Klise Tipikal Setiap Movie

8:50 p.m
rumah
tengok adik main xbox
 
assalamualaikum and hello lads!
 
disebabkan dah terlalu pro dalam movie-movie ni, hahahahaha, aku semakin boleh tahu what will happened bila aku layan plot cerita dia. tapi banyak cerita yang best pun, dia mesti ada klise tipikal. takkan lari punyalah. 
 
Cerita Melayu
 
1. Hantu. Macam-macam tajuk movie hantu dah ada. hantu villa, hantu ikat tepi, hantu gelongsor, macam-macamlah. apa faedah ye bila kita tengok cerita hantu ni? dapat lawan hantu ke bila kita jumpa depan mata? 
 
credit to horrormoviecliches.tumblr.com
credit to www.thatashgirl.com
 
2.  Gangster. Macam nak menggalakkan kita jadi gangster je. 
 
http://41.media.tumblr.com/tumblr_lplct917Uq1qgos99o1_500.jpg
credit to freshorphresh.tumblr.com

3. Adegan Se**. why malaysia why? macam mana boleh masuk dalam wayang ni? tak bertapis ke? cerita English kau tapis. cerita Melayu? mana lagi banyak dosa weyh. 
 
4. Rebutan. yang perempuan asyik jadi rebutan je. tak boleh ke kalau dia tak jadi rebutan sesiapa. banyak betul drama macam ni. sebab tu aku tak layan dah. 3 lelaki suka 1 perempuan at the same time. 

alamak, sebenarnya aku tak tahu sangat dah pasal movie Melayu. 

Cerita English

1. Most cerita, permulaan dia mesti tunjuk city, tunjuk landscape kawasan tu dan seangkatan dengannya.

2. Blonde mesti jahat. haha. aku pun tak tahu kenapa. lagi satu, blonde mesti stupid. bukan aku kata. diorang yang create semua movie macam tu. Mean Girl, Sydney White dan lain-lain.

3. High School sucks. seriously, even dah kerja ke cerita tu or cerita macam High School Musical, majority akan kata high school sangat teruk sekali pengalaman mereka pernah ada. they are desperate to fit in just to be the most popular girl in school.

4. Psychopath. kalau rasa Malaysia ni tak aman, kau belum pergi negara lain. atau kau tak cukup pengetahuan lagi tentang dunia zaman sekarang.
 
5. Rusia jahat. Russian memang banyak mob ke sampai movie English buat semua plot cerita macam tu. siapa duduk Rusia? explain sikit. 

credit to www.tumblr.com

Cerita Hindi

1. Menari. ini kan trademark dia. kalau dulu, tak sah kalau nyanyian dia tak lebih dari 5 minit. sekarang disingkatkan jadi 4 minit max.
 
http://images.desimartini.com/media/uploads/tumblr_m0e8u9cgjs1r7umseo1_500.gif
credit to www.desimartini.com
2. Gaduh. lol. kalau dulu punya movie, semua bercinta pasangan, lepastu bergaduh dengan orang jahat. itu je la ceritanya. 

3. Tukar Baju. hehehe. aku rasa movie Hindi paling banyak tukar baju. 

4. Air mata. banyak-banyak movie, movie Hindi paling banyak buat aku menangis. movie dia kalau tak ada menangis, tak sah. 

5. Adegan se**. why??? aku geram betullah movie zaman sekarang ni. ada je nak buat adegan romantis. cerita dulu tak ada pun, dah tahu diorang memang romantik. -.-

kesimpulannya, tak semua movie ada klise dekat atas ni. ini cuma based on my observation only. aku tak cakap tak ada movie hebat-hebat. of course lah ada. cuma aku harap director tukarlah angin sikit buat plot lain dari yang lain. and please lah stop the intimate-sampai-nak-termun.... scene tu. nak menggalakkan orang buat apa sebenarnya?
 
http://rack.2.mshcdn.com/media/ZgkyMDEzLzEwLzA5LzhkL3Nhc3N5Z2F5ZnJpLjQ0Y2YzLmdpZgpwCXRodW1iCTg1MHg4NTA-CmUJanBn/2278c672/d5c/sassy-gay-friend-choices.jpg
credit to mashable.com

adios~
post signature

Share:

20 comments

  1. wahhh. betol2. cerita melayu heran kenapa banyak gangster2. perasan jugak cerita english selalu kalau part mula2 mesti tunjuk view kan. heheheh :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha... tau xpe... macam dah xde idea pula nak buat cerita apa. ke banyak sangat orang melayu mnat gangster tak..

      Delete
  2. kadang kadang dah daapt agak kan macam mana

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha... tu la pasal. tengok cerita dah tahu, ala, ni mesti sebab ni..

      Delete
  3. Cerita hantu melayu xseram langsung...kalau layan hantu indon n thailand memang best...hahaha.. hindi lagu dan tarian penyeri cerita dorg :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ahahhaha.. kadang-kadang rasa macam membazir masa je layan kan. ^^,

      saya pernah layan hantu thailand, aiyark, xley tdo malam -.-

      betul. itu trademark mereka :)

      Delete
  4. Kritikan yang membina dari Amy, moga ada perubahan dalam dunia perfileman Malaysia dan juga antarabangsa...

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu la.. harap harap adalah perubahan.. ke diorang x cukup duit -.-

      Delete
  5. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  6. Kalau drama pulak, hero nak kaya sokmo.. pakai BMW, Merc.. CEO company, harta berjuta-juta-juta, heroin pulak lurus2 bendul.. pastu kena kahwin paksa.. pastu gaduh2.. pastu pregnant.. eh tak faham betullah.. Realitinya? Sadis..

    Lama tak lama jugaklah last layan movie Melayu. Filem Isyarat Cinta, terjebak tengok dgn kawan. Alahai.. huhuhuhu.. menangis betul tengok filem tu.. Menangis betul!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Setuju dgn Gee. Asyik2 dok sua kes kahwin paksa. Lepas tu klisenya perempuan watak meroyan tak kena tempat, si suami paling baik, cool & hati mulia :)

      Delete
    2. hehhehehehe.... kak Gee, saya nak layan Isyarat Cinta haritu, tapi dah xde kat wayang T___T

      kak Farrah: hahahaha. setuju. balik balik cerita sama je berulang. penat betul menengoknya. nak kata xde idea, mat saleh tu banyak je idea dia. xkan kita x boleh

      Delete
    3. Somehow saya rasa watak perempuan direndah-rendahkan dengan sifat-sifat yg dipaparkan. Masih segar dalam ingatan drama Rafflesia, lakonan hebat Rita Rudaini. Seorang wanita yg teraniaya yg akhirnya bangun menentang kekejaman yg dilakukan ke atas dirinya. Memang best. It's about empowerment of women.

      #nimestiadaygbutthurt

      Cik Amy, tak payahlah tengok kat panggung. Tunggu je yg kat Astro First. Overall cerita dia best, cuma tak perlu dibikin filem. Published as drama/cerekarama pun dah okay. Huhu

      Delete
  7. I'm looking forward to more movies macam 99cahaya di langit eropah, haji backpackers etc :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. wah, cerita apa tu? x pernah dengar pula.. best eh? macam menarik je nak tengok. hehehe

      Delete
  8. Cliche horror movies tu kelakar ;)
    Yg tak tahan tu, dahlah masuk tempat gelap,...sorang2 lak tu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahhaha.. tapi betul kan kak Farrah. dah tahu gelap, xyah la menggedik nak masuk juga -.-

      Delete
  9. Memang mat salleh (at least dekat tempat saya or kebanyakan orang yang saya kenal) tak suka sangat dengan high school. hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. ye ke? sebab banyak kes buli agaknya kan? hmmm.. nasib baik kat Malaysia x banyak sangat kes macam tu

      Delete
  10. cerita melayu yg no.4 tu. hahaha.
    saya suka citer2 kelakar.. asalkan kelakar.. lawak boleh masuk dgn kepala otak.. saya layan je.. heheh

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.