Kau Tipu Aku!

 10:51 p.m
apartment
waaaa... esok ada kuiz Thermo..

assalamualaikum and hello lads! alhamdulillah, selamat sampai ke UNITEN semula. 
credit to formerlyknownaswifey.wordpress.com

macam mana nak mulakan cerita ni ye. hmm, aku nak tanya. apa yang korang rasa kalau korang ditipu akhirnya and someone tu tak bagitahu benda sebenar awal-awal? 

mesti marah kan? *ihopeso*. kalau aku, of course lah aku marah. kenapa perlu menipu? susah sangat ke nak bagitahu benda yang betul?

dua-dua ni memang menyakitkan. tapi daripada sampai sudah aku ditipu, baik orang bagitahu aku benda yang sebenarnya awal-awal. at least aku boleh prepare, get ready.

contohnya kita ni pernah rasa hidup keseorangan tanpa bantuan sesiapa. then, ada someone ni, datang dalam hidup kita and she/he said they feel the same way sebab diorang pun lalui apa yang kita hadapi. nobody to talk to. nobody who understands.

bila kita rasa ada chemistry, kita senang percayakan dia. rupa-rupanya, dia bukan apa yang dia cakap. bukan apa yang kita sangkakan. dia sebenarnya nak usir kita dari situ. or dia rupanya anak orang kaya and saja nak memalukan kita. or maybe dia memang rasa macam tu cuma in different situation.

ada pula orang kata menipu sebab nak protect family or someone they love. actually, aku tak pernah merasai situasi macam ni. korang ada tak? korang sanggup tak menipu sebab nak lindungi keluarga? kenapa tak boleh bagitahu ye?

ceh, cakap macam tengah emosi pula. sebenarnya banyak aku tengok benda ni dalam tv shows. and it got me thinking. a lot. so, sebab tu aku nak bertanya. aku cuma nak tahu.

credit to farmgirlfactsoflife.com
ada satu benda yang aku tipu semua orang. i'm okay. we all did it to protect ourselves.

itu je, adios~
post signature

Share:

34 comments

  1. thermo? wawww..amik course ape nie?
    dlu mse akak blja thermochemistry agak pening2 lalat..tp nasib baik dpt A :P

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya amek kos electrical engineering kak ^^,

      hahaha.. ni yang biasa pun xtahu la. adoi

      Delete
  2. Good luck utk kuiz tu! :D all the best akak!

    tak tau nak kata apa,akak.
    tapi sebetulnya lebih baik berkata yg benar walaupun menyakitkan drpd brcakap bohong walaupun mmbahagiakan. sbb kebohongan tak selamanya boleh disimpan. one day, akn terungkap jugak. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks! ^^,

      yep betul. lama-lama jatuh juga tupai tu kan. hehehe

      Delete
  3. betul, dalam cerita banyak jugak yang tengok konon2 hero tu tipu cakap orang miskin padahal orang kaya. yang saya selalu tengok kebanyakannya bukan niat depa pun nak menipu. cuma keadaan dari awal atau dari salah faham yang boleh membuatkan hero tu terpaksa menipu. dan sebab tak sampai hati nak berterus terang, tu yang jadi more complicated tu.

    p/s : pernah tengok cerita hindustan ghajini yang aamir khan tu?hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. ye la kan... keadaan x membenarkan untuk dia berterus terang.. faham-faham hehe...

      pernah! tapi sadis betul cerita tu -.-

      Delete
  4. masa baca ni baru je nak cakap.... "sabarlah amy, kaksha kan ada...." tapi ending2 nak tergelak sebab tv shows rupanya...
    kaksha pernah kena tipu dengan ex kaksha just because of his family....

    cakap kerja penjaga store padahal engineer, then dia belanja kaksha kaw2, in the end... family dia kata kaksha nak kikis duit dia.... hahaha manusia pelbagai ragam seh... memang orang jenis tak suka nak cakap & mengaku benar kot...

    clueless dah...

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahahahaha... tv shows je XP

      ye ke? hmm, boleh pula macam tu. bila dengan lelaki dah okay, dengan family lak masalah. adoi.. susah-susah..

      Delete
  5. Good luck for your quiz :)

    Samalah. Saya pun tak berapa suka sangat kalau orang menipu ni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks Farah ^^,

      kan... kalau menipu dengan sebab kukuh xpe..

      Delete
  6. Gudluck untuk Kuiz thermo Amy :)

    Hmm, Cik Mimie tak suka kot kalau org menipu mcm tu,,better bgtau bnda betul awl2..at least kita boleh terima slow2..drpd da bahagia giler then tau tipu..itu lebih mnyakitkan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. thanks kak Mimie ^^,

      ye betul. kita pun harapan dah tnggi menggunung, dia p buat macma tu.. rasa nak lempang je. haaha

      Delete
  7. tipu kalau nak protect keluarga or loved ones, its okay. tapi,, kalau nak protect diri sndiri, selfish namanya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hmm.. betul. kalau menipu diri sendiri, lagi teruk..

      Delete
  8. Hehee.. tulah. Klu cerita tu kena baca atau tngok smpi habis.. baru tau kisah srbenar. Mcm saya juga... psss... sebenarnya sayalah batman, tp ramai yg tak tau sbb saya suka menyamar huhuhu.. :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. betul3.

      eh, ye ke? alamak, nape bagitahu kat sini.. kantoilah abang KK. hahaha XP

      Delete
  9. Hehe patot time baca atas2 tu rasa macam dalam tv show plak. Hehe. Tapi so far xjumpa lagi manusia yg menipu mcm kaya or miskin. Tapi pernah jumpa manusia yg jumpa orang ni dia kata dia orang penang. Jumpa orang lain dia kata dia orang KL. start tu memang apa yg dia ckp langsung x percaya. Haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. nampak sangat banyak tv shows macam ni kan. XD

      la, boleh pula menipu pasal negeri. adoi.. ada juga --.

      Delete
  10. sedang mengalaminya sekarang.
    Tuhan saja yg tahu sakit perihnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke kak? hmmm.. susah. sabar lah banyak2 ye..

      Delete
  11. jangan tipu. cakap saja terus terang.. haaaish. tak payah nak cover line. the best is the truth eventho perit. sabar yeee Amy.

    gud luck test ^^

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye betul... hehe. ni cerita je kak. saya x alami pun XP

      thank you ^^,

      Delete
    2. tapi kadang kadang sukar nak berterus terang :(

      Delete
  12. saspen jer..
    tapi realitinya pun ada macamtu
    takut kita tumpang kesenangannya kut

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe.. ye la tu kan mama... haish manusia..

      Delete
  13. Ok terkezut akk tau...
    Baru nak ckp mcm ala2 tv je ni...
    Tah la ade ke org cmtu..
    Ase mcm dia tak berduit tp blagak mcm kaye ade la...
    Ahh mcm2 org nk tipu skg ni dik...yg akk penah pasal mak bapak pon nk tipu..
    Ishhhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe... nampak sangat kat tv memang macam ni kan.. ^^,

      ye ke? teruklah kalau sampai dnegan mak bapak pun nak tipu.

      Delete
  14. Thermodynamics ek?
    Subjek menyampah i...huahuha...tak hape haper nya..
    Last-last no wonder lah akak jadi banker instead of engineer hahaha...

    Anyway...move on Amy ...ada orang yg lebih baik untuk awak dik...trust me..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep. hehehe... subjek menyampah pun terpksa amek gak kak. tadi pun dah give up. adoi...

      okay la tu banker kak ^^, asalkan rezeki halal. hehehe...

      in shaa ALLAH kak.. mekasih :)

      Delete
  15. oh ingat luahan Amy.. rupanya pemerhatian Amy je ye.. hihi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. yep, pemerhatian je.. nak tahu jadi ke dalam dunia realiti ni..

      Delete
  16. ingatkkan kejadian berlaku kat dia... huhu
    betul quote last tu..,kita selalu nak sempurna,benda yg tak betul,susah nak terima dek akal sbb kita takut kecundang.

    ReplyDelete
  17. Walaupun kadang2 kebenaran tu menyakitkan tapi lebih baik dari penipuan. :)

    ReplyDelete
  18. Walaupun kadang2 kebenaran tu menyakitkan tapi lebih baik dari penipuan. :)

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.