Dream Trip to Macau

assalamualaikum and hello lads!

MACAU! wow. honestly, aku tak pernah terfikir pasal Macau ni. not even exist in my bucket list. tapi bila Nuffnang bercerita pasal Macau dekat website, aku jadi tertarik. belek-belek gambar and baca cerita, menarik juga rupanya Macau.

ada apa dengan Macau yang membuatkan aku teruja nak ke sana sampai masukkan terus dalam bucket list aku? meh kita ushar keunikan dia okay :)

1. Venetian Macau

credit to en.wikipedia.org


oh my oh my, dah macam Venice pun ada aku tengok. awesome! ada Gondola Rides kot. bestnya kalau dapat naik!! 

Venetian Macau merupakan hotel mewah yang dimiliki oleh Las Vegas Sands. 

Dia ada macam-macam pakej juga aku tengok. ada spa, ada wedding service *uuuu* and macam-macam lagi. seriously kalau masuk je dalam hotel Venetian ni, aku boleh jadi speechless. :O

credit to www.rogermadsen.com

2. Macau Tower

honestly, aku sangat gayat. haha. tapi bila tengok muka diorang yang seronok buat aktiviti ni, rasa syok pula. Macau Tower ni tinggi dia 233 meter okay.

aktiviti macam bungy jumping, tower mast climb, skywalk dan juga sky jump betul-betul mencabar mental dan fizikal kita.. kalau rasa dekat Genting Highland dah cukup mencabar, apatah lagi dekat Macau Tower ni kan :D

credit to www.ajhackett.com

this is a once-in-a-lifetime experience you know. mungkin kalau ada rezeki ke sana, aku nak cuba. kita hidup dekat dunia ni kena selalu mencuba sesuatu yang baru. maybe lepas ni tak dapat pergi dah. 

3. Ruins of St. Paul

credit to www.pegipegi.com
lawanya design bangunan dia! since aku berkawan rapat dengan student architecture, aku pun berminat dengan design-design bangunan yang unik ni. 

Bangunan ni dibina dari tahun 1582-1640. uih, ummi aku pun tak lahir lagi. nenek aku dah ke? hmm..

tapi malangnya dimusnahkan oleh api pada tahun 1835. 

orang kata tak sah pergi Macau kalau tak pergi dekat famous landmark ni. 


okay, so far itulah antara 3 tempat yang aku nak sangat pergi. kalau ada rezeki Nuffnang Malaysia dengan Macau Government Tourist Office (MGTO) nak bagi dekat aku, dapatlah fly ke sana dan rasai sendiri pengalaman merantau ke negara orang. 

so, kenapa Nuffnang Malaysia dengan MGTO kena pilih aku? haha. dah macam interview pula.

seronok kan. dapat belajar pasal budaya orang lain, it will open my eyes. i can become more well-rounded human being.

dapat tengok apa aktiviti yang diorang lakukan setiap hari. dapat buat something yang adventure. mana tahu aktiviti lasak macam tu boleh overcome ketakutan aku dengan ketinggian kan... haha. who knows.

paling best dapat cipta satu hubungan yang baru. mana tahu, pergi sana terjumpa sesiapa yang baik hati menolong cerita pasal keindahan Macau ni. tak semena-mena aku dah ada kawan di Macau ^^,


okay, that's all. thank you for reading. :)

dreams do come true for those who dare to BELIEVE in themselves - Bryant Gill


adios~

 
post signature

Share:

64 comments

  1. Good luck! Semua tempat ni pun saya teringin nak pergi :D

    ReplyDelete
  2. gudluck amy... kaksha pun teringin nak merantau negara orang.... yang first tu cantik sangat.... boleh bajet2 macam princess kot pastu...hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. mekasih kak sha... tu lah kan, awesome sangat!! kalau sampai situ, beribu gambar nak tangkap! hahaha... macam boleh je.. >.<

      kalau gitu, kena bawa dress le.. hehe

      Delete
  3. wahh menarik jugak . parihh teringin sangat nak g dubai ^.^ -> http://blogparihh.blogspot.com/2014/10/dubai-mu-tunggu-aku-datang.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. oh, saya pun teringin nak g Dubai... Dubai menarik gak kan tempat dia.. eksotik. haha

      Delete
  4. Good Luck Awak . InsyaAllah ada rezeki nanti . Heheheh

    http://milikallahsepenuhnya.blogspot.com/2014/10/soteriophobia.html

    ReplyDelete
  5. Mak oii..selambanya leoas tangan panjat tower.
    Seriously akk takan buat benda macam ni.
    Kalu guna tangga pun tak mungkin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. tu la pasal. gerun saya tengok. agaknya dia dah biasa kot kak. hahaha

      Delete
  6. Tower ni berapa kali ganda tinggi yang KLCC nyer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. entah ler kak. tapi tinggi KL Tower 421m. maknanya KL tower lagi tinggi lah...

      Delete
  7. Mudah-mudahan impian Amy utk trip ni akan tercapai!

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa ALLAH kak. aaminn. mekasih :)

      Delete
  8. good luck amy XD
    seronoknya tempat dia lawa-lawa

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you kak budak! ^^,

      tu lah pasal. menarik sangat. >.<

      Delete
  9. Bestnya kalau dapat pergi sana..
    Betul gayat tengok macau tower tu, mesti mengigil kaki nak jejak atas sana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah pasal.. kalau dapat g sana, uihh.... menjerit lah saya. hahaha...

      saya ni dah lah gayat. haha. entah sejak bila lah. dulu tak pula. sebba dah x biasa kot.

      Delete
    2. Samala akak pun gayat. Mau luruh jantung..

      Delete
  10. Goodluck yer ;D
    Seronok kalau terpilih untuk bercuti ke Macau! ;D
    Semoga impian menjadi kenyataan.
    Paling berkenan nak cuba sky jump & sky walk di ketinggian yang tersebut.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you sis Sally :)

      tu lah.. kalau dapat bercuti ni memang best! hahaha...

      Delete
  11. goodluck amy.. smoga trcapai..
    sgt best pulek macau ni :)

    ReplyDelete
  12. Cantik gak Macau nie yer... Good luck yer Amy ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep, cantik kan ^^,

      mekasih bro zumal!

      Delete
  13. All the best. Teringin nak join jugak. Hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you IM :)

      eh, join la! x salah pun. hehehe

      Delete
  14. semoga berjaya! ^_^

    p/s : kita pun gayat jugak.T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you kak Fafa ^^,

      hehehe... sep sikit!

      Delete
  15. good luck....

    cheers from miera (www.mieranadhirah.com)

    ReplyDelete
  16. good luckk! mana tahu ada rezeki. Aminn

    ReplyDelete
  17. wah..bestnyer macau " gudlark mudah-mudahan ada rezeki,amin" btw nice blog , nice sharing
    jemput singgah http://syerarahim.blogspot.com/ t,q :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... mekasih aamiin :)

      in shaa ALLAH nanti saya singgah ye ^^,

      Delete
  18. wahhhbestnyee.. semoga ade rezeki sampai lah ye...

    ReplyDelete
  19. i love ur header dear btw good luck ok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. thank you... good luck to you too! ^^,

      Delete
  20. Wow menariknye...
    Smoga trcapai impian awk tu amy..
    Akk mmpu nak berangan jela

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... in shaa ALLAH aamiin :)

      angan2 pun mampu jadi kenyataan kak. mudah-mudahan satu hari nnti ^^,

      Delete
    2. Heee tp akk nk angan2 je pon..ase mcm tak.capai pon takpe..
      Ehh bleh ke cmtuu...
      Takott laaa

      Delete
  21. Great blog! All the best!
    The travel blogger,
    http://aliciaboey.blogspot.com

    ReplyDelete
  22. good luck Amy.. Mana tahu ada rezeki kan ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. in shaa ALLAH kak ros. aamiin :) mekasih!

      Delete
  23. Nanti klau dapat pergi..Cik Mimie nak ikut :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau ada rezeki p sana, boleh je xP

      Delete
  24. dari duluu lagii teringinn nak ke macauu. sebb tempat diaa lawaa giloss. T T

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye? wah, dah memang ada dalam bucket list la ni? hehe..

      yep, tempat dia memang lawa ^^,

      Delete
  25. hihihi akak pun nak try ni nanti.. belom tarikh tutup kan.. nak collect info sikit hahah

    ReplyDelete
  26. kalau dapat pergi free kan BEST :0
    Saya nak ke Macau jugak la

    www.mrjocko.com

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... try lah mr Jocko. mana tahu ada rezeki ^^

      Delete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.