10 Perkara Wajib Ada Semasa Terbang Jauh

9:37 p.m
rumah pak cik
layan Hindustan. 

assalamualaikum and hello lads! 

kalini aku bercerita pasal travel pula. kalau nak terbang ni, ada je yang kadang-kadang lupa nak bawa kan. lagi-lagi macam aku yang memang kelam kabut ni. sebab tulah awal-awal dah buat senarai. tak adalah tertinggal tu lah, tertinggal ni lah.

haritu barang dah bawa nak masuk asrama, BANTAL aku lupa bawa -.- . okay, back to the story. meh aku kongsikan apa yang perlu korang bawa masa nak terbang. lagi-lagi kalau nak terbang jauh and mengambil masa yang lama. contohnya 12 jam. huisy. kalau 2 jam pun dah terkontang kanting, inikan makan berbelas jam.

tak nak cakap banyak, mari kita mulakan penerbangan kita okay. :)



1. Headphones

- headphones ni mengelakkan kita daripada terganggu dek bunyi orang yang suka bercakap kuat or baby sedang menangis tanpa henti. kalau sekejap tu okay lah kan, kalau lama benar sampai 2-3 pagi pun dia duduk bersembang dengan kawan dia, kita pun berangin juga kan. teehee..

2. Travel blanket dan stoking

- lagi-lagi kalau duduk kelas ekonomi, alang-alang baik bawa sendiri travel blanket dengan stoking. barulah rasa macam duduk dekat kelas pertama kan. selesa pun selesa. and tak adalah rasa macam banyak bakteria yang hinggap dekat selimut yang kita pakai tu.


tips : melainkan kalau selimut tu disimpan rapi dalam plastik, elakkanlah pakai selimut yang diorang bagi. they are the biggest germs-spreader ever. 

3. Long sleeve cashmere

- insya-ALLAH korang akan rasa selesa sangat kalau pakai baju tebal-tebal ataupun apa-apa sahaja yang selesa untuk korang duduk dekat dalam kapal terbang tu. 

4. Eye Mask

- Siapalah yang tak tahu apa fungsi eye mask ni kan. sangat-sangat bagus untuk orang yang tak suka tidur dengan cahaya lampu. aku dulu suka tidur berlampu. tapi sejak aku tahu lampu tu boleh bawa penyakit time kita tidur, terus aku tidur bergelap.

5. Kindle

- ini bagi yang berkemampuan. aku pun tak ada. rasanya novel pun boleh je. itupun kalau korang tak rasa dizzy masa nak baca. flight tu mengambil masa yang sangat berkurun, kadang-kadang terjaga tu bosan juga tak tahu nak buat apa.

6. Neck Pillow

- Ini sangat-sangat penting untuk aku. sebab aku bukan macam adik aku yang boleh tidur dekat mana je dia berada. aku tak reti tidur duduk ni. aku kena ada katil juga. 

then, one day, cousin aku menawarkan satu neck pillow since dia tak pakai sangat pun. aku dengan berlagaknya cakaplah kalau ada neck pillow pun, aku tak boleh tidur. sekali dapat je tidur dekat neck pillow tu, ha, berjam-jam aku tidur. hahaha.


7. Spray

- Belilah apa-apa yang boleh menghindarkan korang dari dehydrated. nak pergi toilet kadang-kadang malas juga.

8. Stoking

- elakkan dari pergelangan kaki korang membengkak (ada je), pakailah stoking yang kedap yet selesa. 

9. Powerbank
- Powerbank ni kalau tak ada, susahnya hidup. lagi-lagi yang memang 24 jam menghadap handphone dia. dah lah nak call tak boleh kan. dengar lagu pun makan bateri. apatah lagi layan movie. aku layan satu movie dah habis bateri. -.-

10. Snacks

- kat dalam kapal terbang tu, makanan minuman dia, masya-ALLAH mahalnya... T__T bukan kapal terbang je, train pun sama juga. tapi kadang-kadang terpaksa juga sebab lupa bawa snacks. aku dah cakap, aku memang selalu lupa. 

so, jangan lupa bawa ye. coklat, keropok, anything yang boleh dibuat kunyahan.


okay, that's all. kalau ada rasa nak kongsikan something, share lah dekat sini juga ye. adios~

post signature

Share:

2 comments

  1. nice blog ! nice entry . hehehe noted it =)
    http://theilusi.blogspot.com/2014/04/april-may-ga-by-amirah.html

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.