Makan Nasi Ambeng

7:51 p.m
rumah
...
assalamualaikum and hello lads!

haritu nenek tiri aku baru je pulang dari menunaikan umrah bersama cucunya, Jepah. so, Jumaat lepas adalah buat kenduri kecil-kecilan. kenduri satu family besar je.

decide punya decide, nenek aku nak buat Nasi Ambeng. ayah aku ni keturunan Jawa. so, dapatlah merasa Nasi Ambeng versi Jawa punya. first time aku merasa Nasi Ambeng yang complete ni. makan dalam dulang beramai-ramai pula tu. selalunya dalam dulang ni, aku makan Nasi Arab. 

then, tengok Maklang, Maklong and Makteh buat macam mana Nasi Ambeng. ada nasi, tempe, ayam kicap seekor, ikan bilis, ikan kering, sayur, serunding dan apalagi entah. banyak weyh. serious banyak! satu dulang makan 4 orang.



tapi kitorang punya (aku, adik aku, ummi aku, dengan nenek aku) makan tak habis. maklumlah, bukan orang Jawa. so, x mampulah nak menghabiskan. ada kaitan x? hee~ kalau kasi nasi kerabu ke nasi dagang, bolehlah kot aku habiskan.

tapi so far, memang awesome lah. hahahaha. bukan senang dapat makan ramai-ramai Nasi Ambeng ni.
post signature

Share:

10 comments

  1. Lama gila tak makan nasi ambang.

    ReplyDelete
  2. wah bestnya..kak wana dah lama teringin nak try..gara2 suka tengok sinetron..huhu

    ReplyDelete
  3. wah nasi ambeng ni myelerakan. :)
    kite salu tengahari time keje mmg hari2 mam nasi ambeng. tp skg da skip. sbb da jemu. hoho

    ReplyDelete
  4. Terbaiklah.. sedap sesedapnya ni.. buat saya lapar mlm2 bw nie Amy huhu.. sungguh menyelerakan.. :) :)

    ReplyDelete
  5. eh, nak buatlah nanti!!! hehehe. makan satu femly... versi moden punya.. ehehehe

    ReplyDelete
  6. Nasi ambeng sedap sgt :) Hehehehe

    ReplyDelete
  7. Nasi ambeng mmg sedap. :) salam perkenalan:)

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.