Benda Baik Pun Tak Nak Ajak

10:22 a.m
apartment
bad mood
 
assalamualaikum and hello lads!
 
ha, actually, bukan bad mood pun. tapi hormon tak berapa betul harini. hahaha. susah. betul orang kata. kalau pagi kita, mood dah tak menentu, sampai ke petang macam tu lah hati kita nanti. ada je tak kena kan.
 
okay, berbalik kepada tajuk atas.
 
siapa suka ajak orang pergi masjid dengar ceramah/solat or ajak orang puasa sama-sama sekali? aku salute dengan orang macam ni. benda baik kenapa kita tak ajak ramai-ramai kan. bukannya kita ajak orang pergi bunuh Perdana Menteri ke apa. 
 
http://3.bp.blogspot.com/-lffNlrV06Og/UBT0EybnrTI/AAAAAAAAANo/ZAENMAH5qgs/s400/panaaaaaaaaa.jpg
credit to wazakkirr.blogspot.com
 
kita nak sama-sama kumpul pahala. tapi ada juga certain people yang suka puasa sorang-sorang. buat baik sorang-sorang. mentang-mentang kubur masing-masing kan. so, sendirian je kumpul pahala. aku sedih dengan sikap orang macam ni. 
 
macam dekat maktab dulu, seronok sangat bila ramai-ramai mengajak nak puasa sama-sama. bila puasa sama-sama, masa buka puasa, pak cik kafe bagi ais krim free. haha. seronok sangat macam tu. makan ramai-ramai. nikmat tu lagi terasa dari makan seorang diri. 
 
aku dengar dulu. kalau kita puasa, kalau orang tanya, 
 
kau puasa ke tak?
 
jangan cakap kau puasa dengan penuh confidentnya. cakap yang kau in shaa ALLAH masih berpuasa.
 
sebab kau tak tahu puasa kau diterima ke tak. entah-entah awal-awal lagi kau dah terbatalkan puasa sendiri. 
 
betul ke?

moga-moga ALLAH terima segala amalan baik yang kita lakukan. aamiin. 

credit to ainynarawi.blogspot.com
 
 
post signature

Share:

32 comments

  1. kita suka ada kawan yg selalu mengajak ke arah kebaikan.. dia ada sifat tawaduk. fikir orang lain mungkin lebih baik dr dia pun bagus jga.. selalu sangka baik.
    ya la,nak berkawan cr yang boleh mengingatkan kita pada Allah,bukan yg tolak kita jauh dr Allah.
    kadang2 sentap jga ada kawan2 yg pi join mana2 usrah ke majlis ilmu tanpa ajak kita.merajuk wooo...
    nak juga ilmu,kalau tak ajak,ceritalah apa yg berlaku. T___T

    terima kasih ingatkan pasal amalan yg kita yakin kita dah buat tapi adakah diterima.. ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan. saya pun suka ada kawan macam ni, rasa seronok je.

      betul, bila ada kawan yang mengingatkan kita dengan ALLAH, kita pun boleh sama-sama kejar pahala. :)

      mudah-mudahan ALLAH terima segala amalan baik yang kita lakukan. aamiin. in shaa ALLAH

      Delete
  2. nice... ye tak ye kan. konfiden je jawab kita puasa kan... 'inshaa Allah masih berpuasa'.. thanks to this!!

    ReplyDelete
  3. Teringat time study dlu..Cik Mimie n kawan2 yang lain kalau nk ganti puasa or puasa sunat mesti buat sesama..seronok ada teman :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan! ^^, nak buka puasa tu, sembang2, beli makanan sama-sama, x pun masak. hehe

      Delete
  4. Berpesan2 kepada kebaikan mmg menjadi tuntutan buat kita semua. Rugi klu tak mengajak kpd yg baik sbb pahala kita boleh dapat berganda jika org yg kita ajak tu mengikuti, in shaa Allah. T kasih atas peringatan & perkongsian ini Amy.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. sebab tu benda baik jangan dibuat sorang-sorang kan. xkan merasa nikmat sesuatu kalau x dikongsi benda yang baik ^^,

      Delete
  5. Betul do it now.
    Ni puasa akak banyak gila tak berganti.
    Dah seminggu je pun dapat puasa ritu.
    Ermmm..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun banyak kak. xpe, ganti sikit2. asalkan kita buat :)

      Delete
  6. Betul. Suka sangat dengan kawan-kawan yang mengajak ke arah kebaikan ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye, betul. beruntung siapa dapat kawan macam ni :)

      Delete
  7. Berdakwah jangan tunggu sampai jadi ustaz atau ustazah. Gunakan kelebihan yang ada dimasa sekarang sebagai pelaburan untuk akhirat kelak. Twitter instagram facebook blog sebagai ajen perkongsian benda baik. Semoga bermanfaat.

    Dunia satu pelaburan untuk akhirat kelak

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul. sama-sama kita berkongsi perkara yang baik. in shaa ALLAH

      Delete
  8. Ajak ke arah kebaikan Insha Allah beroleh pahala ^_^

    ReplyDelete
  9. Puasa ramai-ramai la seronok. Sekarang ni pun kat ofis, akak akan set dengan anak-anak buah nak berpuasa.
    Baru teringat puasa belum.ganti lagi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah, ye ke kak? seronoknya macam tu ^^,

      Delete
  10. Nice... :)
    Kadang-kadang bukan orang tu tak nak ajak Amy...mungkin ada sebab tertentu yang kita tidak tahu...
    heee...akak dah selamat marathon hari tu...malas nak tangguh dah...nanti liat..

    Selamat menggantikan puasa yer Amy :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye lah kot, mungkin. :)

      wah laju nya kak Nad. saya baru nak start. hehe. mekasih kak ^^

      Delete
  11. itu lah. akak pun ada kawan suka ajak pergi usrah. tapi akak jahat. tak pergi pun. hmm. bersalah rasa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe, bukan jahat.. kalau hati memang ikhlas, kita akan rasa nak pergi. saya pernah menolak juga. kalau pergi, lagi rasa berdosa sebab hati xnak.

      Delete
  12. ajak org buat baik byk pahalanya..kalau dia x nk ikut pun x pe at least kita dh hajak kan

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul. kita ajak ke arah kebaikan. dia xnak, itu terpulang ^^

      Delete
  13. selalu pergi tempat macam ni sorang-sorang. kalau ajak kawan2.. diorang ingat kita ni alim-alim kucing walhal kita hanya cuba memperbaiki diri.. sob sob sob.. :'(

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpelah, yang penting niat kita memang kerana ALLAH.. ALLAH je tahu... :) saya pun pernah kecil hati dengan kawan. dia pergi dating boleh, tapi g ceramah x berkenan pula. hmm

      Delete
  14. pernah ajak tapi ramai yang bagi alasan. so selalu ajak mana yang rasa berpotensi nak pergi or join. huhu. kadang rasa sedih jugak sebab nak ajak benda baik dorang xnak pulak. kita yang malu sendiri.

    ReplyDelete
  15. Ska ade kwn cmni... ajk puase same2... g msjd jemaah same2.. ms bulan pose g terawih lg.. ni tak ajk yg bukn2 je.. hshaha

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.