Nuffnang Premier Screening of The Equalizer .:Part 2:.

1:15 a.m
apartment
pagi nanti kena study for final test! 

assalamualaikum and hello lads!


alhamdulillah, baru selesai tengok filem The Equalizer. :) terima kasih Nuffnang sebab sudi sponsor aku yang memang gila movie ni. harap-harap ada rezeki dapat tengok lagi filem lain. haha. *tiba2.

okay, fuh. dah lama x buat movie review ni. *gosok-gosok tangan*


IMDB Rating : 8/10 (25 September 2014)
Metacritic : 54%
Rating aku : 7/10

cerita ini dibintangi oleh Denzel Washington dan juga Chloë Grace Moretz. Kalau korang tak kenal, Denzel ni pernah berlakon dalam cerita 2 Guns, Safe, Unstoppable, dan Training Day. whoa, cerita yang aku senaraikan ni memang best kot. try lah tengok kalau ada masa. ^^,
credit to www.biography.com
Chloë Grace Moretz tu pula pernah berlakon dalam filem Kick Ass, Hugo and 500 Days of Summer.
credited to blingbit.com

apa kisah di sebalik filem ni sebenarnya?

The Equalizer datang dari lelaki bernama Robert McCall. bila ada injustice happens around him, he will do something to make it fair again. kalau baik banyak ditindas, habishlah yang jahat tu. kirim salam ler dekat dunia ni.

Si Robert ni, biasa je orangnya. dia kerja dekat Home Mart. Dia disenangi oleh orang-orang kat situ. dia bantu seorang lelaki yang bersungguh nak jadi security dekat tempat tu. and dia sangat rajin pergi satu diner ni setiap malam.

dia ada tiga habit yang aku perasan. dia suka baca buku. dia sangat teliti sebab dia akan perhatikan orang tu dulu sebelum dia bertindak. and dia sangat aware dengan masa.


 dekat diner tu lah dia bertemu dengan perempuan ni yang bernama Alina Teri. Alina ni berkhidmat sebagai escort. tapi silap besarnya bila dia bekerja dengan russian mob. korang tahu je lah kalau movie omputeh ada russia ni, mesti scary punya.

credited to www.justjaredjr.com

dia suruh perempuan tu lari dari geng russian tu. sebab perempuan tu terang-terangan tak suka dengan kerja dia. tapi perempuan tu tak mampu. sampailah one day, dia kena belasah habis-habisan sampai terpaksa ditahan di wad. teruk weyh keadaan si Alina tu.

betapa bengangnya Robert sampai dia bunuh semua Russian mob tu. by his ownself!! ha, masa ni lah dia kira masa. dia tengok jam dia, dia setkan. dia bunuh-bunuh, and then stop. tengok berapa minit dia berjaya bunuh kesemuanya. << part ni gila scary awesome

credit to blogs.indiewire.com

tapi disebabkan dia dah bunuh geng Russian ni, adalah orang atasan yang nak cari siapa pembunuhnya. yang mamat Russian ni pun sama scary. -.- dengan bertatu penuh dekat badan dia. perghh.. takut mak.

Robert ni ada satu prinsip. dia akan bagi peluang dekat orang tu untuk berubah sebelum dia bunuh. kalau orang tu nak berubah ke arah kebaikan, he let him go. kalau tak, kau tengok jelah dalam movie tu apa yang dia buat.

so far, cerita dia memang AWESOME! background music dia best, memang kena dengan masa dia bunuh geng jahat tu. and effect dia, x menahan. bunuh dalam titisan air yang mengalir. cewah.

credit to www.geeksofdoom.com

siapa sebenarnya Robert ni? ha, lama-lama nanti korang akan tahu dia siapa. sebab sampai sudah dia takkan cakap dia siapa. tapi kalau korang dah biasa tengok movie macam ni, korang akan tahu kenapa dia lebih banyak berahsia sampai sanggup palsukan kematian sendiri satu ketika dahulu.

18++ u olls! dah macam Final Destination aku tengok. tak ada censored langsung time dia bunuh. pakai wayar lah, pakai pembuka gabus wain la, pakai hammer lah. aku sampai terjerit dekat situ. banyak terkejut.

and SE* scene tak ada okay, no worries :) tapi cerita ni lebih banyak kepada Denzel Washington je. Chloe tak banyak scene. kejap sangat. dia cuma penggerak kepada penyebab McCall bertindak menjadi diri dia yang dahulu je. 

minta maaf orang sebelah, aku tercurse dekat situ. hahahahahahaa...

so, apa lagi. jangan lupa tengok!! in shaa ALLAH, memang berbaloi :)

okay, itu je. adios~

p/s : thanks again Nuffnang and Sony Pictures Entertainment! << tengok trailer di sini

trivia :

- Diorang pernah consider nak ambil Russel Crowe sebagai watak utama, tapi at the end diorang ambil Denzel Washington.
- watak perempuan escort dia nak ambil perempuan dewasa, tapi dia terlalu amazed dengan Chloe, so diorang buat perempuan remaja yang menjadi escort and yang teraniaya tu.
 
 
 
 
post signature

Share:

38 comments

  1. Replies
    1. hehehe... Nuffnang bagi, kita g je la. bukan senang nak dapat peluang macam ni. alhamdulillah :)

      Delete
  2. Seronokkknyaaa Amy! Kaksha pun suka jugak action movie camni... so exciting !

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe. kan!!!! saya kalau action, confirm tengok dekat wayang! memang excited dia terlebih sebab sound dia kuat gila :D

      Delete
  3. macam best je cerita ni . da boleh gi serbu wayang ni .

    ReplyDelete
  4. Replies
    1. hehehe.. memang syok! cuma sakit tengkuk sikit sebab duduk depan.

      Delete
  5. macam best jerr... seram jgk tgk citer ganaz ni, psiko... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. best kak! tapi memang 18++ la... seram -.-

      Delete
  6. Wah, macam best je cerita die..ada masa nnti nak terjah la cerita ni
    :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa ALLAH memang best :) jangan lupa tengok!

      Delete
  7. SYOK LA DIA NUFFNANG KASI TIKET FREE...

    ReplyDelete
  8. cemane en nuff boleh bagi tiket free kat amy plak ni..(tak puas hati..haha..)

    akak dah edit blk entri ni..sila jenguk..hihi..http://ka0rist0ry.blogspot.com/2014/09/liebster-award-amy-j.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pergi je dekat website nuffnang. ada apa-apa contest dekat situ, akak join :)

      tapi selalunya kalau movie review ni, dia banyak buat dekat KL. so, orang area KL and Selangor senanglah sikit nak pergi.

      orait! nanti saya singgah ^^

      Delete
  9. OMGGG!!! tak sabar nak tengok jugak. denzel washington mmg terbaikkkk~

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep! he's super awesome. muka dia PRICELESS! :D

      Delete
  10. Wah bestnye, next time nak join Amy sekali boleh,huhuu.......^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. tapi kalau cerita seram, cikna kena tengok dengan orang lain. saya xley. heee

      Delete
  11. akak tagged Amy

    http://ka0rist0ry.blogspot.com/2014/09/ada-apa-di-sebalik-nombor-itu.html

    ReplyDelete
  12. tag amy ;)
    http://loveneddy.blogspot.com/2014/09/first-giveaway-giveaway-contest.html

    ReplyDelete
  13. Jatuh kategori wajib tonton ni. Thanks for the review, dik.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... sama-sama kak Farrah :)

      Delete
    2. Baca balik entri ni...pinjam review Amy nak influence kawan gi tengok nanti :)

      Delete
  14. Replies
    1. hehehe... g ngan member perempuan je. xde laki... XP

      Delete
  15. bestnya dapat free. tak dapat la nak merasa sebab orang utara. =/

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe. kalau ada rezeki dapat datng KL, boleh la :)

      Delete
  16. eh macam dah komen tadi, tapi takade. hihi. so komen lagi sekali
    bestnya amy dapat tiket free.. tahniah tau! err cerita seram ke?.. eee takut!

    ReplyDelete
  17. Maze runner pun tak tertengok lagi ni. haha.

    good write up!

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.