Farez Tolak Cinta Isha, Mama

7:59 p.m
apartment murni
ada meeting di masjid

assalamualaikum and hello lads!

"Farez tolak cinta Isha, mama."

Terkejut mak lang aku bila anak dia, Qalisha cakap macam tu. balik je sekolah, selalunya bercerita pasal kawan-kawan lah, cikgu sekolah garang lah, malas nak pergi sekolah dah lah.


tapi tiba-tiba cerita pasal penolakan cinta. then, mak lang aku pun bertanya.

"Macam mana Isha boleh tahu dia tolak cinta Isha?"

"Isha tanya dialah."

"Isha tanya dia macam mana?"

"Isha cakap Farez, awak nak kahwin dengan saya tak?"

"Lepas tu, Farez buat apa?"

"Farez cakaplah eiii, malulah. Janganlah cakap macam tu. Lepas tu terus dia lari. Dia tolak cinta Isha, mama."

"Habis tu, teacher ada tak masa tu?"

"Ada."

"Teacher buat apa?"

"Teacher gelak je."

Mak lang aku pun turut ketawa. mana taknya, aku pun tergelak bila mak teh aku bercerita semalam. amboi budak-budak zaman sekarang, dah advance ya. aku dulu masa tadika, tak fikir langsung pasal kahwin. apatah lagi nak suka budak lelaki. 

tak silap aku, masa darjah 3, baru perasaan suka tu muncul. tapi masa form 4, barulah sibuk fikir pasal kahwin. ini 6 tahun!

bahana tengok drama punya pasallah tu. hmmmm.. tak tahulah nak cakap apa. agaknya dia fikir kahwin tu macam ajak main masak-masak agaknya. 


macam haritu aku terdengar budak-budak punya rancangan.

"weyh, kita nak main apa harini?"

"Hmm, kita main kontrak-kontrak lah. aku jadi arkitek, kau jadi engineer."

amboi kau! aku form 4 baru terfikir pasal engineer. lambatkah aku atau cepatkah mereka?

okay tu je. tak boleh cakap banyak. sedih tak hilang lagi ni..

adios~


post signature

Share:

6 comments

  1. Ni mesti penangan frozen..hihihi will u marry me

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. agaknya lah tu. drama melayu pun termasuk juga. hehe. dia lagi hebat bab drama melayu compare to mak nya.

      Delete
  2. OMG. Tulah..nowadays children memang cepat learn from their surroundings.
    So, we as adults better be extra careful :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep. memang sangat cepat budak2 belajar. pantang tersilap buat, dia ingatkan betul. so, dia pun buat. adeh

      Delete
  3. haha.. bila setakat tengok je macam comel sangat. tapi bila fikir balik,how world changed a lot..;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. ^^, zaman kita dulu fikir nak tengok cerita kartun je. zaman sekarang.... haha.

      Delete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.