Judge Me, I'm Evil

Manusia Suka Menghukum Orang

Jahat dipandang hina

 

2:03 p.m
rumah
makan

assalamualaikum and hello lads!

manusia suka judge orang lain

selamat hari Sabtu semua :) harini aku akan berangkat ke Nilai. esok nak pergi Jump Street. yeah, semoga ALLAH permudahkan urusan aku dengan kak Scha ke Petaling Jaya. aamiin.



okay, berbalik pada tajuk. apa perasaan korang bila someone judge korang? judge something bad pula tu. mesti rasa terkilan kan. mesti rasa geram. rasa menyampah. sesuka hati je nak jugde kita. x kenal pun siapa kita.

tapi paling menyedihkan bila orang yang rapat dengan kita judge kita. actually, x baik judge orang. bila dia dah jadi baik sekarang, x perlu kita nak ambil tahu kisah silam dia. he/she has his/her own reasons. sekurang-kurangnya dia dah berubah.

sebab kenapa aku berubah
credit to www.pinterest.com

tapi macam mana pula orang yang kita kenal dah memang jahat? perlu ke kita judge mereka? aku rasa perlu. jangan sebab dia jahat sekarang, kita ingat dari kecil dia memang jahat. kadang-kadang orang jadi jahat sebab dia ada kisah silam yang sangat dramatik atau tragis sampai dia berubah jadi macam tu.

contohnya macam Ek Villain tu lah. dia baik je. tapi sebab mak bapak kena bunuh, dia jadi jahat. so yes, jangan mudah menghakimi orang baik dengan kisah silam dia. tapi jangan mudah menghakimi orang jahat tanpa tahu kisah silam dia bagaimana.

macam lelaki ego kan. x romantik bagai. entah-entah dulu dia baik and lelaki paling penyayang romantik dalam dunia. tapi sebab ex dia kata orang romantik ni takkan ada sesiapa nak (kot la), terus dia jadi ego.

judge orang lain
credit to www.lovethispic.com

kenal someone dulu sebelum kita buat keputusan untuk teruskan hubungan kawan ataupun tidak.

adios~
post signature

Share:

14 comments

  1. Tak suka nak jugde orang huhu..hal lampau dia tak perlu kita nk ambik tahu..

    ReplyDelete
  2. tak elok judge orang ni...sebab kita tak tau apa dia dah lalui.huhuhu

    kim salam kat Scha ye..

    ReplyDelete
  3. betul lah tu. tak perlu rasanya nak judge seseorg even kisah silam dia buruk. kita kena lebih memahami mereka dan dorong ke arah kebaikan. I've experience about this kind of thing. happy sbb dia dah berubah jadi baik. Alhamdulillah :)

    ReplyDelete
  4. As a human, tak fair untuk kita judge seseorang based on their past. Tapi, itu yang selalu orang kita buat kan? Huhu. Sabarlah. Allah bersama orang-orang yang sabar :)

    ReplyDelete
  5. sebab namanya MANUSIA. tu sbb suka judge org.

    ReplyDelete
  6. baik-baik pergi jump street tu. hati2 melompat ye amy hehehe

    ReplyDelete
  7. wahhh bestnya g jenjalan. hehehe.
    memang perangai manusia suka judge org, bezanya, dorang judge dlm hati atau judge depan2. :)

    ReplyDelete
  8. Saya cukup menyampah dgn org seperti ini hhmmm...

    ReplyDelete
  9. Tak suka dengan orang yang sesuka hati je nak judge orang.

    ReplyDelete
  10. tak pi lagi jump streat, macam best je.. one day akan sampai jugak nanti..insyaAllah.

    erk..pasal kejahatan/kebaikan...mungkin kisah silam ada betulnya. kena fahami kalau ada peluang untuk memahami seseorang.

    ReplyDelete
  11. bercakap soal judge and perfection, mengingatkan kak gee pada aktres hollywood kesukaan kak gee; kristen stewart. she is definitely a woman on herself. tak peduli apa orang cakap. paling penting, dia tak biarkan kesilapan silam menentukan hidup dia. walau apa pun orang cakap, dia masih utuh. mungkin kebencian orang ramai terhadap diri dia menjadikan dia kuat semangat utk melawan semula dengan cara; rise and shine. i'm not perfect, i make mistake and i know.

    suka dgn prinsip dia. ^_^

    ReplyDelete
  12. tak suka dengan orang yang suka judge tanpa usul periksa..

    ReplyDelete
  13. pepatah-dont judge a book by its cover

    #naktunjukkctahupepatahomputihje hahaha

    ReplyDelete
  14. kenal hati budi dulu baru judge kan

    ReplyDelete

hello dear :) x salah pun baca sambil komen kan.