Segmen : Zaman Persekolahan

http://ceriteracintabalqis.blogspot.com/2014/12/segmen-zaman-persekolahan.html


aku pilih no 16. 

technically, itulah aku. seorang budak yang sangat skema and pakai spek di dalam kelas 506 MRSM KB. sangat low profile bak kata seorang member sekolah dulu. sampaikan certain orang takut nak tegur aku. haha. kan aku dah kata aku biasa jadi invisible. 

tapi kalau no 16 tu duduk depan sekali, itu bukan aku. aku seorang budak bernombor 16 yang duduk di belakang sekali dalam kelas. kenapa?

*orang duduk depan je dapat berkat. orang duduk depan je selalu berjaya. orang duduk depan je banyak concentrate*

aku sangat benci! aku sangat tak suka dengan kenyataan tu. orang sangat memandang rendah dengan orang yang duduk di belakang. seolah-olah diorang sengaja nak duduk belakang. seolah-olah diorang di belakang tak nak berjaya juga macam orang duduk di depan. disebabkan aku ni suka mencabar pendapat orang lain, aku buat apa yang diorang takut nak buat.

duduk belakang sekali. 

aku nak tengok, betul ke tak boleh berjaya bila duduk belakang? 
 
masa kes H1N1 tak silap. serabutnya meja aku. -.- yang ada botol air tu

nampak tu, belakang sekali
 

selama setahun aku belajar, aku duduk di belakang bersama sahabat yang lain. and alhamdulillah, setiap peperiksaan, keputusan aku tak pernah jatuh. sama juga dengan member sebelah aku. and SPM pun okay :)

eleh, senanglah kau cakap. kau tu budak mrsm. budak mrsm semua pandai.!

pftt.. bagi sesiapa yang tak masuk mrsm, jangan kau suka-suka berkata begini okay. *no offense* nak compete dengan SEMUA budak pandai lagi tough tau. hari-hari aku tension. ada je orang memuji kawan-kawan aku, kata dia pandailah. itulah inilah...

yang penting USAHA. bila kita buat kerana ALLAH, kerana ibu bapa, kerana diri sendiri, apa pun boleh. 

so, jangan pandang HINA dengan orang duduk belakang. itu sahaja. eh panjang pula cerita. ops~

adios~ jom join segmen Cik Balqis ni okay. ^^,


post signature

Share:

30 comments

  1. Selamat bersegmen dalink..

    Best baca crita zaman persekolahan Amy..betul tu byk yg pandang negatif pada yg suka duduk belakang..dan Amy slh sorang yg berjaya membuktikan bahawasanya org duduk belakang mampu berjaya dan bijak..congrats dear..

    ReplyDelete
  2. selamat bersegmen ! jie pun join jgk. hehe.. ^_^

    ReplyDelete
  3. Betul. Tak semestinya duduk belakang, asyik main je. Saya dulu duduk second last row sebab kelas saya amalkan budak laki duduk depan sekali. Alhamdulillah, jadi orang juga. Hehe ^_^

    Good luck Amy ^_^

    ReplyDelete
  4. Mana-mana pun pandai..Acik duk belakang jugak..senang nak tidur..jadi mak orang jugak....hahahahaa

    ReplyDelete
  5. Duduk belakang pun okey asalkan kita fokus kan...kategori cam akak terkecuali, sbb akak yg duduk depan sekali pun bole tetido masa subjek sejarah inikan duduk belakang huhu!

    ReplyDelete
  6. Kisah yg menarik... nostalgia kan.. All the best Amy.. :)

    ReplyDelete
  7. "dak2 mrsm boleh la ckp" <-- kikiki msti meluat je bila org ckp cmni kan amy =P
    ana pon dok blkg. dok depan x best. kena tekun je. kalo kena tanya pon msti org dpn.
    ana pun join gak segmen ni.. tp karangan ana mmg melebihi 500 patah perkataan lah hehe

    ReplyDelete
  8. Zumal duk depan meja cikgu tapi tak pandai pun. Nak pandai kena rajin kan.hehe

    ReplyDelete
  9. sama la no 16 gak. tapi kat sekolah pernah duduk depan dan belakang.hehe. anyway, good luck! ^^

    ReplyDelete
  10. Replies
    1. Syioknya bergambar dengan rakan2.
      Akak nak kene scan dulu gambar lama-lama.

      Delete
  11. selamat bersegmen dan good luck...kalau ada usaha, insya Allah, akan berbaloi walaupun duduk mana2...^_^

    ReplyDelete
  12. All the best Amy :) Cik Mimie kat sekolah memang duduk belakang dekat ngan pintu masuk..hahaha :)

    ReplyDelete
  13. samalah kita...dalam kelas mesti cari tempat di belakang..yg pasti duduk depan org belakang bukan kayu pengukur utk berjaya dan x semestinya x dapat masuk MRSM kehidupan seterusnya terus malap..no..no..no...yg pasti Amy sudah berjaya skrg

    ReplyDelete
  14. ehh sama la kite, seorang yg skema jugakk.. n duk blakang jugak -.-'

    selamat bsegmen amy :)

    ReplyDelete
  15. kita mcm amy,budak 16 tp duduk depan,sbb senang nak fokus, kawan2 kita jenis banyak ckp,kalau dduk belakang,mmg tak boleh belajar la,duduk depan snang sikit..tp tak kira la duduk mana pun,asalkan fokus n pandai bahagikan masa mmg boleh berjaya..

    ReplyDelete
  16. hahaha akak nak bersuara as budak mrsm jugak.. tak suka tapi apakan daya.. jadi anak tunggal and harapan mak ayah sorang aje nak masuk mrsm. ku relakaaaan jiwa..

    ReplyDelete
  17. betul yang. duduk belakang pun tak salah pun. kena pandai2 lah

    ReplyDelete
  18. Gud luck amy.
    Duk depan atau belakang sama saja. Yang penting kemahuan dan kesungguhan nak timba ilmu.

    ReplyDelete
  19. tempat duduk tak mengukur kejayaan seseorang kan. hehe. tapi, kite dulu duk belakang suka main. :)

    ReplyDelete
  20. Sangatlah selalu dengar ayat mcm tu juga.

    ReplyDelete
  21. Actually, duk depan ke duk belakang ke semua sama je. As long as kita ni memang niat nak berjaya. Bintang dulu duk blkng gak. Alhamdulillah, masih boleh berjaya mcn yg lain...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kata cik Bintang. Wardah pun sama jugak.

      jom baca wardah punya pulak http://cikannesweetyncool.blogspot.com/2014/12/segmen-zaman-persekolahan.html

      Delete
  22. singgah dari segmen yg sama :)

    http://kameqdeanna.blogspot.com/2014/12/segmen-zaman-persekolahan.html

    ReplyDelete
  23. Eh eh eh.. macam sama je.. hihi. taoi kite bukan budak MRSM la. hihi

    ReplyDelete
  24. hyee cik belbel datang, terima kasih join segmen cik balqis
    http://blogcikbelbel.blogspot.com/2014/12/segmen-zaman-persekolahan.html

    duduk belakang la best ! duduk depan nanti kantoi kerja tak siap. haha

    ReplyDelete
  25. tengkiu join segmen sy. jom check pemenang plak yer :)
    Senarai Pemenang Segmen

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.