07/01/2014 - 08/01/2014 - Amy Syeera

Thursday, July 31, 2014

Aku Ni Bahaya Sebenarnya Sebab..

6:13:00 PM 14
Aku Ni Bahaya Sebenarnya Sebab..
5:36 p.m
rumah manis rumah
tension tengok orang bergaduh
 
assalamualaikum and hello lads!
 
1. aku cukup tak suka orang tak berfikiran logik
 
aku manusia yang dari kecil hanya berfikiran logik. kalau dia cakap tak makes sense at all, aku akan diam. kenapa aku diam? 
 
Zodiac Libra facts — Libra sees a lot but doesn’t necessarily say a lot. They are highly observant but where as some people just blurt it out, they play it a little smarter than that.

Kau Handsome Ke Hodoh?

8:00:00 AM 10
Kau Handsome Ke Hodoh?

4.00 Flat Kau Macam Hebat Sangat Je!

12:25:00 AM 7
4.00 Flat Kau Macam Hebat Sangat Je!

think HARDER and SMARTER before you comment anything below. understand this perfectly. and analyze it. 

baca previous post aku ni. >>> Aku Gagal, Malas Dah Lah! <<<
aku baru layan movie Divergent semalam. and aku terjumpa satu ayat dia yang sangat best. 

TRIS : I'm the weakest one here.
Catherine : Then you'll be most improved.

pehe dok? orang yang pandai mencari balik peluang tu and tak sia-siakan aje yang tahu tahap mana bernilainya sesuatu kejayaan dengan usaha sendiri.

post signature

Wednesday, July 30, 2014

Wordless Wednesday .:SOUL MATES:.

9:06:00 PM 4
Wordless Wednesday .:SOUL MATES:.

Ke Raya Ke Kita -Part 1-

5:08:00 PM 8
Ke Raya Ke Kita -Part 1-
11:29 a.m
rumah manis rumah
baru balik dari Banting

assalamualaikum and hello lads!


alhamdulillah, semalam baru selamat sampai ke Shah Alam. Memandangkan tahun lepas dah beraya dekat sini, so tahun ni beraya di Telok Datok, Banting. rumah nenek baru aku.

kami bertolak ke sana pada hari Ahad malam. sebab berbuka puasa di luar rumah beramai-ramai. rumah nenek (emak kepada ummi) dengan rumah kami bercantum dan bersebelahan, so apa-apa, kalau barbeku ke majlis kenduri ke, buat dekat depan rumah ni je.





best sangat! dah lama tak berbuka bersama. cuma kali ni tak berapa seronok sebab atuk dah tak ada. sobs.

Monday, July 28, 2014

Siapa Budak Libra Dekat Sini???

8:30:00 PM 8
Siapa Budak Libra Dekat Sini???
Fun facts about your sign here 
 
Fun facts about your sign here 
 
Fun facts about your sign here 
 
Fun facts about your sign here 
 
Fun facts about your sign here 
 
Fun facts about your sign here 
 
Fun facts about your sign here
 
 
 
 
 
 
post signature

Kenapa Kami Tutup Aurat? :.PHOTO:.

12:00:00 PM 3
Kenapa Kami Tutup Aurat? :.PHOTO:.

Kita Beraya, Tapi Diorang? .:PHOTO:.

9:00:00 AM 1
Kita Beraya, Tapi Diorang? .:PHOTO:.

Sunday, July 27, 2014

Sambutan Raya Aidilfitri

12:04:00 PM 12
Sambutan Raya Aidilfitri
12:01 p.m
rumah 
dengar lagu raya

assalamualaikum and hello lads!

siapa lagi yang aktif blog sekarang ni? hehe.

aku cuma nak ucapkan selamat Hari Raya Aidilfitri in advance. petang ni balik Banting. rumah nenek tak ada internet. sobs. so, laptop pun x bawa. 

aku nak buat ucapan dekat sinilah sikit.

to

ummi yang tengah masak rendang ayam
ayah yang sedang rebus ketupat
angah yang sedang pack barang
wani yang sedang kemas bilik
izzat yang tolong ummi belikan rempah ratus
and irfan yang main game bersama toti dia *turtle*

selamat Hari Raya Aidilfitri :) cewah, macam duduk dekat perantauan pula.

and to all of you awesome bloggers! maafkan aku andai

aku pernah terkasar bahasa
aku pernah tersilap bicara
aku pernah tersalah kata
aku pernah mengamuk tak sengaja

sorry erk. kosong kosong ^^,


adios~
post signature

Saturday, July 26, 2014

Tradisi Raya Keluarga Aku

7:19:00 AM 16
Tradisi Raya Keluarga Aku
7:13 a.m
Rumah Syurga Dunia
kemas rumah. esok balik kampung.

Assalamualaikum and hello lads!



Mesti semua dah pakat fikir nak beraya kan. Of course. Siapa yang tak suka bila raya dah datang. Dapat makan kuih raya, dapat duit raya, dapat makan lemang. Lemang and ketupat ni boleh dapat bila-bila, tapi kalau mood raya tu tak ada, tak syok juga jadinya kan.

Harini aku nak bercerita pasal tradisi raya keluarga aku. Haritu member aku bagitahu, kalau raya pertama je, family lain akan datang rumah diorang dulu. Memandangkan rumah ayah dia sangat dekat dengan rumah nenek dia. 

Aku pula macam mana? Kalau family dekat Selangor, raya pertama je semua pergi solat raya. Yang tak boleh solat tu, kena pergi rumah nenek hidangkan mana yang patut sebelum semua pulang dari masjid. Nenek aku sangat rajin buat rendang ayam and kuah kacang. Kalau arwah atuk masih ada, ketupat wajib ada. Lemang pun kalau atuk rajin.

Then, dah makan-makan semua, barulah bersalam-salaman. Nenek tak bagi salam dulu selagi tak makan. Kalau tak, semua pakat lapar. Muka toye je. Hahaha.

Bila dah bersalam-salaman, pergi rumah saudara mara yang lain pula. Since rumah saudara mara belah atuk sangat ramai dekat area sini, so pergilah ramai-ramai.
 

Raya kedua pula, saudara dari Klang datang menziarahi. Saudara aku dari Klang akan datang satu family besar. Satu family besar tu ada lima family. Sekarang dah bertambah since abang dua pupu and kakak dua pupu aku dah berkahwin and dah beranak.

So, kalau dah raya kedua diorang datang Shah Alam, raya ketiga kami pula datang Klang. Weeee…

Tapi kalau beraya dekat Banting dulu, family ayah aku, kitorang lepas solat raya terus beraya dekat rumah saudara mara barulah malamnya bersalam-salaman antara keluarga. So, kalau korang datang raya rumah nenek aku, confirm tak ada yang menjawab salam. Hehe. ayah kata kadang-kadang 3 hari pun x cukup nak beraya dekat Banting tu sebab ramai sangat.

Ha, kalau korang pula macam mana cerita tradisinya? Entah-entah sama. Or entah-entah lain gila ke. Aku nak tahu juga ^^,

Okay tu je, makan kuih raya tu nanti jangan sampai lupa dunia ye. Untunglah siapa yang still dapat duit raya tu. ;)

Adios~



post signature

Friday, July 25, 2014

Fantastic Friday .:PHOTO:.

10:53:00 AM 8
Fantastic Friday .:PHOTO:.
nurdiyanaruslan:

Yakin. Sabar. Tabah. Usaha. Tawakal. Redha. Sesuatu yang telah ditetapkan adalah milik kita. Akan sentiasa menjadi milik kita. In sha Allah. Kita hanya perlu yakin dan berdoa agar ianya tidak berubah hak milik. In sha Allah. Mudahmudahan.. Picture by: Haslinda Alias
 
Orang bukan faham pun apa kita rasa.
Kita menjerit lah.
Menangis lah.
Orang tetap tak rasa dan tahu.
Melainkan Dia.

Tapi kita ni.
Tetap juga nak utamakan manusia melebihi Dia.
Walhal nya ujian dan masalah itu adalah kasih sayang Dia pada kita.

Luah lah pada Dia.
Kenapa perlu manusia.
Mungkin Allah tak beri respon yang memuas kan. Gitu?

Tidak.
Allah tu Maha memahami.
Mengetahui.
Setiap corong dan celah yang kita sembunyikan sakit itu pun Dia tetap tahu dan rasa.

Tapi.
Dia minta kita kuat.
Bukan minta kita lemah.
Bukan juga minta kita bersangka buruk padaNya.

Berdoa lah.
Bersujud lah.
Dengan berdoa dan bersujud itu.
Dia akan berikan kita kekuatan yang luar biasa.
 
kak pijah
 
 
post signature

Bila Kad Raya Aku Nak Sampai Ni Abang Posmen? T___T

10:02:00 AM 14
Bila Kad Raya Aku Nak Sampai Ni Abang Posmen? T___T
10:00 a.m
apartment
sedihnya

assalamualaikum and hello lads!

haish. sedihnya. tadi dapat email dari mommy irra, katanya tak dapat lagi kad raya aku. sedihnya. dah lama aku post, kenapa abang posmen tak hantar-hantar lagi ni?!!! 

tension pula aku jadinya. 8 kad aku hantar. T___T ni nak menangis ni.

cepatlah kad. aku nak ambil kad tu balik pun, tak tahu dah kat mana destinasinya. 

sedih.
post signature

Thursday, July 24, 2014

Sambut Birthday di Madam Kwan's Restaurant Alamanda Putrajaya

11:15:00 PM 15
Sambut Birthday di Madam Kwan's Restaurant Alamanda Putrajaya
10:37 p.m
apartment
alhamdulillah kenyang :)

assalamualaikum and hello lads!

okay, sebelum wish birthday dekat aku, JANGAN! ni bukan birthday aku. birthday aku lambat lagi okay. ini birthday member aku yang paling rapat dekat UNITEN.

alkisahnya aku dengan pakwe dia dah rancang something tanpa pengetahuan dia. Daniel akan belikan kek dekat Breadtime Bakery and aku akan pergi ambil. masa dah berbuka, semua dah kenyang. barulah makan kek.
gambar bukan hakmilik

tapi disebabkan jam yang sangat teruk di Bangi tu, aku dengan Azra bergerak awal sikit. tapi last-last sampai Alamanda dalam pukul 6:45 p.m juga. hmm... nasib baik Atul dah order makanan.

Throwback Thursday .:PHOTO:.

2:18:00 PM 16
Throwback Thursday .:PHOTO:.

Wednesday, July 23, 2014

Layan Dawn of The Planet of Apes

6:56:00 PM 12
Layan Dawn of The Planet of Apes
6:50 p.m
apartment murni
baru lepas balik dari bazaar

assalamualaikum and hello lads!

ha, tak sangka dah nak masuk bulan Syawal kan. sedihnya. rasa macam sekejap sangat Ramadhan berlalu. sebab tanpa kita sedar, Ramadhan mengajar kita untuk banyak bersabar. (aku terlepas juga kadang-kadang. haish). Ramadhan buat aku rasa dekat sangat dengan ALLAH. Ramadhan buat aku hanya takutkan DIA sebab aku tahu syaitan semua dah diikat. 

okay, berbalik kepada tajuk. insya-ALLAH malam ni nak pergi tengok wayang cerita Dawn of The Planet of Apes dekat Alamanda. weee.. kenapa happy? sebab ada someone tu nak belanja. muahaha. terima kasih. 

aku sebenarnya tak berapa minat cerita-cerita pasal binatang je. entahlah. setiap orang ada minat dia sendiri kan. tadi pun member aku kata, sebelum tengok Dawn, baik tengok Rise dulu. takut tak faham pula cerita karang.

so, aku pun tengoklah. ada lah part yang aku skip. banyaklah juga. sebab ada kelas pukul 2 and sebab beruk. hmmm.. racist kah aku?

harap-harap malam ni aku tak tertidur pula kat dalam wayang. adeh. setakat ni, tak pernah lah lagi tidur dalam cinema. 

okay, tu je. merepek sekejap sambil tunggu masa berbuka.

anyways, selamat berbuka puasa kepada semua umat Islam dan juga umat bukan Islam yang cuba berpuasa. I SALUTE YOU :)

adios~
post signature

Wujud Rupanya Tempat-Tempat Ni

12:16:00 PM 21
Wujud Rupanya Tempat-Tempat Ni

1. Ice bubbles at Lake Abraham in Alberta, Canada

Ice bubbles at Lake Abraham in Alberta, Canada

2. Canola flower fields in Luoping, China

Canola flower fields in Luoping, China 

 

Susah Sangat Ke Nak Minta Maaf?!

11:22:00 AM 7
Susah Sangat Ke Nak Minta Maaf?!
11:02 a.m
apartment 
tak boleh jawab exam. sobs.

assalamualaikum and hello lads!
 

korang ada tak kawan yang SUSAH sangat nak minta maaf? 

apa yang menyebabkan diorang susah sangat nak minta maaf ye? macam orang selalu cakap, ada emas agaknya dalam mulut tu.

tak jatuh maruah pun kalau minta maaf dekat orang. 

Siapa Nak Kad Raya dari Amy Weirdo ^^,

9:00:00 AM 24
Siapa Nak Kad Raya dari Amy Weirdo ^^,
12:52 a.m
apartment murni
harini test T__T

assalamualaikum and hello lads!

ha, kalini aku nak try lah juga hantar kad raya dekat siapa-siapa yang nak. untuk yang tersenarai dekat peliks (sidebar) aku, just emailkan details anda ke ameliajafri@yahoo.com ^^,

ada certain yang saya dah hantar kad raya. :) 

tapi kalau yang bukan dekat top peliks tu, takpe. kalau nak, just simply email dekat saya dengan 

tajuk : Nak Kad Raya Amy :)

and nama penuh ke nama samaran ke nama manja ke berserta alamat korang.

PLEASE. tak payah susah-susah buat entry pasal post ni ya. ni bukan segmen macam blogger famous tu. saya tak famous pun. sobs. saya cuma nak menghargai semua yang sudi menjadi sahabat blogger saya. ^^,

okay tu je, adios~
 
p/s : saya punya kad raya biasa-biasa je. bukan hasil doodle sendiri ke apa. saya x kreatif. waaaa..

post signature

Tuesday, July 22, 2014

Top Peliks Aku Yang Awesome ^^,

7:15:00 PM 27
Top Peliks Aku Yang Awesome ^^,

7:05 p.m
apartment
esok test lagi. sobs.

assalamualaikum and hello lads!

bila tengok mommy Irra buat post pasal top komentator ni, aku rasa nak buat juga. heee..

sebab apa? sebab tanpa diorang ni, aku tak mungkin akan aktif langsung dekat blog.

so, aku nak ucapkan terima kasih dekat kalian. sebab rajin sangat singgah blog aku and bagi komen yang membina dekat aku. sobs. terharu pula. nak nangis dah ni. T__T

aku dah dekat 8 tahun berblogging. tapi baru tahun ni aku aktif. alhamdulillah, aku rasa seronok sangat berkenalan dengan kawan-kawan blogger ni even tak pernah bersua muka. 

inilah antara top peliks yang berjaya mencuri hati aku. ceh. ayat. 

 

disebabkan diorang rajin komen dekat blog aku, aku dah pun hantar some of them kad raya. heee...

harap-harap sampailah ke tempat masing-masing. nanti aku dah lapang sikit, aku nak hantar kad raya dekat yang lain pula. ^^,

okay, tu je.

nak buka puasa dah ni. adios~
post signature

Monday, July 21, 2014

Segmen Blogwalking by Eiqa Almond

8:19:00 PM 9
Segmen Blogwalking by Eiqa Almond
http://eiqaalmond.blogspot.com/2014/07/segmen-blogwalking-by-eiqa-almond.html

HADIAH ( perserta yang bertuah ) :
Kimono Cardigan ( labuh )  x  1 peserta yang bertuah
Topup RM5  x  2 peserta yang bertuah
TARIKH TAMAT : 24 Julai 2014



post signature

Busy Sangat! T__T

6:40:00 PM 12
Busy Sangat! T__T
6:37 p.m
apartment
siap-siap g masjid

assalamualaikum and hello lads!

dah lama aku tak menulis. almaklumlah, student. busy sangat. 

berturut-turut exam datang menerpa. cewah. tadi ada presentation. dah la satu-satunya group perempuan. sobs. ramai lelaki. aku x berapa suka present depan lelaki. sebab i seganlah. hahahaha. gedik.

tapi alhamdulillah, dah settle. assignment lain pula kena siapkan. esok ada test DSP (Digital Signal Processing). harap-harap dapatlah buat.

korang tolong doakan aku ya. ^^,

nanti dah settle semua, baru aku update balik blog. heee..

that's all. adios~

post signature

Sunday, July 20, 2014

Simple 3R Giveaway By Iezwa Razk

7:13:00 PM 6
Simple 3R Giveaway By Iezwa Razk

Simple 3R Giveaway By Iezwa Razk

[KLIK BANNER UNTUK JOIN]

HADIAH-HADIAH AWESOME :-
TOPUP RM 5 - 6 PEMENANG
TOPUP RM 10 - 2 PEMENANG
PASHMINA - 3 PEMENANG
**Hadiah akan ditambah sekiranya penyertaan melebihi 100 peserta**

Tarikh Tamat :- 01.08.2014
post signature