Perkara Biasa Ketika Beraya

8:40 p.m
rumah manis rumah
ada orang datang beraya rumah nenek

assalamualaikum and hello lads!

ha, aku tahu tajuk yang aku buat ni sangatlah klise. haha. but whatever, aku nak cerita juga. sebab aku dah tak ada idea nak bercerita pasal apa. -.-

tanpa sedar, kita semua buat benda ni. bila hari lain tak ada buatnya, tapi kalini bukan main lagi.

gambar bukan hak milik

1. DUIT RAYA

time-time ni lah bank ramai orang. sebab apa, sebab nak tukar duit kepada RM1. kalau hari biasa, manalah sangat nak pergi minta RM1 nya. 

kalau hari biasa, buat perbelanjaan untuk anak-anak dan kelengkapan rumah (bagi berkeluarga). tapi time raya, kena bajet pula untuk anak-anak saudara dan anak-anak kawan yang datang ke rumah.

yang paling best budak-budaklah. sebab duit mereka bertambah. aku dah masuk 22 tahun ni pun still dapat lagi duit raya. sebab ada orang ingat aku baru budak sekolah menengah. muahaha. ada juga yang ingat aku ni isteri orang -.- 

2. JALAN RAYA

member aku kata, selalunya kalau hari JUMAAT je jalan jam teruk sikit. sebab masing-masing tak sabar nak balik rumah. tapi kalau time raya, perghhh... tak bergerak langsung jalan. 
gambar bukan hak milik

masa ni jugalah baru pakat nak tengok mana-mana kesesakan lalu lintas yang berlaku bila nak balik kampung nanti. almaklumlah, kalau yang terer, mestilah dia cari alternative lain untuk sampai ke destinasi.

3. SAUDARA MARA

eh, aku ada saudara yang handsome rupanya.

hahaha. itu terjadi kepada aku. masa beraya lah, baru terjumpa manusia-manusia yang tak pernah aku nampak selama ni. kenapa entah, aku pun tak tahu.

tapi masa ni lah, baru seronok. semua berkumpul satu rumah. lepas tu bersembang sampai tak ingat dunia kadang-kadang. bukan senang nak berjumpa kan. sedangkan saudara mara aku yang duduk depan rumah je pun bersembang bukan main sakan lagi.

4. BAJU RAYA

majoriti family yang aku tengok dekat Facebook and Instagram, diorang akan pakai baju tema sama satu family. barulah nampak harmoni. kata orang. barulah kenal ni anak siapa tu anak siapa. senang je nak tunjuk.

eh, tu anak siapa? 

ha, yang baju biru tu semua anak saya. warna lain anak orang lain. 

aku perasan tahun ni ramai pula pakai baju warna biru. tapi aku bukan biru. kami TEAL. T_T macam mana gambar boleh jadi warna biru pun aku tak tahu.
gambar bukan hakmilik

alah, itu je aku mampu fikir. post ni sekadar untuk suka-suka je. ada sesiapa boleh tambah? hehe. 

that's all folks.

adios~
post signature

Share:

14 comments

  1. hakikat!

    raya taun ni tak x ikot tema.. sebab baju tak siap. sadisss btl! soo pasni beli da siap je sonang ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. sedihnya bila baju x siap kan. saya pun beli baju siap terus. habis cerita ^^,

      Delete
    2. Raya tahun ni nasib Cikna sama cam Cik Nadya sudahnye malam raya g bandar beli baju siap je...;-/

      Delete
    3. hmmm... xpelah. nnti lepas ni bolehlah try tema sama lak ^^,

      Delete
  2. Salam ceria Aidilfitri... singgah raya di Syawal ke 7. Mood raya saya masih belum hilang lagi & pastinya.. hujung2 minggu yg mendatang akan bertambah jem jalanraya sebab open house hehee.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. salam ceria aidilfitri juga ^^,

      tu la, lepas ni pun saya berjalan-jalan. saya nak pergi Johor. ada kenduri kahwin. hehe

      Delete
  3. Bila hari raya je semua datang beraya kunjung mengunjung dan mohon maaf tp sebenarnya klau nk mohon maaf x perlu tunggu raya tul x? Maybe sbb dh jadi tradisi :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha, betul! :) takpelah, nak buat macam mana kan. sekurang-kurangnya diorang mnx maaf juga. kalau raya tak ada, entah tahun bila nak bermaafan agaknya.

      Delete
  4. Selamat hari raya dari Ros sekluarga :)

    ReplyDelete
  5. Warna coklat macam dalam gambar tema raya kami 2 tahun lps.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kami x pernah lagi pakai tema coklat. sebab langsir rumah kaler coklat. nanti nampak muka je, x nampak baju. hehehe

      Delete
  6. kuih raya....mana ada time lain kan? lepas raya sibuk cari serbuk kuih raya

    Comel tak saya pakai baju warna pink...hahaha (nak muntah rasa angkat diri sendiri)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a, kalau terdesak sangat nak, kena buat sendiri lah nampaknya. hahaha..

      ehem2, minta dipuji ke? comel2. tapi mem besar lagi comel lah XP

      Delete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.