Leap Year .:Movie Review:.

10:52 p.m
rumah pak cik
in love~~ bajet
 
assalamualaikum and hello lads! 
 
credit to google
meh aku ceritakan pasal movie Leap Year. rupanya ada banyak movie yang bertajuk Leap Year. apa yang aku nak ulaskan sekarang ni pasal movie yang romantik punya yang dilakonkan oleh Matthew Goode and Amy Adams. cerita ni dah lama ditayangkan, cuma aku baru nak buat review. teehee.
cerita ni menunjukkan yang kita boleh jatuh cinta dekat the most unexpected person on earth. Punya lama kita bercinta dengan orang lain, at the end, kita end up dengan orang lain pula. life is weird, love is weird. 
 
cerita ni mendapat rating 6.4 dari IMDB. kiranya sangat bagus untuk cerita romantik macam ni. bukan senang cerita romance nak dapat rating tinggi dari users tau. so, jangan lupa tengok ya. ^^
SPOILER ALERT!
 
 
kisah bermula dengan seorang perempuan yang bernama Anna (Amy Adams). dia merupakan seorang stager. apa itu stager? contohnya ada orang tu nak jual apartment or rumah or whatnot, then dia akan dipanggil untuk menghias rumah tersebut dengan furniture with her own creativity. seumur hidup aku, aku tak pernah tahu pun pasal ni.
 
 
dia ada seorang boyfriend yang bernama Jeremy (Adam Scott). Adam ni seorang surgeon. aku tak ingat pakar bedah apa. tapi dia ni macam terlalu fikirkan karier dia. diorang dah lama bercinta, tapi si lelaki ni tak propose juga.
 
 
then, one day, si ayah Anna timbulkan cerita pasal Leap Year. ada apa dengan Leap Year ni? ha, masa ni lah semua gadis boleh propose dekat boyfriend masing-masing. aku tak sure lah sweet ke tak. maybe sweet for certain people. what about you?
 
kebetulan, masa tu si Jeremy terpaksa ke Dublin, ada conference. sebab tu lah si Anna ni pack barang nak berjumpa dengan boyfriend dia. mula-mula tu dia tak percaya langsung dengan tradisi propose lelaki. tapi at the end, dia buat juga. haha.
 
 
tapi takdir sudah ditetapkan. ceh. dia terkandas dekat satu tempat terpencil yang bernama Dingle. sebab apa terkandas? time tu ribut kuat gila. so, semua pengangkutan (feri, kapal terbang) terpaksa ditundakan buat sementara waktu.
ha, dekat sinilah dia berjumpa dengan seorang lelaki charming bernama Declan (Matthew Goode). 
 
 
 
Declan ni macam kerek je orangnya. dia pemilik kepada one and only bed and breakfast kat situ. Anna pun tumpanglah duduk dekat situ sementara waktu. dalam masa yang sama, dia minta tolong lelaki tu hantarkan dia ke Dublin.
 
macam-macam lah berlaku sepanjang perjalanan tu. barang kena curi lah, lembu halang jalan lah, kereta terjunam dalam tasik, terlepas train and so on. memang sangat sweet. tapi dalam sweet tu pun, adalah kisah sedih (sikit je) yang terselit. rupanya ada sebab Declan agak berat nak hantar Anna ke Dublin. 
 
 
 
 
lama kelamaan, Anna semakin tertarik dengan si Declan ni. lepas tu.... nantu siapa yang dia propose? or diorang propose dia dulu? ha, kena tengok sendiri okay :P
 
in shaa ALLAH cerita ni tak mengecewakan. aku bagi member and sepupu aku tengok pun, diorang suka. member aku bukan peminat cerita romance, tapi dia minat yang ni. maybe sebab cerita ni a bit different.
nak kata best gila tu tak adalah. tapi bolehlah dibuat menghabiskan masa lapang. 
 
okay, tu je. adios~
 
post signature

Share:

2 comments

  1. okay,sweet. haha. amy download cerita ni kat torrent yang kat top 5 fav website tu ka?try google torrent banyak pulak yang keluarnya. tak tau mana satu.

    ReplyDelete
  2. Memang sangat2 suka Leap Year! Akak suka bila Declan pertikaikan beg si Anna tu nama ;)

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.