Churpremiere Into The Woods .:MOVIE REVIEW:.

10:31 a.m
apartment
banyak assignment and presentation
 
assalamualaikum and hello lads!
 
sebenarnya premiere screening ni dah lama. tapi harini baru dapat buat review. hari Sabtu lepas aku dengan group aku buat project work dari pukul 9 malam sampai 4 pagi. hahahahahaha. first time buat group discussion sampai ke pagi buta. tapi sebab nak habiskan juga, terpaksa kuatkan mata.
 
credit to www.playbuzz.com
IMDb rating : 6.6/10 (17 Januari 2015)
rating aku : 5/10

okay, berbalik kepada movie Into The Woods. nak tengok tak cerita tu? ha, meh aku ceritakan sikit apa yang berlaku dalam Into The Woods ni. don't worry, no spoiler alert will be given. tak thrill lah kan. betul tak. hehe
 
movie ni dilakonkan oleh Johnny Depp (Mr Wolf), Anna Kendrick (Cinderella), Chris Pine (Prince Charming), Emily Blunt (isteri The Baker), Meryl Streep (The Witch) dan lain-lain. tapi yang aku list tu adalah antara nama yang sudah sangat dikenali di mata dunia.

Into The Woods adalah filem musikal. seriously aku cakap, kalau korang tak suka muzik, tolonglah jangan tengok movie ni dekat wayang. sebab dari awal sampai ke habis, diorang menyanyi sahaja. adalah dialog. tapi sikit sangat. boleh kira. hahaha.

sepertimana yang korang tahu, Into The Woods berkisarkan tentang fairy tales. TAPI.... fairy tales ni, dia ambil yang original punya story tau. bukan yang dah bercampur aduk macam sekarang punya. aku baru tahu cerita ori, serious -.-

however! even dia pasal fairy tales yang kita dah tahu, sebenarnya bukan itu yang dia tunjuk. dia cuma ermmm.. macam mana aku nak explain. setiap antara kita ada wish sendiri kan. kalau aku perasan dekat certain blog, siap ada wishlist lagi dekat sidebar dia. nice.

karakter ni pun ada wish tersendiri. The Baker dengan isteri dia teringin nak ada anak. Cinderella teringin nak keluar dari keluarga tiri dia. Rapunzel nak kenal dunia luar. dan macam-macam lah. 

tapi kalau nak wish tu terlaksana, The Baker kena dapatkan 4 item dan the Witch akan selesaikan semuanya.apa 4 item tu? Kain semerah darah, rambut sekuning jagung, kasut emas, dan lembu seputih susu. 

kain merah - The Red Riding Hood
 
credit to shootingstarsmag.blogspot.com
rambut kuning - Rapunzel
 
 
Kasut emas - Cinderella
 
credit to collider.com
Lembu - Jack and the Beanstalk

ha, dah nampak dah connection dia? tak nampak lagi? tengoklah sendiri okay. 

unfortunately, disebabkan masing-masing nak wish terlaksana, diorang jadi selfish dan terlalu tamak, satu peristiwa buruk telah berlaku dekat dunia. si Ogre tu datang nak bunuh Jack sebab Jack dah bunuh suami dia. Si Cinderella pula dapat tahu perangai Prince Charming macam mana. si Rapunzel pula terbuang dekat satu paya ni sebab The Witch kecewa dengan 'anak' dia. 

The Baker dah dapat anak. tapi akhirnya, dia kehilangan someone yang dia sayang pula. sedih betul.

so far, apa yang boleh aku conclude dalam filem Into The Woods ni, aku tak suka. aku tak puas hati. hmmm... 

1. muzikal. aku suka muzik! serious, siapa tak suka. sebab tu aku minat Hindustan. tapi bila filem dia dah macam filem Phantom of The Opera, aku jadi bosan. sikit sangat dialog dia. ada masa aku hampir tertidur.

2. humour? well, ada certain time memang kelakar. the Agony scene. hahaha. tu memang aku tergelak. tapi korang kena tengok movie tu baru faham Agony scene dia macam mana. lain-lain scene, well, tak kelakar pun. biasa je.

3. plot twist? yes! memang ada plot twist. hahahaha. kurang asam punya Prince Charming -.-
 
4. tergantung? yes. ada karakter tergantung. tiba-tiba je dah tak ada. what? 

conclusion dia. aku tak faham pun apa cerita ni cuba sampaikan. 

TAPI cerita dia sangat DEEP. itu aku boleh jamin. sebenarnya Into The Woods membawa maksud yang berlainan. Into The Woods ni macam dunia kita. kita ada impian dah harapan. tapi kita jangan lupa, dunia ni ada onak dan duri. ada sesuatu perkara yang kita takkan jangka akan berlaku. ada betrayal, ada yang selfish, macam-macam lah nilai kita boleh nampak. ending dia memang aku tak boleh expect lah.

hampir setiap lagu ada nasihat. tapi sebab aku terlalu distract dengan lagu dia, aku tak nampak nasihat dia. hahahahaha. and and and, Johnny Depp sekejap sangat lakonan dia T____T dalam 10 minit je. hmmm... 

http://www.frolichawaii.com/wp-content/uploads/2014/12/woodsposter.jpg
 
anyways, thank you very much Churp Churp, Nuffnang and Disney! aku dapat beg free yang ada logo Into The Woods. hahaha. siapa tak suka kan dapat barang free. itu je.
 
adios~
 
 
 
post signature

Share:

11 comments

  1. Erm..teringin juga Kak wana nak tengok citer ni..tapi belum ada masa yang sesuai..huu :(

    ReplyDelete
  2. hahahaha. part prince charming menyanyi tu memang tak blh blah ahh. kelakar!! and sedih sbb bini baker tu tuttttttt... and the plot twist pasal prince charming punya attitude hahaha wtheckkk xD

    ReplyDelete
  3. Best ni... mesti tengok. Thanks sharing Amy.. :)

    ReplyDelete
  4. Nice Review Amy..menarik je baca :)

    ReplyDelete
  5. banyak review bagi rating rendah untuk filem Into the Woods nih...kita punya taste filem ni lebih kurang sama, so agak skeptical nak tengok...huhu.

    ReplyDelete
  6. ana pulak mmg x layan lah kalo muzikal. so nti nk tgk online je hehe

    ReplyDelete
  7. Nasib baik btau. Akak memang x suka cite ada musical.
    Cite Hindustan banyak nyanyi pun akak x suka.
    Ngeeee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. cerita hindustan best kak Shikin. cuma, cerita baru-baru ni Ros tak minat.. lagu tak best dah macam dulu. hihihi

      Delete
  8. Akak suka citer2 macam ni. Nak tengok! Nak tengok!

    ReplyDelete
  9. hehehe memula rasa macam wow tak sabar tapi lepas tngk preview sket rasa cem x minat dah hehe.. minat jugak musical tapi bukan terlalu minat.. nanti dload ajelah hehe..

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.