Tuesday, April 28, 2015

I Blog Not To be An Attention Seeker
8:21:00 PM

I Blog Not To be An Attention Seeker

22 comments:

  1. Keadaan yg dihadapi cik Amy ni mengingatkan kak Gee pada mula-mula kak Gee buka blog. Masa tu masih belajar di U. Bila kawan2 dapat tahu, I was so traumatized since kat situ of courselah kita ada tulis and luahkan something yg kita tak tulis di FB dan something yang kita sendiri tak pernah bagitahu orang lain. So, kak Gee pun tukar URL. Banyak kali jugaklah.

    Kalau cik Amy perasan, kak Gee pun pernah bagitahu tentang hal tersebut dalam salah satu entri blog kak Gee sekarang. Di samping rasa tak insecure, ada anon puaka mana tah suka drop komen gila dia. Cukuplah buat kak Gee tukar URL lagi. Hurm, sayang dengan blog lama tu tapi nak buat macam mana kan.

    Soal Facebook, pilihan di tangan kita. Somehow kak Gee rasa, FB tu macam agak menganggu. Mengganggu dari celah mana tu, kak Gee tak sure tapi perasaan terganggu tu berjaya buat kak Gee deactived FB sejak lama dulu, dan berkali-kali. For now, hidup rasa lebih aman tanpa Facebook, Twitter, Insta. Hahaha ^_^ Sekarang pun, dah ada rasa nak tukar URL baru, sebab kawan tempat kerja lama tahu tentang blog tu.. Aish, kita nak tulis lebih-lebih tentang perasaan kita di sana pun tak boleh. Kang kena cop mengumpat pulak. Tapi kak Gee fikir, sampai bila nak tukar URL je. Dah tak larat dah. So, stick saja dgn sekarang.

    Kak Gee tak berada di tempat cik Amy, so kak Gee tak dapat nak faham apa yg cik Amy lalui. Kak Gee doakan yg terbaik utk cik Amy dlm hadapi perkara begini. Semoga kebahagiaan sentiasa berpihak pada kita. InshaAllah.. ~.~

    *terkomen panjang pulak*

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah, panjangnya. i loike :P

      samalah perasaan kita tu kak.. saya rasa geram jugala, entah dari mana diorang boleh jumpa tak tahu.. pelik sungguh. stalker. hahahahha... saya pun berkali juga tukar url blog. cuma kalini je macam nak stick. sebab macam kena dengan diri. cewah... >.<

      in shaa ALLAH kak :) mudah-mudahan

      Delete
  2. i feel u baby.

    Ekceli akak pon same gak. Penah jer my opismate dapat tahu my blog, akak terus tukar link. but end up i lost all my followers. Nak buat camne, thats the best thing i could do.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehe... tu lah pasal, tapi nasib baik jugalah dulu follower saya ada 12 je. hahahahaha...

      yang ni memang dah lekat ke kak url tu? ehehe

      Delete
  3. Amy sayang :D

    Maybe we have different starting point in which in my case, my father is the one who's reading my blog. :) and now even he and my mum still read it, I guess.

    Tapi saya faham je perasaan bila orang yg kenal kita kat dunia luar tu tahu the existence of our blog. Mula-mula memang awkward, especially bila diorang mention about the blog with other people; directly in front of us. But, throughout the time, I think since I'm the one who make it public - I should bear the risk. :)

    I agree with your opinions about FB. :D I have hate relationship with social networks especially FB right now.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye Nina.. hehe. eh, sebenarnya panggil awak Hanis ke Nina ke? suka2 je panggil nama orang kan. haha.... wah, ye ke? you're so open to let them read your blog. haha. saya x boleh. sebab dekat rumah, saya banyak diamkan diri. since i'm the eldest. xkan nak banyak merungut, banyak bunyi kan. adik2 pun ramai. biarlah diorang nak mengadu domba. hehehe.

      betul. setuju. salah saya juga kan.. i know the risk, but i still do it. and now saya sendiri yang terkena. hahahahaha... saya pun lebih kurang bencinta juga la dengan fb tu

      Delete
    2. either one pun boleh :)

      maybe sebab ayah yang lebih advanced dalam blogging kot? tapi blog dia more to ilmiah like all those akta2 pendidikan, pengalaman bekerja etc.

      Delete
    3. wah, ye ke? kiranya awak blogging sebab ayah awak blogging la? bestnya.. ada link? macam seronok je nak baca :D

      Delete
  4. Sabar ye, Amy. Moga rakan2 lain lebih memahami Amy lepas ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. susah nak dapat kawan2 yang memahami ni kan... kawan saya sorang je yang rajin baca blog saya ni. hehehe

      Delete
  5. Amy, saya pun macam Amy juga. Saya tak suka sangat kalau orang yang kenal saya in real life tahu pasal kewujudan blog saya. Kalau tahu, saya harap diaorng diam dan tak sebut apa-apa depan saya dan orang lain juga.

    ReplyDelete
    Replies
    1. kan... saya nak sangat diorang diam.. lagi2 kalau sebut depan khalayak ramai, arghhh! bukannya malu dengan blog sendiri, cuma dari segi privacy tu.. alahai...

      Delete
  6. Sbar amy. takmo marah marah. nani pun dah tawar hati jugak dengan fb. ada masa je bukak :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehhe... kan.... tawar hati sangat.. tapi ada member2 rapat dekat fb tu.. kerja u pun banyak pakai fb. hmm

      Delete
  7. Kekadang Zumal pun rasa begitu dengan fb. Tapi maybe tujuan kita berbeza untuk berblog cuma Zumal tetap rasa tak senang juga bila ada rakan2 kat ofis tahu pasal blog Zumal...

    ReplyDelete
    Replies
    1. yep betul. tujuan kita semua berbeza. saya agak emosi, saya cuba salahkan orang lain, saya minta maaf.

      tu la.. rasa macam x kena pula.. biarlah diorang baca senyap2...

      Delete
  8. Cik Mimie pun tak suka kalau ada kawan2 yang tahu pasal blog Cik Mimie..pernah masa belajar dulu..bila diorg tahu terus delete n create lain.. =_="

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehe... kan.... saya sampai dah x ingat apa url blog yang dulu. tapi macam stupid gak nama blog dulu. hahahahha.

      Delete
  9. hi amy. kejujuran memang main peranan besar dlm pnulisan,bila ruang jujur dah mengecil di fb misalnya,aku cari ruang jujur di blog sendiri atau di kotak komen org lain.anyway..entri ni mewakili perasaan aku.tq

    ReplyDelete
    Replies
    1. hello. betul. bukan xnak berlaku jujur di FB, tapi manusia macam2 tuduhan dia kasi. kita ni meroyan la, kita ni berdrama la.. penat betul. cakap betul salah, cakap salah pun salah.

      Delete
  10. Ok akak suka topik ni coz before this akak blogging hanya untuk suka2 lepas akak amik alih blog ni dari adik akak...well akak rasa macam bebas bersuara dan rasa seronok sgt sampai la sekarang ni akak dh rasa macam x berapa bebas nak share semua yg berlaku dlm hidup akak sbb adik beradik akak baca..dan the most important my #gula2hati baca setiap entry akak..dan apa yg x perlu dia akan delete especially if ada hashtag ttg dia yg dia rasa x perlu nak share..akak rasa macam privacy akak di ceroboh tp akak x boleh nak luahkan sbb dia baca serta ada password blog akak...dia x suka akak selfie and expose dlm blog kecuali yg melibatkan event dan review dari customer...itu pu kalau lulus piawaian dia...sebab tu akak suka cari event dan slowly akak libatkan dia supaya dia tau dari blog kita bukan suka2 nak expose...ada sebab knp perlu expose dan kenapa perlu semua tu...so far skrg dia support cuma dia akan pantau....

    ReplyDelete
  11. saya bukak kengkadang je fb tu ( nk tgok update kpop, miahaha ). kalau bukan pun tak sampai 2-3 minit, pastu log out. tak suka baca status yg tah pape.. hahah

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.