CN1 .:A WELL-READ WOMEN IS A DANGEROUS CREATURE:.

11:16 a.m
apartment
tunggu kelas pukul 2 satgi.
 
 
 
assalamualaikum and hello lads!
 
actually, honestly, seriously, aku dah tak berapa sangat minat novel melayu. sedangkan aku tengah menulis novel Melayu. pfft. tapi ini memang kenyataannya. bila aku dah start menulis, aku jadi cerewet. so, hanya certain penulis je yang menjadi kegemaran aku sekarang. 
 
aku banyak baca novel English pula. bukan sebab nak nampak berlagak. tapi ini antara jalan aku nak cakap dalam Inggeris fluently. lagipun, kita boleh nampak satu benda dari perspektif berbeza pula sebab maybe fikiran mat saleh ni lain dengan kita. 
 
ada masa, cubalah baca novel Inggeris juga ye ^^, 
 
1. Sarnia Yahya - Menantu Pilihan Bapak *dah lama beli, bacanya belum*
 
2. Rose Harissa - Guy Next Door
 
3. Lisa Kleypas - Brown Eyed Girl *semua novel dia aku suka!*
 
4. Kristen Proby - Forever With Me
 
5. A Lot Like Love - Julie James
 
6. Jessica Sorensen - The Coincidence of Callie and Kayden

7. Stephani Perkins - Anna and The French Kiss *orang kata best*
 
credit to www.goodreads.com

8. H. M. Ward - Damaged

9. Sylvia Day - Bared to You *bawah 18 tak digalakkan*

10. Rainbow Rowell - Eleanor and Park

 
11. Jaci Burton - The Perfect Play *semua cerita dia pasal sports romance*

 
 
 
 
post signature

Share:

46 comments

  1. ok lagi tu masih layan novel...saya sejak jadi mak-mak ni, minat dah beralih kepada buku parenting...^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. xpe lah kak.. masih buku juga tu XP

      Delete
  2. cuba jugak nak layan english novel ni.. tapi, yg ada ni pun tak habis lagi. boleh dikatakan tak sentuh lagi. hmmm. macam mana tu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe.. ye ke? alamak, kena ada kesungguhan lah.. baru kita boleh buka mata sikit dengan keindahan dan onak duri dunia ni.... manusia berfikir dari macam-macam sudut. seronok dapat baca kisah dari pandangan yang berbeza.

      Delete
  3. Replies
    1. cerita romantik tapi pasal sukan. lelaki tu athlete.. hehe

      Delete
  4. Acik baca Harry Potter versi BM je

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe.. okay lah tu Acik. baca juga. hehe. saya x reti baca Harry potter. terlalu imaginasi.. kalau layan movie dia xpe

      Delete
  5. Kak wana layan semua novel melayu..hihi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. sekali sekala kak wana try lah novel inggeris :P

      Delete
  6. Minah saleh video last tu mmg lawak.
    Dia dalam cerita komedi apa ea?
    Akk dah lupa.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak, saya xtahu lah kak. saya main cari je kat google. heee

      Delete
  7. fuhh nadyya kureng novel bi..
    skg pon novel melayu tak terbaca lagi. hoho

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... try je Nadyya sekali sekala. ^^,

      Delete
  8. kalau minta sis JM listkan 11 novel ni mmg failed challenge ni coz mmg x baca novel x kira melayu or english..rasa x de masa...hari2 balik ngadap blog itu pun masih byk blog rakan blogger x sempat baca..itu belum lagi kira nk update blog sendiri sob..sob..

    setuju ngan Amy..english novel agak berbeza dgn malay kerana cara pemikiran mereka...pada msa yg sama boleh fluence english..that's true

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha.. ye ke? okay la tu ngadap blog baca cerita orang.. menarik juga ^^,

      ye betul. bila kita baca, kita boleh terbuka sikit pemikiran kita. oh, dia ingat macam ni rupanya. kita fikir lain..

      Delete
  9. Lepas ni novel ni boleh lah masuk dalam list heheh. Sekrang x terbaca novel2 lagi. Sobb. Hehe

    ps; akak still nak aina editkan eh? Sorry late reply email hari tu. Aina terlupa nak check. Sorry. :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe... slow slow dik.. akak pun x menyempat lagi nak baca semua...

      Delete
  10. aisshh.. lame dah pencen bace novel ni.. time skola menengah dlu, time novel ombak rindu meletop2 pastu naek pula damya hana.. sharifah abu salem.. memang giler novel sangat time tu.. duk tuka2 novel dengan kaawan sampai ibu Luna sendiri pun terikut2.. last2, dah tershare minat yang same, ibu jadik penyumbang duet beli novel.. so takyah pinjam2 kat kawan agi... hahahhaa.. berbakol2 novel.. pastu bile dah masuk uni.. dah malas nak bace novel.. tingal ibu sorang je yang bace.. lame2 die pon bosan agaknye.. last2 buku2 tu sume die bagi2 kat kawan2 die.. n skrang minat terbaru die.. main game kat hp.. hahhaha.. sbb Luna pun kaki game.. hahahhaa... =D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehe... samalah kita. dulu masa kat sekolah, mnat gila novel. siap cerita lagi dekat kawan-kawan. tapi masuk u, memang satu buku nak habiskan pun berkurun. lahai...

      eh, ibu awak main game kat hp? haha. comelnya.. ummi saya x berkenan sikit dengan game.. tapi kalau ada pasal bake ke apa, dia sukalah ^^

      Delete
  11. Dah lama saya tak berkesempatan membaca novel2 ni.. dulu2 slalu juga baca...

    ReplyDelete
    Replies
    1. abang KK mnat novel yang macam mana?

      Delete
  12. Replies
    1. hehhehehehe... baca yang ringan2 pun boleh kak ^^

      Delete
  13. mcm mane satu novel pun tak familiar ni. haha

    bce novel english best jugak sbb kdg2 jumpe ayat baru..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahhaa... aiyooo. try cari.. ada yang famous gak buku dia...

      kan... kadang-kadang teringin nak buat dialog dari ayat diorang. hahaha.. and sometimes it works for me bila ada conversation dengan foreigner student

      Delete
  14. rasa macam kebelakang sangat pulak sebab kaksha tak pernah tahu tajuk2 novel tu -_-

    ReplyDelete
    Replies
    1. ala kak.. saya ni mnat novel english sebab tu duk korek sana korek sini, jmpa tajuk2 buku ni. hehe

      Delete
  15. baru sedar dah lama tka membaca.. huhu.. kena start balik ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe... start balik cepat-cepat :P

      Delete
  16. Lama dah tak baca novel. Sejak dah beranak-pinak ni. Kalau dulu selagi tak habis baca, takkan letak buku tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang kaum ibu dah xde masa nak membaca ye kak?

      Delete
  17. akak kan, memang suka baca novel omputih ni haa. tapi, akk tak terbaca2 lagi. ada lagi buku hunger games masih kemas berbalut dlm plastik. ahhahaa. dah asyik ke blog je bila masa ada.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahahaha.. perghhhhh, buku hunger games tu! saya memang xkan baca la.. terllau banyak imaginasi.. hahaha...

      saya pun asyik terpesong ke blog je. wahahaha

      Delete
  18. list kat atas satu pun tak pernah baca. haha. banyak gak novel omputih, tu pun beli guna baucer buku. beli dengan niat nak improve english kononnya. tapi tak berapa nak improve pun.=.=

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe... ye ke? wah, siap pakai voucher buku tu. saya dulu je lah, lepas tu malas. sebab mahai benor...

      ala, try je sikit-sikit. kalau x boleh buku, try movie pula. hehe

      Delete
  19. IM jarang baca novel dah sekarang. Novel english pun jarang2. IM minat karya hlovate. Ada isi yang menarik dlm tiap novel hlovate :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya x suka sangat baca novel Hlovate. tapi saya setuju. ayat-ayat dia memang best! serious. selalu terjumpa dekat Tumblr. dia ada perspektif sendiri. and i like it.

      Delete
  20. lagi satu sbb cover buku dia simple tapi cantik.. kita perangai beli banyak2 buku tp bacanya belum terutama yg english la..hahaha.. itu ja cara nak bagi pandai bi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheheh... yep, cover macam terpenting pula. :P nak buat macam mana. tapi tengok rating gak. kalau tnggi, saya donlod. heee

      Delete
  21. masih dlm proses berjinak2 dgn novel English..
    suggestion yg baik & memang bermanfaat pun.. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah. x salah pun kan berjinak dengan novel English ^^,

      Delete
  22. Akak dah ada a few novels dlm list Amy....terperuk dlm iPad tak dan nak baca lagi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehe. saya pun dah ada banyak dalam list, tapi nak baca tu berkurun. adoi >.<

      Delete
  23. teringin nak baca novel BI. tula, nak improve BI tapi kesungguhannya sangatlah tipis. amy, jadi motivator kite jap. xpun jadi advisor. murah x buku lisa kleypas tu? kot la sama citarasa kita? hehe

    ReplyDelete
  24. Huhuhu agak2 kalau akk bace novel english bape bulan leh abis tah... huwarghhh lamenye tak bace novel

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.