Ignorant Kills You

8:04 p.m
rumah
ubah template 
 
assalamualaikum and hello lads!
 

ha, aku yakin ramai dah tahu pasal ni. tapi aku cuma nak berkongsi lagi sekali. sekadar peringatan bersama. aku perasan ramai duduk antara dua sujud ni laju bukan main lagi. kalaulah tahu apa maksud di sebalik ayat-ayat yang kita baca, dah sama macam satu doa penuh lepas kita habis menunaikan solat.

apa maksudnya? 

Rabbighfirli - Tuhan, ampuni aku
Warhamni - Sayangi aku
Wajburnii - Tutuplah aib-aibku
Warfa'nii - Angkatlah darjatku
Warzuqnii - Berilah aku rezeki
Wahdinii - Berilah aku petunjuk
Wa'Aafinii - Sihatkan aku
Wa'Fuanni - Maafkan aku

kan. lengkap semuanya. tapi ada je bersikap ignorant sampai laju dibuat tak menyempat-nyempat. kalau baru tahu, sama-sama kita berubah. kalau dah tahu tapi still perangai sama, sama-sama kita berubah dengan lebih kuat. in shaa ALLAH. 

credit to drawingforkids.org
 
post signature

Share:

17 comments

  1. bagus perkongsian ni amy. slaing mengingatkan antara satu sama lain :D

    ReplyDelete
  2. Hi Amy !
    Lamanya tak jenguk... dah terkeluar akak dari bloglist.... hee!
    Template makin cun.. i likeeee....

    By the way, bacaan antara 2 sujud ni, kaksha memang baca laju.. sebab kaki kaksha tak kuat :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hai kaksha! sori. bukan terkeluar. tapi saya tengah dalam proses edit blog. nanti baru saya tambah akak balik ye. no worries ^^,

      kalau ada masalah kesihatan xpe.. yg penting kita betul2 faham apa yang kita cakap kan ^^

      Delete
  3. Betul. Ramai yang ambil mudah dan baca laju2,..(akak pun dulu macam tu). Sedangkan doanya indah sangat!

    ReplyDelete
  4. Doa kan? Lbih bagus kalau paham maksud dia. Thanks amy share. hihi

    AMYYYYYY, jemput join GA Sayang oleh Scha eh? :)

    Giveaway Sayang by Scha Nazri

    ReplyDelete
  5. Touching.. walaupun dah tahu.. :')

    ReplyDelete
  6. Saya suka sangat ambil masa masa duduk antara dua sujud ni.

    ReplyDelete
  7. dulu2 time tak faham memang laju je nak baca. skrang kalau baca.. allahh.. :(

    ReplyDelete
  8. thanks for sharing. :)
    best maksud dia. :D

    ReplyDelete
  9. Terima kasih untuk peringatan ini Amy :)

    ReplyDelete
  10. terima kasih di atas peringatan.. itulah kita kekadang nak cepat sudahkan bacaan jer.. tanpa nak menghayati maksudnya..

    ReplyDelete
  11. alhdmullilah
    sama3 la kite perbaiki...
    terima kasih atas peringatan tu amy

    ReplyDelete
  12. terima kasih sebab igtkan akk maksudnya lgi sekali...btw suke quote yang last tuh...betul! :D

    ReplyDelete
  13. nice reminder Amy..
    dulu adalah buat macam ni..asal baca tapi insyallah mencuba memperbaiki =)

    ReplyDelete
  14. terima kasih atas peringatan bersama ni.. :)

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.