Holiday; A Soldier Is Never Off Duty .:MOVIE REVIEW:.

11:06 p.m
apartment
baru habis layan movie Hindustan

assalamualaikum and hello lads!

credit to www.apunkachoice.com

ha, as usual, aku yang peminat Hindustan ni mestilah mencari cerita Hindustan terbaru kan. and kalini cerita yang bertajuk Holiday. Description dekat bawah dia A Soldier is Never Off Duty. 

Filem ini dilakonkan oleh Akshay Kumar dan juga Sonakshi Sinha. duh, siapa tak kenal Akshay Kumar kan. dia merupakan seorang soldier yang bernama Virat dan masa tu semua soldier dapat bercuti selama 40 hari. 
 
credit to www.india-forums.com
credit to www.awkwardtrends.com

balik je bercuti, dia dah terus dikejarkan oleh family dia ke rumah someone. siapa someone tu? orang yang bapa dia nak kahwinkan dia... Saiba Thapar. hahah. dan-dan terus. unfortunately, bila dah berjumpa dengan perempuan tu, dia reject. kata perempuan tu pemalu lah, rambut panjang sangat so nak bersiap mesti lama lah. tak ada style lah. lulz~

rupanya perempuan tu bukan jenis yang dia sangka. habis, perempuan tu siapa sebenarnya? ha, tu tengok sendiri :P

but the main story is not about love. it's about sacrifice. it's about military. it's about a guy who wants to protect his country. 

one day, disebabkan dia bertekak dengan perempuan yang dia reject tu, perempuan tu ambil dia punya kunci motor. and terpaksalah dia naik bas dengan kawan dia, Makhiya. masa dalam bas, ada seorang lelaki bising kata dompet dia kena curi.

so, Virat pun suruh semua turun bas, and dia and Makhiya check sorang-sorang. tiba-tiba ada one stranger ni larikan diri. dia ingatkan mula-mula lelaki tu pencuri. rupa-rupanya bila dah jauh mengejar, lelaki tu adalah terrorist. macam mana dia tahu? 
 
masa dia tanya dekat lelaki tu kenapa dia lari, satu bas tu meletup! OMG! sebenarnya dia plant bomb dekat dalam bas tu.

kesian. ramai budak sekolah dalam bas tu. kereta sekeliling pun meletup sama. 

lelaki tu akhirnya ditangkap tapi dia berjaya lepaskan diri oleh bantuan seorang polis kotor. so Virat kejar lelaki tu and pergi culik dia. Virat ugut nak tahu pasal rancangan ni. dia potong jari mamat tu weyh! time ni adalah a bit ngeri. and dia pergi berjumpa dengan polis kotor tu pula and bagi dua options dekat polis tu. 

apa option dia bagi? tengok sendiri okay. :P

credit to 2014holidays.org

masa dia selongkar barang milik terrorist tu, akhirnya rancangan terbongkar. tapi dia ada plan tersendiri. dia tahu ada 12 bomb akan meletap di 12 tempat yang berbeza. so, masa dia pergi wedding member dia, dia biarkan mamat yang dia culik tu lepaskan diri. 

and dia minta 11 lagi kawan dia termasuklah Makhiya, seorang polis, untuk participate dalam serious little game dia ni. semua akan follow mamat tu. sampailah mamat tu berjumpa dengan mamat lain, diorang akan split up. they keep on splitting up sampailah cukup 12 orang diorang follow.

dah tu, diorang buat apa lepas tu? ha, tu kena tengok sendiri juga. hahahahaha..

disebabkan kejadian tu, leader terrorist ni sangatlah berang sampaikan dia datang sendiri ke India. aku x sure dia dari mana sebenarnya. dia nak cari siapa sebenarnya dalang di sebalik kejadian ni. 
 
credit to www.bollywoodlife.com

then, macam-macamlah happen. ada saudara mara terdekat geng military ni kena culik lah. ada yang kena bomb lah. tapi Virat ni smart. dia tahu apa terrorist tu akan buat selepasnya. cuma dia tak tahu leader tu siapa sebenarnya.

masa one of his members, Kapil kena bomb dekat salah satu mall, akhirnya dia give up dan berjumpa terus dengan terrorist ni sendiri. dia siap insert tracking chip dalam tangan dia. yes, insert. bukan letak macam wire bendalah tu. and dia minta Joel plant plastic C4 dekat tempat yang akan dia dan terrorist tu berjumpa nanti. yes, this is like a suicide attack.

sebab dia tahu of course lah handphone dia, pistol dia semua tu kena ambil kan. dari satu kereta, ke satu kereta yang dia naik atas arahan terrorist tu, sampailah diorang menuju ke sebuah kapal. masa dia berjumpa depan mata dengan terrorist tu, barulah dia tahu kenapa terrorist tu nak dia hidup-hidup. bukan terus bunuh dia je.

apa sebabnya? tengok sendiri.... 4 kali dah aku suruh tengok sendiri kan. hahaha. 

bagi aku, cerita ni best lah. cool! cerita ni tak banyak sangat pasal love story, and i kinda like it. dia tunjukkan apa sebenarnya seorang Army ni punya tanggungjawab. unsur humour pun ada juga. benda tu serious, tapi aku tergelak juga. haha. pandai lah orang ni buat cerita. :D

CUMA.....

. rasanya tak payah include pasal Saiba tu pun xpe. macam tak ada kaitan. tapi orang mestilah nak filem yang sweet sweet kan. adalah juga terselit unsur kelakar at the same time.

. CGI dia sangat mehhh... tapi kalau nak hebat, duduk oversea lah kan. america tu. so far, not bad lah.

. lagu dia tak menarik minat aku. nak dengar bolehlah, tapi nak download tu, maybe tak kot. 
 
tapi....
 
. first time aku tengok villain dia not bad! haha. bagi aku good looking lah. orang lain berbeza taste kan. so.. 

. and background music dia bila tunjuk muka leader terrorist tu sangat mendebarkan! haha. aku rasa takut pula nak tengok lelaki tu. wakakaka.
 

so far, aku bagi 7/10. :) kalau ada masa, cubalah tengok! 

kat dalam filem ni tak ada unsur seks ke apa. cuma perempuan tu seksi sikitlah. pakai seluar pendek. lain tak ada pun. ada macam scene hampir kissing, tapi tu sebenarnya nak trigger his memory je. memory pasal apa? tengok sendiri! yeah.

credit to bollyspice.com

adios~
 
 
 
post signature

Share:

37 comments

  1. Kalau tengok based on poster sahaja, nampak macam cerita Hollywood. hehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheheh... dont judge a movie by its poster :P

      Delete
  2. wahhh mcm best! akk tak ingat name pelakon laki tuh mula2....ingatkan sanjay dutt,.....heehheh rupanya lain yer :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe... apa ni kak? samakan Akshay dengan Sanjay. beza kot :P

      Delete
  3. Kena carik ni! Amy, tadi akak baru tengok citer Hindustan Disney - Khoobsurat. Dah tengok? Terus teringat kat Amy bila tengok hero dia heheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe.. jangan lupa kak Farrah!!! :D

      eh, hindustan disney? pernah dengar... arjun kapoor erk pelakon dia? eh, ke sape.. nnti saya cari. hehehe

      Delete
  4. fuyoooo akshay kumar hahaha kantoi akak tahu :P penah gak suka bollywood ni tapi setakat penah sajalah. tak follow up pun..

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhehe... xkan la x kenal kot kan :P

      sebab akak dah mnat korea, so susah la nak mnat dua dalam satu. hehehe

      Delete
    2. time sek rendah suka bollywood k.. kan dulu ade surat khabar khas utk bollywood. never missed and ayah tolong beli hahaha.. sbb xkan budak darjah 4/5 nak p beli ngeh ngeh.. CD mohabbatien original nye tau *acececeh*

      Delete
  5. macam best jer..tapi x thnnya citer hindustan ni lama sangat..sampai 3 hrs..:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe.... 3 hours tu terasa kalau cter dia x best. ini in shaa ALLAH x perasan langsung dah 3 jam. tapi movie hindustan skang dah x main dah 3 jam. diorang pendekkan jadi 2 jam 30 minit. hehe

      Delete
  6. Amy tak bagi link ke? haha nak tengok kat mane niiii. kite ni dah lah tak pandai nak mencari, kekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. sorry. takut bg link sebab kang dia p remove lak. hahaha

      Delete
  7. Okay dah jumpe, hahaha tapi gambar tak best. takpe lah, bersyukur dgn ape yg ade, kekeke

    ReplyDelete
    Replies
    1. xpe lah... asalkan boleh dengar dan nampak ^^ sorry erk lambat respon kat fb.

      Delete
  8. assalamualaikum n good morning dear..

    lama kak wana tak tengok citer baru hindustan..akshay kumar tu makin hensem pula tengok..ohoo..hee :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam kak wana ^^,

      hehehehe. kan. padahal dah umur berapa dah tu. perghhh

      Delete
  9. Mcm best juga movie ni.. nice sharing Amy.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe... kompem best :P sama-sama ^^

      Delete
  10. Amy, kite backlink review dekat blog kite eh? Kalau tak boleh takpe, nanti kite remove.. hihihi

    Dah tengok cite ni. BEST!

    ReplyDelete
  11. wah, cam best n penuh kejutan je cerita die..nak tgk nanti!

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehheeh... tengok tau, jangan lupa! :P

      Delete
  12. suka cara kak amy buat review,hahaha. yang part "tengoklah sendiri :P"

    ReplyDelete
  13. Replies
    1. jangan google je. tengok sekali tau :P

      Delete
  14. menarik nii. hehe. ek villain pun akak dh donlod, tapi tak tengok lagiii.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alamak, awat x tengok lagi? jgn lupa kak! :P

      Delete
  15. Cerita saspen macam ni mang sesuai kat askhay.kumar

    ReplyDelete
  16. tak berapa minat akshay kumar ni. hehe. tapi jalan cerita memang best.
    terbaik r baca review amy ni. rasa nak kena tengok je.

    ReplyDelete
  17. Nampak menarik. Tp IM still prefer cerita hindustan yg lelama. Entah mengapaaa~ hehe

    ReplyDelete
  18. sebenarnya tak berapa minat dgn Akshay Kumar ni... tapi ada satu movie tu kalau tak silap tajuknya Ratore apa mende ntah... tetiba terminat lah jugak mamat ni... hahahahahaa...

    ok, akan masuk juga dalam list donlod.. yeaahhh..!! :)

    ReplyDelete
  19. akshay kumar is on the top actor of Bollywood . and just few's day's ego his film brother's released but on the box office this film goes to flop , but in this film his acting is too good ,
    http://www.maglol.com/

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.