06/01/2014 - 07/01/2014 - Amy Syeera

Monday, June 30, 2014

Ketuk-Ketuk Aidilfitri Giveaways

5:54:00 PM 10
Ketuk-Ketuk Aidilfitri Giveaways

Ramadhan Kareem :)

assalamualaikum semua. ha, siapa yang tak suka kuih raya oi!

kalau ummi aku nampak ni, mesti ummi aku suka. ummi dengan mak long suka sangat bab buat kek and kuih ni. 

tengoklah nama-nama kuih dekat atas tu, bukan main lagi. Ombak Rindu. ni kalau masuk instagram, boleh famous ni. hehehe..

jom kita sama-sama join ^^, 




post signature

Ketuk-Ketuk Aidilfitri Giveaways by D'nialicious Cakehouse

5:52:00 PM 4
Ketuk-Ketuk Aidilfitri Giveaways by D'nialicious Cakehouse


Ketuk-Ketuk Aidilfitri(KKA) merupakan satu program pertama di Malaysia yang diasaskan oleh Puan Siti Aisyah Bt Zulkifli Ramond yang merupakan seorang pengarah pemasaran dalam syarikat Farich Holdings Sdn. Bhd. Program ini merupakan hak milik dan diuruskan oleh Farich Holding Sdn. Bhd secara sepenuhnya. Program ini direka untuk memberi peluang niaga kepada setiap individu yang berminat menjadi usahawan terutama usahawan muslim.

KKA mengumpulkan pengeluar-pengeluar 'premium cookies' iaitu pengeluar biskut dan kek lapis terbaik dari seluruh Malaysia yang menggunakan bahan-bahan berkualiti dalam menghasilkan biskut mereka. Biskut-biskut dari seluruh malaysia ini dikumpul di HQ(Farich Holdings Sdn Bhd) untuk dijenamakan dibawah program KKA sebelum diedarkan kepada stokis-stokis di setiap negeri sebelum dijual kepada pelanggan. 

Produk KKA ini adalah 100% keluaran muslim dan mempunyai 20 produk iaitu 18 jenis biskut dan 2 jenis kek lapis kukus yang berkualiti dan beraneka rasa. Setiap jenis dihasilkan dengan bahan-bahan yang berkualiti yang berjenama seperti 'Butter Anchor'. Setiap kotak biskut mempunyai 36 keping hingga 60 keping biskut bergantung kepada jenis. 

Senarai jenis dan harga  biskut dan kek lapis boleh dilihat pada katalog dibawah;




Anda boleh dapatkan biskut raya "Premium Cookies Ketuk-Ketuk Aidilfitri' daripada stokis dan agen berhampiran anda.


**tempahan produk-produk KKA akan ditutup selepas minggu pertama puasa 2014**

**update terbaru senarai agen sila ke D'nialiciousBlog**



post signature

MISSION: Ramadhan Blog Tour by Kaktus Oren

5:31:00 PM 13
MISSION: Ramadhan Blog Tour by Kaktus Oren

Sunday, June 29, 2014

Dia Pun Ada Hati

11:14:00 PM 12
Dia Pun Ada Hati
Kita nampak dia kuat dan selalu menguatkan
Tapi ada masa, dia jugak perlukan bahu
untuk menangis
Mungkin, tika kali pertama kita lihat dia menangis
Tapi, Tuhan dah berkali-kali lihat dia menangis
saat bersujud di atas sejadah

Mengerti atau tidak?
Manusia tetap manusia. Dia tetap punya hati.
Hatinya tetap akan terluka walaupun dia pasang muka selamba

:)

siapa sangka,
dia yang tidak banyak bicara itu,
menyimpan seribu cerita.

siapa sangka,
wajah yang tidak beriak itu,
menahan segala rasa,
menahan rindu,
yang tidak bisa diluahkan.

siapa sangka,
wajah yang kelihatan ceria itu,
sedang menahan air mata dari keluar,
bertarung dgn diri sendiri,
lalu gagah berdiri.

siapa sangka,
dia kelihatan bahagia,
padahal jiwanya kosong.
sepi.
tidak punya teman.
cuma Tuhan tempat dia mencurahkan segala rasa,
kasih sayang,
tenang,
kuat.
hanya kerana DIA.


-lulumimo-

  


post signature

Cinta Matchmaker -bab 22-

7:20:00 PM 7
Cinta Matchmaker -bab 22-



BAB 22

Pada waktu malam, Safrina terjaga beberapa kali, kebiasaaannya dengan tangan berat Alfie yang memeluk pinggangnya ataupun jari-jemari kasar yang bermain-main di kulitnya. Tidurnya yang tidak menentu membuatkan dia terbangun dengan mata yang lebam berserta pening kepala yang teramat. Ditambah lagi dengan selera makan yang tidak menentu dan rasa malu terhadap Alfie yang menangkap perbuatannya yang sedang meratapi di dalam bilik air seolah-olah baru kehilangan suami.

Kemudian, barulah dia teringat akan kandungannya.

Satu poin untuk membuatkan dia menjadi lebih lelah.

Pergi Terawih Nak Apa Sebenarnya?

12:45:00 PM 8
Pergi Terawih Nak Apa Sebenarnya?
12:28 p.m
rumah
otw balik UNITEN

assalamualaikum and hello lads!

Ramadhan kareem.

semalam pertama kali dalam tahun ni pergi solat terawih. alhamdulillah. ALLAH bagi kita kesempatan untuk menjenguk bulan Ramadhan. syukur.
 
 
tapi dalam sibuk solat dalam masjid tu, aku tak boleh lari dari tengok orang lain. masha-ALLAH, macam-macam perangai sungguh. aku tak boleh buat apa, kadang-kadang aku suka observe perangai orang.

Saturday, June 28, 2014

Perasaan Lelaki Bila Shopping Dengan Perempuan

9:48:00 AM 4
Perasaan Lelaki Bila Shopping Dengan Perempuan

Hebatnya Seorang Doktor

9:39:00 AM 2
Hebatnya Seorang Doktor

Heart surgeon after 23-hour (successful) lung heart transplantation. His assistant is sleeping in the corner



hebatnya seorang doktor. mampu bertahan selama 23 jam untuk buat pembedahan macam ni. agaknya sebab tu aku tak jadi doktor. sebab aku tak mampu bersabar dan bertahan sampai ke tahap ini. sesungguhnya ALLAH lebih Mengetahui.




post signature

Friday, June 27, 2014

Mandi Air Masjid : Anak Dengar Kata

4:22:00 PM 7
Mandi Air Masjid : Anak Dengar Kata
4:10 p.m
rumah manis rumah. yeehaa
banyaknya baju nak lipat -.-

assalamualaikum and hello lads!

okay. siapa pernah dengar tips dekat atas tu? kalau tak ada, meh aku berkongsi cerita.

alkisahnya macam ni. ummi aku cakap dulu masa balik kampung dekat Kepala Batas, Kedah je, mesti arwah abah singgah dekat setiap masjid (tak adalah semua) untuk berehat sekejap. 

gambar bukan hak milik
aku pun masa tu kecil lagi. arwah abah cakap, mak tok ada pesan. orang tua kata kalau nak anak mendengar kata, bagilah dia mandi air kolah masjid tu. 

Cinta Dia Yang Aku Cari .:SOAL HATI:.

12:15:00 AM 12
Cinta Dia Yang Aku Cari .:SOAL HATI:.
11:53 p.m
apartment murni
meeting unicommserv dah habis

assalamualaikum and hello lads!

hati. satu-satunya benda yang aku susah nak didik sejak aku kenal erti cinta. 

Selepas beberapa bulan berada di Jordan,
Datang seorang senior dan bertanya.

"Sher nak cari apa sebenarnya dekat Jordan?"

"Maksud akak?" *muka cuak*

"Em. Maksudnya,selain daripada degree.

Apa lagi yang Sher nak? Kalau setakat nak degree,dekat Malaysia lagi bagus akak rasa.”

"Eheh. 

Saya nak cari orang yang boleh bawa jumpa Allah.”

..

Dah nak masuk setahun.

Lama.

Dan aku tak jumpa pun siapa.
Langsung tak jumpa.

Lepas tilik tilik.
Belek belek cermin.

Baru aku perasan—
Orang yang aku cari itu aku.

Yang membesar dengan tarbiyah Allah—
Itu aku.

Dan aku,kena bawa diri aku jumpa Allah.

Nak tak nak.
Susah tak susah.

Aku kena juga.

Kalau tak,takkanlah tuhan kata : 

'Tidakku ubah nasib sesuatu kaum melain mereka sendiri mengubahnya.'

Nak tak nak.

Aku kena jadi orang yang aku cari.

Sebab dekat akhirat nanti,
Semua korang korang,busy dengan hal sendiri.

Aku pun. 
..

dulu aku selalu mengharap cinta manusia. cemburu. iri hati. kawan-kawan dah berpunya. aku ni bilalah pula.
ada ke yang suka aku. kalau tak ada macam mana. mampu bertahankah cinta itu.

macam-macam perempuan boleh fikir bila dia dah start fikir pasal cinta kan.

Thursday, June 26, 2014

Farez Tolak Cinta Isha, Mama

8:10:00 PM 6
Farez Tolak Cinta Isha, Mama
7:59 p.m
apartment murni
ada meeting di masjid

assalamualaikum and hello lads!

"Farez tolak cinta Isha, mama."

Terkejut mak lang aku bila anak dia, Qalisha cakap macam tu. balik je sekolah, selalunya bercerita pasal kawan-kawan lah, cikgu sekolah garang lah, malas nak pergi sekolah dah lah.


tapi tiba-tiba cerita pasal penolakan cinta. then, mak lang aku pun bertanya.

Wednesday, June 25, 2014

Tenanglah Atuk Di Sana .:ALFATIHAH:.

9:08:00 PM 6
Tenanglah Atuk Di Sana .:ALFATIHAH:.
9:06 p.m
rumah
kenduri tahlil

semoga atuk tenang di sana.
semoga atuk ditempatkan bersama dengan hamba-hamba ALLAH yang beriman
kami akan sentiasa mendoakan atuk.

tak ada lagi orang yang sangat rajin melayan kucing-kucing dekat rumah.
tak ada lagi orang yang rajin bercucuk tanam dengan ummi.
tak ada lagi orang yang nak marah budak-budak bila diorang bising.

lima hari selepas puasa, abah dengan ashu tinggalkan kami.
lima hari sebelum puasa, atuk pula pergi menyahut seruan Ilahi.

kami redha, andai ini takdirnya.
kuatkanlah hati ini.
biarlah aku menjadi kekuatan untuk keluargaku.

post signature

Monday, June 23, 2014

blog list www.zukidin.com

7:14:00 PM 5
blog list www.zukidin.com

Assalamualaikum,

Apa khabar kawan2 yg dihormati sekalian? Kawan2 nak bertukar2 link dengan abe kie tak? Atau dengan bahasa mudah, abe kie letak link blog kwn2 di blog list abe kie dan kawan2 letak link blog abe kie di blog list kawan2. Kira win-win situation gitu. Nak tahu syarat2nya? Mudah je..

1. Follow blog abe kie jika kwn2 belum berbuat demikian. Jika sudah, abaikan saja syarat ni.
2. Tinggalkan link blog di ruang komen di bawah.
3. Letak URL blog abe kie di blog list kawan2. 
4. Pastikan kawan2 update blog setidak2nya 3 minggu sekali untuk kekal dalam blog list abe kie.
5. Abe Kie pun turut akan membuat langkah2 yg sama.
6. SIAP!!!

Semoga kempen bertukar2 link ini mendapat sokongan dari kwn2 yang baik hati sekalian. Terima kasih.

post signature

Blog Dipuji Blogger Lain

5:22:00 PM 4
Blog Dipuji Blogger Lain
5:10 p.m
apartment murni
ha, dah solat Asar ke belum? aku tak nak tanggung dosa sama.

assalamualaikum and hello lads!

tajuk macam riak gila. tak adalah, ini sebenarnya tujuan untuk berterima kasih dekat blogger-blogger yang sudi memberi kritikan yang membina kepada aku. ternyata penat lelah aku bermain dengan coding berbaloi juga. muahaha..

design blog aku tak sehebat orang lain yang memang power bab-bab design ni. aku pernah juga teringin nak suruh diorang yang expert ni designkan blog aku. masalahnya aku ni sangatlah cepat bosan dengan something tak hidup.

what?

Sunday, June 22, 2014

blogwalking SEBELUM puasa

5:05:00 PM 24
blogwalking SEBELUM puasa

Berkampung Di Floria Putrajaya 2014

10:47:00 AM 8
Berkampung Di Floria Putrajaya 2014
10:25 a.m
apartment
tebalnya jerebu

assalamualaikum and hello lads!

memandangkan aku rajin nak study harini, aku nak update dulu blog aku. (tak ada kaitan). aku tahu mostly mesti ramai dah pergi Floria tu kan. adik aku sampai 2-3 kali pergi. amboi. mentang-mentang nak masuk rm3 je.

aku pun dua kali juga pergi. muahahaha. pagi sekali malam sekali. plan sebenarnya nak tengok kucing pagi tu. malam baru pergi Floria. rupa-rupanya dalam satu tempat yang sama. so alang-alang kan. 

apalagi, sesatlah mula-mula. salah information. adoi. last-last pakai waze and tanya ummi aku, akhirnya jumpa juga. nasib baiklah pagi Jumaat tu tak ramai orang sangat. yelah, kerja kan.

so, inilah hasilnya. gambar kucing aku tak ambil banyak. malas. main je cukup. teehee.





gambar pertama sekali kitorang ambil masa dah sampai.

Saturday, June 21, 2014

Sedih, Tak Ada Siapa Faham Aku

11:22:00 PM 8
Sedih, Tak Ada Siapa Faham Aku

Saya pun ada masalah, semua orang ada masalah. Masing-2 ada masalah. Antara kecil dan besar saja.

Kadang bila Dia tu rindu,
Dia hadirkan kamu ujian.
Kerana Dia mahu lihat kamu lebih kuat.
Tapi malangnya kamu merungut.

Jika dibandingkan masalah kita,
Dengan masalah anak-2 syria, palestin dll.
Mana lebih besar ujiannya?
Adakah mereka merungut?
Adakah mereka berniat mahu bunuh diri?
Yang kematian mak,
Mati bapak, Ahli keluarga
Adakah mereka tak sedih?
Adakah mereka mempunyai tempat tinggal? 
Tak.
Sbab mereka tahu Allah ada dengan mereka.
Mereka masih tegakkan agama Allah.
Jihad fisabilillah.

Jika baru diuji dengan sedikit masalah.
Janganlah kamu merungut.
Allah melihat kamu saat kamu diuji.
Kerana orang yang diuji,
Adalah 1 dalam 1000 yang dibiarkan lalai tanpa ujian.
Tak rasa beruntung?

Jika kamu rasa tiada siapa faham perasaan kamu.
Kamu salah.
Masih ada Allah yang faham hati kamu tanpa perlu kamu mencerita kan ia.
Tapi saat kamu mencerita kan keperitan kamu.
Sedangkan Allah sudah mengetahui isi hati kamu dan apa yang kamu ingin cerita kan,
mengapa dia masih mahu mendengar apa yang kamu luah?
Kerana sayang Allah pada hambanya melebihi sayang seorang ibu pada anaknya.

"Dan apabila hamba-hambaKu bertanya kepadamu mengenai Aku maka (beritahu kepada mereka): sesungguhnya Aku (Allah) sentiasa hampir (kepada mereka); Aku perkenankan permohonan orang yang berdoa apabila ia berdoa kepadaKu. Maka hendaklah mereka menyahut seruanku (dengan mematuhi perintahKu), dan hendaklah mereka beriman kepadaKu supaya mereka menjadi baik serta betul"

[2:186]



-gadistudunglabuh-














post signature

Bila Kurang Ilmu Agama .:VIDEO:.

7:38:00 PM 4
Bila Kurang Ilmu Agama .:VIDEO:.
7:36 p.m
apartment
solat Magrib dulu baru tengok video ni ya.

assalamualaikum and hello lads! just a simple video. tapi ingat, ilmu agama macam ni jangan diambil mudah macam tu je. ilmu agama tak ada, siapalah kita di mata ALLAH. bila dah jadi macam dalam video ni, tak pasal-pasal malu sendiri. 


post signature

Friday, June 20, 2014

Fantastic Friday .:Tak Susah Pun:.

7:32:00 PM 4
Fantastic Friday .:Tak Susah Pun:.

Thursday, June 19, 2014

GIVEAWAY SIREH LOVELY CARES 2014

8:54:00 AM 6
GIVEAWAY SIREH LOVELY CARES 2014

Wednesday, June 18, 2014

giveaway by azura abd rahman duit raya 2014

7:50:00 PM 2
 giveaway by azura abd rahman duit raya 2014

Dinner di Volcano Shabu-Shabu, Cyberjaya

5:37:00 PM 2
Dinner di Volcano Shabu-Shabu, Cyberjaya
5:12 p.m
apartment murni
excited beli kek birthday dekat kawan

assalamualaikum and hello lads!

apa khabar semua? jarang aku bertanya khabar. tapi kalau mampu baca cerita aku ni, aku harap korang semua sihat je selalu. takpe, kalau sakit maknanya ALLAH nampak kita kan. kita diuji dengan cara macam tu. so, jangan merungut okay. bersyukur. ALLAH nak tolong kita hapuskan dosa-dosa kecil tanpa kita sedar kita dah buat.

gambar bukan hakmilik

okay, back to the story, masa aku minggu terakhir dekat GSSB Cyberjaya, boss aku bawalah aku pergi makan-makan dekat satu tempat ni. alhamdulillah, rezeki. bukan senang nak dapat makan besar macam ni kan. tapi dia bukan bawa aku sorang je. 

Wordless Wednesday .:SOAL HATI:.

9:00:00 AM 10
Wordless Wednesday .:SOAL HATI:.
 
Kisah Benar Tentang Sahabat Untuk Perkongsian :)
 “Ketika di­tiupkan ruh pada anak manusia tatkala ia masih di dalam perut ibunya sudah ditetap­kan ajalnya, rezekinya, jodohnya dan celaka atau bahagianya di akhirat”.
— Allah telah menentukan jodoh kita maka tidak layak bagi kita untuk bimbang dan risau. Kalau sudah sampai waktunya jodoh itu pasti akan datang sendiri.
Allahhuakbar… Mengalir air mata saya saat menerima pesanan dari sahabat yang kini sedang mengerjakan umrah sekaligus bernikah di sana.
Sahabat yang ku anggap kakak, dalam usia 30 tahun baru bertemu jodohnya. Dan paling indah, bernikah di tanah suci. Bertemu lelaki yang baik akhlaknya… Ya Allah cemburunya saya. Namun saya tetap mengucapkan syukur dan tahniah kepadanya.
Teringat peristiwa tahun lepas. Dia mengadu kepada saya dengan esak tangis yang panjang tentang hatinya terluka ditinggalkan lelaki yang dicintai. Tanpa sebab musabah lelaki yang hampir menjadi tunangan berubah hati, mengangkat kaki memungkiri janji yang di buat bersama. Allah… Sedih bukan kepalang.
Saya mengutuk lelaki tersebut didalam hati. Benar-benar tidak tahu untung! Dia gadis baik. Solatnya terjaga. Auratnya terjaga. Cantik lagi bijaksana. Saya tahu, sebab saya bukan sahaja sahabat baiknya, saya juga teman serumahnya sewaktu belajar di UiTM. Bertahun-tahun mengenalinya, bukan sekejap. Bodohnya lelaki yang tak tahu menghargai gadis sebaik dia.
Masa berlalu, berkat doa dan solat istikharah, dia bangkit menjalani hidup. Meneruskan status gadis muslimah dan meneruskan usaha menanti cinta sejatinya. Sedang rakan sebaya sudah berumah tangga, beranak pinak, dia masih sendiri.
'Sabarlah wahai sahabat… Akan tiba masanya Allah menghadiahkan seseorang sesuai dengan peribadi mu dan Allah takkan ingkar dengan janji-Nya. Wanita yang baik untuk lelaki yang baik.'
Seiring waktu berjalan, doa dan kesabarannya terbalas. Allah SWT menghadiahkan seorang lelaki bernama jodoh yang baik untuk nya. Pertemuan di masjid menjadi titik mula perkenalan, dan tidak menunggu waktu yang lama untuk mengikat janji perhubungan halal di sisi Allah SWT. Kisah pertemuan pertama sangat indah. Sumpah saya cemburu… Saya pun mahu begini! :)
Pengajaran yang saya dapat dari kisah sahabat saya ini, tatkala mendapat ujian (jodoh) ia akan ber­sabar maka sabarnya menjadi kebaikan baginya. Dan ketika mendapat nikmat ia bersyukur, maka kesyukurannya itu men­jadi baik pula baginya. Alhamdulillah.
Semoga kekal bahagia hingga ke syurga wahai sahabat… :’)

Kisah Benar Tentang Sahabat Untuk Perkongsian :)


“Ketika di­tiupkan ruh pada anak manusia tatkala ia masih di dalam perut ibunya sudah ditetap­kan ajalnya, rezekinya, jodohnya dan celaka atau bahagianya di akhirat”.

— Allah telah menentukan jodoh kita maka tidak layak bagi kita untuk bimbang dan risau. Kalau sudah sampai waktunya jodoh itu pasti akan datang sendiri.

Allahhuakbar… Mengalir air mata saya saat menerima pesanan dari sahabat yang kini sedang mengerjakan umrah sekaligus bernikah di sana.

Sahabat yang ku anggap kakak, dalam usia 30 tahun baru bertemu jodohnya. Dan paling indah, bernikah di tanah suci. Bertemu lelaki yang baik akhlaknya… Ya Allah cemburunya saya. Namun saya tetap mengucapkan syukur dan tahniah kepadanya.

Teringat peristiwa tahun lepas. Dia mengadu kepada saya dengan esak tangis yang panjang tentang hatinya terluka ditinggalkan lelaki yang dicintai. Tanpa sebab musabah lelaki yang hampir menjadi tunangan berubah hati, mengangkat kaki memungkiri janji yang di buat bersama. Allah… Sedih bukan kepalang.

Saya mengutuk lelaki tersebut didalam hati. Benar-benar tidak tahu untung! Dia gadis baik. Solatnya terjaga. Auratnya terjaga. Cantik lagi bijaksana. Saya tahu, sebab saya bukan sahaja sahabat baiknya, saya juga teman serumahnya sewaktu belajar di UiTM. Bertahun-tahun mengenalinya, bukan sekejap. Bodohnya lelaki yang tak tahu menghargai gadis sebaik dia.

Masa berlalu, berkat doa dan solat istikharah, dia bangkit menjalani hidup. Meneruskan status gadis muslimah dan meneruskan usaha menanti cinta sejatinya. Sedang rakan sebaya sudah berumah tangga, beranak pinak, dia masih sendiri.

'Sabarlah wahai sahabat… Akan tiba masanya Allah menghadiahkan seseorang sesuai dengan peribadi mu dan Allah takkan ingkar dengan janji-Nya. Wanita yang baik untuk lelaki yang baik.'

Seiring waktu berjalan, doa dan kesabarannya terbalas. Allah SWT menghadiahkan seorang lelaki bernama jodoh yang baik untuk nya. Pertemuan di masjid menjadi titik mula perkenalan, dan tidak menunggu waktu yang lama untuk mengikat janji perhubungan halal di sisi Allah SWT. Kisah pertemuan pertama sangat indah. Sumpah saya cemburu… Saya pun mahu begini! :)

Pengajaran yang saya dapat dari kisah sahabat saya ini, tatkala mendapat ujian (jodoh) ia akan ber­sabar maka sabarnya menjadi kebaikan baginya. Dan ketika mendapat nikmat ia bersyukur, maka kesyukurannya itu men­jadi baik pula baginya. Alhamdulillah.

Semoga kekal bahagia hingga ke syurga wahai sahabat… :’)


-bukangadisbiasa-





post signature

Tuesday, June 17, 2014

Cinta Matchmaker -Bab 21-

10:41:00 PM 4
Cinta Matchmaker -Bab 21-
BAB 21

Alfie akan berbincang dengan Safrina malam ini juga. Kerana menyimpan amanat mengarut ayahandanya tidak mampu lagi ditanggung sendirian begitu lama. 'Kejujuran adalah kata kunci kita.' Kepercayaan Safrina padanya membuatkan dia menjadi seorang lelaki yang lebih sempurna. Takut hatinya tatkala si sahabat sanggup memikirkan dia boleh memaksa isterinya supaya mengandung...yang dia mampu mempergunakan wanita itu sesuka hatinya. Layakkah dia untuk menerima reputasi tersebut? Mungkin ya. Tidak ramai yang boleh berfikir sama sepertinya, kecuali mungkin Safrina sahaja.

Kenapa Nak Salahkan Lelaki

7:53:00 AM 8
Kenapa Nak Salahkan Lelaki


Perempuan kenapa asyik nak salahkan lelaki.

"Lelaki gatal. Sikit-sikit mengurat."

Siapa suruh melayan? 
Cuba kalau lelaki hantar mesej, im ajak kenal anda buat dunno, langsung unfriend lelaki tu. Fikir dia masih teringin nak berkenalan?

"Lelaki semua sama. Pantang nampak perempuan, mesti pandang macam nak telan."

Siapa suruh tayang? 
Pakai baju sempit. Tudung tunjuk dada. Cuba kalau pakai sopan. Tak kisahlah tak bertudung labuh pun. Sopan cukup. Sopan.


Aku tak benci.
Cuma simpati.
I know some of you tak tahu pun ikhtilat tu apa, cara penutupan aurat yang sempurna tu macam mana. (I bet)

But please, if you have a tumblr, follow any islamic blog.
Twitter, follow any ustaz/ah’s twitter.
Facebook, send a friend request to any religious people (mahram is better. Much better.)

There you’ll read many advices about this.

Macam mendesak je kan aku ni.
But its for your own good. 
Bayangkan,
Kalau fb pun news feed penuh dengan berita hiburan, gosip bila masa nak sedar apa kita buat betul atau salah?

Follow lah satu ke dua page yang berkaitan islam. 
At least tahu.
At least.


post signature

Dear Muslimah, Before You Love A Man

12:47:00 AM 6
Dear Muslimah, Before You Love A Man
Here some words to every girls,

No matter where you stand, please love yourself before you love a man. 
Appreciate your life now. 
Cover your aurah properly. 
Watch your words and the way you dress.
It’s okay ,you don’t have to take a drastic move. 
A little bit by bit is enough and soon, you’ll get close to Him. 
And guess what? 
A real guy (your future husband) going to love you the way you are :) 
Sometimes, we’re busy finding a prefect romeo when we,ourselves are full with imperfection and our relationship with Allah isn’t strong.

Princesses, the power is in your hand. Think wisely. Jannah is ours.



post signature

Monday, June 16, 2014

Lelaki Semua Sama Je

2:08:00 PM 8
Lelaki Semua Sama Je
1:45 p.m
apartment
layan lagu Enrique Iglesias

assalamualaikum and hello lads!

tajuk aku cliche gila kan. muahahaha. tak adalah. aku tak rasa semua lelaki sama pun. cuma satu benda ni yang aku tak pasti lelaki sama ke tak.


aku pernah ada boyfriend. (tak sangka betul). but it was a long long time ago. dekat setahun bercouple. apa yang kelakarnya aku tak pernah berjumpa lagi dengan dia. that was a mistake. disebabkan dia member baik kawan aku, so aku terima. alah, aku budak lagi. mana fikir benda matang.

Sunday, June 15, 2014

Mak Tok Dah Bagi Green Light .:Alhamdulillah:.

8:42:00 PM 4
Mak Tok Dah Bagi Green Light .:Alhamdulillah:.
8:28 p.m
apartment
laparnyaaaa...

assalamualaikum and hello lads!
dapat juga update blog harini. maklumlah, duduk dekat rumah Jumaat, Sabtu and Ahad. nak buat apa mengadap laptop hari-hari. family yang kita kena pentingkan dulu kan.


masa hari Sabtu tu, aku tengah sibuk masak dengan ummi. selalunya time masak ni je dapat dengar isi hati ummi aku. hehehe. sebab ayah ada dekat atas, aku tanyalah satu soalan cepumas dekat ummi.

aku tanya