seeing, dating, or married
 
finally, kalau lelaki yang korang suka tu tengah 'jumpa' someone or dah berpunya, or berkahwin dengan perempuan lain... he really really doesn't like you AT ALL. or at least he SHOULDN'T! no!!
 
well, maybe situasi ni berbeza dengan lelaki yang pemalu. tapi come on lah, kalau dah suka, jangan dipendam je. kalau rasa dialah yang bakal membawa kita bersama-sama ke syurga, carilah peluang untuk menambat hatinya okay.  tapi kalau umur baru belasan tahun, sabarlah dulu ye. banyak lagi masa yang ada. 
 
sedangkan nak buka pintu almari ambil baju pun kena ada effort kan? takkanlah cinta ni tak perlu ada usaha? takpelah baju, sampai jodoh kita bertemu juga ya dak... 
okay, that's all for now! adios~
 
 
 
post signature

Share:

57 comments

  1. hahahahaah best!

    ReplyDelete
  2. So damn true babe!haha
    p/s: I'm a girl but I know.cewah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. thank u.

      i'm a girl and i know too ^^,

      Delete
  3. xjuga....macam aku xlayan awek aku sgt xbererti aku xsukekan die.....

    ReplyDelete
    Replies
    1. aku faham. lelaki memang macam tu. kadang-kadang ego. kadang-kadang tak reti nak tunjuk perasaan dia. aku pernah nampak benda tu depan mata aku sendiri.

      kalau dapat awek yang memahami okay la. kalau tak, kirim salam rindu dari jauh la. perempuan ni kena nampak bukti kasih sayang dari lelaki.

      even lelaki rasa tak perlu cakap i love you sebab rasa tak penting. nak tunjuk je dah cukup. tapi perempuan kena dengar juga. kalau tak, dia akan mula jadi pesimis. entah-entah lelaki tu sekadar suka sebagai kawan. perempuan ni banyak emosi. you have to bear that in mind.

      Delete
  4. seriously.. it sounds like me lol..

    ReplyDelete
    Replies
    1. which one, lelaki ke permpuan? ^^

      Delete
  5. Sy dh ad bf tp sy rsa dy ad skekan pompuan len sbb bla dy nmpk jew pompuan 2 dy mst buat sy mcm x wujud dpn dy..dy mst cpt2 pergi kt pompuan 2 & tglkn sy cm2 jew langsung x pandang sy..2 mknanya memang dy skekan pompuan 2 kew??

    ReplyDelete
    Replies
    1. laaa... ada juga lelaki macam ni. ni namanya tak menghargai apa yang ada. perempuan tu best friend dia ke?

      kalau dia memang friendly dengan semua perempuan, rasanya tak perlu kot nak rasa dia tu suka dekat perempuan lain.

      kadang-kadang lelaki ni tak perasan yang kita jealous bila dia cakap dengan perempuan lain. tapi bagi dia, itu cuma perkara biasa. macam dia cakap dengan member lelaki juga. lelaki..kalau dah jumpa member dia kan, dia senang lupa diri.

      tapi kalau dia memang rapat terlebih-lebih dengan perempuan tu, cubalah tanya terus dekat dia. jangan desak-desak. lelaki kan tak suka didesak. karang sungguh dia pergi dekat perempuan tu susah pula.

      lagipun, you know him better than me. so, you should know what to do. kalau layanan dia tiba-tiba berubah sekali, ha, itu maybe something wrong somewhere.

      Delete
    2. Dorg bkn best friend pown..dy mlu lau trjmpe ngn perempuan 2 tp dy akn cpt2 pergi dpd sy lau dy nmpk perempuan 2..kdg sy prasan jgk bla perempuan 2 lalu dy akn tgk jew perempuan 2 sampai sy tgor pown dy wt xtaw..bla sy tnye ad ske perempuan len kew dy ckp xdek tp msa dy jwb dy xdek tgk pown kt sy..

      Delete
    3. hmm... biarkan je la laki tu. tak payah dah lah bercinta dengan dia. kalau dia memang suka, dia tak buat macam tu. kalau dah bercakap tak pandang muka, memang dah sah menipu. sebab tu dia berani bertentang mata.

      ada lagi lelaki yang lebih sesuai untuk awak. tunjuk dekat lelaki tu apa yang dia dah buat sebab buat awak tebiar sampai macam tu sekali.

      Delete
  6. assalam.. sy dah kenal bf sy nie da lama.. tp yg peliknya skrg dia ada cakap kat saya yang dia rela pergi dari hidup sy klau sy pilih yg terbaik. dia ckap kalau ada cakap je kat dia.. sy pelik kenapa dia cakap macmtu.. dia ego ke apa?

    ReplyDelete
    Replies
    1. dari persepsi saya, maybe bf awak tu terima jodoh yang ditentukan oleh ALLAH. andai korang bercinta lama pun, tapi sampai sudah tak ke mana pun susah. saya x mendoakan macam ni. maaf. ini cuma contoh.

      ini bukan soal ego. maybe dia takut kehilangan awak juga at the same time. tapi kalau dah awak suka kat lelaki lain, nak buat macam mana. he has to let you go.

      tapi dia lelaki, dia sepatutnya pertahankan cinta korang. he shouldn't say that. ini cuma pendapat saya.

      kalau nak senang, tanya terus je dia.

      Delete
  7. setuju dgn entry ni..pna rasa bila bsama crush..hahaha

    ReplyDelete
  8. Assalam cik amy hai..
    Mcm i tgh kwn dgn someone tp i xpnh jumpa dgn dia lg sbb dia jauh kat johor and i kat s.alam tp kteorg akan selalu sembang hari2 guna whatsapp.Mcm i setuju psl no 3 tu because he will tell me everything about his personal life,even psl gaji dia byr ape semua dia bgtau kt i,and he will always update psl aktiviti seharian kat ofis&kat rumah..N dia jgk rajin send gambar kat kt i setakat ni dah lebih dr 10 keping termasuk gmbar family&ank buah dia,agak2 dia suka kat i x?hihi (^_^)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam cik Fyra. ^^,

      oh, dari apa yang saya baca, rasanya macam dia suka dekat sis. setakat ni saya x pernah pula dengar lelaki nak rajin2 pergi cerita semua benda dekat orang lain kan. hahahhaha.

      tapi sebelum lafazkan cinta ke apa, rasanya baiklah jumpa dulu kan. kenal secara berdepan. sebab manusia zaman sekarang, dekat alam maya dia lain, dekat alam realiti, dia lain pula. wallahua'lam. saya nak cakap lebih pun x pasti sebab sis lagi kenal dia dari saya kan. so, ^^,

      Delete
  9. Assalam dear, mcm kes sy pulk.. Sy da knal bf sy da msuk 6 years.. Tp, ntah la skg bukn yg mcm dlu alwys call, msej skg, he x akn msej/kol klu sy x akn call/msej dlu kluar dating pn mcm dy anggp sy org asing.. Apa yg sy buat smta2 utk dia.. Dia lngsung x peduli dn dia akn ckp "ala sume org blh buat" bila sy tnya awk anggp sy mcmmna then he said "entahlah" dn bila tanya perasaan tu mcm mana dgn sy. Dia ckp "tak tau la" bg pndpat amy, apa ka ptut sy buat? Sy tinggalkan je cinta ni or mcammna?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. berat kes awak ni. lagipun awak dah kenal dia lama kan. tapi kenal sebagai bf dengan kenal sebagai suami lain. kita tak nampak belang masing-masing lagi. ini cuma cadangan la.. kalau awak biarkan je dia seminggu, xyah cakap, xyah msg, cuba tengok apa dia buat. kalau rasa seminggu tu lama sangat, cubalah buat dalam 2-3 hari.

      kalau lama macam tu dia still tunggu juga, rasanya dia sayang lagi dengan sis. tapi kalau dah dua hari dia tak kol ke msg ke tanya khabar ke, cari je la yang lain. yang lebih menghargai sis. macam ni la manusia. bila dah ada yang sayang, dia biarkan macam tu. bila dah jauh, baru nak terhegeh hegeh ambil balik.. maaf ye kalau tersinggung.

      Delete
  10. Assalamualaikum..i kenal dgn sorg mamat ni...n mcm u ckp dia jarang tgor i dulu..i je yg tgor dia..n i ada tanya dia "apa hbgn kita ni sbnrnya?awak mmg nak kwn SAHAJA dgn saya?"..dia kata "kita knl2 dulu"..tu je la dia asyik kata..nak knl2 apanya klu i je yg tgor dia..dia asyik hilang ke mana ntah....dia x prnh citer psl family dia n x prnh tanya psl family i..dia mcm x nak tau pon ada...i je la yg beria tanya psl family dia..dah 3 thn ktorg mcm ni..bosan la..rasa nak tngglkan dia pon ada...tapi...i selalu rindukan dia..aishhh....apa pendapat u sis ??

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. maaf ye lambat reply. saya x perasan komen.

      hmm... rasanya dia memang x berminat la.. ataupun dia saje ambil kesempatan. dia tahu ada orang terkejar kejar kan dia, dia buat ego lelaki dia tu. saya suggest awak try kawan2 dengan lelaki lain juga.. cuba buka hati untuk orang lain. saya kdg2 rindu dengan crush saya juga. hehe. tapi bila dah tukar crush baru, saya x rindu apa dah.

      Delete
  11. N btw..spnjg 3 thn perknln kami dia x prnh wish birthday i n x prnh tanya bila birthday i...i je yg wish dia..dia x prnh tanya i suka apa,mkn apa,minun apa,warna yg i suka..sdgkan dia prnh confess yg dia sukakan n sygkan i tapi i x fhm knp dia lyn i mcm ni...i letih la sis.letih la berharap dari dia..bkn dia x tau yg i dah dumped ramai laki hanya sbb i setia sygkan dia...in fact kwn n ckg dia pon tau yg dia sukakan i n suka peratikan i dari jauh...but that was 3 yrs ago...skrg dia bljr kat u n i tgh tunggu result spm..seriusly i need your suggestion...

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh, baru lepas SPM ye.. takpe.. tunggu masuk U, nanti mesti ramai lagi lelaki yang menarik berbanding lelaki tu. dont worry. kalau sis nak juga dengan dia, terserah. tapi jangan terlalu letak harapan yang tinggi. orang bila dah start masuk dunia baru, hati dia lagi cepat berubah.

      Delete
  12. Assalammualaikum dear..mcm kes I bln ni my bf dh stat jd no 1 smpai 3 km pun br knl almost 4months..tp yg confiusyer dia still pggl syg n concern about me n dia da planning utk married this year..bl dia kt busy I suh dia snap pic mmg dia kt ofis pun n slalu bt OT..I juz wondering Napa drastik Sgt changes dia tu huhu..kalu Kua dating pun dia Sgt brkira dgn I mmgla dia paid everything then dia akn suh I topap kt dia bkn skali tp 3x dh dia bt cm tu pastu I try plak next date I plak yg byr...dia xda suh I topap pun kt dia.. Huhuhu dia penah gak tnya pasal Gaji I tp I xpenah bgtw huhuhu tu sblm kawen kalu pas kawen I xleh byg r cmna. Huhu dear I really need your opinion..

    ReplyDelete
  13. Assalammualaikum dear..mcm kes I bln ni my bf dh stat jd no 1 smpai 3 km pun br knl almost 4months..tp yg confiusyer dia still pggl syg n concern about me n dia da planning utk married this year..bl dia kt busy I suh dia snap pic mmg dia kt ofis pun n slalu bt OT..I juz wondering Napa drastik Sgt changes dia tu huhu..kalu Kua dating pun dia Sgt brkira dgn I mmgla dia paid everything then dia akn suh I topap kt dia bkn skali tp 3x dh dia bt cm tu pastu I try plak next date I plak yg byr...dia xda suh I topap pun kt dia.. Huhuhu dia penah gak tnya pasal Gaji I tp I xpenah bgtw huhuhu tu sblm kawen kalu pas kawen I xleh byg r cmna. Huhu dear I really need your opinion..

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry, saya x berapa faham cerita awak sebenarnya... korang plan nak kahwin tahun ni la kiranya? ke dia kahwin lain tapi dia still panggil awak sayang? macam tu ke?

      kalau dari segi bayar2 masa awal2 tu, standard je rasanya. tapi kalau time kita belanja, dia melebih-lebih mnx tu mnx ni,, itu melampau namanya... tapi kalau topup sampai banyak kali tu, mcm kelakar pun ada.. no, jangan sesekali sebut gaji berapa. lagi dia tahu gaji kita, lagi macam2 jadinya.. kalau gaji kita tinggi, takut dia amek kesempatan... tapi kalau dah kahwin nanti, dia tahu gaji kita lg tinggi dari dia, dia jadi ego pula..

      Delete
  14. Assalam sis! Huhu sy tertarik dengan entri ni. Hmm, sy ada kenal ngan sorang laki ni. Kira dah jadi member baik sy skrg ni. Dia jenis yg x suka cerita pasal diri dia secara detail. Tapi dia suka sibukkan diri dia ngan ambik tau perjalanan hidup sy dari kecik sampai besar. Bab texting, memang jarang sangat sebab dia busy dengan study, sy busy ngan keja. Tapi bila dah start texting mmg sampai berhari - hari x lepas text. Kitaorg x pernah call, sbb dia ckp dia just nak setia dengan wechat (macam ridiculous pun ada tapi sy x ambik port sangat). Dia suka buli sy gila - gila lepas tu mintak maaf and buat balik. Sy xpasti sama ada dia mmg x suka sy atau sebaliknya bila buat sy mcm tu. Bila sy cakap pasal member laki yg lain, dia langsung x respon. X ambik peduli. Sy pernah gak tanya kenapa suka buli sy, dia just jawab sebab nak bermanja dgn sy sambil gelak. Lepas tu melalut mintak sy jadi bidadari dia sorg dekat situ nanti. Dia xnak sy dekat dunia sbb katanya x kekal. Pelik kan. Tetiba smlm tu dia terlepas ckp yg dia guna pic sy jadi background wechat dia semenjak berkurun lama kenal. Serius sy x faham dengan dia. Dia sakitkan hati sy, lepas tu buat macam tu.

    Pendapat sis mcm mana? Dia benci sy atau dia ni mmg kaki pembuli.

    ReplyDelete
    Replies
    1. lelaki memang banyak jenisnya.. adakala lelaki tidak pandai tunjukkan rasa sayangnya.. dia hanya mampu lakukan melalui perbuatan.. kadang dia selali kacau..mengusik

      pertama untuk dapatkan perhatian kedua sukan perhatikan.

      dapatkan perhatian maksudnya agar kamu ingat dia.. kadang dia tahu perbuatan dia salah cuma dengan cara tu boleh dekat gn kamu.. kedua dalam x sedar percayalah bahawa dia selalu perhatikan kamu , senyum tawa kamu..

      dia tak benci cuma dia x geti menzahirkannya..jika kamu pun ada perasaan dengannya mulakan dengan berbuat baik dengannya dan nasihatkan dia..

      jika tak suka tindakan beritahu secara berhemah ..okeey ?

      Paling penting doa pada Allah agar kamu dan dia mendapat rahmat Allah ..salam dari www.akupenghibur.com

      Delete
    2. suka perhatian bukan sukan ye.. hhaha bnyk typo

      Delete
  15. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  16. I've a question!:) what if lelaki tu asyik tanya psl kita pasal keluarga ms kuar berdua...ajak kita teman nak urus hal personal dya (instead dya bgtaw sume psl dr dya mcm yg tertera kat ataih tu).esok hr jumpa.cam biase je.. So what's that suppose to mean?? ((-_-')) can plis help me..

    ReplyDelete
    Replies
    1. maksudnya dia trust awak la tu. tapi tak semestinya dia suka awak. saya ada kawan macam ni juga. everything dia cerita pasal saya. tapi sampai skang, kami hanya kawan sahaja. tak pun, lagi senang, awak tanya je dia terus terang. kita ni apa? best friend ke or something else?

      Delete
  17. saya nak tanya ni . saya ada suka dekat seorang lelaki ni . dia bukannya pemalu sangat tapi dia jenis blur2 sikit . selama ni kami baik je berkawan baik tapi sejak saya luah perasaan kat dia , dia terus macam menjauh dari saya . bahkan sampai sekarang kami tak berpernah bertegur sapa . jadi , apa maksud dia ? dia tak suka saya ke ? dan apa yang patut saya lakukan untuk buat kami bersahabat balek ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau dia dah start menjauh tu, maknanya memang dia tak ada perasaan dekat awak. kalau boleh jangan berharap dekat dia and kalau berjumpa lagi lepas ni, act like normal. so dia akan selesa balik kawan dengan awak. kalau tak boleh juga, saya x tahulah. awak lebih kenal dia. maybe dia takut bila kawan balik, akan datang balik perasaan tu.

      Delete
  18. huh, sape kate kalaw dia tu laki org x nk kat pompuan lain yg available!
    i pengalaman dgn laki org suka kat i, klaw boleh tetiap ari dia nak col n jumpa. mcm mn tue?

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu kalau dah buaya, kita tak boleh nak buat apa.

      Delete
  19. Sume sama e..
    Nmpk sangat dia x pernah brminat dngn kita!
    Ha frust e kalau dh suka hampir 7 tahun tapi still anggap kawan

    ReplyDelete
  20. Salam...nak tya lah, kalau mcm sy, ada orang perkenalkan dgn dia, dan dia yang mulakan dulu. Tapi first time tu sajalah dia yang initiate perbualan, lepas tu takde lagi dah. Saya yang mulakan dulu sapa melalui whatsapp. Membe yg kenalkan kami tu nemang cakap dia menag jenis pendiam dan dia suruh saya yang mulakan dulu. Tapi sy pun tiada pengalaman, jadi saya pon tak reti juga.

    Sebulan pertama kenal, saya biarkan je dan layankan je cara dia, tali obviously memang dia akan sentap shj. Masuk bulan kedua, saya hantar morning wishes setiap hari dan hari ni genap sebulan.

    So, is it ok for me to just directly call him and ask him? Im still not sure what the question would be, but the gist of it will be about how do he felt about me and us and adakah ok untk saya hantarkan wishes tu, kalau tak ok, i will immediately stop doing that dan akan terus stop contact dia..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Alamak...sorry baru prasan byk typo, dia bukan sentap tapi *senyap..hehe

      Adakah ok kalau saya call dia dan tya dia berminta nak kenal lebih lagi atau tak dgn sy?

      Tq sis

      Delete
    2. oh awak punya kisah sama macam saya. honestly. and ini apa yang saya buat.

      daripada apayang kawan-kawan saya cakap. kalau lelaki tu memang nak kita, dia pendiam macam mana pun, dia akn cuba tegur awak dulu. walau x hari2, at least bukan kita je yang sepanjang masa kena tegur dia dulu.

      serious sama. saya kenal dia dari kawan saya.tapi asyik saya je initiate perbualan kitorang. and dia balas sepatah2. dia cakap dia pendiam. tapi saya tgk dia sembang dengan kawan saya tu okay je. sampai satu masa, saya try kol dia. tapi lepas tu senyap. saya pun malas dah nak contact. dia apatah lagi. satu hai pun xde. maknanya dia memang x suka saya. so, kalau awak rasa nak buat macam saya, saya suggest biarkan je la dia. kita ni dah jadi macam terhegeh hegeh pula nantikan. cari je yang lain okay :)

      Delete
    3. Haah sama la kisah kita ni dan yang pertanyaan sy tu samada nak call terus tya dia, memang sy tak call pon, cukup2 lah sy buang rasa malu selama sebulan tu. Now tak de dah nak hantar morning wishes ke apa. Biarlah, mungkin dia bukan yang terbaik..
      Nak cari lain...hihi, sy tak reti cari,thats why member sy kenalkan ngan sedara dia ni, sy igtkan sedara dia pon serius sbb family dia semua setuju, menaruh harapan la bab zaiton sameon kata....hehehe. Tapi takpe, dah bukan jodoh.
      In shaa Allah one fine day akn dtg dan akn jumpa yang dicari. Allah swt dah susun cantik semuanya. Sekarang pon bila dah tak letak harapan, rs tenang dan tak berat fikiran. Btw, umo sy da msk 3 series...32 in fact 😉😉😉

      Delete
    4. Tq ya sis ats nasihat. Sebenarnya dah boleh rs, tp memang perlukan 2nd, 3rd opinion...hehe

      Delete
    5. hehe kan. tak apa. kurang kurangnya kita dah berusaha. tu yang penting. macam prinsip saya biar kita menyesal sebab mencuba dari menyesal sebab x mencuba. saya ni pun kawan baik yang kenalkan. tapi nak buat macam mana. orang dah tak nak dekat kita. in shaa ALLAH ada la kot yang terbaik untuk kita.

      bab umur tu, makcik saya (not related) pun kahwin lambat. adik-adik dia semua dah kahwin. tapi tengok sekarnag ni. hidup dia senang lenang betul. maybe ada reasons kan kenapa kita masing2 x jmpa jodoh lagi.

      Delete
  21. Haihhh apa yang ditulis kat atas tu, semuanya ada terjadi pada diri aku SEMUA TAU! Tak bohong. So means jantan tu memang tak suka aku langsung. *jantan* takpelah panggil dia jantan sebab dia tak suka aku pon ^^ . Tapi masalahnya aku betul betullll dah jatuhcinta dengan dia! Macam mana aku nak lupakan dia wey!! Tolonglah aku! I really really love him !!! T.T

    ReplyDelete
  22. Assalamualaikum.sy ada sorang kwn laki ni. Tpi kiteorang tak prnah kenal pun. Knal pun dri lman sosial je. Sy mmg suka dy n suatu hari dy pun ad ckp dy suka sy. Tpi slepas tu dy menjauhkan diri dri sy. Sy tk tau apa mslah dy buat sume tu jauhkan diri tu. Smpaikanlah sy move on tknak ingat dy lgi wlaupun susah.Biasanya sy tegur dy dulu n kdang2 dy pun tegur sy jugak tpi jarang.

    Tpi suatu hri tu,sy tegur dy. Dy ckp dy rindu dgn sy. Tpi yg pelik dy tak prnah chat or call sy slma kiteorang diamkan dri. Dlm wktu yg sma jugak dy ada bgitau yg dy ada simpan alamat umah sy pdahal takde siapa pun yg tahu or sy tak post mne2 pon alamat umah sy kat sosial. Sy ada tnya dy mna dpt alamat umah sy. Dy ckp tu sume rahsia.

    Drpd cite sy tu. Sis rsa dy ni suka sy ke tak? Padahal kami tak prnah jumpa pon. Dy ada jugak ckp yg dy nak dgt umah sy beraya nak jumpa mak ayh sy.walaupon sy dh bagi bnyak alasan yg mk ayh sy ni garang. Pndapat sis mcm mana? Betul ke laki tu suka kan sy?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Honestly, saya tak percaya dengan cinta di laman sosial ni because i've been on that situation before. lagi-lagi zaman sekarang, semua orang tak boleh dipercayai. jumpa depan mata pun dia dah cakap rindu. and tiba-tiba dah lama tak bersembang, tiba-tiba je dia cakap dia rindu lagi. what, seriously that guy. cannot be trusted. dia macam pergunakan awak je untuk dia cakap macam tu. i'm sorry, i didn't mean to offend you. kalau betul dia sayang or suka awak, he definitely wants to meet you. bukan sekadar bercakap dengan phone je.

      you know the perks of only 'meeting' thru phone? kita boleh senang larikan diri bila kita nak. kalau dah jumpa susah, kita kenal dia. tau muka dia. tahu kawan dia.

      bila dia cakap dia nak jumpa mak ayah awak, cakap je kat dia. datanglah jumpa. awak ada alamat kan. saya tunggu. jangan kasi dia alamat awak. sebab dia kata dia tahu kan. senyap je. kita tengok dia betul usaha or tak. kalau lari lagi, better awak cari lain je. jangan siakan masa awak dengan lelaki macam ni.

      Delete
  23. Salam sis,
    Im totally lost pasal ni sbb kenyataan tu mcm ada tanda he like me n sometime he doesnt like me.macam2 andaian yg sya fikir pasal dia.
    Straight to the point.memula dia sangat rancak msg dengan sya n siap sanggup tawar diri jadi supir once saya pergi bcuti dekat sana.mula kenal dia dari majlis kawen membe n dia sepupu membe kat sabah.
    Pastu kita pon msg n msg n msg n msg.dia banyak story pasal hal dia.famly dia.kerja dia n saya pula juz layankan aje all the story.sometime dia mulakan converstn sometime saya mulakan.for me its fair n square la kan.
    Sampai la ada bbrapa part kitorang ada gado2 yg mcm ala2 terasa hati sikit.gitu laa.lps dari situ dia seakan a bit berubah.bila sya tanya dia tak macam dulu he will answer me he toooo bz sbb working.So i understand n i follow dia punya rentak.
    Then ada 1 hari tu saya biarkan dia n xmsg 1 hari he dont even msg me pon n like always esoknya saya la yg msg nak dekat tgh mlm la juga.he told me tat he was sooo tired n bz sangat.so saya pon oK follow.
    Till now we still contact each other n saya akan ada bila dia nk bt sesi luahan perasaan la like dia penat.keje banyak.kena OT n wat wat wat.
    Do u think tat he like me or juz anggap saya besfrend dia?o wat should i do if u have any advise for me?untuk pengetahuan kita baru kenal dekat 4 months la.baru lagi.

    ReplyDelete
  24. Aah , mmg lelaki tu xdee respond pown . Sye just nak cari bakal suami . Apew salahnye die bgytau nak sye atau x . Asyik sye saje nak kene tegur diew dulu . So ary niwy sye nak diam ajeee . Malu sye tau x sbb selalu whatsapp diew duluu .

    ReplyDelete
  25. hai, assalamualaikum.
    ehm, saya nak tanya, ada sorang laki ni, ajak kawin lepas baru beberapa hari kenal. pada mulanya dia ajak saya ke rumah kedua ibu bapa dia dulu. tapi saya tolak, saya suruh dia dan keluarga datang rumah saya dulu. keesokannya, dia wasap saya cakap sorry dia terburu-buru. sekejap macam nak. sekejap macam taknak. pernah dia cakap dia bukan menguji. beria ria dia yakinkan saya. kata sukakan saya. ajak kawin bukan sekadar menguji. tapi sekarang.. dia dah jarang contact saya. jarang mulakan perbualan dulu. saya jadi keliru.. mak ayah saya dah tahu. dan katanya mak dia juga dah tahu. kami berkawan.. tapi bila dia berkelakuan jarang contact.. saya jadi keliru.. perlu ke saya tanya dia? tapi saya malu.. saya tak pernah bercinta. saya tak pernah cakap setuju. cuma minta dia datang berbincang dengan keluarga. apa perlu saya buat? terima kasih..

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.