Aku Ni Bahaya Sebenarnya Sebab..

5:36 p.m
rumah manis rumah
tension tengok orang bergaduh
 
assalamualaikum and hello lads!
 
1. aku cukup tak suka orang tak berfikiran logik
 
aku manusia yang dari kecil hanya berfikiran logik. kalau dia cakap tak makes sense at all, aku akan diam. kenapa aku diam? 
 
Zodiac Libra facts — Libra sees a lot but doesn’t necessarily say a lot. They are highly observant but where as some people just blurt it out, they play it a little smarter than that.

  • sebab bercakap dengan orang yang tak boleh fikir sangat-sangat membuang masa
  • sebab bila dia sangat confident dengan apa yang dia cakap, benda tu terkena dekat dia balik, baru aku hentam dengan ayat dia dulu. itu aku. 

so be careful with your words whenever you argue with me.

take for instance.

aku : kita kena alami benda tu dulu, baru kita akan sedar.
dia : mana boleh. sebab tu kita kena ajar, biar dia takkan buat benda tu.
aku : tak adanya. selagi dia tak kena, memang dia akan buat selamba je even orang lain dah bagi nasihat.
dia : habis tu, takkan nak kena baru nak sedar? that's why benda tu perlu diajar, diberi kesedaran.
 
aku hanya diam. sungguh aku tension. tapi penat nak argue. aku suka good debate. as long as it still makes sense to me. then, one day, dia buat something yang betul-betul masa tu juga aku hentam.

dia merokok.

aku : kata benda kena diajar, jangan ditunggu pengalaman.
dia : yelah, habis tu?
aku : aku tengok dah banyak iklan pasal bahaya merokok. nanti boleh jadi kanser. habis tu kau merokok kenapa? kan dia dah ajar tu. takkan nak tunggu pengalaman baru nak sedar?
 
dia pula terdiam.
 
ha, nampak tak. aku ulang sekali lagi. bila aku diam, ada rahsia tersembunyi sebenarnya dalam fikiran aku. aku akan ingat sampai bila-bila apa orang tu cakap. sampai tiba masa, dia kena.

2. aku tak suka orang yang degil tahap dewa
 
semua orang degil. serious aku cakap. tapi degil tahap dewa ni yang buat aku benci. 
 
bila ditegur, tak nak terima. 
bila disergah, marah.
bila disindir, melawan
 
habis tu nak buat apa lagi. biarkan je lah. lantak kau lah nak hidup macam mana pun. jangan nanti dah menyesal, baru nak cari aku. kau pergi cari orang lain. 

3. aku senang terpengaruh dengan orang
 
 bila aku berkawan dengan orang, aku berkawan je. aku tak nampak personaliti dia yang lain. 

tapi bila once je orang dah cakap benda buruk pasal dia and that is based on that one's experiences, aku akan terpengaruh sekali. aku akan membenci bersama.

urgh, i can't help it. aku masih mencuba, tapi kadang-kadang aku tak sedar. kalau baca orang yang lahir bulan Oktober ni pun, dia memang senang terpengaruh dengan something. haish.

4. orang buat baik, aku buat baik. orang buat jahat, aku treat her/him like sh**

bila aku berkawan dengan orang, aku expect benda yang serupa. bila aku buat baik dengan dia, aku berharap dia tak berkira juga. unless she/he has her/his own reasons. 
 
image

kenapa aku nak cerita pasal benda ni? sebab aku harap, bila ada orang tak puas hati dengan aku nanti andai kata kami bergaduh di blog aku, aku boleh bagi terus post ni. habis cerita. 

ini bukan perangai buruk bagi aku. ini kelemahan aku. semua orang ada kelemahan. siapa lagi nak terima kelemahan melainkan diri sendiri. 

bila kita nampak kelemahan kita and kita terima, biarlah orang nak kutuk apa pun. aku tak peduli. sebab semua manusia sama je. ada kelamahan masing-masing. 

saja nak guna kelemahan orang lain sebab kelemahan dia lagi teruk. pfft.


selamatlah kau hidup dekat dunia ni wahai makhluk Tuhan yang bernama MANUSIA.
post signature

Share:

14 comments

  1. 1.Betul tu... bila dah kena baru manusia ni ingat...
    2.Me too tak suka org yg degil tahap dewa... rasa cam nak hempuk je manusia mcm ni dan cakap "ko ni tak paham bahasa ke?"
    3.Akak pulak tak mudah terpengaruh dgn cerita orang. Akak suka alami sendiri then bila tau cerita sebenar baru buat kesimpulan. Tujuannya utk elakkan fitnah. huhu..
    4.samalah.. akak pun akan buat benda yg sama.. org buat baik, kita buat baik. org buat jht kita treat dia mcm ne dia buat kita..
    *kesimpulannya kita serupa tapi satu je tak sama haha... manusia pendapat berbezakan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... yeah, ada orang yang sama dengan saya ^^,

      ye, betul. semua pendapat manusia berbeza. tapi asalkan benda tu masih logik dan berlandaskan agama (bila perlu), okaylah.

      Delete
  2. nak nempek sini jugak hahaha..
    akak Taurus :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. nanti saya cari yang Taurus punya personaliti ye. ^^

      Delete
  3. selamat hari raya kak Amy =)
    cantik lah blog kak Amy kemas !!

    ReplyDelete
    Replies
    1. selamat hari raya ^^,

      terima kasih. i appreciate it a lot :)

      Delete
  4. Libra rupanya, akak scorpio heeee

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh, kalau macam tu nanti saya post pasal Scorpio sekali ^^,

      Delete
  5. kite taurus. hee

    yeh setuju.
    tapi sy bila da bkwn.dia baek dgn kite. trus percayakn die 100%. bila da jadi lain. terasa diri diperbodohkan pulak. xpela benda da terjadi kan -,-

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun kadang-kadang macam tu juga. terlalu percayakan orang. tapi sis tak salah bila percaya orang.

      orang tu yang salah sebab dah menghancurkan kepercayaan sis tu. bila dia buat macam tu kat orang, satu hari nanti dia akan kena nanti.

      Delete
  6. Akak paling suka no1&2 - betul, mmg buang masa layan orang camtu. Anggap je 'wire die dah short'..that's why die jadi cenggitu.
    No. 3 Amy boleh improve. Akak pun kadang2 camtu..tapi, slalunya akak kawan dengan sumeorang sebab setiap orang ada kebaikan yang boleh 'membantu' kita. Haha..smell something? (Kene bijak cari 'peluang', tapi bukan bererti kene aniaya orang).

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. saya ada teringat sis punya cerita pasal wire short tu.

      insya-ALLAH saya try improve. mudah-mudahan dapatlah berubah.

      hmm, betul2. there must be a reason why we met that person. saya pernah dengar pasal quote tu. kita bukan berjumpa dengan seseorang tu sekadar kebetulan.

      Delete
  7. Kathy Aries.. Hehe.. Nak interframe jugak..

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.