AKU : Pesakit Psoriasis

10:54 p.m
rumah pak cik
sobs~ 

assalamualaikum and hello lads!

siapa pernah dengar pasal penyakit ni? kalau ada kat sini yang berpenyakit kulit, dia tahu lah. kalau korang pernah dengar pasal eczema, ha, ni pun saudara mara dia juga lah. cuma aku rasa eczema lagi teruk kot. 

psoriasis ni penyakit yang berlaku dekat mana-mana bahagian kulit. rasa gatal sangat. kalau tengok dekat rambut, dah macam kelemumur pun ada. tapi sebenarnya bukan. kalau korang rasa kelemumur tu gatal, ini lagilah.

aku mula-mula kena masa aku kecil lagi. tapi dulu tak serious. then, dapat satu syampu dari doktor. memang berkesan sangat. aku tak pasti apa nama ubat tu. aku tahu dia warna hijau and dia memang berangin je bila pakai dekat kepala. tapi sekarang dah tak ada syampu tu. sedih aku.

then, masa masuk awal 20-an, aku kena balik. kalini bertambah teruk. mula-mula aku tak tahu. malam-malam nak tidur tu, tiba-tiba rasa sakit sangat kepala. aku tarik rambut sekuat hati semata-mata nak hilangkan sakit tu. serious, sebab aku dah tak tahu caranya. 


nasib baiklah umi aku suka baca artikel perubatan. umi aku ada satu buku tebal, cukup pasal semua penyakit yang wuju dekat Malaysia ni. umi aku pun cakaplah, ini psoriasis agaknya. rupanya memang betul. 

aku google, aku ni penghidap Guttate Psoriasis

aku risau, kot-kot lah boleh bawa maut ke penyakit ni. dia kata tak. cuma rasa nak bunuh diri tu maybe ada. sebab depressed sangat. rasa malu pun ada. sebab kulit kan. semua orang boleh nampak.

bila tengok balik, alhamdulillah, aku punya penyakit tak seteruk orang lain. aku kena dekat kepala je. bila aku minta cousin aku letakkan ubat, memang dia kata nampak merah sangat tempat aku kena tu. merah jambu. sampaikan luka lagi. mana taknya, gatal sangat, aku garu ler. lepas tu banyak kulit kepala. tebal. 

aku ingat nak jumpa doktor. tapi kadang-kadang doktor bukan bagi ubat yang betul. last-last aku google lagi. tengok pengalaman orang lain. nasib baik dia tunjukkan dekat blog dia ubat-ubat yang dia pakai.

aku pun tanpa berlengah terus pergi farmasi Allcare dekat Bangi sebelah Gulatis tak silap aku. aku tanyalah mana satu yang bagus dalam banyak-banyak senarai ubat yang aku bagi tu. dia pun cerita semua ubat tu. ada yang bagus, tapi memang mahal. satu ubat RM145. adoi, mana aku nak kaut duit.





lepas tu, dia suggestkan dua jenis ubat. satu bernama Cloderm dan satu lagi Minyak Kelapa Dara. Cloderm tu murah sikit compare to Krim Daivobet. minyak kelapa dara ni jangan main-main tau. banyak khasiat dia sebenarnya. sangat-sangat membantu dari segi kesihatan rambut kita. 

 

aku pun try lah buat pertama kalinya. masya-ALLAH, pedih sangat-sangat pakai Cloderm tu bila terkena dekat bahagian kepala yang aku sakit. rasa macam orang tarik rambut kita tiba-tiba. tapi kenalah tahan, nak buat macam mana. 

pegawai farmasi tu kata, kalau dah pakai cloderm, nak pakai minyak kelapa dara pun boleh.

satu nasihat yang aku akan ingat sampai bila-bila dari pegawai farmasi tu. dia kata sakit psoriasis ni satu je ubat dia sebenarnya. JANGAN STRESS. makin stress, makin merebak penyakit tu. la, ye ke. baru aku tahu. patutlah tak pernah hilang sakit aku ni.

sakit aku ni boleh hilang. sebab dia tak seteruk jenis sakit psoriasis yang lain.

doakan aku cepat sihat ye. aku dah nak habis praktikal, so kurang lah sikit stress. teehee.

okay, tu je. terima kasih untuk sesiapa yang sudi baca cerita ni. 

UBAT-UBAT :

- Cloderm : RM24.50 (syampu pun ada, aku tak beli)
- Polytar : RM40
- Minyak Kelapa Dara : RM40
- Moogoo 1 set : RM120 (Semua jenis lotion)

yes, penyakit psoriasis ni memerlukan banyak perbelanjaan. habis je, kena beli. habis je, beli. takpelah, penyakit ni moga-moga mengurangkan dosa aku yang lain. mudah-mudahan.




post signature

Share:

40 comments

  1. Hi sis :) saya pun penghidap psoriasis . mmg tak leh stress nanti lagi banyak & merebak :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hello there :) kan..sedih sangat. kena selalu beringat jangan selalu stress. hehe. semoga awak cepat sembuh juga ^^,

      Delete
  2. Assalamualaikum..amy, sebenarnya bahaya pakai ubatan ada steroid..termasuklah daivobet tu..
    saya dulu pengguna steroid tegar, tapi dah berhenti serta merta lepas tahu yang saya bukan alami ekzema macam kecik2 dulu, tapi dia dah jadi 'topical steroid addiction'..steroid is the real monster..
    nanti amy tengoklah web/video ni ea.. :)

    https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=7kmHe8aSs5s
    https://www.facebook.com/groups/212642132257327/
    https://www.facebook.com/groups/eczemamalaysia/
    http://www.itsan.org/

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. hmm, pegawai farmasi pun ada cakap juga pasal streoid ni. sebab kebetulan saya tanya dia pasal sakit saya yang lain. so saya tak pakai pun daivobet tu.

      insya-ALLAH nanti saya tengok. terima kasih banyak-banyak ye. ^^,

      Delete
    2. Hehe sama-sama..moga psoriasis amy cepat sembuh.. :D

      Delete
    3. alhamdulillah sekarang dah beransur pulih. ^^, thanks again.

      kalau awak pun still sakit lagi, moga-moga awak pun cepat sembuh. :)

      Delete
  3. hi..

    You're not alone. saya pun penghidap penyakit psoriasis since dri zaman remaja till dh ada anak 1. alhamdulilah dikurniakan allah seorang husband yg ckup paham akan penyakit ni. ialah kdg2 org yg tak paham tentang penyakit kita ni akan tengok kita mcm semacam je... Rajin2 saja le sapu ubat. yes...minyak kelapa dara memang powerful..heheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hello there ^^,

      alhamdulillah, baguslah kalau macam tu. :) saya pun harap ada orang yang akan memahami penyakit saya ni. bukan psoriasis je saya ada. hmmm.. setakat ni kawan2 semua faham. dari segi makan, nak g mana2, diorang consider saya dulu.

      sampai sekarang saya pakai minyak kelapa dara. rasa sejuk sangat. ^^,

      terima kasih berkongsi cerita dengan saya. :)

      Delete
  4. salam...boleh share x jenama minyak kelapa dara tu ...sya pun penghidap scalp psoriasis mmg pki cloderm.. sblm ni saya guna mentar shampoo mmg sgt2 berkesan tp lately mmg susah sgt nk jumpe any farmasi yg ada jual shampo tu...tp mmg betul kene kawal stress klu x mmg P akan cpt merebak...sometimes kita akan jadi terlalu emosi n org sekeliling yg akak jadi mangsa...so skg ni saya amik supplement b complex shaklee utk manage stress n baru start consume kapsul olive oil...harap berkesan...n juga boleh join group psoriasis n dari situ nnti baru kite tau yg kita x keseorangan...;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. kelapa dara tu jenama dia itWorks! rasanya. sama macam gambar dekat atas. tu lah yang saya pakai ^^,

      mentar shampoo yang kaler hijau tu ye? saya pernah pakai syampu hijau tu tapi tu lah, memang dah xde dah jual. sedih sangat... ye betul. bila emosi dah mula start ni, bila dah stress, rasa nak tarik je rambut sambil tidur..

      oh, yang shaklee dengan kapsul olive oil tu x pernah try la pula... moga-moga berkesan lah. kalau menjadi, mohon share juga ye. hehe. in shaa ALLAH, nak try beli juga kalau macam tu.

      ye, saya ada join juga group. alhamdulillah. kita memang x keseorangan kan. ada je yang membantu :)

      Delete
  5. hi sis. nk tny cloderm tu hanya tuk ltk kt kepala je ke? sy pn slh sorg kene penyakit psoriasis. sejak kecik lg. malu kot dgn penyakit ni. tiap kali stress mst akan naek. tkkn pnh surut. tp seb baek en, tunang sy memahami dan menerima seadanya.hmm tp tula sian dia tepksa dpt tunang yg berpenyakit mcm sy. sy bkn je kt kepala kt badan pn ada.kaki sedeh ok. kdg kdg pk sbb blasn dr tuhan. skrg sy pakai ubat beprosalic tp mcm da tkde effect je. pls,. ada tak ubat yg lg ok?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hello :) hmm, rasanya dekat kulit kepala je sebab dia ada tulis scalp dekat ubat tu.

      tu lah, x boleh stress sikit kan. tapi macam mana nak elak stress tu. sakit dah naik, lagi stress. hmmm. ish, janganlah cakap macam tu. xkanlah ALLAH nak balas sampai macam ni sekali. ini maknanya ALLAH nak buang dosa2 kecil kita. paling2 sakit ni ada juga mengajar kita erti disiplin kan. kalau saya xde sakit ni, saya main redah je pakai tu, makan ni...

      ubat.. ada yang sangat bawa kesan pegawai farmasi tu kata, tapi mahal. and dia ada kesan negatif masa depan nanti.. sebab dia ada steroid. maaf. saya pun x berapa arif lagi pasal sakit yang bukan dekat area selain kepala ni.. kalau boleh jumpa dengan pegawai farmasi la.. and elakkan beli ubat yang ada steroid. itu je saya boleh cakap.

      ada try minyak kelapa dara tak? itu pun membantu juga sikit-sikit. masa saya sakit gila-gila dulu, saya try pakai sebitar/polytar. ini memang membantu saya sangat-sangat. berkurang rasa nak tarik2 rambut tu... ada try tak? polytar macam lebih berkesan sikit dekat saya berbanding sebitar. tapi dua2 okay je. saya dah cuba dua2.

      Delete
  6. Assalamualaikum para pembaca dan pesakit sekelian,Mohon laluan menyatakan sesuatu.Mengikut pengalaman saya sesuatu penyakit luaran harus juga dirawat dari dalam.Saya ada membuat sedikit ramuan berasaskan madu lebah dan pesakit yang menggunakannya menunjukan kesan pemulihan yang baik.Kalau ada yang berhajat boleh hubungi saya di rosliharon1965@gmail atau call:019-251 9440.Bayaran ikut ikhlas tuan tuan.

    ReplyDelete
  7. salam alaikum.. apa cara betul nak guna cloderm? as shampoo ke? atau sapu selepas mandi?

    ReplyDelete
    Replies
    1. cloderm tu... lepas mandi, bagi tempat tu bersih and then pakai... dia bukan sapu, dia titis je. sekali pun cukup kalau tempat tu kecil. kalau ada luka macam saya dulu kena, memang pedih jugalah. tapi sangat berbaloi sakit tu sebab dah tak sakit dah sekarang... luka pun dah hilang.

      Delete
  8. Assalamualaikum sis...kat mana boleh beli minyak kelapa dara dan cloderm tu ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam. boleh beli dekat mana-mana farmasi. in shaa ALLAH ada :)

      Delete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  11. Just nak share. Sy dr 2003 sampai skrg ada Psoriasis. Akhir2 ni lg teruk. Mcm2 ubat dh try termasuk econozine dan olive pill. Akhirnya kedai ubat cina bg uncang herba cuci darah. Alhamdulillah sgt ketara perubahan gatal walaupun bkn 100%. Nk info lanjut boleh email muhammadfaizul@gmail.com dan good luck.

    ReplyDelete
  12. salam,saya pun ada scalp psoriasis. ya Allah stressnya tu xtaw nk cakap mcmana sbb gatal yang amaatt, kalau skdr kat rumah je ok lagi, ni bila kat luar kita pakai tudung mesti nak tergaru2 je.

    harap sis amy blh update perkembangan pakai product2 tu berkesan ke.

    saya baru pakai minyak kelapa dara tp entahla macam sama je..

    memang kena pakai jugak krim2 yg lain tu ke? saya buntu mcmana nk atasi penyakit ni.

    Apa FB sis ya? nak add,senang nak share tips bila dah segeng ni huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a, kadang2 minyak kelapa dara x membantu sebab cuaca malaysia ni agak susah untuk kita yang ada penyakit ni. sebab masa saya pergi Mesir musim sejuk haritu, sikit pun tak rasa nak garu kepala.

      fb saya amelia syahirah. gambar pakai niqab. hehe

      Delete
    2. wah awak pun kt Mesir ke skrg? Saya ingat nk try cari jgk kt farmasi kt Mesir ni tapi takut pulak dose dia x sama mcm ubat2 kt farmasi Malaysia..

      Delete
  13. salam sis. sy salah seorang pesakit psoriasis, semenjak sekolah rendah lagi. dah pelbagai shampoo guna tapi still sama. kdg2 rasa down sgt, lagi2 nak tamatkan zaman bujang ni. risau kalau bakal suami ambil kisah. sampai skrg ke sis pakai cloderm tu? dah pulih tak?

    ReplyDelete
    Replies
    1. wassalam. sama la kita. saya pun dari kecik lagi. penyakit ni tak boleh sembuh kalau x silap saya. cuma dia akan berkurang mengikut umur and akan datang menyerang balik. skang saya pakai lagi. bila rasa sakit je sbb dia mmbantu. tapi yang cecair pnya. bukan gel ke apa. tu x menjadi sangat.

      kalau suami ambil kisah, maknanya dia x boleh terima kekurangan sis. simple. kita hidup ni mana ada yang sempurna. benda tu x berjangkit pun. x bawa masalah kat suami. tapi kalau suami x mmpu memahami macam tu, hmm.. sis boleh baca komen kat atas, ada sorang sis yang dah kahwin and suami boleh terima

      Delete
  14. great sharing, anak sy dulu kna sy letK mnyak vco tanamera, hilang :)

    ReplyDelete
  15. Salam. Hai sis..saya syafiqa, saya pun penghidap psoriasis. Boleh singgah blog saya juga berkaitan psoriasis untuk info. T. kasih

    ReplyDelete
  16. Salam. Thanks for sharing. Baru lepas beli daivobet and pertama kali nak cuba. Tapi saya nak tau daivobet ada kesan sampingan tak lepas lama guna? Lagi satu saya nak tanya mentar yg warna hijau tu kegunaannya utk scalp or badan? Sbb saya beli di farmasi, yg bertugas tu kata mentar tu utk mandian. Mana satu yg betul ye?

    ReplyDelete
    Replies
    1. erm actually daivobet tak digalakkan sangat untuk pakai. yes, dia memang bertindak pantas tapi no, dia akan kasi effect untuk kita in the future. sebab dia ada steroid.

      erm ada dua jenis kot agaknya. itu better refer pada pharmacist.

      Delete
  17. Terima kasih untuk maklumat. Kami dari wong medical centre ada menyediakan ubat herba tradisional untuk penyakit kulit psoriasis. Jika anda inigin mengetahui lebih lanjut tentang ubat atau ada sebarang pertanyaan sila hubungi kami di talian +6012452007

    ReplyDelete
  18. assalamualaikum amy..saya lina..pesakit psoriasis dari tahun 2010 sampai tahun 2016!!! semua ubat saya dah makan..dari neotigason..MTX..kalau sapu..saya pakai bethamethason..aqueos cream..dermovate cream..kelapa dara..semua lah..perbelanjaan tinggi sgt..psoriasis saya pulak..pustular psoriasis..yg bernanah..hampir 90% badan saya kena sakit ni..dari kepala..telinga..leher..tangan..kuku..badan depan belakang..peha..betis semua lah..sampai bengkak2 kaki..tak boleh berjalan..kenatahan wad hampir 7x..sampai 1 hari..adik ipar saya suruh cuba shaklee..saya baru 3 hari keluar wad..doktor tambahkan dos MTX kepada 5 biji..rambut gugur jgn cakap lah..1/8/2016 husband suruh cuba produk shaklee..so beli lah produk shaklee..saya makan sampai 26/8/2016..so perubahan lepas makan shaklee..nanah takde..kulit hampir sembuh..saya bukan penjual shaklee..ni cuma nak share je..kalau nk tau lebih lanjut boleh ws saya 0136878850..ni saya bukan nk jual produk ye..sbb saya bukan agen shaklee..heheh..cuma nk share je..

    ReplyDelete
  19. Mentar hijau can get from KL clinic at UBN tower. Sampoo itu buatan Hoe Pharma. Kilang dekat Klang

    ReplyDelete
  20. Hello semua.. saya pghidap severe psoriasis sejak 3 tahun lalu.Kawan2 boleh cuba pki syampu follow me kelabu (kandungan; coal tar) yang sama efek dgn pinetrasol tu. Skrg saya pakai minyak bunga matahari yg kaya asid linoiek... bagus utk kulit. Caranya mandi n basahkan kulit dahulu.. baru sapu minyak tu. Dulu sy pki minyak zaitun tp kulit btmbh teruk. Sabun mandi pulak sy pli jenama guardian argan oil... ini tips sy. Harap bguna.

    ReplyDelete
  21. Assalamualaikum.says pengidap penyakit ni. Amalkan minum bawang puteh semasa perut kosong sebelum sarapan.google' khasiat bawang puteh'blend 4 ULA's serial pagi Dan mlm

    ReplyDelete
  22. Salam,sy juga menggoda psoriasis .sy makan ubat herbs cina nama dia sea dragon sea horse dia boleh cuci darah

    ReplyDelete
  23. macam2 cara... tu la tak tau mana satu nak start... kene dari 2003 sampai skrg...

    ReplyDelete
  24. Cube google ni" Luqman herbs center "
    Mmg berkesan memulihkan dari dalam. Menggunakan 100% herba. Jgkemase 6 - 8 bulan rawatan. Terbaik dari ladang

    ReplyDelete
  25. Cube google ni" Luqman herbs center "
    Mmg berkesan memulihkan dari dalam. Menggunakan 100% herba. Jgkemase 6 - 8 bulan rawatan. Terbaik dari ladang

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.