Projek Iqra' .:Tabung Pendidikan Iqra' 2014:.

10:35 p.m
rumah
it's my birthday today!

assalamualaikum and hello lads! :) salam Jumaat semua.
pernah terfikir tak apalah yang terjadi dekat anak-anak yatim and asnaf ni bila diorang dah masuk ke usia 18 tahun? bila dapat tahu dari email yang dihantar oleh Projek Iqra', aku pun baru menyebdari perkara yang sama. 


betul. kita yang hidup serba senang ni beruntung sangat sebab dapat merasai nikmat makan yang sedap, nikmat tidur yang selesa dan lagi-lagi nikmat belajar di tempat yang terbaik. 

but what about them? 

aku anak yatim juga. tapi alhamdulillah, aku membesar dalam keluarga yang senang. tapi aku selalu pergi ke rumah anak-anak yatim ni. aku nak tengok keadaan diorang dekat sana. apa yang diorang buat tiap hari. i know how they feel.

credit to www.verybestquotes.com

ataupun andai kata kita tak pernah merasa belajar di universiti sama seperti yang lain tapi kita dah berjaya sekarang ni, tak salah juga kita nak menolong anak orang.

even serba kekurangan or ibu bapa tak ada, tapi ALLAH sentiasa bersama dengan mereka. besar pahala yang kita dapat bila tolong orang susah. mungkin ALLAH akan balas di dunia juga, mungkin kita akan dapat reward di akhirat sana.

who knows, kita nampak kecil je, tapi rupanya tanpa sedar, kita dah ubah hidup seseorang jadi lebih baik kan :)

they only need someone's hands.  someone's support. someone who can pull them out of darkness and bring them the light.

SO..

Isnin ni bersamaan 13 Oktober 2014, Projek Iqra' akan melancarkan Video Tabung Pendidikan Iqra' 2014.

ianya ialah tabung pendidikan untuk anak yatim dan asnaf dimana orang ramai boleh menaja mereka dan kempen ini dijalankan setiap tahun sehingga mereka mencecah usia 18 tahun dimana mereka boleh gunakan tabungan ini untuk kehidupan seterusnya samada menyambung pelajaran, memasuki institusi kemahiran, berniaga, mencari kerja dan sebagainya.
 
untuk makluman lebih lanjut, korang boleh lawati website ini... nak join jadi sukarelawan pun boleh ^^,
 

credit to mmaquotes.blogspot.com


 
 
 
post signature

Share:

18 comments

  1. birthday sis ke hari ni? Allah selamatkan kamu 3x,Allah selamatkan adik Amy,Allah selamatkan kamu...sanah helwah sis..

    ReplyDelete
  2. haaaappy birthday Amy ^^ akak dulu time college adelah join charity program sebab akak join kelab penyayang. jadi event mmg selalu ke rumah anak-anak yatim. memang sedey tengok keadaan diorang. beras tak cukup makanan serba serbi kurang. tapi akak salute owner rumah anak-anak yatim. besarnyaaa pahala diorang dapat.

    ReplyDelete
  3. Happy birthday Amy....semoga sentiasa dilimpahi rezeki....!!! Aileppyuuu.....!!! Urmm kaksha last ikut mama kaksha ke rumah anak yatim and really dissapointed that time bila kaksha berhadapan dengan anak yatim yang... haihhh....

    Tapi kaksha tetap penyayang...hoho

    ReplyDelete
  4. Bagus sharing ni amy..moga dpt membantu insan yg memerlukan diluar sana..
    Btw, otanjoubi omedetou amy chan!

    Hadiah akk dh pos...smpi nanti inform yer..

    ReplyDelete
  5. adakalanya berat untuk kita menghulurkan tangan memberi bantuan....Kekadang tu terfikir zalimkah diri ni????
    Moga Allah memudahkan kita semua menyalurkan bantuan kepada org lain

    ReplyDelete
  6. Nice sharing Amy...baru akak tau.. ye la kita memang beruntung dpt peluang macam-macam..

    ReplyDelete
  7. Alhamdulillah.
    Kita tolong ikut kemampuan.
    Pertolongan yang nampak kecil di mata kita,
    Mungkin besar di mata mereka.

    ReplyDelete
  8. Hepy besday Amy. Semoga sihat selalu

    Bantu semampu yang boleh

    ReplyDelete
  9. Happy belated birthday amy :)
    Teringin nak jadi sukarelawan. Harap satu hari nanti Allah beri peluang.

    ReplyDelete
  10. http://madey09.blogspot.com/ datang dari blog mia

    ReplyDelete
  11. ye, jangan meluapakan yang kekurangan. sentiasa bersyukur apa yang kita ada, dan hulurkan sedikit untuk mereka.

    ReplyDelete
  12. happy belated besday Amy...akak baru nk BW nih

    ReplyDelete
  13. hepi belated birthday amy! bagus sharing ni.thanks a lot dear :)

    ReplyDelete
  14. Amyyy, happy belated birthdayyy. Akak busy sangat sampai boleh terlupa. Adehh

    Moga panjang umur, murah rezeki plus berjaya dlm dunia and akhirat. Amin! :)

    ReplyDelete
  15. MashaaAllah.. mulianya misi projek ni..
    "Maka, adapun manusia apabila apabila tuhan menguji mereka lalu memuliakannya dan memberi kesenangannya, maka dia berkata 'Tuhan telah memuliakanku'. Namun apabila Tuhan menguji mereka lalu membatasi rezeki mereka, maka dia berkata 'Tuhan telah menghinaku'. Tidak sama sekali, bahkan kamu tidak memuliakan anak yatim, tidak saling mengajak memberi makan orang miskin, sedangkan kamu memakan harta warisan dengan cara mencampur baurkan dan kamu mencintai harta dengan kecintaan yang berlebihan." dari surah Al-Fajr ayat 15-20

    p/s: Sanah Helwah! Happy belated birthday

    ReplyDelete
  16. Semoga Projek Iqra ini dapat memberi sinar baru kepada mereka yang memerlukan...

    ReplyDelete
  17. Happy bornday dan thanx sebarkan sal ni :) #sahabatiqra'

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.