Impian Tak Wujud .:JPA Management Apprenticeship Program:.

11:05 p.m
rumah
baru balik dari Ministry of Finance, Putrajaya. 
 
credit to mashable.com
 assalamualaikum and hello lads!
 
aku tengah cuti semester sekarang ni. tapi busy juga. x sangka aku. haha. so, aku banyak nak preview je instead of cerita. banyak lagi nak blogwalking and komen-komen.. 
 
okay, berbalik kepada tajuk. tadi aku baru menghadiri satu program di bawah JPA yang diberi nama JPA Management Apprenticeship Program. tapi program ni dibuat di Perbendaharaan Malaysia (Federal Treasury). 

sebenarnya, program ni khas untuk graduan dari oversea. dah kenapa panggil kitorang budak dalam negara pun aku tak tahu. terasa dihina sekejap tadi. minta maaf. no offense but it's true.

okay, tapi yang bestnya, semua jemputan ada bagi quotes masing-masing. banyak jugalah aku salin. haha. salah satunya 
 
jangan takut kalau korang tak tahu nak buat apa in the future, tapi takutlah andai korang akan jadi apa yang korang tak mahu.
 
aku cuma rephrase. aku x ingat the exact word. tapi lebih kurang macam tu lah. speaker tu kata hidup tak ada impian lagi tak apa. korang tak tahu nak jadi apa lagi kan. sekejap nak jadi doktor, sekejap nak jadi fashion designer. 
 
ada seorang speaker ni, dah 15 tahun dia jadi engineer. then, dia kata baru dia sedar dia tak ada passion langsung dalam engineering. dia terasa nak jadi fashion designer pula. haha. 
 
maksudnya, korang tak tahu nak jadi apa lagi. takpe, yang penting korang kena berjaya dalam pelajaran dulu. pelik? 
 
hello, itu aku tau. aku dari sekolah rendah tak tahu nak jadi apa. orang duduk sogok jadi doktor, aku pun tanamlah dalam diri nak jadi doktor. passion tak pernah wujud.
 
then, masuk form 4, baru tersedar, bukan doktor yang aku mahukan. aku nak jadi engineer. 180 degree bertukar. tapi aku study gila-gila *xdelah gila sangat* dalam pelajaran. bagi skor semua A even aku tak minat Bio *dapat B SPM* dan Akaun *alhamdulillah A*.
 
bila dah masuk engineering, rasa macam nak belajar media pula. terpesong lagi. or maybe nak jadi lecturer. aduh. complicated juga. 

tapi aku tetap study. yang penting STUDY. 

sekurang-kurangnya kita dah ada benda yang sangat berharga dalam hidup kita. 
 
AKU TAK NAK JADI PENGEMIS. AKU TAK NAK DIPANDANG RENDAH.

itu apa yang penting! takutlah andai kata korang jadi apa yang korang tak mahu. 

bila dah berjaya ni, macam-macam benda kita boleh explore. speaker kata JOB CHARMING mana pernah wujud sepertimana Prince Charming.
 
ada yang belajar Law. tapi dia kerja jadi Entrepreneur. lepas tu dia nak jadi Chef juga. Then, dia ambil ijazah Psychology. 
 
tapi janganlah sampai sudah tak tahu nak jadi apa. -.- susah juga tu. tapi jangan sampai memilih juga kerja. speaker tu kata lagi
 
jangan tengok pada salary. yang penting kerja dan dapatkan pengalaman dulu. eventually, salary tu akan berubah. in shaa ALLAH
 
credit to careerbliss.tumblr.com
 
susah juga nak explain. cuba fahamkan dulu apa yang aku cuba cakap okay.
 
tu je, adios~
 
p/s : siapa nak aku klik iklan? meh kita klik iklan sama-sama. 

entry ni mungkin akan mengundang kontroversi. i don't know. but make sure no harsh words is used in this blog okay. please stop being an anonymous.
 
 
 
 
post signature

Share:

26 comments

  1. kaksha setuju, jangan pandang berapa yang kita dapat... terima je... sebab makin lama makin bertambah kan?? kita kan nak cari ilmu dan pengalaman...

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. in shaa ALLAH, kalau ada usaha yang gigih and niat yang betul, ALLAH akan tolong :)

      Delete
  2. Eh Amy nak main klik-klik iklan ek, meh ke blog Kak Ros cepat. hahha... tentang masa depan kita, lebih baik kita tentukan sendiri. sebab tu kak Ros sendiri tak suka ikut apa orang mahu. jadi diri sendiri. kita kaan jadi lebih bahagia. tak de stress nak mengejar tanggapan orang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.... dah klik sekali. ^^, betul. kalau ikut orang ni, nanti kita jadi x puas hati sebab tu bukan passion kita. biarlah orang fikir apa asalkan kita bahagia dengan pilihan kita. kalau ada kesilapan pun, kita salahkan diri sendiri.

      Delete
    2. betul tu. entah kenapa, hidup kak Ros penuh dengan pilihan yang kak ros perlu tentukan. hihi.. dari usia 13 tahun, kak ros dah buat pilihan yang semua ahli keluarga dan kawan rapat mempersoalkan. selalu tanya semula, tak menyesal ke?. tapi, kak Ros ada mak ayah yang sentiasa menyokong pilihan kak Ros. hihi.. nak tahu pilihan ape tu?. kak ros buat keputusan nak balik ke sekolah lama kat Kedah selepas seminggu mendaftar dan menjalani minggu induksi kat MRSM Terendak, Melaka. Start dari tu, banyak lagi keputusan yang kak Ros buat yang ahli keluarga Kak Ros tertanya-tanya. hihihi..

      Delete
    3. wah, dari umur 13? perghh.. gila dah pandai berdikari lah akak ros. haha.. saya bodoh2 lagi masa tu. lulz.

      sampai sekarang pun, kadang2 saya x reti buat pilihan sendiri lagi.. libra dengan weakness dia - indecisive -.-

      alhamdulillah, selagi mana kita happy, selagi mana ada family yang support, kita boleh jadi kuat kan.

      Delete
  3. Replies
    1. betul. banyak manfaat lah juga... ^^

      Delete
  4. kalau nak kerja apa yg akak minat, dah tentulah minat menulis.. tp kenapa akak duk ada kat malaysia airports? whuuaaa.. mmg complicated. Amy, jom kita buat novel sama2.. mungkin itu jodoh kita dengan kerjaya penulisan huhu..

    klik iklan sekali huhu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... saya pun nak jadi benda lain. aduhai...

      jom kak KM!!! :D mudah-mudahan kak. saya tak pandai sangat lagi dalam bab penulisan ni.. saya lemah sikit BM. hee

      Delete
  5. Seminar yang bagus kan :) Betul tu actually amount tu tak penting yang penting kepuasaan kita dalam melakukan sesuatu tu. Macam Cik Mimie minat dalam edit2 ni tapi tercampak dekat contractor company...hohoho..

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. alhamdulillah. makanan pun sodap. hahaha...

      hahaha... xpelah kan.. paling2 kita pandai dalam dua benda at the same time. bukan tertumpu pada satu je ^^,

      Delete
  6. Zumal dah tak tau nak jadi apa... Hehe ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. saya pun xtahu lagi nak jadi apa. adeh

      Delete
  7. Dulu minat sgt nk jd cikgu sampai skrg tp dek kerana belajar x pandai maka jd lah spt skrg kerjaya x d minati tetapinperlu harungi demi mencari rezekiD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmmm... in shaa ALLAH kak, kalau ada rezeki, mana tahu dapat jadi cikgu.. ada masa lagi ^^, saya ni pun dah lah garang, macam mana nak jadi lecturer ni? hahahaha...

      asalkan rezeki tu halal and kerja tu tak membebankan sangat pada kita, syukur alhamdulillah :)

      Delete
  8. Bab engineer nak jadi fashion designer macam...ermmmm...
    Boleh ke?
    But, nothing is impossible kan?

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe... ye kak. percayalah! kawan saya amek electrical engineering. tapi dalam kelas, dia selalu design baju or dress untuk ladies. cantik! serious.

      tapi x pernah lagilah tanya, dah kenapa amek engine instead of fashion designer. haha

      Delete
  9. Baca yang amy tulis ni pon dah best. Kat program tu mesti lagi best kan. Kadang kerja ni tertakluk kpd rezeki masing2 jugak kan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. boleh tahanlah. tapi unfortunately, itu untuk budak2 oversea. agak terasa sikit lah. haha

      Delete
  10. Akak senyum je baca entri dan komen2 di sini.
    Akak doakan yang TERBAIK untuk Amy.
    Yang penting jangan cepat putus asa. Apa yang kita dapat mungkin tak seperti yg kita inginkan, tetapi itulah yang TERBAIK untuk kita :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... thank you kak Farrah ^^,

      in shaa ALLAH kak, saya takkan berputus asa.

      Delete
  11. ada kezen akak jadi engineer last2 jadi mekap artist. gitu.

    kena ada passion. barulah boleh jalan keje tu.

    akk ingat bila akk dh stabil nnti, akak nk stop, kahwin and jadi mekap artist. hhe. amin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waaaaaahhhhhh. ye ke? serious. itu pun memang 360 degree berubah...

      in shaa ALLAH kak. semoga menjadi. aamiin :)

      Delete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.