Kau Memang Plastik

5:23 p.m
apartment
layan lagu Siti Nurhaliza

assalamualaikum and hello lads!

ada orang kata hidup dekat universiti ni best sangat. aku pernah dengar dulu ayat tu masa aku dekat MRSM. sampaikan aku bersungguh-sungguh belajar sebab nak masuk Universiti punya pasal. universiti mana, itu aku fikir cuma UTP je. muahaha. 



bila dah masuk u ni, mula-mula memang kita naif lagi. baru nak cari kawan. baru nak kenal perangai dia. aku dulu risau kalau tak ada kawan. ye lah, takkan semua benda nak buat sendiri. sedangkan dekat MRSM dulu pun banyak kerja berkumpulan. present je sama-sama.

lama-lama aku makin nampak jenis-jenis manusia yang wujud dekat universiti ni. disebabkan aku sangat kuat observe orang, so aku boleh lah buat classification seperti ini.


hmm.. kalau korang nak tahu, aku pernah PLKN dulu. so, kat situ lagi true color self kita reveal. aku pun tak tahu kenapa. agaknya semua perangai orang dulu ditutup dengan buku kot? (ALLAH tutup aib kita sebenarnya). korang yang pernah masuk PLKN mesti nampak. tapi kalau tak nampak juga, korang memang fikir korang je kan. admit it.

so, tanpa melengahkan masa, inilah antara jenis yang aku berjaya nampak. ini based on pengalaman aku sendiri juga dalam mencari kawan.


1. Plastik


Plastik? Plastik isi barang ke? bukan-bukan. plastik ni merujuk kepada orang yang pandai sembunyikan sikap sebenar dia. tak faham lagi? fake faham tak? 

Plastik ni aku belajar dari kawan aku sendiri. jujur aku tak tahu plastik tu apa sebenarnya dulu. bila aku perhatikan, oh, semua orang fake rupanya. ha, hipokrit! itulah ayat yang aku cari selama ni.

plastik ni teruk sangat ke? teruk. sebab tu dia berada di carta teratas.

member aku teruk sangat dikenakan oleh kawan dia sendiri. si A ni beria cerita buruk-buruk pasal orang yang dia tak suka. member aku pun percaya juga. kutuk punya kutuk, tiba-tiba depan si orang yang A tak suka ni, member aku pandang slack lah. tapi si A boleh pula dengan senang hati tegur.

ha, siapa pula jahat macam tu? 

A : korang nak tahu, ada sorang minah ni. Joyah nama dia. aku benci betul perempuan tu. haritu presentation dia nak conquer semua. lepas tu menggedik dengan semua lelaki. entah apa-apalah. bukan lawa pun.

tiba-tiba perempuan tu pun lalu..

A : eh Joyah, hai... kau nak pergi mana tu? (sambil tersenyum mesralah kononnya)

perempuan : hai.. (sambil berlalu pergi)

A : ha, tengoklah. menyampah betul aku.

poker face kami di situ. eh, tadi bukan main benci, tapi boleh pula kau tegur dia semesra alam macam tu sekali. sekelip mata pula tu. ha, nampak tak plastik dekat situ?
 

2. Attention Seeker

Ni memang wujud di mana-mana. diorang terlalu mengharapkan perhatian dari kaum lelaki. kalau boleh berkawan dengan semua lelaki, dia akan sanggup tinggalkan kawan perempuan macam tu je.


contoh attention seeker : dia kalau boleh bercakap tu, dia nak satu dunia dengar suara dia. 

lagi-lagi dia cakap benda censored. kita tegur dia suruh perlahan sikit. nanti dia maybe kata

alah, aku dari dulu memang cakap suara kuat pun. 

ini ajaran mana kau dapat ni? adab tak ada ke. perempuan kalau boleh kena cakap perlahan. lagi-lagi bercakap dengan lelaki. mana boleh lentok lentok bagai. buat suara seksi semua tu.

alah, ini natural lah. mana boleh perempuan cakap kasar.

hmm... ada je alasan. kat akhirat nanti aku nak tengok, mampu ke anggota badan kau yang lain tolong mulut kau yang asyik menggoda hati lelaki tu? ZINA MULUT tahu tak.


penat.


post signature

Share:

12 comments

  1. saya anggap istilah plastik tu utk or yg buat pembedahan plastik je. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. tu pun ye juga.

      even berdosa buat pembedahan plastik tanpa sebab pun, sekurang-kurangnya personaliti tak seplastik macam muka diorang juga.

      Delete
  2. tak suka lah dgn si plastik tuh. Sy pun ade kwn mcm tu skrg ni, haha. perlu brhati-hati lah :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. semua orang mesti ada punya. hmm, tu lah. kena sentiasa berhati-hati. ^^

      Delete
  3. betul, memang ramai jenis plastic & attention seeker.
    Harap kita x jadi camtu.

    ReplyDelete
  4. Harap2 kita ni tak der la tergolong dgn yang plastik tu ya ..tak nak tak nak ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. harap-harapnya. mudah-mudahan.

      Delete
  5. bagi saya kawan ja dengan semua orang. Biarkan mereka. Ramai kawan lebih baik dari ramai musuh

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya boleh berkawan dengan semua orang. tapi pengalaman silam buat saya jadi cerewet sekarang.

      Delete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.