Thunder Thursday .:PSYCHOLOGY:.

acidbrainfather:

1. If your eyes follow the movement of the rotating pink dot, you will only see one color, pink.
2. Green Catastrophe: If you stare at the black + in the center, the moving dot turns to green.
3. Reality Shatter: Now, concentrate on the black + in the center of the picture. After a short period of time, many if not all of the pink dots will slowly disappear, and you may only see a green dot rotating.
 What does this tell us about the nature of reality? There really is no green dot, and the pink ones really don’t disappear. If our brains are so easily fooled, what aspects of reality are we missing?
 
 
1. Kalau mata tertumpu pada pergerakan warna pink tu, kita cuma akan nampak warna pink sahaja.
 
2. Green Catastrophe : kalau kita pandang pada + hitam , kita akan nampak dot berwarna hijau sedang bergerak.
 
3. Reality Shatter : kalau kita pandang lama-lama pada + hitam, certain dot pink akan menghilang. dan hanya dot hijau sahaja yang akan muncul.
 
Apa kaitannya dengan realiti? 
 
Sebenarnya dot hijau tu tak pernah wujud pun. dan dot pink tidak pernah menghilang. Sedangkan otak kita mudah je ditipu, apa lagi benda yang berlaku di sekeliling kita yang kita tak perasan? 

credit to acidbrainfather
 
 
 
post signature

Share:

21 comments

  1. Hahahaha mmg jadi la...
    Ok tertipu je rase..
    Skg mate pon dah berpinar2 dah

    ReplyDelete
  2. berpinar mata tengok optical illusion ni..tapi macam gitulah life.lain cara kita tengok sesuatu benda, lainlah cara kita menafsir

    ReplyDelete
  3. aah kann... alahaii.. itu la namanya kehidupan -.-'

    ReplyDelete
  4. hahaha. penipu betul otak dan mata ni.

    ReplyDelete
  5. Hahaha..dot..dot tu baut Cik Mimie pening..realiti kehidupan..:)

    ReplyDelete
  6. perghh. deeepppppp betul entryy ni

    ReplyDelete
  7. arghhh tidak... apakah silap mata ini.. setuju dgn part conclusion cik amy tu.. mudah saja mata kita tertipu dgn perkara yg ternampak dek mata namun mungkin ada perkara lain di sebaliknya yg kita tak nampak & tahu.. ^_^

    ReplyDelete
  8. hahahhaa ok kaksha sudah fiiiitammmmm....

    ReplyDelete
  9. Huhuhu...dah pening dan juling mata ni..

    ReplyDelete
  10. Manipulasi minda. Adeh, mohon diri dulu! Mata akak dah berpinar!

    ReplyDelete
  11. oohmaigod apaaaaa ni..????! hahahah.. rasa dipermainkan hahaha. seram tau akak rasa dok buat mende ni.

    ReplyDelete
  12. kak Ros buat semua arahan kat atas tu. dan memang betul.. oh rupanya nak related kan dengan realiti kehidupan. ye la Amy.. memang itulah realitinya kan.

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.