Hello Soldier's Wife .:Fantastic Friday:.

Aku pun tak mampu nak handle .


post signature

Share:

25 comments

  1. cx tk sanggup. cx bersyukur Allah kurniakan suami yg sentiasa ada di sisi. sungguhpun soldier berjuang bergadai nyawa, besar pahala suami isteri tersebut. cuma bg cx, cx tk sanggup. kentalnya wanita yg bersuamikan soldier. tahniah! cx tabik.

    ReplyDelete
  2. satu hari tu,
    mak kita bagi cadangan.
    Katanya ,

    'ina nanti cari laki askar atau polis'

    kita cepat2 lari,buat pekak.tak paham betul .. T___T
    sabar ja la..

    dari satu sudut kita lihat ,yg bersuami/isterikan anggota keslamatan ni beruntung,tp dr segi mental/fizikalnya memang kita kena kuat,berjauhan dgn suami,kena ikut pindah si suami posting mana lagi.. apa2 pun kahwin dgn sesiapa pun (*lelaki yg berguna n btanggungjwab la) kita kena berani utk berkorban ..kata nak jadi bini mithali. ehehe

    ^___________^

    ReplyDelete
  3. ni mesti ada kaitan pasal budak hilang dekat mana Cik Mimie lupa la..sekayu eh? ada sorg isteri askar komen..budak yang hilang tu mnyusahkan, disebabkan dia hilang suami dia askar terpaksa bermlm kat sna..


    Cik Mimie rasa sebelum kahwin dia mesti dah paham kerjaya suami dia..bila dia kahwin dgn seorg askar means die kahwin dgn kerjaya suami dia jugak..kena paham la kan..Waallhualam..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cik mimie, izinkan saya komen.
      Bukan niat nak argue.
      Harap x ambil hati.
      Sebenarnya isteri askar sama macam isteri orang lain, sebelum kahwin..yang nampak tu memang pekerjaan yang superficial je.
      Sebab belum duduk sama.
      Bila dah kahwin, rupenye terlalu banyak tugas dia yang kami taktau.
      Tambahan pula tugas askar ni pelbagai....yang tak terjangkau dek pemikiran.
      Cthnya: Pasal MH370 case dulu.
      Asben saya memang x balik rumah banyak hari (kami Seremban-KL) eventhough jarak kami x sampai 50batu kot.
      Ramai yang mempersoalkan yang itu bukan tugas askar.
      Tulah cth paling senang untuk tunjuk kat orang awam.
      Harap tak tersinggung dengan jawapan saya.
      Hanya among wife army je yang memahami:(

      Delete
  4. teringat posting kak amanda suria yang kaksha baca semalam... seorang isteri kepada tentera mengamuk semak hasben dia kena standby & stay untuk cari arwah budak yang hilang tersepit celah batu tu...

    banyak risiko, especially bab spend time dengan family... tentera ni kadang ada masa 2-3 hari je :) ibarat kisah zaman nabi yang kena pergi perang fisabilillah....

    ReplyDelete
  5. Akak senyum baca entri Amy yg ini :)

    ReplyDelete
  6. takpe takpe..
    tak mau pun kawin dengan askar tu..
    huhu.. ramai lagi lelaki biasa kat luar ni.. ^_^

    ReplyDelete
  7. Saya memang kagun dengan isteri-isteri kepada lelaki yang punya kerjaya macam ni

    ReplyDelete
  8. Huhuhu btl tu amy... macam navy jugakk...
    uihhh kene brjaohan...
    tahan dr segi mental and fizikal tu

    ReplyDelete
  9. Itulah pengorbanan utk negara yg perlu dilalui kan..

    ReplyDelete
  10. Kena phm la kerja askar polis. Mmg la cenggitu. sy nie anak polis rilek je ayah xde outstation. Seget betul. Tp Xtau pla kes wife askar tu ngamuk. Nth hape2..memalukn para isteri2 askar sedunia..hoho

    ReplyDelete
  11. alamak..mcm tak sanggup je kalau kena tinggal selalu..tapi kalau dh jodoh terima je lah :-)

    ReplyDelete
  12. tak sanggup hahaha.. brenggang sminggu tak apa hahaha.. kalo husben pi kursus.. pindah randah no no no..

    ReplyDelete
  13. hanya wanita yang betul-betul sabar je layak..respect untuk diorang!

    ReplyDelete
  14. Teringin tengok askar beruniform je, haha
    kalau nak kahwin ngan askar, kena fikir dua tiga kali gak. Tapi kalau dah jodoh, tak ada apa yg mampu menghalang. Ming ming

    ReplyDelete
  15. mental kena kuat kalau kawin dengan orang yang kerja camni..
    tapi kalau dah jodoh, kena terima seadanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu.
      Mental saya pun dah berapa kuat sekarang. Tapi, bukan sebab asben bz je. Actually saya lagi suka loneranger dari asben aturkan hidup saya.

      Delete
  16. Bukan mudah. Yg benar2 alami sj yg tau :)

    ReplyDelete
  17. fuhh.. xmudah jadi seorang isteri askar ni.. kene byk kn bsabar dan sgt tabah..
    xmampu la nadya ><

    ReplyDelete
  18. hanya yang mengalami je akan faham. itu je yang Kak Ros nak cakap tentang isu posting di fb yang orang dok sebarkan tu. kak Ros tak nak iakan dan tak nak menidakkan.. tapi, bila baca komen-komen negatif terhadap isteri tentera/anggota keselamatan di fb, kak Ros jadi sedih. tak patut meraka yang tak alami tu, nak komen lebih-lebih macam mereka yang melaluinya.. orang tengok luaran, takkan sama dengan kita yang rasa.. sebelum kahwin dan selepas kahwin, memang ada bezanya sebab kita tak duduk serumah, kita tak tahu keseluruhan tugas mereka. orang luar banyak salah faham. bercakap tentera tak ada kerja sebab tak de perang.. jangan cakap ikut sedap mulut. jaga hati-hati orang lain jugak. tugas tentera bukan sekadar berperang.. banyak tugas mereka. kalau nak tulis macam nak karang entry pulak kan.. hihi.. sorry Amy, kak Ros jadikan kotak komen Amy ni sebagai kotak luahan perasaan..

    ReplyDelete
  19. baca ayat atas tu teringat kak shikin. hehe.
    moga semua isteri2 askar tabah menghadapi perjalanan hidup. bukan senang ditinggalkan kerana bertugas. tapi itu yang perlu ditempuh.

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.