Kenapa Lambat Sangat

6:44 a.m
apartment
lapar :(
 
assalamualaikum and hello lads!
 
alhamdulillah. dah masuk hari Jumaat pun kita. 
 

 
 
korang pernah tak alami situasi macam ni? doa satu benda tu, tapi lambat sangat dapat.. kadang-kadang tak dapat. kadang-kadang dapat cepat.
 
mesti semua pernah merasai kan. yang dapat cepat tu, mungkin dah ditakdirkan dia dapat lebih awal dari kita. mungkin dia dah bersedia and kita belum. itu semua ALLAH je tahu. 
 
ustaz aku pernah cerita. dalam semua benda dia dapat, semuanya dia dapat lambat. 
 
orang dah dapat kerja, dia belum. tapi sekali dapat kerja, dia dapat jadi lecturer. 
orang dah dapat kereta, dia belum. tapi sekali dapat kereta, dia beli Jeep terus. 
orang dah kahwin, dia belum. tapi sekali dia kahwin, anak sekarang dah enam pun. 
 
itu dia kata. nampak tak kuasa ALLAH. kenikmatan ALLAH. lambat tak bermakna apa yang kita dapat tu tak berbaloi. mungkin nikmat rezeki kita dapat lagi berganda-ganda best dia. tapi itu bergantung dengan usaha dan kesabaran kita lah. 
 
cahayacahaya:

Ada masa itu,
Aku terdiam,
Terkedu,
Buntu!

Ada masa itu,
Aku menangis,
Meraung,
Kecewa!

Ada masa itu,
Aku melihat tiada jalan,
Aku melihat tiada cahaya,
Aku melihat semuanya musnah!

Lalu,
Aku putus asa!

Aku lelah,
Letih dengan musibah!
Musibah yang bertali arus dalam kehidupan..
‘Bilakah semua penderitaan ini akan berakhir?’

Dengan linangan airmata,
Soalan itu mula terlintas dihati..

Tanpa ku duga,
Senyuman itu hadir,
Bersama wajah yang terlalu dirindui..

Ia tersenyum ke arah diri,
Lalu mengucap satu bisikan yang indah.

Lantas,
Ku kesat airmata,
Ku kemaskan langkah.

Hidup ini perjuangan,
Memburu Redha Ilahi
Terngiang kembali,
Bisikan indah itu berbunyi,
Jangan bersedih, Allah itu ada bersama diri,
Jika kita semat cintaNya di hati.

Maka,
Atas nama Allah,
Aku teruskan perjuangan ini😂:’)

#thedaiegraphy
 
and sentiasa bersangka baik dengan ALLAH. 
 
credit to ummurumaysa.blogspot.com
 
aku pernah juga alami situasi ni. orang lain dah dapat tempat pratikal masing-masing. aku cari dan cari dan cari. sampai satu masa aku betul-betul give up, ALLAH bagi apa yang aku harapkan. tempat aku praktikal tu best sangat. boss aku gila-gila. staff kat situ pun suka mengusik. tak ada marah-marah aku even aku ni tak tahu apa-apa. -.-
 
soal jodoh, soal anak tu. mungkin sampai satu masa, ALLAH akan bagi. cepat atau lambat, itu bergantung pada-Nya. kalau DIA tahu kita dah yakin dengan diri sendiri, DIA akan bagi dengan nikmat yang sangat mengasyikkan. 
 
macam orang cakap. rezeki datang dari macam-macam bentuk. aku hilang arwah abah. tapi aku ada family besar yang sangat supportive. aku dapat ayah baru yang boleh jaga kami sekeluarga. 
 
mungkin apa yang kita dapat sekarang tak sama dengan nikmat dulu. tapi ini salah satu cara ALLAH suruh kita move on dan hargai apa yang kita ada sekarang. 


 
 
post signature

Share:

57 comments

  1. Betul tu Amy. Setuju sangat dengan entri ni. Kalau Allah tak tunaikan permintaan kita sekarang, insya Allah Dia simpan yang something yang lebih baik untuk kita pada masa hadapan. Kalau Dia ambil something daripada kita, insya Allah, Dia akan gantikan dengan benda yang lebih baik mungkin.

    Macam saya, ada satu benda ni dah lama saya doakan agar diberi jawapan. Lepas 7 tahun, baru Dia jawab. Dan saya rasa timing Dia sangat hebat. Saya rasa kalau dia jawab doa saya 7 tahun yang lepas, saya mungkin takkan setenang macam sekarang. Mahu meroyan agaknya kalau dia jawab doa saya tu 7 tahun lepas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe. kan. ALLAH bagi lambat tu x bermakna benda tu dah x berbaloi untuk kita sekarang. tapi sebab timing kita yang x tepat. kita belum bersedia. kita nak benda tu sebab nafsu je maybe. maybe..

      Delete
  2. hurmh... kadang2 ada terpikir macam tu.. bu then, baru tersedar..
    semua itu rancanganNya.. Dia lebih mengetahui yang mana yang baik untuk hambaNya...
    selalu jugak berpegang pada... " Allah turunkan hujan sebab nak bagi pelangi selpeas hujan.." :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul. xkan selama-lamanya di dunia ni akan hujan kan ^^,

      Delete
  3. betul tu amy..akak setuju dengan pendapat amy..allah pasti memberikan yang terbaik buat semua hambanya..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye, ALLAH Maha Adil. manusia je yang bersikap x elok macam ni... x bagi reward dekat orang yang betul2 berusaha. tapi x semua la. hehe

      Delete
  4. Btl tu amy...
    allah adlh sebaik2 perancng...
    lmbt and cepat je
    kalau tak dpt allah mgkin dah tentukn yg lebih baik...

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye, ALLAH tahu bila kita akan ready kan ^^

      Delete
  5. kita merancang.. Allah juga merancang..
    perancangan Allah lebih baik
    http://cercitertashaqisha.blogspot.com/2014/11/7-eleven-malaysia-byo-cup-day-2014.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep. sebab perancangan kita ni mengikut impian dan harapan. perancangan ALLAH mengikut apa yang kita perlukan..

      Delete
  6. Assalamualaikum. Nice entry. Betul tu. Tak semestinya apa yang kita minta tu, kita akan dapat dengan segera. Kadang2 tu Allah hold dulu permintaan kita untuk masa akan datang. Kita haruslah jangan merungut bila dapat lambat. Sebab kita kena sedar yang kita ni hanya mampu meminta. The rest tu semua kerja Allah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul. kita minta dan kita kena berusaha. ALLAH nak tengok juga tahap usaha kita macam mana. xkan la nak mengharap duit jatuh dari langit kalau x cari rezeki kan. ^^

      Delete
  7. Setuju dengan Amy..Tak semestinya kita tak dapat ape yang kita nak..ALLAH tak sayang kita...sebenarnya dia lebih tahu apa yang terbaik buat kita..Sabar itu perlu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul. sabar memang sangat diperlukan bila dalam situasi macam ni...

      Delete
  8. setuju sangat...dulu selalu frust dengan diri sendiri sebab lambat dapat kerja, now dah dapat rasa it's worth the wait..soal jodoh pun akak terfikir benda yang sama.
    rezeki Allah datang dalam bentuk berbeza yang tak tersangka-sangka.thanks for a well-written entry ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha'a, rezeki kita x sama dengan orang lain kan... so, janganlah ada rasa cemburu kalau kita x dapat macam diorang. sebab mungkin kita xnak pun benda tu andai kata kita dapat benda yang sama ^^

      Delete
  9. Yup Allah sebaik-sebaik perancang. Kite sebagai hambanye need doa and doa. Good entry amy.
    Nadia pon penah rase mcm tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul. ALLAH sebaik-baik perancang.

      Delete
  10. betul Amy.. setiap yang terjadi ada hikmahNya.. Kita kena terima dan redha.. Jangan pernah putus asa. Tetap berusaha dan berdoa memohon kepada Allah.. Kak Ros pun dulu fikir jugak, kenapa aku diuji begini. kenapa tak begitu?. Allah... sekarang kak Ros dah boleh menerima .Namun masih berusaha dan berdoa agar dipermudahkan.. tak ape, Allah sebaik -baik perancang. Dia tahu bila masa yang sesuai buat kak Ros untuk menerima rezekiNya itu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. indeed. jangan sesekali berputus asa. saya pernah juga berputus asa dulu setiap kali bercerita soal jodoh. cemburu tengok kawan-kawan dah berpunya. tapi semua itu dah ada diceritakan sebelum kita lahir pun. so saya akan cuba sabar menunggu dan berdoa, and buat masa ni biarlah family yang jadi keutamaan.

      pasal rezeki anak ni, ckgu saya pun lama sangat tnggu anak. hari-hari bercerita, kalau dia ada anak, dia nak buat tu buat ni... tapi alhamdulillah, bertahun lamanya, dia dapat apa yang dia nak. maybe masa tu ALLAH tahu ckgu saya dah bersedia untuk menghadapi segala kemungkinan.

      saya doakan kak ros akan dapat rezeki sama macam pasangan yang lain juga. in shaa ALLAH :)

      Delete
  11. nak sabar,cakap memang senang,berapa ramai mampu tahan diri dari bersabar dan bersangka baik?kita selalu sangat 'push' ,berdoa berharap2 sangat utk dapatkan apa yg kita nak tp tak berusaha dan ersungguh2..lepas tu salahkan semuanya,kita merancang selebihnya Allah tentukan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul. cakap memang senang. sebab tu ujian kita masing-masing berbeza. sebab yang cakap senang tu, memang senang bagi dia. yang dapat ujian tu, sebab ALLAH nak tengok tahap kemampuan kita. ALLAH nak tengok macam mana cara kita nak atasi ketakutan kita dengan benda tu... betul kan.

      ALLAH memang dah rancang, tapi ALLAH nak tengok sejauh mana usaha kita untuk dapat sesuatu.

      Delete
  12. Betul. Yang penting kita kena yakin dan percaya perancangan Allah adalah yang TERBAIK untuk kita :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes it is. kita cuma manusia biasa yang buat kesilapan dan selalu fikir atas impian diri sendiri.

      Delete
    2. heheh dah nama pun manusia kan,...

      Delete
  13. entri ni perli kaksha ke apa?? hahaha... takdelah... just asking...werkkk

    actually kaksha akan moody pasal perkara ni when kaksha start hormon kurang stabil, then yes... kaksha akan salahkan Tuhan etc, sometimes fikir that janji Allah yang kata akan tolong hamba teraniaya tapi dah berapa tahun kaksha mintak tapi tak dapat, sebab kaksha tak mintak hidup kaya, just enough kaksha senang dan tak susahkan orang... hidup kaksha sangat terbeban dengan bil hospital etc...

    ehh kaksha tak marah amy tau (takut plak amy terasa pasal comment panjang lebar kaksha ni) ,

    ada betul amy cakap pun... ni bila kaksha tenang je, kaksha cool baca entri amy, then kaksha realise, "oklah bukan time aku terima semua rezeki KAU Ya Rabbi", so kaksha senyum, takpe... rezeki tu kat mana2.. and I won't give up... thx for the entri Amy sayang, bukak mata kaksha jugak.. orang lebih muda dari kaksha boleh fikir waras dari kaksha ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. eh tak adalah kaksha.. entri ni untuk semua orang termasuklah saya sendiri.. saya kan masih belum berjumpa jodoh lagi. hehehe..

      sebab tu entri saya ni x menyentuh soal lain. sebab saya x alami, dan saya xtahu apa yang orang lain akan buat bila berdepan dengan ujian masing-masing. saya mnx maaf juga kalau kaksha terasa.

      saya pernah merungut dengan kehidupan sendiri juga. saya ni asyik bergantung dengan orang lain je. rasa macam selalu susahkan orang lain je. kalaulah itu... kalaulah ini.... hmmm...

      Delete
  14. "Jika doamu dimakbulkan , tanda Allah menyayangimu. Jika doamu lambat dimakbulkan tanda Allah ingin mengujimu. Jika doamu tidak dimakbulkan,tanda Allah merancang yang terbaik buatmu."
    ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha, inilah ayat yang saya cari selama ini. hahaha. tapi x ingat yang panjang pnya.. mekasih ^^

      Delete
  15. Everyone wants their prayer to be answered on time, but the thing is nobody wants to pray on time.
    Kata2 ni terlintas di fikiran saya sewaktu membaca entry cik Amy di atas.
    Sekarang pun saya sedang diuji, entah kenapa apabila membaca salah satu ayat cik Amy di atas buat hati saya rasa lapang.. thanks cik amy :')

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes, terbaik..!

      hari-hari kita diuji. ujian tu x semestinya dalam bentuk kesusahan dan kepayahan kan. orang kaya raya pun diuji.. mampu ke dia jadi humble bila dia miliki segala-galanya... orang ramai anak pun diuji, mampu ke dia bersikap adil. orang tak ada anak pun diuji, kuat ke hubungan cinta mereka sampai sanggup menunggu rezeki anak sampai masa yang x diketahui. semua manusia diuji. cuma dalam bentuk berbeza.

      Delete
    2. pendek kata, ujian dan manusia memang tak dapat dipisahkan.
      cuma terpulang pd kekuatan dan ketahanan dalam diri masing-masing.
      mungkinkah saya atau dia atau sesiapa saja akan tersungkur atau bangun semula selepas ujian ini?
      itu... hanya iman yg akan menentukannya..

      Delete
    3. ye betul. bukan manusia namanya kalau x diuji. kita janganlah selalu mengharapkan pertolongan orang lain untuk bangkit kan. sampai bila2 kita xkan tahu dekat mana silap kita. kita xkan tahu kekuatan kita..

      Delete
  16. Perancangan Allah pasti yg terbaik... Subhanallah...

    ReplyDelete
  17. Betul tu. InsyaAllah akan dikabulkn cuma bezanya cpt dgn lmbt je. Mcm akk nie, apesal laaaa x kawen2 lagi. Kne promot kt blog jugak kot..hikhik :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahaha... alamak, kalau promot kat blog, takut ramai lak karang beratur nak masuk line... XP

      Delete
  18. perancangna Allah lebih baik dan dia lebih tahu apa yg baik utk kita..jadi kalau Allah lambat beri apa yg kita nak..bersabar ye

    ReplyDelete
    Replies
    1. sama-sama lah kita bersabar... saya kagum dengan orang yang sabar dia menggunung ni.. sebab saya bukan salah sorang dari tu.. hehe

      Delete
  19. mak aaaaaih semua tulis pepanjang. gigih bace sampai kat bawah ni terus tak ada idea nak komen apa..

    jujurnya pernah lah rasa cemni. dok tertanya tanya.. aku doa siang malam tapi tak nampak hasil. dulu zaman tak berapa nak sedar diri sangat rajin lah mcm ni. skarang ni bila makin
    dewasa rasanya akak mula mengerti. Dia pegang segalanya dalam hidup kita. yang menentukan.. jadi Dia Maha Mengetahui.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehe.. kalau pasal rezeki, jodoh ni, mstilah ada macam-macam cerita kan ^^,

      ha, betul apa kak CT cakap tu. DIa yang pegang segala-galanya.

      Delete
  20. Perancangan Allah terlalu baik :)
    Sabar walaupun lambat.
    Rasanya semua pernah alami..

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul. semua orang akan alami benda ni... so, jangan cepat beralah. jangan rasa x puas hati.. ^^

      Delete
  21. setuju sangat..
    segalanya dah dirancang dan ada hikmahnya semua yang terjadi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ha, betul. setiap yang berlaku ada hikmah dia kan ^^

      Delete
  22. Selalu aku keliru..
    Selalu aku tak pasti..
    Aku x pasrah..
    Tapi kutahu Allah sebaik2 perancang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kadang-kadang keliru tu hadir
      kadang-kadang rasa x pasti tu bertandang
      tapi kita manusia memang begitu sikapnya
      sebab kita x nampak apa yang akan berlaku pada masa akan datang
      seandainya kita sudah tahu apa yang bakal terjadi, setiap ujian ni akan dibuat sia-sia dan sambil lewa sahaja.

      Delete
  23. ALLAH sebaik baik perancangan..
    bersabarlah.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul. serious kita xkan nampak sekarang. lama-lama kita akan faham sendiri kan. kenapa itu dan kenapa bukan ini.. :)

      Delete
  24. sabar. lagi2 bab kerja. wuwuwu.. sabar2.

    doakan akk dpt keje yer :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Insya Allah, Scha. Akak doakan Scha & CT dapat kerja yang sesuai dengan kalian. Lambat atau cepat rahsia Allah :)

      Delete
    2. in shaa ALLAH kak Scha. saya doakan yang terbaik untuk akak ^^, saya pernah alami. and i know how you feel. :)

      Delete
  25. sebab tu setiap yang berlaku pasti ada hikmahnya. memang rasa lambat tapi sabar :)

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.