Tutorial Photoshop Buku Komik .:PHOTO EFFECT:.

Final Result


Tutorial Details
Software : Photoshop
Versi : CS3 - CC *mana-mana je lah*
Masa : 15-25 minit

ATTENTION! klik gambar untuk tumbesaran ye kawan-kawan

Langkah 1

.: Pilihlah mana-mana gambar yang korang berkenan. gambar family ke, gambar kucing ke, atau apa-apa gambar yang sesuai untuk dibuat komik. disebabkan sis Nur As kita ada permintaan nak gambar Beto, so aku ambil gambar Beto okay. 

kalau nak gambar lagi cantik, lagi bagus pakai gambar dimensi yang besar e.g 2160x1440px. and carilah gambar yang cerah. gambar Beto ni gelap. so effect dia x menarik sangat.

File > Open > Klik mana-mana gambar yang korang nak



Langkah 2
.: Duplicate original photo layer tadi dengan menggunakan Ctrl + J (Command J). Kita akan banyak kali duplicate layer ni, so tukarlah nama yang dicopy tadi kepada apa-apa yang korang nak. Aku namakan dia Soften.


cara namakan : double click pada tulisan Layer 1. dan voila! rename kan lah dia.



Langkah 3
.:  Filter > Blur > Surface Blur. Klik OK bila dah puas hati.
 


Langkah 4

.: Duplicate sekali lagi backround layer tadi. Ha, ingat tak shortcut dia macam mana? Namakan dia sebagai Desaturate.


.: Image > Adjustments > Desaturate untuk menghilangkan warna di dalam gambar tersebut. or simply guna keyboard shortcut : Ctrl + Shift + U



Langkah 5

.: Buat Layer baru. Klik Create New Layer icon dekat layers palette bawah sekali. Namakan dia sebagai Halftone.

.: Switch over ke tab Channels yang ada dekat sebelah tab Layers tu. cari RGB. Sambil tekan Ctrl, korang click sekali pada thumbnail RGB layer tu. buat macam aku buat kat gambar bawah.



Langkah 6

.: Pergi semula ke tab Layers. Pastikan Layer Halftone yang dipilih. 

.: Select > Inverse  atau shortcut dia : Ctrl + Shift + I


.: Klik D untuk setkan Foreground kita kepada warna hitam. Click Alt + Backspace. 

.: Untuk hilangkan selection tadi, kita click Ctrl + D.

Langkah 7 

.: Setup kita sekarang dah complete. Sekarang kita main dengan effect pula. Buat masa ni, tutup dulu icon mata yang terletak di sebelah kiri Halftone dan Desaturate Layer. Dua layer ini je tau!


Langkah 8

.: Select Soften Layer sebab kita nak edit layer ni pula. 

.: Filter > Artistic > Cutout *kalau tak jumpa, Filter > Filter Gallery > Artistic > Cutout

.: Tukar setting dia.

Number of levels : 8
Edge Simplicity : 0
Edge Fidelity : 3

click OK bila dah berpuas hati.


Langkah 9

.: Click Ctrl + J untuk duplicate layer Soften tadi. tukarkan Blend Mode dia dari Normal ke Soft Light.


Langkah 10 

.: Pergi semula pada Desaturate layer dan buka mata dia. click balik dekat icon mata tu untuk bagi dia visible.


Langkah 11

.: Filter > Artistic > Poster Edges dan tukar setting dia.  Ingat kalau tak jumpa, cari dekat Filter Gallery.

Edge Thickness : 1
Edge Intensity : 1
Posterization : 1


Langkah 12

.: Tukarkan Blend Mode dari Normal ke Pin Light.


Langkah 13 

.: Select Halftone Layer pula. Make it visible dengan tekan pada icon mata dia semula. 

.: Sambil Ctrl ditekan, click sekali pada thumbnail Halftone Layer tu.


Langkah 14

.: Masih lagi di layer Halftone, click pada Add Vector Mask icon yang terletak di bawah sekali pada Layers palette.


Langkah 15

.: Filter > Pixelate > Color Halftone.. 

.: Tukar Max. Radius dia kepada apa-apa value yang korang nak. make sure dalam range 4-8. JANGAN besar sangat value. nanti ber polka dot besar gabak korang punya gambar.


Langkah 16

.: Ctrl + I

.: Tukarkan Blend Mode kepada Soft Light.


Langkah 17

.: Create New Fill or Adjustment Layer > Curves. Curves dialog box akan terbuka. dan tukarlah setting dia. 

.: Aku tarik centre point line dia ke atas sikit.


Langkah 18

.: Create New Layer. Rename kepada Outline. then click Alt + Backspace.

.: Double click pada Layer Outline. jangan double click dekat tulisan. jauh-jauh sikit ye. Dia akan keluar setting Layer Style macam ni.

another option : *kalau tak reti, click Fx dekat layer palette bawah sekali and search Stroke.*

.: Select Stroke setting. Tukar setting seperti ini.

.: inilah imej aku bila dah apply Stroke. Make sure Fill dia ditukar ke 0%.


Langkah 21

.: Inilah result aku. kalau nak lawa, letaklah dialog ke apa..


kalau x faham, boleh bertanya. kalau menjadi, share lah ye. ^^,

contoh lain


 
tak adalah rupa macam buku komik pun. lulz. tapi boleh lah saja-saja main dengan Photoshop kalau rajin. bagi nampak real cartoon lagi...aku ni pun masih baru okay.

itu je. tutor ni khas untuk member aku Fadelle and juga lain-lain yang nak buat tu. terima kasih for your time. :) 

sis Nur As, kalau nak gambar Beto without my watermark, msg kat fb ye ^^,  kenapa sis Nur As yang dapat? sebab dia pun bom blog aku. wakaka... 

gigih den buat tuto ni, so jangan jadi manusia x bertamadun ye. *kopipes dan seangkatan dengannya*
 
 
post signature

Share:

50 comments

  1. wah..cantik hasilnya..bagus amy share tuto..berguna info ni..^_^

    ReplyDelete
  2. menarik sebenarnya bila bermain-main dengan photoshop ni...

    ReplyDelete
  3. gambar beto saje....hahhahaha best kan dia berlakon...?? suka tengok dia dalam instanbul aku datang...

    ReplyDelete
    Replies
    1. actually saya x pernah tengok dia berlakon.. haha. saya tahu ALONG tu je..

      Delete
    2. Walaupun akak jarang tgk tv, tapi, akk pernah tgk Beto berlakon.
      Kenapa ramai minat dia ea??

      Delete
    3. saya pun x sure kak. saya xmnat sangat dia. hehe

      Delete
    4. Amy tak pernah tengok Beto berlakon?. hihi. best lakonan Beto ni. macho je gayanya. Kak Ros minat dia berlakon tau.. hihi

      Delete
    5. tak pernah kak Ros... hehehe... ye ke? nanti kalau saya jmpa filem yang ada dia, saya cuba layan ^^

      Delete
  4. nice tuto.. nak buat jugek.. tp xde PS. uwaaaaaaaaa
    kite dah try nak download.. xjumpa lamanweb nya.. alahaiii

    ReplyDelete
  5. thank you thank you sifu :P nanti aku dah try aku tunjuk 'homework' kat ko. skang xmmpu g. sbb test berlambak T_T

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha. boleh boleh. take your time. yang ni xde due date XP

      Delete
  6. Beto lahhhh. Wahhh wahhh.. peminat beto ni baru lepas baca tutorial kat atas. Hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe.. lepas ni boleh la IM buat juga ^^

      Delete
  7. Saya takde photoshop. Manalah nak cari photoshop free ya?

    ReplyDelete
  8. Akak cuba jadi orang gigih habiskan baca tuto Amy ni sebab ilmu photoshop terlalu 'nipis' :)
    Nasib baik ada gambar Beto,...
    Great work!

    ReplyDelete
  9. mak aihh..tgk byk sgt..pening jadinya..haha XD

    Miss Balqis

    ReplyDelete
    Replies
    1. eehehehehhe..... saya buat se detail yang mungkin. takut terlepas satu, habis semua x jadi.

      Delete
  10. aaaaa melting2. semacam beto merenung ku~ haha sila campak kasut ke aku. Amy, thanks! nanty kite pm ehh. In shaa Allah. rite now tak boleh. sbb online gune empon je. empon identiti laen. haha kne bukak lappy jugak.. tp klau ade watermark amy pun ok, boleh buat kenangan ;) muahh ciked. Thanks again. Nak sambung melting.

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama. okay boleh ^^, take your time. hehe

      Delete
  11. wahh rajin nya buat satu2... akak gune filter je...xde reti edit2 photoshop ni...lemah lutut...hehehehe :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe. saya x reti pakai filter kak. XP

      Delete
  12. Waaallahahaha. bolehh tryy nantii. yeahh. bookmark duluu. miahahahahaha.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahaha... xpe.. buat je bila ada masa..

      Delete
  13. Ooo melting jugak... ase mcm beto merenung2 lagi walaupon bkn tok akk kan..
    Sob sobbbb
    Hahahhaa
    Skg pndai bt tuto plak...
    Tp kn amy bt la panjang mane.. akk tt akn blur2 gituuu

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe, saya buat pun blur2 juga masa awal2. lama2 nanti biasa lah. hehe

      Delete
  14. Wahh menarik ni Amy.. sempoi.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... buatlah kalau ada masa ^^,

      Delete
  15. thanks for the tutorial. esok nak cuba la. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. dah buat pun kan. hebatlah cik Fafa. hehe

      Delete
  16. gambar akak pernah jadi gini
    tapi dengan secara tidak sengaja
    pastu nak buat balik, dah tak tahu
    hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh, dengan secara x sengaja? hehehe... saya nak buat balik pun xtahu. adeh

      Delete
  17. Okayy. akak nak tryyy nantiiiiiiiiiiiii

    ReplyDelete
  18. saya peminat beto. hehe. nak kena install photoshop r gini XD
    nice tutorial.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe.. ha, jangan lupa buat ye XP

      Delete
  19. banyak gileeeeee steps nye Amy hahaha. untuk insan seperti akak ni memang dari awal givap da hahaha

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahahahaha... kalau memang nak buat, sekejap je benda ni sebenarnya ^^,

      Delete
  20. Banyaknya step. T_T Kena tunggu mambang rajin terjah baru boleh buatlah jawabnnya~ :p

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha. xpe , buat slow-slow ye.. sekejap je ni..

      Delete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.