Failing Is Not Always Failure

2:14 p.m
rumah
belum lunch
 
assalamualaikum and hello lads!
credit to vi.sualize.us

 
esok dah nak masuk Hari Jumaat. cepat je masa berlalu. 
 
aku nak sambung cerita pasal program JPA semalam. kalini aku nak bercerita pasal kegagalan pula.
 
seorang CEO ni pernah study dan bekerja sekejap di New York. then, dia jumpa dengan someone. orang tu kata apa tau dekat dia.
 
failure in this country is like a medal of honour.
 
credit to favim.com
 
why is that? sebab dia kata tak ada seorang pun dekat sana yang tak pernah merasai kegagalan. orang tak tanya, 
 
hei, how many times have you succeeded?
 
yang dia tanya
 
hey, how many times have you failed?
 
lagi banyak kau gagal, lagi tinggilah darjat kau. ahahaha... seems funny tapi itu kebenarannya.
 
sebab apa tau? sebab diorang tahu, orang yang banyak kali gagal ni lah, maknanya dia terus mencuba dan mencuba dan mencuba sampai dia dapat. contohnya macam Bill Gates, macam siapa entah yang buat lampu tu. adeh, lemah sains. 
 
orang yang gagal akan tahu peritnya 'usaha tangga kejayaan' tu dan indahnya bila dah berjaya. dia takkan rasa berlagak dengan apa yang dia miliki sekarang dan dia takkan sesuka hati memandang rendah pada orang lain yang baru gagal. 
 
so, orang yang selalu berjaya tak pernah gagal tu. malulah pada diri sendiri sebab korang takut nak merasa kegagalan tu. orang macam ni akan terus lari dan tak berani ambil risiko. dia just ambil jalan mudah dan pilih yang lain pula. 
 
to those yang pernah gagal dan masih belum berjaya, BANGUN! berusahalah! ini belum masanya untuk korang give up. percayalah cakap aku. semua orang pernah merasa. aku pernah merasa. aku ambil risiko tu. please, have faith in yourself. 
 
credit to selvselv.tumblr.com
 
itu je.. 
 
adios~
 
 
 
 
post signature

Share:

22 comments

  1. betul :) kegagalan lah yang mengajar kita untuk mencapai kejayaan sebenarnye :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. indeed. ^^. kalau tak jatuh, macam mana nak bangun?

      Delete
  2. Jangan takut gagal... Kegagalan adalah pengalaman yang amat berharga ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. tepat sekali. hehe.. pengalaman yang boleh dikongsi dengan orang lain.

      Delete
  3. kegagalan adalah pengajaran dan pengalaman yg plg berharga ...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep. pengajaran yang takkan kita lupa smpai bila2. ^^

      Delete
  4. setuju dengan entry ni dan comment2 diatas ni.. jgn myerah. usaha tangga kejayaan !

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul! tak ada usaha, tak ada jaya.

      Delete
  5. jika pernah gagal kita akan rasa kemanisan bila berjaya

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. manisnya bila kita dah berusaha sungguh-sungguh, kita dapat menikmati kejayaan dengan sepuas hati

      Delete
  6. Bila kita gagal & kita try to be better,
    Actually akan buat kita explore lebih banyak ilmu/perkara baru.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. betul3. ilmu ni yang buat kita jadi diri kita sekarang.

      Delete
  7. Tak perlu malu kalau gagal. Tapi kalau melalui kegagalan itu kita tak berjaya ambil iktibar, dan ulangi kegagalan yg sama berulang kali,..Haa,..yg itu patut malu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul tu kak. biarlah orang lain asyik berjaya.. kita ada takdir kita sendiri. yang penting usaha yang x pernah henti.

      Delete
  8. ye betul. jangan takut untuk gagal. sekurang kurangnya kita dah usaha kan. sebab tu kak Ros punya prinsip ialah, "kegagalan yang diikuti dengan kejayaan adalah lebih baik dari kejayaan yang diikuti dengan kegagalan". eh terbagitahu pula prinsip bagai kat sini. hihi.. just sharing kan, tak pe. hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul2. bagus prinsip akak tu. takpe, sharing is caring. hehe ^^,

      bila dah berjaya tiba2 jatuh menjunam, lagi terasa sakit. sebab x pernah merasa gagal dulu.

      Delete
  9. thomas edison yg cipta lampu tu. hehe

    tu yg akak terapkan dalam fikiran akak. jgn give up!

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.