Salah Faham Berlaku

3:55 p.m
apartment
sorry kalian

 assalamualaikum and hello lads!
credit to pixhome.blogspot.com

ingat tak aku ada buat entri pasal SIAPA MEMANDAI SHARE NI!! dan juga entri Dikenali Tapi Tak Famous. ha, nampaknya disebabkan aku tak cerita apa yang telah berlaku, ada berlaku salah faham.

maaf to sis Ana dan kaksha. i don't mean to offend any blogger. aku bermaksud apa yang berlaku dekat facebook. meh aku bukakan mata kalian apa yang terjadi sebenarnya.

alkisahnya.... pagi kelmarin kawan aku tiba-tiba whatsapp. dia tunjuk gambar. dia tanya, 

Amy, kenapa gambar buku ni boleh ada dekat page Friends of BN erk?

aku terkejut sangat!!! sebab buku tu khas untuk perempuan je. aku takkan sesuka hati mak nenek p share dekat sesiapa. apatah lagi pada lelaki. aku baru je nak happy haritu. dah pagi-pagi terus bad mood.

balik bilik je, aku online and aku jumpa ni.... klik untuk tengok >>> Gambar Peribadi

*jangan risau, bukan gambar hantu. ingat aku ni tipikal sangat ke*

aku terus lah report page tu. kenapa mesti share. dah lah ada maklumat peribadi kawan aku. ada alamat, ada nombor telefon, dia bodoh sangat ke nak cepat kaut follower sampai buat macam ni? malukan orang? 

aku suruh semua kawan aku report gambar tu juga. TAPI TENGOK! dia tak buat apa-apa tindakan.

hati-hatilah dengan gambar korang tu. entah-entah dia main ambil je lepas tu share dekat facebook. kalau korang suka nak famous, xpelah. AKU TAK.

kalau korang ada masa, aku minta korang pun reportlah gambar tu.. cakap inappropriate ke apa.. terima kasih..

so, now you know kan kenapa aku bersikap macam ni. yes, aku dah bersabar sekarang. tapi kelamahan aku yang satu ni, aku tetap tak boleh ubah cuma aku dah boleh kawal since kena tegur dengan umi. aku panas baran orangnya. orang silap langkah dengan aku, haaa......

sekarang nampak tak kenapa aku benci facebook. facebook is full of fake people and attention seeker.

 
post signature

Share:

47 comments

  1. akak tengah cuba untuk memahamkan kronologi ni...

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak, x faham ye. mana satu x faham tu, saya explain lebih mendalam.. sebenarnya saya pun xtahu dari mana dia dapat gambar tu....saya tanya page tu, dia x jawab pun. saya report pun dia x buat apa...

      tapi saya memang confident tu dari buku saya...

      Delete
  2. siapa yg buat mcm tu amy? akak still xphm lg. sape yg tgkp gmbr tu? hehehe.
    xpe, nanti ramai2 repot pd fb. nmpk alamat semua bagai. bahaya betul
    Belog Miss Balqis

    ReplyDelete
    Replies
    1. entahlah kak... saya pun xtahu siapa. tu yang geram tu.... saya tanya dia, dia x jawab pape pun... senyap je macam x aktif. padahal setiap saat p share gambar...

      Delete
    2. Bhye tu.mst bdk2 uma amy jugak kot. Xkn la bole trsebar mcm tu..huhu
      Pencarian Sponsor Diperlukan

      Delete
  3. Ok, baru Cik Mimie faham pasal ape..Sabar ye Amy..kekadang dorang ni tak pikir pasal privacy kita..ikut suka die je nak share dekat publik pulak tu..

    Cik Mimie dah tolong report pasal pic tu..hope page tu tau apa die perlu buat..

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah pasal.... kalau nak share, dah lama share kat fb, x perlukan orang lain untuk share benda tu... sebab tu zaman seakrang banyak sangat jadi viral. manusia macam ni la, main share jee...

      mekasih cik Mimie ^^

      Delete
  4. FoBN ni banyak sangat cilok gambar org sesuka hati dia je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. haish.... kalau minta kebenaran xpelah. ini dah la ada maklumat.

      Delete
  5. oishh...dia tak censored bahagian personal info pula tu
    tak patut sungguh...
    akak pun dah report juga, hopefully akan ada tindakan

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah pasal... kalau share gmbar tu xpelah... ini censored lah sikit. main share je terus... hmmm...

      terima kasih kak yana :)

      Delete
  6. teruk dorang ni.. suka suki je amik gambar... pastu komen merapu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. kalau orang lain yang komen tu biasalah kak.... orang malaysia. hehe

      Delete
  7. akak dah report..memang page ni ngok ngek..

    ReplyDelete
  8. Nak share pun biarlah ada perasaan sikit.. bukan main salah tak salah je smpai org tegur pun buat tak layan.. tak ada sensitiviti. Mana hilangnya budaya hormat menghormati klu mcm tu hhmmm... sabar je lah Amy. Mmg tak patut utk sebuah nama page mcm tu klu tak respond teguran org... tak mesra rakyat langsung...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu lah... at least kalau x buang pun, biarlah maklumat macam tu censored. sedangkan penjenayah pun di tutup muka, inikan lagi benda baik yang boleh memalukan dan mengganggu hidup orang...

      masih bersabar lagi ni. hmm. tapi kesian dekat kawan saya. malu dia kata..

      Delete
  9. Oh mcm tu plak alkisahnya..Kak wana mmg xde akaun fb..knapa?sbb akak rasa xde privacy..x suka org lain skodeng cerita /gmbr/maklumat peribadi..

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya rasa nak deactivate je akaun fb, tapi sebab masih bergelar pelajar, saya x ley tutup. sebab semua meeting or apa-apa perkongsian, diorang share dekat fb. so xley nak wat pe

      Delete
  10. ohh ada jugak nampak entry lepas, bile bukak takdok pulak.
    Dah report dah!
    Tak patut lah. tak censored lak uhh. Aishh ape nak jd lahh.

    p/s:masih tak faham sebenarnye macam mane wujud gamba ni and cane ade dorg boleh share. Tapi dah tlg amy report gambar tu dah. Semoga die cecepat padam lah yee

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya dah buang. ehehe.. thanks As ^^,

      saya pun x faham. sebab tu saya bertanya. tapi sampai sudah dia x balas.. tu yang orang x berapa faham sikit cerita entri saya ni. hehe.

      Delete
  11. Ya Allah, tak sukanya kalau jadi macam ni. Memang hangin satu badan kalau jadi macam ni.

    ReplyDelete
  12. patutla amy mengamuk. kalau cikfafa pun marah jugak orang ambil gambar hak milik kita sesuka hati. kalau kita letak watermark pun orang boleh erase ka? cikfafa dah tolong report gambar tu btw. ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe... boleh kak... ada je photoshop semua benda tu.. sobs sobs. mekasih cik Fafa ^^

      Delete
  13. report. misteri nye. camne lah boleh ada gambar tu kat media

    ReplyDelete
  14. Seriously? Diorang ni tak reti hormat hak & privasi orang lain betulla...

    ReplyDelete
  15. sabar ya... memang patut report tu... sesukahati je ambik gambar orang

    p/s : Salam. Terima kasih sudi join Segmen Nak URL Blog #10. (^_^). Blog ini telah tersenarai di http://www.mialiana.com/2014/11/senarai-url-blog-10.html dan pemenang bertuah telah diumumkan http://www.mialiana.com/2014/11/pemenang-bertuah-url-blog-10.html

    Maaf.. baru sempat nak blogwalking ke sini.

    - Mia Liana -

    ReplyDelete
  16. sabar ye amy. nadya da tlg report gmba tuu..

    ReplyDelete
  17. yeyyyy sipbaik bukan Ana yg buat Amy marah hehe.. Ana dah report jugak photo tu. hopefuly dorang remove la :(

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. bukan. harapnya macam tu la.hmm

      Delete
  18. Memang FB selalu buat orang benci-membenci.
    Entah hape2 je kan?
    Gunalah ke arah kebaikan.
    Takut nye..akak pun banyak share gambar.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Akak pun dah malas layan fb skrg. Banyak mende merapu & tak elok. Rimas!

      Delete
    2. kan... sedih betul. sebab tu saya x suka sangat fb ni.... nak deactivate xley, semua pakat wat keje grup dalam tu lak. hmm

      Delete
  19. alamak, tertinggal keretapi. hehe.
    memang bengang kalau hak peribadi dicabuli. pasni kena buat watermark. nanti boleh ambik tindakan kalau dorg buat bodoh je.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe. xpe.. tu lah, skang memang dah wat watermark pun. masalahnya, saya pun x sure dari mana gambar tu datang

      Delete
  20. watermark pon boleh di padam...tak guna. cara terbaik jgn share apa yang tak perlu

    ReplyDelete
    Replies
    1. betul juga kan... ye, kena pandai share apa yang patut. fufufuf, zaman sekarang, gerun.

      Delete
  21. terperanjat jga baca entri haritu,kita terus skip sbb tak tahu cerita sebenarnya ..tp nasihat kita, kalau ada post gambar2 kat mana2 media sosial,periksa balik wajar ke tidak kita post gambar tu, mungkin suka2 tp esok hari kita tak tahu .. beringat dlu.. fb atau media lain mmg byk fake account..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe... yep, kat facebook, jarang sangat kongsi gambar. kalau memang ramai share, baru saya share... fb memang bs! pfft~

      Delete
  22. bukan kat fesbuk saja Amy.. actually kat blog pun. kena berjaga jaga. kita tak pernah tahu niat orang ni macam mana. yang kadang kadang senyum kita sangka baik tu paling menakutkan..

    ReplyDelete
  23. Dah dapat tahu ke siapa yang buat tu?
    Kat mana-mana pun ada orang camni.

    ReplyDelete
  24. Untuk langkah berhati-hati, jangan share gambar peribadi Kak Amy. Social network sekarang macam2. Suka2 hati ambik hak org lain mengaku hak sendiri. Siap ada guna gambar org lain untuk tipu org. Scary merylah. Sabar yea Kak Amy :)

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.