Kenapa Nak Salahkan Lelaki



Perempuan kenapa asyik nak salahkan lelaki.

"Lelaki gatal. Sikit-sikit mengurat."

Siapa suruh melayan? 
Cuba kalau lelaki hantar mesej, im ajak kenal anda buat dunno, langsung unfriend lelaki tu. Fikir dia masih teringin nak berkenalan?

"Lelaki semua sama. Pantang nampak perempuan, mesti pandang macam nak telan."

Siapa suruh tayang? 
Pakai baju sempit. Tudung tunjuk dada. Cuba kalau pakai sopan. Tak kisahlah tak bertudung labuh pun. Sopan cukup. Sopan.


Aku tak benci.
Cuma simpati.
I know some of you tak tahu pun ikhtilat tu apa, cara penutupan aurat yang sempurna tu macam mana. (I bet)

But please, if you have a tumblr, follow any islamic blog.
Twitter, follow any ustaz/ah’s twitter.
Facebook, send a friend request to any religious people (mahram is better. Much better.)

There you’ll read many advices about this.

Macam mendesak je kan aku ni.
But its for your own good. 
Bayangkan,
Kalau fb pun news feed penuh dengan berita hiburan, gosip bila masa nak sedar apa kita buat betul atau salah?

Follow lah satu ke dua page yang berkaitan islam. 
At least tahu.
At least.


post signature

Share:

8 comments

  1. Alhamdulillah terima kasih untuk perkongsiannya . Memang ramai tak tahu betapa penting kita kena menjaga ikhtilat dan aurat . InsyaAllah post ini dapat membuka mata hati para muslimin dan muslimat .

    ReplyDelete
    Replies
    1. insya-ALLAH. mudah-mudahan. biarlah kita sama-sama berubah ke arah kebaikan. :)

      Delete
  2. Replies
    1. thank you. bukan milik saya. saya cuma share sahaja. ^^,

      Delete
  3. Akak geram iklan2 kat tv!!!
    Kalau setakat nak iklankan pasal food or drinks..no need lah nak tayang pompuan berskirt pendek menari terkinja2. Ape cer beb!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul-betul! saya setuju 100%!

      ingatkan nak tunjuk iklan apa, rupanya burger. tapi cara perempuan makan burger macam nak ajak buat benda lain pula. eiii. -.-

      Delete
  4. nice entry...salam kenal n follow sini

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you. saya cuma berkongsi sahaja. ^^,

      Delete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.