Kentang Lenyek Panggang.:RESEPI:.

Crushed New Potatoes

 Bahan-Bahannya :-

  • 4 biji kentang
  • 1 sudu besar minyak zaitun
  • 1 ulas bawang putih
  • 1 sudu besar kucai (dihiris)
  •  garam secukup rasa
  • lada hitam secukup rasa
  • 2 sudu besar keju parut (apa-apa sahaja jenis cheese)
  • 1 sudu besar keju Parmesan
  • Herba pilihan (optional)

Cara Menyediakannya :-
  • Panaskan pemanggang
  • Basuh kentang-kentang tadi dan masukkannya ke dalam air garam
  • Rebus sehingga lembut (15-20 minit)
  • Campurkan minyak bersama bawang putih yang sudah dihancurkan. Letak ke tepi
  • Letakkan kentang rebusan tadi ke atas kain atau apa-apa sahaja.
  • Lenyekkan kentang secara perlahan-lahan. Boleh juga menggunakan tuala dan tekan kentang tersebut menggunakan tangan
  • Letakkan bawang putih yang sudah dicampurkan bersama minyak ke atas setiap kentang
  • Taburkan garam dan lada hitam
  • Tambahkan sekali bersama keju Parmesan, keju parut dan juga kucai.
  • Panggang selama 7-10 minit sehingga menjadi rangup dan sedap.
 
inspired by : inspiredreamer
 
 
 
 
post signature

Share:

26 comments

  1. pergh... meleleh tengok amy oi... nanti akak nak cuba version akak pulak then share hahaha...

    ReplyDelete
  2. Wah3! sedapnye kentang lenyek tu..haish, kecur air liur Cik Mimie :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. saya pun kecur liur cik mimie XP

      Delete
  3. macam senang je.. thanx for the recipe :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang senang. sama-sama ^^,

      Delete
    2. nanti nak try. kalau kak Ros buat, kak Ros buat entry k.

      Delete
  4. wahhh...boleh buat utk anak2 ni..

    ReplyDelete
  5. lolll nampak sedap sangat ni..leh try..

    ReplyDelete
  6. Mesti sedap sangat sebab akak peminat cheese.

    ReplyDelete
  7. fuyooo nampak sedappp,,, nt nak try la ^^

    ReplyDelete
  8. kentang !! my peberet... thx share resepi.... tapi stresssssss sebab takde alat pemanggang over segala bagai... bookmark resepi ni, ada kelapangan mau try...

    ReplyDelete
    Replies
    1. takpe, kita kena kreatif bila masak. pakai je apa-apa. hehe ^^,

      Delete
  9. maigod macam sedap je. kena cari masa nak try ni

    ReplyDelete
  10. Aaaa, simple but nampak sedappppp!

    ReplyDelete
  11. Baru tgk dh terliur ni mesti rasa lg kebaboommm tp mana nk dpt kentang kulit purple tu mcm x oernah jumpa je

    ReplyDelete
    Replies
    1. pakai kentang biasa je. mana yang kaler purple nya tu erk? saya x nampak lak. hee

      Delete
  12. Wahh... tengok gambar pun dah berselera... menarik ni. Thanks sharing Amy.. :)

    ReplyDelete
  13. wahhhh ngencessss..... kaksha nak buat tak terbuat2 lagi....

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.