Jangan Pernah Ditanya Tentang Takdir

 
Terkadang dengan sedikit pertanyaan pun boleh buat seseorang terluka.

Kerana ianya melibatkan ketentuan Dia.

Siapa lah kita nak terus bertanya mengenai hal itu.

Dia merancang kita juga merancang. Tapi sebaik baik perancang adalah Dia.

Hentikan lah dari terus bertanya pertanyaan yang melibatkan ketentuan Dia dan perasaan seseorang.

Jodoh.
Rezeki.
Ajal.
Maut.

Bukan ketentuan kita.
Tapi ketentuan Dia.
-kakpijah-

post signature

Share:

30 comments

  1. Jodoh suda, rezeki belum, ajal maut tu macam hari2 je kaksha get ready... haha..
    yang pasti, percaya qada dan qadar, ye takkk?? kekadang mengeluh jugekkkk kaksha ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. bila2 masa je dia datang menjengah kan. gulp...

      setuju! biasalah manusia kak. memang x lari dari dosa. hmmm

      Delete
  2. setuju dengan entry.. Allah sebaik baik perancangan :)

    ReplyDelete
  3. Betul! Jgn d persoalkan semua itu kerana ia d luar pemikiran dan kuasa kita kan amy

    ReplyDelete
  4. Allah pasti memakbulkan sesuatu doa itu bila sampai masanya.. Sesungguhnya Allah itu Maha Mengetahui lagi Maha Bijaksana. All the best Amy.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. ALLAH takkan biarkan tangan kita kosong ^^,

      Delete
  5. Setuju!! Follow the flow macam org selalu ckp.. :)

    ReplyDelete
  6. setuju. Allah sebaik2 perancang :)

    ReplyDelete
  7. iye, semuanya dengan izin Allah.. jangan mempersoalkan..

    ReplyDelete
  8. Kena percaya pada ketentuan dan rezeki Allah. Perlu empath dan hormat perasaan org lain.

    ReplyDelete
  9. Husnudzon!Apa yang Allah bagi itulah yg paling baik utk kita..kita tidak tahu sedangkan Allah maha mengetahui...harap dalam doa moga takdir hidup kita indah indah belaka :D

    ReplyDelete
  10. Salam ukhwah, singgah sini jalan-jalan blogwalking dari Segmen Giveaway September by Karya Mahirah..done follow sini.. salam ceria dari MyCherita

    ReplyDelete
  11. Get ready ye kalau ada orang yang tak percayakan Allah tanya soklan ni.
    Samada:-
    - Dia nak uji kita (knowledge level & keimanan)
    - Dia nak goyahkan pegangan agama kita.
    - Dia nak buat comparison (cth: dari sudut agama yang berbeza)
    - Ada 1001 sebab sebenarnye yang mungkin kita xtau.

    ReplyDelete
    Replies
    1. okay, thanks akak! saya akan get ready. manusia macam ni, kita kena bagi jawapan sedap sikit. baru dia boleh nampak the difference.

      Delete
    2. Setuju dgn Shikin. Jawapan kita perlu bernas utk patahkan apa2 dakwaan/hujah mereka.

      Delete
    3. insya-ALLAH, saya cuba yang terbaik untuk hentam balik dengan kata2 yang bernas.

      Delete
  12. itulah. akk xdpt kerja lagi ni. akk fikir positive je. maybe Allah ada perancangan lebih baik utk akak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. masa saya intern pun, saya lambat dapat kak. orang lain dah intern dah. tapi masa betul2 give up, dapat panggilan.

      alhamdulillah, memang keje best sangat! compare dengan kwn2 yang lain. even elaun x besar mana, yang penting pengalaman dapat :D

      insya-ALLAH, nanti datanglah tu rezeki akak ^^,

      Delete
  13. sabar je Amy..Allah lebih mengetahui..Allah akan beri yg terbaik buat Amy..in sha Allah

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.