Tips Untuk Student yang Nak Praktikal

8:12 p.m
rumah mak cik
penatnya kerja rupa-rupanya...
 
assalamualaikum and hello everyone!
 
 
http://33.media.tumblr.com/2f5daa912a9de200413490b799689ca3/tumblr_inline_nenfio5YJt1qloc3x.jpg
 
alhamdulillah, hari ni dah masuk hari kedua aku praktikal dekat GSSB. setakat ni tak ada apa-apa yang x membosankan. colleagues aku semuanya baik-baik and peramah. boss aku pun suka gelak. so, tak adalah tension aku rasa.
 
first day mestilah malu-malu lagi. kena tunjuk first impression yang baik. kalau awal-awal dah buat perangai, habislah kita. orang dah cop kita macam-macam. aku awal-awal lagi dah rasa malu. tapi umi aku cakap, kalau boss tanya, jangan asyik tak tahu je. kena tahu latar belakang company tu, kenapa nak kerja kat situ etc etc.
 
 
okay, aku pun x sure nak bagi tips macam mana. aku bukannya ada pengalaman banyak mana pun. tapi daripada yang aku perasan, aku akan cerita dekat sini. 
 
RESUME
 
- resume janganlah kosong je semata-mata. buatlah corak-corak dekat resume korang sikit. buat border. lepas tu dekat setiap sub-title berwarna. ada yang diBOLDkan, nak bagi dia nampak apa yang kita nak tunjuk dekat dia sebenarnya
 
- kalau result tak memberangsangkan macam aku ni, tak payahlah letak. kalau result asyik 4 flat je, suka hatilah korang nak membongkak dalam resume tu. bila dah praktikal ni, korang diuji dengan skills korang most of the time. setakat teori tapi tak reti buat, fail juga.
 
- kalau hebat dalam Photoshop, apa kata korang try buat hebat-hebat punya resume. aku pernah try and aku diterima oleh satu syarikat besar (tapisan pertama). tak sangka pula, aku risau juga sebenarnya. sebab aku ni student elektrik, apesal nak bercolorful sangat sampai macam tu sekali. ni contoh resume aku :
 
maklumat terpaksa dirahsiakan...

 
- in a conclusion, buatlah lain daripada yang lain. :)
 
APPLICATION LETTER
 
- application letter ni jangan dibuat main-main tau. ini sangat penting! 
 
- kat sinilah korang punya english language akan diuji. make sure jangan ada yang salah sebut. tulis internship tertulis intership. ha, perasan tak kat mana salahnya. ada sesetengah company sangat cerewet benda tu. ye lah, cuba kalau bagi report kena buat, korang pula tulis macam tu. diorang yang kena marah dengan orang besar.
 
- ayat kena kasi POWER punya! jangan buat ayat simple sangat. tapi tak payahlah sampai nak buat ala-ala A level punya tu. aku pun tak adalah buat sampai macam tu sekali. bukannya minta dekat luar negara pun.

Dear Sir,
Most recently, I served as a ___________ with _________, a local construction firm. My internship culminated in the presentation of project, focused on business analysis of real-time reporting of e-commerce activity. As such, I believe I can provide the communication and presentation skills you desire along with strong analytic abilities. 
As an electrical engineering student , I learned that the best way to achieve success was to motivate the resources I had with well-defined objectives and empowerment.
A management belief based on integrity, quality, and service, along with a positive attitude, an aptitude for strategic thought and planning, and the ability to adapt quickly to new ideas and situations allows me to achieve consistent and significant success in industry.
___________ is a company that would provide me with the opportunity to put my personality, skills and successes to work.  Thank you so much for this opportunity. If you require any additional information, I can be contacted at the phone number listed above.

 
GAMBAR PASSPORT
 
- ni kawan aku bagi tips. gambar tu kira first impression juga untuk diorang yang belum berjumpa empat mata dengan kita lagi. 
 
- kalau nak bergambar, make sure muka tu dah cukup comel okay. jangan serabai. kekemasan tu penting. 
 
- pakai blazer kalau boleh. aku rasa semua kedai gambar ada sediakan blazer. macam tu barulah nampak formal and nampak macam kita ni memang orang yang dah prepare nak bekerja dengan diorang.
 
- cuba bayangkan, korang apply dekat company Shell contohnya. kalau dah company besar, so orang yang apply mesti beribu kan? x kisahlah korang dapat 4 flat sepanjang masa pun, itu belakang cerita. mula-mula sekali dia tengok apa? GAMBAR! tak ada masa diorang nak tilik korang punya resume satu persatu. buang masa. so dia akan cari gambar mana yang men'curi' hati dia and barulah dia tengok korang punya qualification tu.
 
okay, tu je. macam yang aku cakap tadi, aku tak ada banyak pengalaman. aku bercakap dari pengalaman yang aku ada je ni. semoga berjaya. adios~
 
p/s : yang paling penting sekali, apply lah awal-awal. jangan jadi macam aku. orang dah start, aku belum lagi. sobs~ minta maaf jika ada sebarang kesalahan. aku cuma mahu berkongsi. 
 
post signature

Share:

14 comments

  1. nice sharing.. resume kite itam putih je..huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. resume saya up skit. ade warna biru, hitam dan putih. hehehe

      Delete
    2. hahahahaa... biru, hitam dan putih ye...? up betul resume gitu.... :)
      kak ain punya resume taip guna mesin taip ketak-ketuk je...

      *oeky ni tipu*

      Delete
  2. In shaa Allah bermanfaat kpd yg memerlukan.. Slmt berpraktikal ye Amy.. all the best!!.. :)

    ReplyDelete
  3. Kak Amy..kalau jenis yang banyak TYPO macam Along ni bagaimana? Uhuk2

    ReplyDelete
    Replies
    1. Along kena minta tolong orang lain check kan resume Along tu dulu... bagi kat KC suruh KC check... kikikikikikiii... :p

      Delete
  4. Resume cik mimie standard je..xterpikir pulak nk buat colourful mcm tu..

    ReplyDelete
  5. Teringat dulu masa mula-mula cari kerja...sibuk dengan resume..

    ReplyDelete
  6. eh baguslh entri ni. very informative!!

    ReplyDelete
  7. maybe saya kena improve pada kesungguhan resume saya, yg mcm amy punya nampak lah ada kesungguhan nak berjaya

    ReplyDelete
  8. canggih budak2 sekarang... resume pun colour2... :)
    tapi pesan Ummi Amy tu betul.. kalau boss tanya, jangan memanjang je jawab tak tahu melainkan memang betul2 tak tahu la.... :p

    ReplyDelete
  9. Boleh tanya, buat resume tu guna apa ya ? :)

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.