Rahimku Hampir Meletup

9:42 a.m
apartment
alhamdulillah, elaun dah masuk. weeeeeeee~ 

assalamualaikum and hello lads! 
 
credit to minionstore.wordpress.com
 
*warning, cerita ni panjang*

ha, tajuk aku bukan main kan. boleh ke jadi rahim meletup tu? meh aku story mory. first of all, benda ni AGAK PRIVATE. so, kalau lelaki nak baca tu, hmmm, fikir je lah banyak-banyak ye. kalau nak tambah ilmu pengetahuan takpelah kot. takut anak sendiri dapat kes sama kan. 
 
kalau tak, tak payah baca pun takpe. hehe

masa aku darjah 6, aku dah mula sakit perut. since aku anak sulung dan cucu sulung, tak ada cousin yang berpengalaman dalam sakit perut ni. *faham-fahamlah sakit perut apa*. ummi kata ini mesti sakit biasa. tak pun gastritis.

sebab aku dah biasa dah kena gastritis ni. dah sebati dengan hidup. haha. so not funny. haish. 

tapi makin lama aku makin sakit. malam-malam aku terjaga dari tidur. pukul 3 pagi, pukul 4 pagi. aku mengerang kesakitan. aku nak tidur, aku kena tekan perut aku and membongkok. baru boleh lena. waktu siang tak terasa sangat.

bila malam baru.......... haru jugalah. 

then, bila dah berminggu-minggu jadi, arwah abah bawa pergi klinik. doktor kata sebab kencing tak lawas. dapat ubat, balik rumah, makan. kat rumah, nenek ada bertungku juga bagai tu. 

tapi setiap malam still jadi benda sama. 3 kali kami pergi klinik. still got the same results.

sampailah masuk ke Form 1. lama kan. setahun. aku still dapat sakit yang sama. 

aku ingat lagi tarikh dia. 10 Februari 2001. sebab masa tu, aku masuk wad, ummi aku keluar wad. ummi aku baru selamat lahirkan adik kami yang bongsu, Irfan :)

daripada aku sakit sampai hilang sakitnya. 8 jam kami tunggu dekat hospital. disebabkan masa tu Tahun Baru Cina, so, banyak klinik tutup. sebab tu semua duk p hospital. 

akhirnya nama aku dipanggil.

doktor pakar sakit puan *lelaki india* yang cek. alamak, segan gila masa tu. tapi tak ada perasaan apa-apa sebab aku terlalu takutkan. doktor check rahim aku. 

and dia tunjuk x-ray rahim aku. dia explain dekat arwah abah dengan aku. aku pending je tengok xray tu. bagi aku sama je gambarnya. hahahaha... doktor tu cakap apa tau. 

rahim dia dah bengkak sangat dah ni. macam belon. nampak tak tu? nasib baik u bawa anak u cepat-cepat. kalau lambat lagi seminggu, rahim dia boleh pecah. and dia boleh kena demam panas.

fufufufufuf... takut aku dengar masa doktor cakap dah bengkak macam belon. last-last terus dimasukkan dalam wad. dia cakap lagi ni kes kedua yang pernah dia dengar. nasib baik dah ada orang kena. kalau tak, menangis aku.

seharian kena puasa. sebab esok terus nak operate. doktor explain lagi. katanya setiap perempuan ada saluran nak keluarkan darah haid tu. aku punya ada saluran juga, cuma ada selaput yang menutup laluan dia. so, dia nak tebuk baru darah boleh keluar. 

patutlah aku asyik sakit perut je. sebab patutnya dia nak keluar tapi tak boleh. bayangkan darah kotor berlama-lama dalam rahim aku... eii, ngeri pula masa tengah tulis ni.

akhirnya, esok aku disahkan tak boleh solat. syukur sangat-sangat. tak ada apa-apa masalah lain yang kritikal. 

lepas dah buat check up semua, doktor kata kalau macam kes aku ni, tak kena period untuk sebulan takpe, tapi kalau dah berbulan-bulan tak keluar juga, aku kena pergi check up balik. 

so, moral of the story dia, kalau anak-anak ada sakit macam ni, kalau benda tu terlalu lama, pergilah check dengan doktor. 

simptom yang aku ingat aku kena dulu :

.: sakit perut sangat-sangat. *of course*
.: malam asyik terjaga sebab sakit perut lagi 
.: sakit tu kadang-kadang dia datang, kadang-kadang dia pergi

sama je kan simptom dengan senggugut. sebab tu tak boleh nak expect benda ni terjadi. 

nak kata kencing tak lawas tu, aku rasa biasa je.. tak ada masalah pun. agaknya doktor kat klinik tak pernah dengar situasi macam ni kan.


banyak jasa arwah abah masa tu. kena berkejar ke hospital tengok aku, lepas tu balik rumah pula tengok ummi dengan adik aku. alamak, nak nangis. tak boleh lebih-lebih dah..

itu je. terima kasih baca. :)

adios~
 
 
 
 
 
 
post signature

Share:

56 comments

  1. kak wana dapat bayangkan sakitnya macamana..mesti sakit sangat kan..ish, nasib baik la x terlambat kan amy..x mau bayangkan kalau rahim meletop..huu..seram..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep, sakit sangat... waaa.. xpelah, benda dah berlalu pun ^^, yep nasib baik x terlambat...

      Delete
  2. huiiisssshhhh bahaya juga sakit perut gitu ya

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep. bahaya... kadang2 x sedar. dah la dalam tubuh badan kita. so x tahu pe jadi dalam ni... dapat rasa je

      Delete
  3. bahaya tu dik..nasib baik semuanya dah ok ..

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep. alhamdulillah. semua dah okay :)

      Delete
  4. err menakutkan bila dengar rahim nak pecah. bunyi macam teruk pun ada. but luckily takde apa-apa jugak. even senggugut biasa pun sakit. mak aihhh

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe... ngeri kan. belum merasa lagi.... fuuuuu~

      saya jarang dapat senggugut. agaknya sebab benda ni x. dulu dah sakit menggila, skang x rasa sangat ^^,

      Delete
  5. Tajuk sungguh scary! Alhamdulillah, mujur jumpa apa penyebab sakitnya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheheh.. itulah kenyataannya :P

      yep, mujurlah ^^

      Delete
  6. Uiks, ngeri sikit..rahim boleh pecah..takutnye..nasib baik Amy cepat jumpa doktor.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe... ngeri kan... saya yang kena ni pun dah terasa ngeri.... alhamdulillah :)

      Delete
  7. pengalaman sebgini elok dikongsi baik buat orang lain....

    orang lelaki pun perlu tahu sebab kemungkinan ada anak perempauan

    ReplyDelete
  8. ngeri pulak rasa.. asal sakit perut ja pun..

    anyway, umur kita sama.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe. kan. saya ingat pun sakit perut biasa je... rupanya!

      oh yeah? hahahaha.. nice. :D

      Delete
  9. alhamdulillah sempat diselamatkan. sekarang dah ok kan. bagus untuk perkongsian.

    ReplyDelete
  10. sy pn sakit mcm tu jgk. .bile dh period la. .

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhe. saya dah start period ni, xde rasa senggugut gila2 dah.. adala kadang2. tapi x selalu ^^

      Delete
  11. nasib baik lagi pi check kan. ^^

    ReplyDelete
  12. Akak pernah rasa...sakit tu macam kain dipintal2 kan.,..tp tukar kain tu jadi perut kita...aduiii...ngilu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. akak pernah rasa juga? entah2 akak orang first tak. hehehe... ye betul rasa ngilu sangat :\

      Delete
  13. oooo....nice sharing Amy...akan pun tak tahu boleh jadi macam tu..
    Lepas ni kalau ada anak girl memang akak aware dah :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. saya pun kalau x kena, memang xtahu ^^,

      Delete
  14. Takut pula bila baca sebab tak pernah tahu pun yang rahim pun boleh bengkak sampai dah nak meletup.

    ReplyDelete
  15. alamak ngeri baca. tapi good info ni Amy. sedangkan doctor tu pon baru 2 kes je jumpa psl ni. ape tah lg la kalo amy x share. lagi berkuranglah org yang tahu.. Now dah tahu dah sikit.. Besar jasa arwah abah Amy.. bykkan sedekah utk arwah ye.. Amy kuat! :")

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheehehe... yep, a bit rare agaknya kes macam ni... nasib baik dia dah ada pengalaman. hahahaha...

      yep, in shaa ALLAH. mekasih sis Ana :)

      Delete
  16. Alhamdulillah selamat.. info yg bagus buat anak2 saya juga ni Amy.. thanks ye & semoga sihat & ceria selalu..:)
    Al Fatihah juga buat arwah ayah Amy.. aamiin.

    ReplyDelete
    Replies
    1. alhamdulillah :) thank you abang KK.

      aamiin.

      Delete
  17. Ya Allah... takutnya... Nasib baik xde ape2... huhu

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehe. yep, alhamdulillah xde pape :)

      Delete
  18. uishh kak. ngeri ceq baca. Alhamdulillah semuanya ok.

    ReplyDelete
  19. kawan akak pun ada mengalami benda yg sama mcm amy. tapi dia takut nak gi jumpa doc. takut nak dengar anything bad happen. harap2 dia okay dh skrang.

    ReplyDelete
    Replies
    1. iye? ish, bahaya tu kalau x jmpa doktor. kalau terlambat lagi rasa menyesal nnti... mudah-mudahan dah okay la.

      Delete
  20. Erghhh...sakitnyee sampai rasa nak meletup.
    Akk dulu pun sakit sangat tapi oklah semalaman je tak lah sampai sebulan.

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah, semalaman je pun dah rasa macam apa kan kak.. hmmm.. syukurlah dah berlalu..

      Delete
  21. festime sis dgr saluran darah tu 'tersumbat' ..nasib baik belum sempat operate dah 'selamat' ye..fuhhh...kalau darah kotor x keluar mmg betul lah..rahim di penuhi dgn darah itu sebab rasa nk meletop..ngeri dgr..kawan kat opis sis pulak darah kelaur byk x henti2..kekadang almost 15 hari

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep. dia ada selaput.. xley nak keluar... yes nasib baik.... hehehe... wah, takut gak tu bila asyik keluar je. bahayanya

      Delete
  22. hehehe..tak ada unsur private sgt amy,jangan risau kalau lelaki baca..
    kiranya ada tiub/saluran tersekat la tu ya.. memang seksa setahun pula tu..
    betul juga,ada apa2 yang tak kena dgn si anak cepat2 bawa pi jumpa pakar,jangan buat keputusan, biasanya naluri hati ibu tahu apa yg tak kena dgn anak

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe. manalah tahu kan >.<

      yes, dia ada saluran tapi ada selaput yang menghalang laluan dia. bak kata doktor la... hahaha...

      nak buat macam mana. naluri ibu masa tu xde sebba ummi kat hospital nak beranak... sobs.. ada arwah abah je. :')

      Delete
  23. oohmak kau seram sikitlah..
    macam macam hehehe..

    ReplyDelete
  24. Nasib baik cepat peegi check.
    Kalau yang dah nikah, kalau period lama tak datang...boleh la ditafsirkan sebagai mengandung.=)

    ReplyDelete
    Replies
    1. eeeehhehe. tapi kalau belum nikah, ha better la pergi check ^^,

      Delete
  25. Ohh. Benda baru ni. First time IM tau. Ingatkan pasal senggugut td.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe.. bukan senggugut. tapi dah banyak sangat darah kotor dalam perut kan

      Delete
  26. ishh seram.. gerenti sakit gilaa..
    sekarang still ade sakit ni ke amy?

    ReplyDelete
  27. Kak ain masa form 1 dulu orang cakap pasal "rahim" pun terpinga-pinga lagi... huhuhuu..

    tak leh nak imagine mcm mana perasaan amy masa tu.. apapun syukur lah semua selamat dan ayah amy cepat bertindak....

    thanks 4 sharing this... :)

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.