Pergi Terawih Nak Apa Sebenarnya?

12:28 p.m
rumah
otw balik UNITEN

assalamualaikum and hello lads!

Ramadhan kareem.

semalam pertama kali dalam tahun ni pergi solat terawih. alhamdulillah. ALLAH bagi kita kesempatan untuk menjenguk bulan Ramadhan. syukur.
 
 
tapi dalam sibuk solat dalam masjid tu, aku tak boleh lari dari tengok orang lain. masha-ALLAH, macam-macam perangai sungguh. aku tak boleh buat apa, kadang-kadang aku suka observe perangai orang.

ada pula sanggup tak penuhkan saf hadapan semata-mata nakkan kipas. ini dah kenapa? 

ye, aku tahu panas. tapi ingat, kalau niat kita memang nak ber'dating' dengan ALLAH, ALLAH akan tolong kita. subhanallah.

sungguh, aku pun terasa panas. tapi betul, ALLAH memang tolong. adik-adik aku pun cakap. luar tadi panas, tapi rasa sejuk pula. even kipas tu jauh, tapi kesejukan tetap terasa. tengok, sungguh ALLAH tak menyusahkan hamba-hamba yang ingin 'berjumpa' dengan-Nya.

aku teringat semalam aku ada baca kisah tentang Siti Hajar yang meninggal dunia ketika berusia 20 tahun. setiap apa yang arwah lakukan, dia akan cakap
 
 'takpe, ALLAH kan ada.'
 
 
ALLAH. aku terasa sangat. sungguh. aku kalau rasa susah sikit je dah merungut. lupa dekat ALLAH yang mencipta kita semua ni. kita susah ni bukan saja-saja. kita diuji. lagi-lagilah bulan Ramadhan ni.

macam ada seorang kakak ni bercerita dekat aku. 

mana nak datang mujahadahnya dalam bulan Ramadhan kalau tak ada halangan.

betul. kalau time Ramadhan ni, semua benda terasa senang, kita pun jadi lupa lagi. 

satu lagi, duduk berjemaah tapi saf bukan main jauh sebatu. la... ini solat sendiri ke solat jemaah? habis tak dapat pahala berjemaah. pahala solat dah dapat. apa salahnya kita tambah pahala lagi dalam bulan yang pernuh barakah ini. 
 
terakhir sekali, SELFIE. aku sangat tak suka (BENCI) orang yang selfie. aku minta maaf. ini kenyataan. no offense. lagi-lagi perempuan yang berselfie. selfie sebab nak minta pujian dari lelaki? masha-ALLAH. 
 
selfie dalam masjid. 
 
'alhamdulillah. selesai solat terawih untuk hari ni. peace'
 
kita solat ni nak tunjuk dekat ALLAH ke nak tunjuk dekat manusia? siapa yang akan judge kita dekat Akhirat nanti? pergi masjid dah molek sungguh dah, tapi tiba-tiba nak bergambar dalam telekung bagai. haish.. 
 
 
bersangka baiklah amelia. mungkin diorang rasa insecure. sebab tu nak minta pendapat orang lain kalau dia pergi solat kat masjid bagus ke tidak. insya-ALLAH. 

 

Share:

8 comments

  1. Adam Rayyan tengok iron man dok jerit nak iron man tgh solat tu..hihi..amy uitm shah alam ke?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. comel je adam rayyan. ^^,

      oh, tak. saya budak uniten. hee..

      Delete
  2. Yup betul.. tak perlu kot selfie. Pergi terawih sebab nak dapat pahala, bukan nak ikut trend

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. moga-moga kita semua dapat betulkan niat masa nak masuk dalam masjid tu. mudah-mudahan. :)

      Delete
  3. belajar di uniten rupanya. Hebat tu.
    saya juga suka tengok gelagat orang kalau ke shopping complex, tepi laut, atau mana-mana saja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak hebat pun. sobs~

      kan. kadang-kadang rasa seronok sangat. sebab dari situ kita boleh tahu orang ni macam mana, orang tu macam mana. kalau dia marah ke suka ke dia buat apa. hehe.

      Delete
  4. pelik lah perangai manusia akhir zaman nih! haha... selfie dalam masjid pulak die...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm.. bila selfie dah jadi trend kak..

      Delete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.