Rab Ne Bana Di Jodi .:MOVIE REVIEW:.

11:57 a.m
rumah
tak tahu nak buat apa.

assalamualaikum and hello lads!

credit to jajazack.blogspot.com

ha, kalau korang nak tahu, cerita ni sangat-sangat-sangat dah lama diterbitkan. tahun 2008. tapi aku baru nak buat review. haha. since tak ramai tahu pasal cerita ni, so biar aku yang buat review okay.

sebenarnya aku dengar dari Youtube lagu dia, baru aku tahu kewujudan filem ni. filem Rab Ne Bana Di Jodi dilakonkan oleh dua artis berbakat, Shah Rukh Khan (Surinder a.k.a Raj) dan juga Anushka Sharma (Taani).


Shah Rukh Khan dalam cerita ni jadi lelaki yang skema. tak pandai bergaul dengan orang. pendiam.

Anushka Sharma pula happy go lucky orangnya.

di awal permulaan cerita, Surinder menghadiri majlis perkahwinan anak kepada professor dia. and for the first time, dia merasai jatuh cinta pandang pertama. dengan siapa? dengan Taani, anak kepada professor dia tu.

tapi tiba-tiba, professor dapat tahu yang pengantin lelaki dan keluarga terlibat dalam kemalangan. pengantin lelaki tak dapat diselamatkan. Taani jadi trauma dan ayah dia jatuh sakit.

masa dekat hospital, *masa ni lah drama melayu bermula*, ayah dia minta dia kahwin dengan Surinder. sebab ayah dia yakin Suri mampu bahagiakan  dia.. and dia terpaksa terima since tu permintaan terakhir ayah dia.

bila dah kahwin tu, rasa awkward sangat. Suri bagi Taani bilik sendiri and dia pula tidur dekat loteng yang bersepah. sepanjang masa macam tu lah keadaannya. Taani tak nak bercakap dengan Suri. Suri pula asyik bertanyakan khabar isteri dia even dia tahu perempuan tu takkan jawab.

lama-lama diorang jadi baik. Taani minta maaf sebab bukan salah Suri semua benda tu terjadi. tapi malangnya, dia x mampu nak mencintai orang lain dah. kecewa tak Suri? mestilah kecewa.

credit to cinemachaat.com

one day, Taani cakap dia nak join Dance Competition. Suri bagilah. at the same time, dia nak follow isteri dia dalam diam. tapi dia berubah jadi orang lain. since kawan dia seorang stylist, dia minta tolong lelaki tu lah.

and Taraaaa.. jadilah Raj Kapoor.

http://www.f-covers.com/cover/movie-rab-ne-banadi-jodi4-facebook-cover-timeline-banner-for-fb.jpg
credit to http://www.f-covers.com

Raj sangat berbeza dengan Suri. Raj pandai bercakap, pandai flirt. a bit stylo even kelakar juga.

tanpa disangka-sangka, dia termasuk dalam competition tu and dia separtner dengan bini sendiri. nasib baik si bini tak kenal Raj tu adalah Suri.

perkenalan yang berputik di situ berubah jadi cinta. Suri makin sedih dan kecewa sebab even dia Raj pun, itu bukan diri dia sendiri. but what to do, Taani lebih suka dekat Raj berbanding diri dia.

lama-lama dia give up. Taani takkan mungkin pandang dia. so, dia decide, biarlah si isteri pilih sama ada Raj ataupun Suri.

kalau si isteri nak Raj, dia akan jadi Raj walaupun hati terluka.

kalau si isteri nak Suri, dia akan rasa bahagia selama-lamanya.

tapi at the end, Taani akan tahu ke mana satu pilihan dia? dia akan tahu ke Raj dengan Suri adalah orang yang sama? tengok sendiri. hahaha.

credit to cinemachaat.com

adalah sikit aku menangis tengok cerita ni. aku bayangkan diri aku adalah Suri. tak ada tarikan di mana-mana. tak ada sesiapa pandang. even orang yang dikahwini tak sedar kehadiran diri.

ada scene kelakar, ada scene sedih, ada scene happy. semua ada.. 


   
post signature

Share:

43 comments

  1. Zumal dah tengok 2 kali filem nie. Best sangat ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. wow! x ley lawan saya la.. saya tengok 5 kali dah. hahaha. adeh.

      Delete
  2. OKAY. NAK TENGOKKK SEBAB ADA SRK! NAKKK

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. SRK memang pandai berlakon! >.<

      Delete
  3. jalan cerita menarik ni..nak juga tengok nanti..

    ReplyDelete
  4. lamanya tak tengok hindustan... rindu dah nak fefeling.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... jangan lupa tengok bila ada masa ^^,

      Delete
  5. serious cakap, cerita ni memang best gila.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. yeahhh! another one that agrees with me ^^,

      Delete
  6. akk ade gak tgk cte ni..
    mule2 tak paham jugak..
    asben yang tlg pahamkan
    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... hindustan ni, kalau x tengok dari awal, kompem pending...

      Delete
    2. Hahahah tau xap3...
      Sbb dah tgk dr tengah kan..
      Tp syok jugak cte nie...

      Delete
  7. wahhh wajib kene tengok ni..ade SRK my peberet... thanks!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... SRK is everybody's fevret. cewah! no biggie ^^

      Delete
  8. dah tengok citee ni, best gak laa,

    ReplyDelete
  9. fuhhh mcm best.. lg2 shahrulkhan blakon.. nak tgok!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. try la tengok. yang ni xde 18sx pnya. kompem..

      Delete
  10. aduhaii...dah lama tak tengok cerita hindustan. Tgk review ni kena tgk balik gamaknya.. hihihi... yg penting yes ada SRK. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe... tengok jangan x tengok XP

      Delete
  11. Mula-mula tak perasan yang tu Shah Rukh Khan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha.. kiranya berjaya la dia pnya disguise tu ye ^^,

      Delete
  12. rasanya cerita ni pernah tayang kat tv2 tapi tak tengok full pun.

    ReplyDelete
    Replies
    1. cter ni dah lama. so mesti ada tayang pnya kat tv ^^,

      Delete
  13. Kenapa saya tak pernah tengok, padahal saya minat dengan SRK ni...^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... cter ni x femes sangat... saya tengok kat utube, baru perasan ada movie ni...

      Delete
  14. akak pernah tgk movie ni SRK bawak 2 watak.mmg bEST lah...sedih pun ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep... tu lah pasal.. sedih, sian kat Suri.. sobs

      Delete
  15. hahaha ini sangat rare. bagus Amy buat review citer ni even akak tak minat tapi akak sokong Amy. sebab ramai dok buat review drama korea or english movie. keep it up..!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha... saje je.. since saya dah obses gila dengan Hindustan.. and ramai saya perasan, xtahu nak tengok cter hindustan apa dah sebab banyak scene 18..

      Delete
  16. Ala amy last sekali srk jadi suri ke raj? Best pulak baca review ni. Haha. Suka tgk srk lakon XD

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehehe... kena tgk sendiri okay XP x thrill lah kalau dah gtau...

      Delete
  17. I like shah rukh khan.
    Ensemmm..
    * gatainye akak..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... saya pun minat SRK. minat retis xpe kak XP

      Delete
  18. banyak kali dah tengok filem ni..xpernah bosan..suka sangat..sharukh khan hensem sangat2..hahaaha :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. yeah, dah ramai tengok rupanya movie ni... syukur banget... yep, dia sangat hensem! bila dia nangis, oh my, nampak real!!

      Delete
  19. Memang touching cerita ni :)

    http://seronoknyermelukis.blogspot.com

    ReplyDelete
  20. alooo kita jarang layan hindi.huaaaah

    ReplyDelete
  21. *tetiba rindu tengok senyuman Anushka yang original....!! hehehehe..*

    citer best.. lagu best.. and ya, sedihkan kalau jadi Suri... huhuhuhuuu..

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.