NH10 .:Movie Review:.

8:38 p.m
rumah
kenyang. alhamdulillah.

assalamualaikum and hello lads!

IMDb rating: 7.3/10
rating aku: 7.5/10


haaaaaaaaaaaaaa.. inilah saat yang paling aku tunggu. aku pernah tunjukkan betapa excitednya aku bila filem NH10 ni keluar dekat wayang. akhirnya berjaya ku download dan kutonton sendirian. 

actually, sebelum aku bercerita lebih lanjut, meh aku kongsi sedikit maklumat untuk korang. filem NH10 ni bukan filem penyakit tau. jangan salah faham. tapi filem ini mengenai apa yang berlaku di National Highway 10 a.k.a NH10. ha. and producer dia adalah pelakon utama dalam filem ni juga. iaitu Anushka Sharma. siapa yang layan filem zaman sekarang tahulah dia siapa... aku suka dia berlakon. memang awesome.

okay! berbalik kepada cerita. ada sepasang suami isteri. isteri bernama Meera (Anushka Sharma) dan suaminya bernama Arjun (Neil Bhopalam). diorang ni golongan professional dari bandar. 

credit to www.nowrunning.com

and one day, si Arjun bercadang nak surprise kan isteri dia. dia nak bawa isteri pergi honeymoon la kiranya dekat satu tempat ni. and tempat ni kena melalui National Highway 10. ya ALLAH, kalau korang tengok highway dia, macam lagi scary dari oversea lain yang selalu kita tengok tu...

masa tengah berjalan, disebabkan perjalanan masih jauh, diorang decide untuk berhenti kejap dekat satu restoran.. ala, macam rnr la.. cuma macam daif sikit tempat dia.. bila semua peristiwa pahit terjadi? bila diorang witness sekumpulan lelaki tengah belasah seorang lelaki. Arjun yang tak suka keganasan macam ni pergilah bertanya dekat ketua dia.. sebab ketua dia tengah paksa seorang perempuan masuk dalam kereta. lelaki ketua tu cakap tu adik perempuan dia. 

last-last diorang belah macam tu je. Arjun geram lah. sepanjang perjalanan, dia macam x puas hati dengan apa yang dah terjadi. dia rasa ego dia tercabar sebab dia x mampu nak buat apa tadi. then, masa sibuk fikir itu fikir ini, dia ternampak kereta lelaki jahat tadi. disebabkan ego SEORANG LELAKI, dia terus turn around and follow kereta jahat tadi. WHAT?!!! why would you do that!! geram betul aku. aku dah jadi macam Meera masa tu. 

and the worst part is, bila diorang follow jahat-jahat tu, diaorang witness lagi satu kejadian. lelaki perempuan tadi dibunuh! ya ALLAH, kejam betul ketuanya. pergi racun adik perempuan sendiri! sebab dia tak suka lelaki pilihan adik dia je.. whatttttttttttttttt!! 

http://img.nowrunning.com/content/Movie/2014/NH10/bg6.jpg
credit to www.nowrunning.com

sebab diorang dah jadi witness, diorang terpaksa dibunuh la juga. ha. this is where it gets interesting. macam-macam benda berlaku. asyik terpaksa larikan diri je... sampai geram aku rasa. bayangkan kau keseorangan, terpisah dengan suami, lepastu kena cari jalan nak lari dari highway yang tak ada apa tu. :O

last-last, Meera jumpa satu balai polis kecil. bila dah cerita apa yang berlaku, polis tu tak nak tolong. dia kata just let it be. just forget about it, i won't help you. kesian Meera. last-last dia mencari lagi dan mencari, sampai ada seorang polis lain naik kereta terserempak dengan dia. dia pun ceritalah what happened. 

rupanya polis tu ______________________________________________ hahaha. come on lah, x fun la aku cerita apa polis tu buat and siapa dia sebenarnya. 

credit to www.apnatimepass.com

then, kejadian demi kejadian lagi, dia berlari and terjumpa satu kampung. finally! dia tanya sorang budak lelaki kecil. kat mana rumah ketua kampung. then, budak kecil tu bawa sebab budak tu rupanya cucu ketua kampung. 

masa dah sampai, tiba-tiba dia pengsan. ye la kan, berapa jam dah dia lari dekat highway tu. sampai dehydrated jadinya.. masa dah sedar, dia pun cerita everything dekat ketua kampung. fortunately, ketua kampung tu kena pakai hearing aid kalau nak dengar. and unfortunately, ketua kampung tu __________________________________.. hahaha tengok sendiri. let it be a surprise. and oh, ketua kampung tu perempuan ye. 

http://cdn.koimoi.com/wp-content/new-galleries/2015/03/NH10-Box-Office-4.jpg
credit to www.koimoi.com

lepas tu aku tak boleh cerita dah. nanti jadi banyak sangat spoil. tapi apa aku boleh cakap, filem NH10 ni not bad lah. full or suspense, full of drama. ada unexpected thing happened to them. last sekali aku suka sangat. muka Anushka memang priceless gila dari awal dia berlakon sampailah habis.

kesimpulannya, psycho mak oi tengok filem ni... tak digalakkan untuk budak-budak bawah umur ye. moral of the story, janganlah ikutkan sangat ego ye. cuma bab Meera nak balas dendam tu macam sekejap sangat. biarlah macam filem Kristy ke. baru cool sikit aku nak layan. 

and paling penting sekali, kalau berada dalam situasi macam ni, don't keep on running away. kalau dah keseorangan tak tahu nak buat apa, kena jugalah jadi berani and jadi macam apa gangster tu buat. hahaha. macam jahat pula advice aku. dunia ni macam-macam ada.

credit to www.filmhdwallpapers.com

eh, apa jadi dengan suami dia? haaa... hehehe. (smirking)

meh tengok trailer dia. WAJIB TENGOK.



kalau tak berat, minta tolong like gambar ni boleh? contest dekat facebook. hehe. terima kasih. :)

post signature

Share:

15 comments

  1. fuhhh, saya baca pun dah debar, seb bek amy x spoil. hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe.. x best la spoil kan. xde thrill nak tengok :P

      Delete
  2. Dh lama sy xtgk citer hindi..leh layan nihh hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe. jangan lupa layan okay ^^

      Delete
  3. Mantap nampaknya jalan citer ni.. Thanks sharing Amy.. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehe. memang mantap abang KK. cerita dia awal je romance, dalam 3 minit. hahaha. lepas tu suspense x berhenti

      Delete
  4. berdebar jgk masa baca.. exited nak amy habiskan story..hahaa.. malas sebenarnya nak tgk..
    Boleh share tak amy download kat mana.. thanks

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehehehe... janganlah malas tengok kak.. wajib tengok okay :P

      saya selalu donlod dekat torrent.. tu banyak movies.. software pun ada. hehe

      Delete
  5. Maknanya gambar hindustan ni takdalah nyanyi pusing-pusing pokok.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahaha.. ni pusing2 pokok gak kak.. cuma xde menyanyi.. tapi nak larikan diri dari penjahat :O

      Delete
  6. Saya dapat rasakan tension cerita ni daripada cara Amy tulis. Rasa macam seronok pula based on your review.

    ReplyDelete
    Replies
    1. hehehhee... ada some part yang best. ada yang menakutkan. ada yang saya skip sebab dia berlari je kan mencari kawasan kampung untuk mnx tlg..

      Delete
  7. Review Amy memang mantop..melonjak2 rasa hati ni nak tgk cerita ni jugak..nak tahu apa jadi...hahha..nanti cik mime usha cerita ni :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. heheheheh. okay cik Mimie. jangan lupa tengok tau! :)

      Delete
  8. pernah terbaca kata performance Anushka dlm filem ni yang terbaik dalam karier dia... wahhh..!! wajib la nak tengok kan.. tengok trailer dah banyak kali dah... hahahahahaa... :)

    *panjang nya list movie nak donlod... adoiiii.. Amy punya pasal la niiii.... :p

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.