Hidup Budak Kacamata

10:58 a.m
apartment murni
baca blog orang

assalamualaikum and hello lads!

'weh, kau kalau x pakai spek, memang x nampak langsung ke?'

'ni jari aku ada berapa? 3 ke 10?'

'kat depan tu longkang tu, jangan jalan je pula.'

benda ni selalu sangat dah aku kena. hello kakak and abang semua yang sihat matanya, kami yang berkaca mata ni tak nampak sebab rabun. bukannya buta. 

ada beza buta dengan rabun -.- 

kalau rabun maksudnya tak jelas penglihatan. kalau buta, maknanya pula tak ada penglihatan.

kadang-kadang aku tersentap juga. kau cakap macam aku ni entah apa-apa pula.

aku cuma tak nampak dengan jelas je. aku nampak depan tu ada orang. tapi aku x sure orang tu tengah senyum dekat aku ke, tengah marah aku, rupanya tak pandang aku langsung ke.

ini apa yang kami nampak. and aku nak korang tengok sendiri.

post signature

Share:

50 comments

  1. kann?? wawa pun selalu kena macam ni.. huuuuu T.T sedihh beno..

    ReplyDelete
  2. Akak pun pakai glassess dan memang begitulah dunianya tanpa glasses... but now akak pakai contact lens sebab Ash suka rengkuh glasses... kalau pecah.... pengsannn....

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh, susahlah kalau Ash buat macam tu kan. baby, mana dia tahu. pantang nampak benda cantik je, tangan tu laju nak grab. hehehe

      Delete
  3. kadang2 selisih dgn kawan kawan diorang senyum tapi kita wak dek je hahah di cop sombong hahaha kita yg berkaca mata nie manalah nak nampak hahah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... betul! tapi kalau senyum kat semua orang, tengok2 orang tu x pandang pun kita kang dikata gila lak XP

      Delete
  4. hihi...best aa gamba tu..akak pon rabun ni..rabun byk sangat..tapi tak pakai cermin mata sebab rasa semak kat depan mata..so, akak pakai kontek lens..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya x pakai contact lens. ummi saya x bagi. hehehe.

      Delete
  5. menarik gambar tu..betul orang yang berkaca mata kurang jelas pandangannya..sometime penah juga rasa kureng skit mata nih..tapi belum lagi tahap kena memakai cermin mata..apapun memang memahami apa yang dirasai oleh orang yang berkaca mata..apapun bersabarlah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. terima kasih.

      banyak2kan makan lobak merah. hehehehe..

      Delete
  6. Replies
    1. hehehe... untunglah xyah pakai spek XP

      Delete
  7. Setuju!!
    Selalu kena mcm tu jugak T_T menci betul~ tapi bersyukur sgt ada org cipta cermin mata ni..Kalau tidak memang xdpt nk kecapi keindahan ciptaan Allah ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha, betul. mestilah orang tu pun rabun kan. kalau x, macam mana dia nak tahu. ^^,

      Delete
  8. Nasib kita sama selalu diperkotak katikkan cam org buta....'

    ReplyDelete
  9. alhamdulillah tak pakai spek..sedang berusaha menjaga mata.tapi banyak sangat tengok pc bahaya gak kan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep, adik saya tu kena pakai spek sebab selalu ngadap laptop main game -.-

      Delete
  10. hahahahaah kelakar pulak..

    penah ditanya soalan cmni gak.. nadyya pon budak berkaca mata.. tahap penyakit M kuat.. dah thu rabunn suka buat2 tak rabun.. dah pening dan xnmpak sgt bru tercarik2 spek tuu enta kemana. krik krik

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe.. saya pula lain sikit. time nak tidur menggatal juga baca buku.

      time dah pakai baju semua lepas mandi, mula tangan tergapai-gapai cari spek. lupa -.-

      Delete
  11. Haha..Jawab je..Aku ni belum buta lagi lahhhh..haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. lepas ni saya try jawab macam tu XP

      Delete
  12. kita pun rabun, pakai spek, tp makin pakai kian kuat pulak rabunnya.. ceh! skg pakai spek time tengok tv ja.. hehe.. sampai pening2.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. samalah kita fina. ^^, tp kalau x pakai, lagilah apa pun xley buat.

      so, saya pakai je. hee

      Delete
  13. Kesian jugak dgn mereka yang rabun ni. Takpe. Amy comel pakai spek. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kesian T__T

      hehe, terima kasih. ini bodek ke? XP

      Delete
  14. Sya pon pakai spec juga.. tpi alhamdulillah xpernah kena lg cmtu. Sebab kawan saya pown sama rabun mcm saya.. hehehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. ada kawan yang sama memang baguslah kan. kalau x, macam saya ni lah jadinya. -.-

      Delete
  15. sejutu..walaupun saya xpakai spek tpi pernah sangat tgk dgn situasi mcm gini..

    ReplyDelete
  16. Hmm..sabar jelah..agaknya dia tak paham kot maksud tu..haihh..sabarr...

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tak fahamlah jadi macam tu. xpe2.. masih bersabar ^^,

      Delete
  17. Ish ish ada jgk org yg mcm tu pedulikan mereka

    ReplyDelete
  18. Zumal kalau tak pakai cermin mata confirm orang yang jarak 1meter pun dah tak cam ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... saya pun lebih kurang juga la... ^^,

      Delete
  19. tetiba tertarik untuk baca this entry . Samalah . Nik pun bercermin mata . Bukannya tak nampak 100% tapi kabur je haa . hehehe sentap nie

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah, kita ni kabur pandangan je bukannya x nampak langsung kan. ^^

      Delete
  20. ABM pun selalu kena macam tu...
    Ada satu hari tu ABM pakai contact lense, pastu member ABM lambai tangan kat ABM. Bajet ABM tak nampak la tu! Huhuhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha.. mana xnya kan, dia dah selalu tengok kita pakai cermin mata.

      Delete
  21. sabar ye.. maybe dorang ter'caring' lebih :)

    ReplyDelete
  22. mereka tidak berada dlm kasut anda. tu yg xtau tu. klu dia pon terpaksa pakai spek mata. baru dia terasa dengan perilaku dia itu. huhu sungguh tidak menjaga hati org lain. bersabar ye amy.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. manusia kan. x boleh nak buat apa ^^

      Delete
  23. Org ni kdg2 selagi tak kena kt mata dia sendiri main sedap je cakap... nanti dah kena baru tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tahu xpe. dah terhantuk baru nak terngadah. hmm.. eh, betul ke.

      Delete
  24. kan kan...akak rabun jauh tau...so bile org snyum memg xnmpk la

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.